Ook energiedrankjes in Suriname voor de bijl

10

PARAMARIBO, 1 sep – Ook energiedrankjes lijken voor de belastingbijl te gaan. Het parlement wil een verhoging van de toeslag op dit soort “verderfelijk spul.” Van parlementsvoorzitter Jennifer Simons mag het zelfs honderd procent duurder worden. De oppositie lijkt nu minder geneigd bezwaar te opperen.

In elk geval is ex-minister Chandrikapersad Santokhi (Nieuw Front/VHP) geneigd steun te verlenen. Vooral jongeren consumeren energiedrankjes in grote hoeveelheden, vaak ook in alcoholische cocktails. Die ongecontroleerdheid kan alleen maar leiden tot ellende. Met name parlementariërs van de VHPhebben zich eerder uitgesproken tegen verhoging van de belasting op tabak en alcohol. Niet dat ze voor het gebruik zijn, maar er wordt getwijfeld aan de voornemens van de regering.

Die zou eerder uit zijn op financieel gewin. Het argument van ontmoedigen van tabak- en alcoholgebruik zou niet gemeend zijn. De belastingverhoging maakt immers geen deel uit van een pakket ontmoedigingsmaatregelen. De wetgeving die zo’n verhoging mogelijk maakt, is nog in behandeling bij het parlement. Sommige parlementariërs van de coalitie opperen het direct meenemen van de energiedrankjes in de nieuwe wetgeving. De debatten lopen nog.

Bekijk ook:


10 REACTIES

 1. BTWat?

  BTW van 20% heffen op alle import goederen.
  Deze energie-drankjes worden geimporteerd en vernietigen de omzet van drankjes van de eigen markt.
  Op alle goederen die geimporteerd worden de hoge BTW toepassen, zeker alcohol en tabak.

  Aan beschermen van eigen producten is in Suriname nooit gedacht. Handelaren in Su gaan via tjoekoes te werk bij ambtenaren van de Staat. Zo worden importeurs gerekend tot de rijkste mensen in Suriname en dat gaat allemaal ten koste van het Surinaams produkt.

  20% BTW op Heineken zal de omzet van Parbo bier zeker stimuleren. Aardappelen zwaar belasten zal het gebruik van cassave en zoete patat doen toenemen. DelMonte of Unox blikjes waren zoals fruitcoctail zullen plaats moeten maken voor vers Surinaams fruit, enz. enz.


  Maak melding

 2. mag zelf 200% verhogen. Je hebt genoeg andere drankjes om te drinken dan die troep wat allemaal inzit in die energie drankjes.Ga lekker dawet cocos etc drinken. zo maken jullie de handelaren rijker met al hun geimporteerde troep.


  Maak melding

 3. Het best wel interessant om te zien hoe deze criminele regering bepaald gedrag bij de jongeren wil ontmoedigen alcohol prijs gaat gaat omhoog maar je kan op alle hoeken alcohol kopen, tante jenni wil de energie dranken met honderd procent duurder maken, begin eerst goede voorlichting en een goed voorbeeld aan de jongeren te geven.


  Maak melding

 4. In principe moet deze regering alle drankjes die van buiten komen(maar ook in Suriname worden geproduceerd) extra gaan belasten, want dat zijn de money makers !

  ‘Shake your money maker’, zong James Brown ooit eens en de Suri overheid zou inderdaad geld kunnen ‘shaken’ uit al deze xeno drinks & beverages !

  Gewoon doorgaan overheid, we love you !


  Maak melding

 5. ja natuurlijk knijp ze uit maak alles duurder dan kan desi vaker op reis gaan en ook onze Inke want zij houdt van dure kleding baja onze enige echte Imelda.Ik vraag mij af wat die arme bevolking na een jaar zien als in hun portemonnee kijken? @ milton Fleur waar is komiek DDB? de vorige regering deed niets goed in zijn ogen hij maakte alles en iedereen belachelijk op de podium en nu hij het zelf moet doen wordt alles duurder in Suriname.


  Maak melding

 6. Een hogere belasting op energiedrankjes is noodzakelijk om het gebruik te beperken. Maar velen weten nog niet dat deze drankjes ook als een soort van medicijn gebruikt kunnen worden voor mensen die depressief zijn.Deze drankjes geven depresieve mensen een enrgieboost waardoor deze personen tot activiteiten over neigen te gaan.Een blikje enrgiedrank van 250 ml, bevat evenveel cafeine of guarana als een kopje thee of koffie.Sommige drankjes bevatten ook taurine.Een beperkte inname kan geen kwaad volgens deskundigen.Extreem gebruik is uit den boze.


  Maak melding

 7. Typerend.

  Om ongewenst gedrag te beinvloeden kun je belasting verhogen en/of voorlichting over de negatieve effecten geven. Deze o zo transparante regeing kiest natuurlijk alleen voor de belasting verhoging.


  Maak melding

 8. Dan kunnen ze ook de meer belasting op die Fernandes drankjes heffen. Geloof mij, de hoeveelheid suiker en andere stoffen in die drankjes zijn net zo slecht voor de volksgezondheid.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.