Suriname-missie Amerikaanse militairen voorbij

6

PARAMARIBO, 27 aug – De civiele missie van het Amerikaanse Southern Command is voorbij. “En met succes”, zegt luitenant-kolonel John Blackwell, die de missie New Horizon 2011 leidde. Scholen en klinieken kregen de afgelopen drie maanden een opknapbeurt. Er is ruim tien miljoen dollar besteed aan de missie waar zeshonderd militairen aan deelnamen.

Die hebben aardig wat vriendschapbanden en goodwill tot stand gebracht bij Surinaamse collega’s en burgers. “Dat is precies de bedoeling van New Horizons”, zei Blackwell bij het afscheid in de Memre Boekoe Kazerne. In de districten Nickerie en Brokopondo zijn ongeveer zesduizend burgers zijn ook nog ongeveer zesduizend burgers medisch behandeld. In Nickerie en Paramaribo zijn ongeveer vijfduizend dieren onder handen genomen door de veterinair specialisten van de missie.

Surinaamse militairen en beveiligingspersoneel kregen ook trainingen. Er is zeker een miljoen dollar uitgegeven aan onder andere voeding en huisvesting voor de militairen. De Amerikaanse ambassadeur, John Nay, hoopt dat de vriendschappen langer overeind blijven dan de gebouwen die zijn opgezet. “De missie geeft uitdrukking aan de waarde die de Verenigde Staten van Amerika hecht aan de regionale partners, waaronder Suriname.”

Bekijk ook:


6 REACTIES

 1. Ik heb de baas-met-vele-vrienden niet horen jammeren. Maar o wee als het nederlandse soldaten waren. Hetis nu weer bewezen. Met een grote bek verslaafd aan hulp omdat zijn niks zelf willen en kunnen doen. Wat een minkukkels daar in de west.


  Maak melding

 2. Ik denk het wel mister Nay, dat de vriendschapsbanden langer blijven bestaan dan de gebouwen die zijn opgezet. Volgend jaar kunnen de mannen weer aan de slag om de zaken te renoveren.


  Maak melding

 3. “De missie geeft uitdrukking aan de waarde die de Verenigde Staten van Amerika hecht aan de regionale partners, waaronder Suriname.”

  Wat lees ik vandaag

  President Bouterse mag zich vrij bewegen in Nederland
  Saturday 27 August

  President Bouterse mag zich in principe vrij bewegen in Nederland
  PARAMARIBO- De Surinaamse president Desire Bouterse mag zich vrij bewegen op Nederlands grondgebied indien hij dat land zou bezoeken. Dat zegt een hoog geplaatste diplomaat vanmorgen tijdens een informeel gesprek in de hoofdstad Paramaribo aan GFC Nieuws.
  “Er zal de Surinaamse president geen strobreed in de weg worden gelegd. Hij kan zich in principe vrij bewegen in Nederland, dat verzeker ik u”, aldus de hoge Nederlandse functionaris.

  De redactie verneemt van verscheidene overzeese politieke bronnen dat de Nederlandse regering, in vergelijking met een jaar geleden, over het algemeen ook meer gecharmeerd is van de regeerwijze van het Surinaamse staatshoofd.

  “President Bouterse pakt zaken nu veel pragmatischer aan en kijkt waar er wederzijds voordeel uitgehaald kan worden. Bovendien lijkt hij voorstander te zijn van een transparant beleid”, zo wordt meegedeeld.

  Hoge Surinaamse regeringsfunctionarissen laten aan GFC weten dat er inderdaad sprake is van een significante ommekeer voor wat betreft de houding van de regering Bouterse ten opzicht van de voormalige kolonisator. Zaken zouden met minder emotionaliteit worden benaderd, meer op basis van zakelijk en volwassen denken.””


  Maak melding

 4. Hoop!

  Goed werk verricht door de Amerikanen. Alleen hoopt Nay dat de vriendschap langer overeind blijft dan de gebouwen. Ik hoop met hem mee, maar hoop is soms bedrog meneer Nay.
  Zie bij voorbeeld de vriendschap van de Bush familie en Sadam. De Bushses zitten met hun familie dagelijks aan de Bourbon, terwijl de Sadam familie helemaal is uitgeroeid. DOOD!

  Vriendschap is in Amerika een scheldwoord. De dollarkoers of de olievoorraad bepaald hoe vriendschappelijk iemand is. Kies je woorden goed mr. Nay. De Sadam familie moest haar vriendschap met hun leven betalen.


  Maak melding

 5. Zolang je jou houdt aan de democratische principes is er geen vuiltje aan de lucht.
  Ik heb foto’s gezien waar Kaddafi door bijna alle Europese leiders werd ontvangen na dat hij alle stukken van zijn nucleaire programma had overhandigd en nu is op de vlucht voor bommen van de NAVO.De amerikanen zijn niet vergeten wat DDB in Suriname heeft geflikt in de jaren 80. jullie zijn vergeetachtig maar die amerikanen niet de vriendschap met het Surinaamse volk is een andere dan met die zogenaamde LIJDERS van die misdadige revolutie.@ Sabiediri laat Bouterse het advies maar volgen dan zullen wij zien wat dan gaat gebeuren.Volgens mij weet jij niet wat het woord transparant betekend.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.