donderdag, april 25, 2024
HomeOnderwerpenEconomiePlan bio-industrie Suriname loopt gesmeerd

Plan bio-industrie Suriname loopt gesmeerd

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 sep – Staatsolie volhardt in de opzet van een bio-industrie te Wageningen, in Nickerie. Het succes van de eerste fase geeft minstens reden tot optimisme. Volgens directeur Marc Waaldijk staat niets verdere uitvoering in de weg. Dat de regering Bouterse bezwaren oppert, vormt kennelijk geen belet.

“We gaan het areaal voor de proef uitbreiden”, zegt Waaldijk tegenover de Times of Suriname. Behalve de vijf en twintig hectare aan riet die er al staat, wordt nog een flink gedeelte beplant. Uiteindelijk moet er genoeg beschikbaar zijn om proefproducties te beginnen. President Desiré Bouterse zelf leverde al kritiek op het plan om suikerriet te planten op de ooit bloeiende rijstplantage. Het gebied zou zich minder lenen voor suikerriet.

Het plan ter waarde van zo’n honderd miljoen dollar, zou elders uitgevoerd moeten worden. Ook plaatselijke padieboeren klagen over wrijvingen. Het bedrijf is ondanks de kritiek gestaag doorgegaan. “De proeven vorderen goed, beter dan we gedacht hadden”, aldus Waaldijk. Staatsolie kocht ruim tienduizend hectare grond van het failliete staatsbedrijf Wageningen. De koop maakte deelt uit van het privatiseringsplan van de vorige regering.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

16 REACTIES
  1. Waarom?

    Waarom belemmert de president dit uitstekend plan? Waarom geeft hij geen toestemming maar neemt het bedrijf Staatsolie het heft in eigen hand en gaat het gewoon verder? Waarom is de president een sta in de weg voor een prima produktie?
    Omdat hij dan de tjoekoe mist van een ander buitenlands bedrijf die hetzelfde wilde doen en reeds half zijn toestemming had. Daarom!

    Ik heb al eerder op gewezen dat de president Staatsolie liever kwijt is dan rijk. Winsten en andere verdiensten van Staatsolie moeten we dus nooit gaan toeschuiven aan het adres van deze regering. Ze werken juist tegen.

    Notabene: wat voor verstand heeft deze president in de bioindustrie? Ik wil niet gaan lachen hoor, maar de slimheid over ongeschikte ondergrond is echt ongegrond.
    Wees wijzer en hou je bij je leest, president.


    Maak melding
  2. Ter aanvulling:
    In zijn vorige regeerperiode heeft de president een goed draaiend SML te Nickerie op de schroothoop doen belanden toen meneer Sital daar de Baas wilde spelen.
    Nu wordt op de opgekochte grond van SML een nieuwe start gemaakt voor zeer belangrijke produktie en weer wil de president dit tegenwerken? Hoe slim kan je zijn? Dat er altijd rijst geoogst is op deze grond wil niet zeggen dat er niets anders mag groeien.
    De paddiboeren doen er goed aan zich rustig te houden want ze zijn een paddiproducerende concurent kwijt. Straks hebben ze voordelen aan de olie van de bioindustrie.


    Maak melding
  3. Ze, de NDP, werken Staats op alle fronten tegen en als er een succes is dan is het zgn aan hen, de NDP, te danken.

    Dat zij achterlijk is nog geen reden om aan te nemen dat de rest van de SME ook achterlijk zijn.


    Maak melding
  4. Wageningen moet terecht weer geheractiveerd worden als rijstplantage. De infrastructuur daar is speciaal opgezet voor rijstteelt

    Staatsolie zou gewoon een ander gebied moeten ontwikkelen voor hun Bio-industrie.

    In Commewijne/ Marienburg bijvoorbeeld.

    Dat is het punt van de President, het heel gebied vanaf delen van Saramacca, Coronie tot Nickerie moet gaan dienen als de graanschuur van Suriname.

    Terwijl Commewijne al geschikt blijkt te zijn voor suikerriet.

    de vorige regering had geen enkele ontwikkelingsplan, die hadden alleen oog voor het geld vandaar dat ze de hectares hebben verkocht.


    Maak melding
  5. De slimste man van heel Suriname professor doctorandus DDB ziet niets in bio industrie.
    Dames en heren dit is één van die waran visie van de (slimste) man van suriname.
    Staatsolie heeft schijt aan zijn visie en gaat gewoon zijn eigen gang.


    Maak melding
  6. Bio-industrie in Suriname? Staatsolie wil Biodiesel (of biobrandstof) produceren en zich helemaal niet met bio-industrie bezig houden. Waarom schrijft men onzin?

    Dit lezen we in Wikipedia over het begrip bio-industrie:

    Bio-industrie is een bedrijfstak die met de hoogst mogelijke efficiëntie veevoeder omzet in vlees, melk en eieren met als voornaamste productiemiddelen varkens, runderen, geiten en kippen. Kenmerken van de bio-industrie zijn de hoge dierdichtheid, schaalvergroting (minder maar grotere bedrijven), specialisatie (bijvoorbeeld mestverwerkingsfabriek, legbatterijkooienfabrikant, kuikenslachtafvalverwerkingsmachinefabrikant), hoge arbeidsproductiviteit, mechanisering, automatisering (bijvoorbeeld melkrobot, voedercomputer), lopende band (slachterij) en globalisering (import, export). De bio-industrie is het onderdeel van de agro-foodsector dat met levende dieren werkt. Ze is nauw verweven met supermarkten, consumenten, slachterij, veevoederindustrie en transportsector.


    Maak melding
  7. Vanzelfsprekend ben ik eens met de President Van Suriname , dat de locatie niet geschikt is voor grootschalig suiker-riet teelt. LET WEL GROOTSCHALIG .Dat is het probleem , wanner er geen visie is van bestuurders . Simpel ; als je van de huidige 12000 hectare naar 50 duizend hectare wil , wat dan ? Gaat Staatsolie dan meer rijstvelden in pikken . Bovendien brengt 12000 hec. maar 70 miljoen liter ethanol op per jaar . Dat is toch veels te weining , om aan de grote vraag in de wereld te kunnen voldoen .

    Verder zou de Staat het bedrijf kunnen uit-kopen te Wageningen , zodat het aan de rechterover van de corantijn , de bedrijfs-activiteiten kan voort-zetten . Op die manier zouden de rijst-boeren minder last ondervinden van Staatsolie . Tevens moeten de tegenstanders van de Megacombinatie goed begrijpen dat het front niet goed kon plannen , anders hadden zij de verkiezing niet verloren . Met het opzetten van z’n bedrijf met grote groeipotentie die niet verder kan uitbreiden , maakt dat pijnlijk duidelijk .


    Maak melding
  8. Natuurlijk NDP forever nr. 8, wie eet nou zoveel riet, voor de NDP aanhangers had er beter cocaplanten geteeld kunnen worden. Dan had jou president en zijn aanhangers er tenminste wat aan.

    Wat mij dus opvalt is dat er voor bosnegers zoals in mongo, albina, het binnenland, wat momenteel goed bereikbaar is vanwege asfaltering niets is verzonnen voor landbouw. Altijd Nickerie en Wageningen. Wat voor economische ontpooingen heeft de regering voor deze zwakke groep aan te bieden.


    Maak melding
  9. NDP FOREVER

    Natuurlijk is dat ding een slechte plan.
    Wie gaat nou zoveel riet kunne eten.
    Dit is alleen geld vermorserij.

    Kan het echt nog dommer?


    Maak melding
  10. @NDP FOREVER

    Je reacties is de grootste joke van de dag. Je weet absoluut niet waarover je praat maar probeert weer wel uit alle macht het wangedrag van je baas goed te praten.

    Bij biodiesel worden op grote schaal landbouw gewassen geoogst om hun olie, suiker of celluloze gehalte. Vervolgens worden die gewassen via een chemisch proces omgezet in producten die als alternatief voor ruwe olie kunnen dienen. In het geval van suikerriet is de suiker de belangrijkste grondstof voor dat proces.


    Maak melding
  11. Het probleem van Bio-Industrie is dat men op de grond de gewassen produceert, terwijl die ook voor consumpite geproduceerd kunnen worden.

    Als Suriname de voedselschuur wil worden van het Caraibisch gebied, moet er heel goed worden nagedacht voor welke doeleinden men grond gebruikt.

    In dat licht bezien, kan ik me voorstellen dat er groeperingen zijn die de initiatieven in de BIO-Industrie met argusogen bekijken.


    Maak melding
  12. TTheo ,
    het verbaast mij niet dat jij eens ben met jou moordenaars president, als hij de ravijn inloopt gaan jullie hem ook achterna.
    Een soort noord korea systeem kim II sung.
    Neem een voorbeeld aan Brazilie als het om bio industrie gaat.


    Maak melding
  13. TTheo(nr.9),

    Feitelijk bekeken heb je gelijk.

    Uitgaande van de Braziliaanse methode van planten,groeien op 100 m2 ongeveer 700 suikerrietstengels met een uiteindelijke productie van ongeveer 50 liter ethanol. Dit is wel afhankelijk van de dikte van de stengel en het suikergehalte van de verkregen sap.

    Hierbij speelt de fysische en chemische bodemgesteldheid van Wageningen ook een belangrijke rol voor de uiteindelijke resultaten van deze (nieuwe) monocultuur.

    Wel zijn er in Brazilie positieve experimenten uitgevoerd om uit 1m2 suikerriet, tussen de 5 tot 8 planten, 4 maal meer ethanol te verkrijgen dan nu mogelijk is. In dit geval wordt het voor Staatsolie veel aantrekkelijker.
    Even doorgeven aan de heren van PALU.
    Srika


    Maak melding
  14. TTheo,

    Cattenacio,
    het beruchte Italiaanse verdedigingssysteem heeft soms successen geboekt. Niet altijd!

    Jij wil dit systeem gewoon ten alle tijden toepassen om de geachten van je president te verdedigen, hoe ongelooflijk dom ze ook zijn.

    Staatsolie heeft niet de bedoeling om de WERELD te voorzien van bioproducten. Waarom die grootheidswaanzin in je hoofd, want dit bedrijf heeft nergens gezegd of geschreven dat ze de WERELD wil bevoorraden.
    Diezelfde grootheidswaanzin zit in het kopje van je president met zijn graanschuur van de wereld in het Caricom. Doe gewoon, dan doe je al gek genoeg. Probeer eerst je eigen behoeftes te bevredigen en ga dan pas kijken naar die van de buurman of vrouw.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES