Gids over medicinale en rituele planten van Suriname

0

Welke geneeskruiden gebruiken de Surinamers tegen diabetes? Hoe ziet een kowru-ati eruit en waar groeit hij? Met welke boombast roep je een bosgeest op? En hoe jaag je hem vervolgens weer weg? Waarom liggen er bloemen op een Hindoestaanse offertafel? De geïllustreerde veldgids Medicinale en Rituele Planten van Suriname, gebaseerd op de plantenkennis van de Surinamers zelf, geeft antwoord op al deze vragen. Nooit eerder werd de plantenkennis van de Surinamers zo gedetailleerd in kaart gebracht.

Suriname is een land met een grote culturele en biologische diversiteit. Het oerwoud in het binnenland herbergt een schat aan geneeskrachtige kruiden. Door de eeuwen heen brachten Afrikaanse slaven en Aziatische contractarbeiders ook nog tal van nuttige planten mee. Indianen, Creolen, Marrons, Hindoestanen, Javanen: iedere bevolkingsgroep heeft haar eigen taal, religie, rituelen en ideeën over ziekte en gezondheid. Toch vindt er ook veel kennisuitwisseling plaats. Zo komen Indiaanse gewassen terecht in Creoolse kruidenbaden voor indianengeesten en staan er Javaanse planten op de erven van Marrons in het binnenland. Voor veel Surinamers is het gebruik van medicinale planten essentieel voor hun lichamelijk en geestelijk welzijn.

Medicinale en Rituele Planten van Suriname is het resultaat van enkele jaren wetenschappelijk onderzoek van het Nationaal Herbarium Nederland (NCB Naturalis) en de Universiteit Gent naar het plantgebruik voor geneeskrachtige, magische en religieuze doeleinden. Het boek is gebaseerd op de kennis van Surinamers uit de regio’s Paramaribo, Pará, Wanica, Marowijne en Brokopondo en die van Surinaamse Nederlanders, aangevuld met gegevens uit de literatuur en herbariumcollecties. Deze veldgids bevat wetenschappelijke en lokale namen, botanische en gebruiksbeschrijvingen van bijna 400 verschillende plantensoorten, en is rijk geïllustreerd met tekeningen en kleurenfoto’s. Er is bovendien aandacht besteed aan de betekenis van de lokale namen en de historische achtergrond van het plantgebruik.

Tinde van Andel (1967) is bioloog / etnobotanicus en in dienst bij de Universiteit Leiden als onderzoeker aan het Nederlands Centrum voor Biodiversiteit Naturalis. Zij promoveert in 2000 bij de Universiteit Utrecht (Nationaal Herbarium Nederland) op nuttige planten van Indianen in Guyana en krijgt in 2005 een NWO postdoc beurs voor een studie naar medicinale planten van Suriname. In 2009, als de Surinaamse plantencollectie in zijn geheel is verhuisd naar NCB Naturalis, krijgt ze opnieuw een onderzoeksbeurs van NWO, ditmaal een vijfjarige Vidi-subsidie, om de herkomst van het Afro-Surinaamse plantgebruik te gaan onderzoeken in West Afrika. Meer informatie is te vinden op http://osodresie.wikispaces.com.

Sofie Ruysschaert (1980) is bioloog/plantenecoloog/etnobotanicus en als onderzoeker verbonden aan het Laboratorium voor Tropische en Subtropische Landbouw en Etnobotanie van de Universiteit Gent (België). Zij deed in de periode 2004-2006 veldwerk in Suriname naar plantgebruik in de regio Powakka en Brownsweg. Zij hoopt binnenkort haar proefschrift over dit onderwerp af te ronden. Ze is momenteel als biologe ook werkzaam bij de Vlaamse Overheid en blijft als vrijwilliger betrokken bij een aantal projecten rond biodiversiteit en etnobotanie.

Boekgegevens
Medicinale en rituele planten van Suriname
Auteurs: Tinde van Andel en Sofie Ruysschaert
ISBN 978 94 6022 139 2
Paperback, 528 pagina’s, €29,50
Uitgever: KIT Publishers

Boekpresentatie i.s.m. NCB Naturalis op donderdag 8 september 2011 om 17.00 uur in het Auditorium van museum Naturalis.
Locatie: Museum Naturalis, Auditorium, Darwinweg 2, Leiden.

Bekijk ook:


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.