Sigaretje opsteken in Suriname krijgt staartje

24

PARAMARIBO, 6 sep – Het roken van sigaretten krijgt meer gevolgen dan alleen maar de kans op ziektes. Er komt heuse wetgeving op allerlei gedrag dat nu nog de gewoonste zaak van de wereld is. Het Bureau Alcohol & Drugs, BAD, werkt aan een compleet ontmoedigingsbeleid. Meer dus dan alleen maar het opschroeven van de tabakbelasting.

Het moet ook: bijna een kwart van de bevolking rookt. “Dat zijn dus honderdduizend mensen die bewust of onbewust tornen aan de gezondheid van vierhonderdduizend meerokers”, zegt BAD-functionaris Elvy Martodikromo tegenover de Ware Tijd. Wie dus nog sigaretten per stuk wil kopen of verkopen mag rekenen op straf. Die oeroude praktijk lijkt zijn langste tijd te hebben gehad (“Even een kankerstokje kopen”).

Maar ook voor personen onder de achttien gaat de deur dicht als het aankomt op sigaretten kopen. En roken in de auto mag straks ook al niet meer. Speciale aandacht is er voor de bron zelf, de importeurs en distributeurs. Uit recent onderzoek bleek zes procent van de groep tussen dertien en vijftien jaar gratis tabak te zijn aangeboden. Dit gebeurt vooral bij publiektrekkers als muziekevenementen. Volgens Martodikromo zijn boetes en gevangenisstraf niet uitgesloten.

Bekijk ook:


24 REACTIES

 1. Goed zo, het werd tijd. Een moderne samenleving in wording dankzij deze super regering.

  Het wachten is op die fronters die de meest banale reacties zullen geven in de DNA en daarbuiten wbt deze nieuwe wetgeving.


  Maak melding

 2. Suriname, Suriname, Suriname, waar gaat het naar toe? Roken noemen jullie kankerstokje?

  Suriname gaat zgn de witte landen achterna, maar wil het altijd al overdrijven….


  Maak melding

 3. Ik zou graag beginnen met een verbod op publieke plaatsen zo als restaurants en bioscopen.Voor de scholen zou ik met een thema beginnen die Alcohol,Narcotica en Tabak zou heten afgekort ANT.Daar de BAD over vele goede informaties beschikt zouden ze goed met de scholen kunnen werken.De leraren die deze thema’s hebben zouden ook een korte opleiding genoten hebben over het geen ze met de leerlingen of studenten zouden hebben.


  Maak melding

 4. Ja man,
  Het is niet te geloven dat sommige a-socialen je keihard in de ogen aankijken en keihard een saffi opsteken en of in jou snuffert blazen.

  Mijn “hobby”is wildplassen”! Hoe zou u het vinden als ik het tegen uw schenen zou doen?


  Maak melding

 5. Het lijkt Nederland wel, waarom moet een ander er zich mee bemoeien als je wilt roken of drinken, dat is iedereen zijn eigen keuze toch, ik rook ook,maar niet binnen of als er mensen op bezoek komen, en ook niet bij anderen.Belachelijk hoor.


  Maak melding

 6. Hoefdraad scoort hoog binnen monetaire wereld
  Tuesday 6 September
  PARAMARIBO – Gilmore Hoefdraad, governor van de Centrale Bank van Suriname, scoort erg hoog bij Surinaamse monetaire deskundigen.

  Men praat met veel lof over zijn optreden gedurende het afgelopen jaar. Een groot pluspunt is dat hij altijd overleg pleegt met belanghebbenden voordat hij een vergaande beslissing neemt.

  Experts uit de bankierswereld, economen, het bedrijfsleven evenals de Cambiohouders zijn zeer tevreden over de manier van werken van Hoefdraad.

  De monetaire deskundigen zijn ook vergenoegd over de professionele wijze waarop de governor van Suriname zich op de internationale financiële markt presenteert

  Verder is Tony van Dijk ; belasting directeur, de minister van Financien ,A. Weinerman en volksgezondheid minister S. Waterberg , verantwoordelijk voor dit ontmoedigings-beleid van tabak en alcohol .
  Zo zit u dat er beleid wordt gemaakt in Suriname . De komende weken zal duidelijk worden wat er zal gebeuren met de financiering van de Megaprojecten . De tegenstanders van deze regering zal dan verder weg-zakken in het moeras van teleurstelling.


  Maak melding

 7. Je kan op dit punt ook een beetje doorschieten. Tuurlijk zijn sommige maatregelen goed, maar zoals het verbod om in de auto te roken. Daar schiet deze regering wel door. Straks gaan ze je verbieden om in je eigen woning nog te roken.

  Roker


  Maak melding

 8. Nee nog voor zijn aantreden wisten quasi wetenschappers van met name de VHP te beweren dat de man bode was bij IMF en deswege de job niet zou kunnen klaren.

  Hoe is het vandaag? Stelletje krabben!


  Maak melding

 9. @ 8 Theo
  Een belastingdirecteur die zich bezig houdt met ontmoedigingsbeleid?

  Iets anders hoe staat het met het voornemen om het belastingstelsel te veranderen?
  Willem Vermeend zou dit toch voor zijn rekening nemen?
  Puur uit eigen belang wil ik dit weten. Ik ben dan van plan om te solliciteren.


  Maak melding

 10. @TTheo

  Niet overdrijven. Het zijn berichten in de SME media die te verstaan hebben gekregen dat ze alleen hosanna verhalen mogen afdrukken en de uitspraken zijn afkomstig van spelers die heel sterk afhankelijk zijn van een goede relatie met Hoefdraaddoodskistnagel. Daar moet niet te veel waarde aan gehecht worden. Hij doet het niet beter dan zijn voorganger zoals blijkt uit de laatse regel van het volgende citaat:

  Vooral zijn openheid naar belanghebbenden en de beleidsmaatregelen die hij neemt oogsten veel lof. Siegmund Proeve (directeur van DSB Bank), Clyde Cairo (voorzitter van de Vereniging van Economen), Ferdinand Welzijn (voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven) en Remi Bhailal (Vereniging van Cambiohouders): allen reageren lovend op het beleid van de governor.

  http://www.dwtonline.com/website/nieuws.asp?menuid=37&id=94120
  “Ik beoordeel de governor als professional. Ik ben bankier en hij houdt toezicht op ons.Ik moet zeggen dat hij het op dit moment goed doet en ik ben tevreden daarover”, zegt Proeve, tevens oud-voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Bankiers.Proeve somt drie feiten op waarop zijn tevredenheid is gebaseerd: “Ofschoon hij governor is met bevoegdheden, laat hij merken dat hij overleg apprecieert en voorstellen en suggesties uit de bancaire sector meeneemt in zijn beleid.” Deze mate van openheid werd volgens de bankier overigens ook aan de dag gelegd door zijn voorganger, wijlen Andre Telting.

  Vervolgens een positief verhaal van Proeve waarbij duidelijk aangegeven wordt dat niet iedereen die emning deelt en wat Proeve zo positief vindt was onder Telting gemeengoed.

  Kortom hij doet exact dat wat Andre Telting ook altijd gedaan heeft. Blijkbaar heeft Andre Telting zijn personeel goed opgeleid zodat ze ook na zijn vertrek hun werk naar behoren doen ongeacht wie er in de top zit.


  Maak melding

 11. Dodelijk!

  Roken is dodelijk! Dat staat er in Europa op elk pakje. Drugs, cocaine, opium en anderen zijn verslavend en langzaam dodend.

  Je kiest als hoofd van je regering een van de grootste dealers van drugs in het land.
  Dan kom je met BAD namens de regering mooi weer spelen om roken van sigaretten aan te pakken. Behalve dat je de zoon van je president in dienst neemt nadat hij heeft vastgezeten voor diezelfde drugs ga je me beloven dat je de importeurs ook gaat aanpakken?

  BAD scenario, BAD timing, BAD voorbeeld!
  Ik zou de accijnzen op Alcohol, Drugs en Sigaretten zodanig verhogen dat niemand het meer kan betalen. En de mensen die daaraan verdienen in de gevangenis zetten, Zeer zeker de Drugsbazen. Want de regering ziet de splinter in de ogen van een ander, maar vergeet de balk in haar eigen ogen en
  omgeving.

  BAD (Begin Altijd Daar) waar de lont is en niet aan de onderkant van de Pagara.


  Maak melding

 12. Stoppen met roken is heel gemakkelijk;ben meer dan 30 gestopt.Simpel toch?
  no 6 Paramang:wildplassen kost 40 srd,een scheetje erbij wordt het dan 50 srd.


  Maak melding

 13. TTheo #8, het is wel opvalled dat dit bericht het niet heeft gemaakt tot de voorkant van Waterkant.

  “De tegenstanders van deze regering zal dan verder weg-zakken in het moeras van teleurstelling.”

  Hahahaha ze gaan niet alleen wegzakken in het moeras van teleurstelling, maar zullen tijdens het proces, flessen azijn door hun strot proberen te krijgen.


  Maak melding

 14. TTheo,
  vraag aan de man of vrouw op straat wat zei ervan merken in hun portemonnee.
  Mega projecten terwijl de bevolking in armoede wordt gedonderd prijzen stijgen de pan uit in de winkels.


  Maak melding

 15. (“Even een kankerstokje kopen”). Neen? dan maar een hele pakje!

  Heeft deze Elvy Martodikromo niets anders te doen? Hij gebruikt zelf gemengd Kretek garam garam gudan!

  Ik rookte al 38 jaren en nu 4 maanden geleden geen 1. Niemand heeft mij veboden en kunnen stoppen! het is uit eigen wil gekomen.

  Het moet van je zichzelf komen! Kijkverboden te roken in bepaalde ruimtes, ben ik dan mee eens! als ik bij een bushalte aan het roken ben, wil ik horen dat iemand tegen mij zegt dat ik niet mag roken1 boi na soso trobie a sa psa! Na wiepie! Kande mo Wiep-Ding


  Maak melding

 16. Wildplassen of potlood venten?haha.Intussen hebben stuk voor stuk de onder steunders van de NDP uit Sur.het opgegeven de regering te verdedigen.De laatste die ter ziel ging was ene Jako of zo iets.Alleen onze Praman/Pinto houdt de moed er nog in.

  Cobie.


  Maak melding

 17. De Economische Controledienst is op dit moment bezig alle omoe’s te controleren. Er wordt op grote schaal sigaretten gehamsterd, en veelal zijn dat ILLEGAAL gekochte sigaretten. U weet wel waar dat naar toe gaat. Honderden kilo’s sigaretten worden in beslag genomen. Dit is gewoon heling! Gewoon sluiten die winkels, strafbaar! Maar de omoe snapt het nog steeds niet. Sigaretten zonder contrabande-sticker worden voor woekerprijzen verkocht. Schande! Neem eens gerichte maatregelen, overheid! Niemand staat onder of boven de wet!


  Maak melding

 18. De Economische controle dienst doet goed werk maar het probleem licht bij de mensen die over moeten gaan tot het opleggen van sanctie voor de geconstateerde overtreding die gasten zijn corrupt als ik weet niet wat.Een bekende van mij werk bij de controledienst hij zegt dat hun werk water naar zee dragen is want als ze een zaak sluiten voor een overtreding gaat die binnen een paar uur weer open omdat omoe zijn loopjongen op belt en die geeft toestemming om de zaak te openen.
  Een mooi voorbeeld zijn die gaar keuken van somo.Suriname heeft best wel goede regels en wetten maar het gaat om het naleven ervan zelfs de mensen die een voorbeeld functie hebben houden zich niet aan de wetten en regels, de president is er één van.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.