Surinaams parlement houdt onderwijs in het oog

6

PARAMARIBO, 2 sep – Het parlement wil het onderwijs de komende tijd scherp in het oog houden. Dit zegt parlementsvoorzitter Jenny Simons. Alle verbeteringsmaatregelen van het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov, worden gevolgd. Dat wordt het werk van de parlementaire commissie van onderwijs. “We gaan kritisch blijven volgen.”

Dat gaat vooral op voor de grootste pijnpunten in het onderwijs. Zoals de mindere examenresultaten op verscheidene niveaus en de kwaliteit van het onderwijs in het binnenland. “We gaan onze aandacht als parlement niet meer laten verslappen, we blijven ermee bezig”, zei Simons tijdens een speciale vergadering over het onderwijs. Minister Raymond Sapoen van Onderwijs & Volksontwikkeling wil al binnenkort een reeks noodmaatregelen treffen.

Zo zal het verschijnsel van onbevoegde leerkrachten in het binnenland worden aangepakt. Gepensioneerde leerkrachten zullen worden ingezet en de nu onbevoegde krachten krijgen extra trainingen. “ We moeten gepaste aandacht besteden aan de ondermaats presterende scholen”, zei Sapoen. Ook komt er op het ministerie een strategisch managementteam met ‘helikopter view’ op de hele sector. De universiteit moet beter aansluiten op matschappelijke vraagstukken.

Bekijk ook:


6 REACTIES

 1. Lapmiddelen, ad hoc beleid. Pleisters op de wond. Een pilletje tegen de voortdurende hoofdpijn.
  Dit is niet het recept voor het onderwijs in Suriname.
  Onbevoegd is niet onbekwaam. Gepensioneerde leerkrachten inzetten.Haha. Terug naar het verleden dus. Wat een onzin.
  Het onderwijs moet in zijn totaliteit op de schop. Structurele aanpassingen
  1.Weg met havo en imeao enz. Leid leerlingen op voor vacatures waar vraag naar is op de arbeidsmarkt. Verplichte vakken a) Spaans en wiskunde, b)meer praktijkopledingen. Niet iedereen wil en kan goed leren.
  2. Laat leerlingen zien dat studeren loont.
  Nu is het zo dat ze denken dat criminialitiet loont.
  Het idee dat kinderen niet willen en liever met black berry ed spelen is onzin.
  Presteren kinderen die een blackberry en computer en dergelijke hebben slechter?
  Presteren kinderen waarvan de ouders beide werken minder?
  Presteren kinderen met slechts een verzorgende ouder beter? Je kan dit allemaal gaan onderzoeken, maar het is weggegooid geld.
  Het draait allemaal om de motivatie.


  Maak melding

 2. Ik vraag mij af door wie Suriname daadwerkelijk wordt geregeerd.Jenni zeg tegen jou president dat hij geld beschikbaar moet stellen voor het onderwijs en ook voor gezondheidszorg.


  Maak melding

 3. Bovenstaand stuk en het artikel in DWT gelezen. Kan slechts concluderen dat de DNA leden
  – vooral zichzelf graag horen,
  – zichzelf deskundigheid aanmeten die ze niet hebben,
  – beslissingen wensen te nemen zonder dat ze weten wat er echt speelt en
  – niet echt geinteresseerd zijn in het oplossen van problemen.


  Maak melding

 4. Midadigers gaat het voor de wind, oliedomme mensen stemden op onberechte criminelen, hoe dan verder? Zie het resultaat op school, thuis,het werk, op straat, zo baas, lon en somo, zo domme aanhangers. Motto misdaad loont.


  Maak melding

 5. Pico(1),

  Ik kan op enkele punten, deels, met je meegaan.Intrinsieke motivatie bij de leerling is erg belangrijk.

  Maar dan ontstaat de vraag, hoe deze motivatie bij het kind ontstaat.

  Ik wil mij beperken tot de grondvorm voor het ontstaan van deze motivatie.

  Sociaal-economische stabiliteit binnen het gezin met daarbij steeds de prikkel binnen het gezin/familie/leefomgeving tot positieve en verdere ontwikkeling op de sociaal- economische maatschappelijke ladder.

  Simpel gezegd: Ouders moeten de mogelijkheid hebben die goederen en prikkels aan het kind te geven, zodat die zich op cognitief gebied zo maximaal kan ontwikkelen.

  Bekijk ik de sociaal-economische neerslag van de verschillende etnische groepen in Suriname, vanaf de jaren 1980 tot 2010 en mede bekeken vanuit een aantal wetenschappelijke publicaties hieromtrent, moet ik vaststellen dat vooral de creoolse en de inheemse groep die goederen en prikkels niet in voldoende mate aan hun kinderen (kunnen) geven.

  De oplossing zit, mijns inziens, in eerste instantie, niet in het veranderen van het curriculum van het onderwijs – voor de verdere ontwikkeling van Suriname wel noodzakelijk – maar prioriteit geven aan het zich sociaal- economisch ontwikkelen van bovenstaande twee groepen met als kanttekening dat deze achterstelling deels ook door eigen nalatigheid is ontstaan.

  Bedenk maar zelf, dat kinderen die een pa en ma thuis hebben,of een stabiele woon en leefomgeving hebben, prikkels krijgen in de vorm van leesboeken, een computer enz. en daarbij zien dat pa en/of ma (ook de rest van hun leefomgeving)een redelijke baan heeft(hebben), dus structuur,zal bij deze kinderen de kans groter zijn intrinsieke motivatie op te bouwen en als resultaat het uiterste uit zichzelve te halen.

  Wat mij nu wel erg interesseert zijn de Marrons en hun vergaarde economisch kapitaal.Zullen zij het deels gebruiken om zelf hun eigen kinderen cognitief vooruit te helpen of zullen zij blijven wachten op ”pa lanti”.

  Suriname zal in de toekomst op de verschillende fronten van haar economie veel geschoolde krachten nodig hebben. En dit alles begint met sociaal-economisch stabiele gezinnen.
  Srika


  Maak melding

 6. Een studie traject duurt van kleuter tot univ. gemiddeld zestien jaar.Dan moet er een plan zijn die we na zestien jaar willen uitvoeren en specifiek een studie richting voor de beste in de richting van de plan opleiden.Maar daar wringt de schoen.We hebben geen planning welke industrieen we willen ontwikkelen.De ADEK levert allerlei onsamenhangend bachelors en masters af.Zijn meestal administratieve richtingen waar de markt van lijkt verzadigd te raken.Wel is waar dat je een geschoolde bevolking nodig hebt die weten wat ze doen moeten,een gezond volk en veel energie.

  Cobie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.