Suriname ziet olierekening behoorlijk slinken

26

PARAMARIBO, 3 sep – Het heeft er veel van dat de olierekening behoorlijk zal afnemen. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. De overname van alle Surinaamse bezittingen van Het Amerikaanse Chevron door Staatsolie versterkt dit inzicht. Het wordt een flinke snee in rekening van ruim driehonderd miljoen dollar per jaar.

Niet minder dan ruim de helft gaat eraf. “Dat is een groot voordeel voor onze handelsbalans en het is goed voor de Surinaamse dollar”, zegt Hok. Staatsolie wil binnen hooguit twee jaar de lokale markt compleet voorzien. De overname van veertien Texaco pompstations en vier bulkinstallaties brengt de voltrekking van die ambitie een stuk dichterbij.

De nieuwe raffinaderij kan dan direct aan de slag als die af is. “Investeren in infrastructuur kost geld en tijd, nu de kans er is om over te nemen, grijpen we die met beide handen”, zegt Staatsolie-directeur Marc Waaldijk. Chevron heeft zich terug getrokken uit Suriname. Staatsolie mag de naam Texaco nog een jaar gebruiken. Dan os het tijd voor een eigen naam. Volgens Waaldijk zal de samenleving betrokken worden bij het bedenken van een nieuwe naam.

Bekijk ook:


26 REACTIES

 1. Als je je ogen sluit en je luistert naar deze criminele regering zou je denken dat Suriname één van de grootste economie in de wereld heeft. Al deze mooie geweldige praatje brengt musye niet naar parijs de man en vrouw ziet niets terug in zijn portemonnee integendeel zelf. jim hok is ook zo een papegaai die zijn baas na praat.


  Maak melding

 2. SUROIL of SUROILY?

  Wat Staatsolie betreft gaat het goed met Suriname. Meneer Hok moet niet met de hoge pet gaan rondlopen want hij was voorstander van verkoop. Nu een paar jaar later koopt Staatsolie alles op. Het kan verkeren.


  Maak melding

 3. @ wikkileaks

  Ben je nou een tegenstander van de huidige regering of een tegenstander van Suriname,
  Dit is een erfenis van de vorige regering en een goede ook, Als er meer werk in ons land is en we worden zelfvoorzienend is dat alleen maar positief te noemen. we moeten verder deze kant op, het is inderdaad duurder voor de kleine man. maar als je hard werkt en je hoofd gebruikt kom je wel rond. maar ja vanuit ptata konre kan je makelijk klagen en kritiek geven, het is toch een ver van m’n bed show


  Maak melding

 4. Hok zit zichzelf rijk te rekenen zonder enige kennis van zaken. Volgens Hok gaat er ruim de helft vanaf. Maar is dat ook zo?? Nou zeker niet. Als het 10% is dan mogen we blij zijn. En let ook op, Hok praat over de handelsbalans. Niet over de kostprijs van gazoline of iets anders. Omdat ik gen exacte cijfers heb onderstaand een geschat voorbeeld.

  Voor de investeringen in de rafinaderij en stations:
  Import 300 Miljoen voor gazoline.
  Export 200 Miljoen opbrengst ruwe olie.
  SALDO 100 Miljoen negatief op handelsbalans

  Na de ingebruik name.
  Zowel export als import vallen weg, maar.
  Interestbetalingen op de investering van 1 miljard 100 Miljoen
  SALDO 100 Miljoen op handels of kapitaalbalans, afhankelijk van de noemer.

  Het werkelijke plaatje is wat complexer maar bovenstaande toon voldoende aan dat Hok, zoals inmiddels gebruikelijk is, ons allerlei geweldige onzin verhalen op de louw wil spelden om de indruk te wekken dat het goed gaat. In werkelijkheid geven de verhalen slechts blijk van een schandalige zelfoverschatting en incompetentie.


  Maak melding

 5. @Neus,

  Laat je beter informeren en leer beter lezen voordat je allerlei stommiteiten de wereld in helpt.Laat de Handels balans over aan vakdeskundigen(hou je aan je lees) Staatsolie zal rond de 60-70% minder kunnen exporteren door de overname van de lokale markt op basis van de huidige dag productie,daarom is de prioriteit productie verhoging en exploratie naast de miljarden diepte investering.

  Roos


  Maak melding

 6. Neus,
  Hok kisi yu M mooi. Je zit al jaren hier te donderjagen en heb, leeg als jij en consorten zijn niet weten te voorkomen dat onze president Bouterse heet en nu al weer 1 jaar President is van de onafhankelijke republiek Suriname. Stuk voor stuk laupis die niet voornemens zijn om in Suriname te komen wonen en werken.


  Maak melding

 7. Hok is een creatief boekhouder, een tovenaar met cijfers. de bezittingen van chevron waren behoorlijk verouderd en aan vervanging toe. dat zal ook ettelijke miljoenen kosten. natuurlijk is het goed dat staatsolie gaat voor verdere ontwikkeling. kenmerkend voor deze regering is toch het toveren met cijfers. wonnie was het toveren beu en moest daarom het veld ruimen.
  te wojo jaggie wo sjie soma serie


  Maak melding

 8. # 4 Bosje Brimiman,
  Ik ben tegenstander van leugens en bedrog en ook van die criminele bende die mijn landgenote in Suriname op kinderlijke wijze bedonderen.
  De tijd dat ik in anansi tori geloofde is al voorbij.


  Maak melding

 9. Wat mij opvalt is dat men spreekt vanuit een bepaalde rancune en dat iedereen zichzelf een expert voelt. Er vloeit meer geld naar het buitenland bij import van olie en olieproducten dan wanneer Suriname eigen olie op de lokale markt brengt. Daar komt bij dat Suriname het overschot aan geraffineerde producten tegen een veel hoger bedrag kan afzetten in het buitenland dan halfproducten. Alleen importeurs en buitenlandse bedrijven zullen hier de dupe van worden. A moni ne gwe. A moni e tang na Sranang. Geef deze regering tenminste de kans om zich te bewijzen. Wat ik tot nu toe zie (vanuit Nederland) is dat de meeste kritiek opdroogt en er geen isolement is opgetreden,in tegendeel. Ik vind dat een ieder die het zo goed met Suriname meent niet hier of elders in het buitenland moet blijven zitten, maar terug moet gaan en helpen opbouwen. Jammergenoeg zijn jullie niet bereid je luilekker leventje op te geven. Ik blijf voorlopig hier, en heb daarom geen recht op kritiek.


  Maak melding

 10. Het is echt ironisch om te zien dat er gasten hier op het forum zijn die zo zo gefixeerd zijn op DDB dat het het Niet uitmaakt wat er in Su gebeurd, Maar alles lopen af te zeiken. De beslissing om de pompstations te lopen was reeds in 2009 genomen. Dus tijdens de vorige regering. Verder hebben sommigen op dit forum het verstand van een garnaal, omdat ze Maar Niet kunnen begrijpen dat je eerst moet investeren om ontwikkeling te kunnen brengen in een land.


  Maak melding

 11. BOUTAOIL!

  Als we denken dat de regering er voor zorgt dat Staatsolie goed draait waarom niet de naam BOUTAOIL geven aan de pompstations?

  Nog niet zo lang geleden wilde deze regering vanwege rancune omdat Bouta niet uitgenodigd was om te spreken de bonus van de werknemers van Staatsolie weg werken of opeisen.
  Nu gaan we mooi weer spelen met het harde werken van werknemers van een bedrijf die we wilden verkopen?

  De opbrengsten van dit bedrijf komen het land en de bevolking ten goede. Maar de opbrengsten van de vele Goudmijnen komen een paar louche zakenlui ten goede. Wat een verschil!


  Maak melding

 12. @Paul

  Maar dat kan nooit tot gevolg hebben dat onze handels rekening voor olie producten meer gehalveerd wordt. Hok geeft hiermee duidelijk blijk van het feit dat hij niet weet waarover hij praat en nu ( en strak nog tig maal het zelfde feit) als verdienste van deze regering (volkomen tenonrechte want ze hebben er niet mee van doen) het feit proberen te verkopen dat SME in de verre toekomst (ver na 2014) zal profiteren van het excelente beleid van Staats. De volgende belangrijke stappen daarin zijn.

  Oplevering raffinage uitbreiding 2014. Hierdoor zal meer ruwe olie zelf verwerkt worden tot eindproducten. Gevolg is een afname in de inkomsten uit ruwe olie export, een afname van de kosten voor de import van olie producten. Per saldo zal een KLEINE vebetering van de handels balans optreden (zeker niet die meer dan 50% waar Hok over praat) Daarnaast zal er een groter bedrag via de kapitaalbalans het land uitstromen omdat we de lening moeten aflossen, inclusief interest.
  De volgende stap is de biodiesel. Feitelijk zijn daarvan de efeecten vergelijkbaar met het vinden van nieuwe olie velden. Beide zijn heel hard nodig wil Staats de nieuwe raffinaderij efficient benutten. Daar zit dan ook een belangrijk risico in het plan. Feit dat de financiering goed lukte geeft echter aan dat er internationaal vertrouwen is. Pas als die velden (bio of natural) effectief zijn zal er een substantieel effect op onze handels balans optreden.

  Hok komt derhalve met een onzin verhaal en praat voor zijn beurt. Typisch het gedrag van de verkoper die het zelfde product 5 maal tracht te verkopen. In de politiek is dergelijk gedrag NOT DONE en heet het volksverlakkerij.


  Maak melding

 13. Paul,
  veel succes met jou dogmatische NDP verhaal.
  Venezuela exporteert alleen olie en moet voor de rest bijna alles importeren daar gaan die miljoenen dollars die binnen komen .ik vertel het verhaal heel simpel zonder leugens.


  Maak melding

 14. @11, Paul. wat een mooie kenmerkende ddb aanhanger reactie. niet verder denken of kijken dan je neus lang is. dat ddb aan de macht is heeft te maken met kortzichtigheid, geloven in alle zoete praatjes. nu wordt er weer gedaan alsof er straks heel veel geld in su blijft en jij gelooft het. wordt wakker en realiseer je dat er misschien iets blijft maar dat het niet hetgeen is wat verteld wordt. en als je helemaal wakker ben zal je merken hoeveel je voorgelogen ben. en goed dat je blijft, wie zou er anders in die leugens moeten geloven, weet je nog wat er in 1982 gebeurd is met de ongelovigen.


  Maak melding

 15. No 7 onze Paraman/Pinto,
  Vanaf dat bout in het nieuws gekomen is,gaat het steeds bergaf met Sur.Reinste muiterij noemt hij vakbonds actie.Landverraad[coup] is ‘revolutie’.Sinds het in brand schieten van het politiebureau is er heel wat kapitaal vernietiging geweest.Stopzetting van west-Sur en andere projecten.Apoera was bestemd om onze tweede hoofdstad te worden.Is een dorp gebleven.Ligt hoog.Goed voor de afwatering in de rivier.Voldoende drinkwater voorhanden,energie uit waterkracht,grondstoffen en een opkomende bevolking.Alle toen florende bedrijven zijn heden foetsie, bestaan er niet meer.Wageningen,Bruyzeel,Surland enz.Een herinnering.De mensen die zulke dingen konden bedenken,worden maar één keer in zovele generatie geboren.Nu heeft Sur alleen maar type bout.Die alles vernietigen.Op school zei Dobru eens op een voordracht.”geeft dit land niet over.Sta op.Kerf de etter uit je wonden en vecht.Maar nu is het pak wat je pakken kan.Occupeer en beroof.Ik zie de Suri’s onder deze omstandigheden niet terug keren.Naar ons land waar niets zeker is.

  Cobie.


  Maak melding

 16. @ Marc Waaldijk.
  Wees trots op jezelf.

  @ Paul nr 11
  Hoezo, ik blijf hier en heb dan ook geen recht op kritiek. Je hebt altijd recht op kritiek. Zowel positief als negatief.
  @ Roos.
  Ik ben het niet met je eens. Neus is wel een deskundige.Het is overigens “Leest”.
  @ Paraman.
  Af en toe laat je je van je slechte kant zien. Niet doen. Ik lees ook af en toe goede en opbouwende stukjes van je. Ik denk dat als je minder emotioneel reageert, ik het vaker met je eens zal zijn.
  @ Neus.
  Ik ben het niet geheel met je eens wat je posting op nummer 14 betreft.
  Je schrijft:” Gevolg is een afname in de inkomsten uit ruwe olie export,”. Juist, maar daar staat tegenover dat na raffinage de exportopbrengsten weer zullen toenemen. Dit zal een groter positief effect op de handelsbalans hebben in de toekomst. Verder ben ik het zoals altijd met je eens
  @wikileaks
  Waarom heb je mij niet eerder op de hoogte gebracht van het boek : suriname en ik.
  Ik zit op de helft en mijn mening tot nu toe is:
  stukjes die zeer aangrijpend zijn, (zwarte bladzijden uit de geschiedenis van Suriname)
  informatief en soms ook heel, heel grappig.
  Helaas ook een verhaaltje van Adjied Bakas, die vertelt hoe geweldig hij wel niet is. (Past niet in dit boek)
  Misschien heb je dit boek al eerder genoemd. Ik ben pas sinds enige maanden actief op waterkant.
  @Pico
  Wie denk je wel niet dat je bent dat je anderen mag zeggen wat jij van hen vindt.


  Maak melding

 17. Heel goede zaak dat Suri de winning en het raffineren in eigen hand neemt,men zal er altijd beter van worden ook al is het minder dan 50% als men nu maar niet alle medewerkers tot ambtenaar aansteld want dan blijft er door het 7 even effect weinig van de winst over.


  Maak melding

 18. Neus en wikileak wat een litanie aan koeterwaals wat jullie te berde brengen.

  Worden jullie niet moe van je eigen onzin zoals onderstaand

  “Venezuela exporteert alleen olie en moet voor de rest bijna alles importeren daar gaan die miljoenen dollars die binnen komen “


  Maak melding

 19. Inmiddels is het artikel in DWT aangepast en de onnozele opmerking van Hok verwijderd. Nu heet het alleen maar dat de import van 300 milj naar 70 milj zal terug vallen. Mogelijk is dit juist, maar hoe dan ook onvolldig want het vermeld niet met hoeveel de opbrengst van de ruwe olie export afneemt en hoeveel kapitaal aan interest en aflossingen weg vloeit.

  http://www.dwtonline.com/website/nieuws.asp?menuid=37&id=94028
  Economie verder versterkt door overname Texaco Astrid van Oosterum 03/09/2011

  Paramaribo – Met de overname van Chevron/ Texaco door Staatsolie vorderen de plannen van de regering om meer te putten uit eigen arbeid en productie. Er wordt jaarlijks ruim 300 miljoen Amerikaanse dollar aan olieproducten geïmporteerd. Door de overname zal dit cijfer dalen naar ongeveer 70 miljoen.

  Dat zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen bij de ceremoniële overname van Chevron door het staatsbedrijf. “Door lokale leveringen wordt de afhankelijkheid van het buitenland beperkt.”
  Staatsolie begint met het aanpakken van achterstallig onderhoud en het uitbreiden van de raffinaderij. Daarnaast gaat ze zoeken naar nieuwe reserves. In 2014 moet de nieuwe raffinaderij in werking worden gesteld. Deze investeringen zijn van groot belang voor de nationale economie. “We staan als samenleving voor een grote opgave”, zegt minister Hok hierover in zijn toespraak. “Suriname is zich aan het transformeren van een land dat gewend was afhankelijk te zijn van ontwikkelingsgelden naar een land dat zelf-redzaam is.” De onderhandelingen met IamGold om een nieuwe overeenkomst te maken met de multinational zijn hier een ander voorbeeld van. Uitbreiding van IamGold te Brokopondo vraagt om investering en uit de onderhandelingen moet het maximale voor Suriname worden bereikt in de vorm van investeringen en inkomsten.
  De bezittingen in Suriname behoren tot de laatste van Chevron in het Caribisch gebied. Nu Staatsolie de eigenaar is, krijgt de overheid als enige aandeelhouder direct toegang tot de lokale brandstofmarkt. Staatsolie wil tegen 2014 zelf gasoline en diesel produceren voor de lokale markt, tegen die tijd moet de raffinaderij te Tout Lui Faut gereed zijn. Nu wordt het gros van de productie nog geëxporteerd. De regering heeft als doel zoveel mogelijk in eigen land te produceren. Eigen benzine produceren en verkopen in plaats van deze te moeten importeren is dus een stap in de gewenste richting.
  Hok stelt verder het belang van het milieu en de gemeenschap voorop.
  “Ik verzoek Staatsolie en alle andere bedrijven om bij hun werkzaamheden het milieu altijd in het achterhoofd te houden.”
  Volgens de minister zijn wij allen getuige van een moment dat als een mooie gebeurtenis voor Suriname de geschiedeniboeken in zal gaan. Chevron, dat bekend staat als degene met de hoogste prijzen aan de pomp, vertrekt met het ondertekenen van de overeenkomst met Staatsolie uit Suriname. De prijzen aan de, nu Staatsoliepompen zullen moeten concurreren met andere spelers op de markt zoals Sol. De minister gaat ervan uit dat de prijzen scherp zullen zijn.-.


  Maak melding

 20. Zoals ik al stelde, iedereen is een expert. Waarom zetten jullie je schouders er niet zelf onder? Geen woorden, maar daden. Ik kom er eerlijk voor uit dat ik nog even in Nederland blijf. Ik heb de halve wereld gezien en in verschillende landen gewoond, maar Sur. blijft mijn land. Ben in de 60er jaren vertrokken naar Ned. Ik ben geen Bouta of Vene of Santhoki man. Ik hou me ver van de politiek,ook in Nederland. Als ik terug ga naar Sur. hou ik me alleen bezig met dingen die ik leuk vind. Mijn bijdrage aan de opbouw zal zijn in de vorm van geld dat uit Nederland door mij in Sur. uitgegeven wordt. Niet meer en niet minder. Ik pretendeer ook niets, maar het is grappig hoe de reakties op mijn opmerkingen zijn. Juist die zijn doorspekt van politieke voorkeuren en aversies. Proberen jullie met z,n allen iets te doen voor je land ipv alles te bekritiseren. Succes.


  Maak melding

 21. @Paul #22 & 23

  Blijkbaar schort er het nodige aan jouw analytische vermogens. Anders wist je dat:

  -1- het argument dat er elders ook wel iets mis is geen argument is om slechten zaken onbesproken te laten. Dat zou immers slechts tot een neerwaartse spiraal leiden.
  -2- dat kritiek een heel nuttige en constructieve rol speelt. M.a.w. dat kritiek in principe heel opbouwend is. Het zijn slechs de figuren die incompetent en/of een te grote eigenwaan hebben die geen kritiek verdragen. Ook dat gedrag leidt tot een neerwaartse spiraal.

  Ook onder de vorige regering is op deze site en DWT regelmatig kritiek geleverd. Zo werd de positie van Amofo onhoudbaar door de kritiek. Was dit negatief?? Tuurlijk het koste haar haar baan maar per saldo was het positief omdat daarmee een ijzer sterk signaal werd afgegeven. Nml dat het volk dergelijk wna gedrag niet pikte.

  En ook nu vervult de kritiek een belangrijke functie:
  -1- het stelt wangedrag aan de kaak en voorkomt herhaling.
  -2- het brengt denkfouten en procedure fouten aan het licht.
  -3- het signaleert dat mensen te licht zijn voor hun taak en bijscholing, meer info, meer kennis behoeven en/of vevangen moeten worden.

  Wie daar niet tegen kan moet niet de politiek in gaan. Wie daar niet tegenkan gedraagd zich als een klein kind. Wie een kritische houding afwijst zet de deur naar de dictatuur wagenwijd open.


  Maak melding

 22. @ paul,
  Dat is precies de reden waarom Sommige Surinamers niet vooruit komen. Omdat er corruptie voorkomt in andere landen moeten wij zwijgen over suriname , omdat er een slavernij is geweest mogen wij niets zeggen over die massamoordenaar die nu president is in suriname , omdat Nerderland een gedoogd beleid heeft voor softdrugs moeten wij zwijgen over de drugs smokkel uit suriname, omdat er volksverlakkerij voorkomt in andere landen voorkomt moeten zwijgen over wat er in suriname gaande is .Paul mijn ouders hebben hun schouder eronder gezet toen kwam bouterse met zijn klote revolutie en alles wat met bloed zweet en tranen was opgebouwd heeft deze monster vernietigd dus kom mij geen onzin hier vertellen dat wij onze schouder eronder moeten zetten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.