Surinamers worden almaar wilder van goudprijs

14

PARAMARIBO, 26 aug – De toename van conflicten op de Surinaamse goudvelden houdt direct verband met de wereldprijs voor het edel metaal. “Mensen worden wilder, iedereen wil richting de goudrijke gebieden trekken om zijn geluk te beproeven.” Dit zegt Gerold Dompig, voorzitter van de commissie Ordening Goudsector Suriname, OGS. Het gedrag bij veel burgers is tekenend voor de atmosfeer in en rond de goudvelden in het binnenland.

De internationale prijs voor goud blijft stuwen. Het managen van de chaos op de velden wordt er niet makkelijker door. “De goudprijs is net als vuur. Hoe hoger het vuur, hoe meer problemen. De gemeenschap moet beseffen dat de stijging van de internationale goudprijs voordeel oplevert, maar ook de gemoederen verhit”, zegt Dompig. Mensen willen dan onredelijk worden en er ontstaan al gauw conflicten. Hele gemeenschappen staan soms tegenover elkaar.

Wat bij komt kijken is dat er steeds meer goudrijke gebieden worden ontdekt. Die bevinden zich vaak midden in het leefgebied van gemeenschappen. Dat is sowieso een bron voor conflicten. De afgelopen tijd is dit vaker opgemerkt en de commissie ziet zich geplaatst voor grote uitdagingen. Het heeft er niet veel van dat de trend gauw zal ophouden, wat ook de autoriteiten maar al te zeer beseffen. “We moeten niet verwachten dat de ordening keurig en stil zal verlopen”, aldus Dompig.

Bekijk ook:


14 REACTIES

 1. Gatenkaas.

  De overheid heeft het binnenland duidelijk niet onder controle, ondanks het vernieuwd padvindersdeel en het ctuuutje.
  Te druk met eigen graafwerkzaamheden?

  Wild west in het Amazonegebied. Als je strakjes boven suri vliegt,dan kun je genieten van een stuk emmentaler.
  En zo wordt een prachtig stukje natuur vernietigd.


  Maak melding

 2. Zootje!

  In veel landen zijn de bodemschatten het bezit van de Staat. Deze Staat geeft vergunning en toestemming aan grote investeerders om de schatten te bewerken en zorgt ook voor bescherming van hetgeen ze aan de investeerder hebben beloofd.

  In Suriname is het een vrij gevochten boel.
  Iedereen die kan lopen mag de bodemschatten wegdragen. Wat het nog moeilijker maakt zijn de geschonken leefgebieden. Een leefgebied wil zeggen dat je erin mag leven, d.w.z. planten, vissen, jagen en wonen.
  Alle vormen van mijnbouw zijn hierbij niet toegestaan. Deze behoren de Staat toe.

  De overheid, eigenlijk niemand is bij machte om dit gebeuren een halt toe te roepen. Desi had het beloofd, maar is te zwak om deze zaak aan te pakken. Weerloze mensen aanpakken daar is hij goed in, maar zodra er gedreigd wordt met terug schieten dan dokt hij en gaat hij naar het Westen van het land.
  Ordenen van deze goudoorlog zal dus niet gebeuren. Het is en blijft een zootje.


  Maak melding

 3. Jullie zijn kampioen van de omgekeerde wereld. deze regering doet nooit wat verkeerd de schuld licht altijd bij anderen en nooit bij hun zelf.
  We zijn een jaar verder en er is geen geen enkele ordening in de goud-sector en de grond-problematiek. de kat op het spek binden,pupusi luku merki.


  Maak melding

 4. Het moet niemand gaan verwonderen als er straks ook doden gaan vallen door de hebzucht van deze mensen, hun bazen en de aasgieren binnen deze regering, vergeet niet de ponton op het stuwmeer van een ex-santobomaan..hahahahahahaha. waar het aas is komen de aasgieren,roofvogels van allerlei pluimage, anderen met jas en das. hahahahhaha. de domme aanhangers verdienen deze ontwikkelingen en vernietiging van de eco. Rovers hebbeb ze gewild door op deze moordenaars te stemmen. Leve de komende chaos en anarchie.


  Maak melding

 5. Beste president Desire Bouterse. Ik ben een 34- jarige zelfstandige vrouw en was een paar maanden geleden nog een fervente opponent van u. Zodra u op de tv in beeld was, u op de radio te horen was of een foto van u op de website verscheen, deed ik er alles aan om de knop om te draaien of u weg te klikken.

  Nu ben ik langzaam maar zeker tot de conclusie gekomen dat ik jarenlang een totaal verkeerd beeld van u had. Dit beeld werd ook gevoed door delen van de media, die er alles aan deed om u in een kwaad daglicht te plaatsen. Indien u president zou worden, zou het land achteruitgaan en geïsoleerd raken. Dat werd maar in ons hoofd geprent.

  Maar nu een jaar later ben ik overstag gegaan. Ik ben van u gaan houden als mijn staatshoofd. U hebt in korte tijd laten zien dat het alleen maar slechtpraat was met bedoeling u een kopje kleiner te maken. U hebt laten zien dat u een volkspresident bent die opkomt voor de zwakkeren en zieken in ons land. Ook dat u respect toont voor de kleine man en de democratie. Zo slecht bent u niet, integendeel. U bent een goed mens en een uitstekende president!

  Nu ben ik een aanhanger van u geworden omdat ik zie dat u probeert om ons op een hoger niveau te brengen. Ik laat me niets meer wijs maken, maar volg uw verrichtingen en oordeel zelf.

  Ik denk dat het buitenland u ook gadeslaat en tot dezelfde conclusie is gekomen. Landen als Amerika en Nederland zullen u met steeds meer egards behandelen, dat voorspel ik u. Ook zij zullen langzaam, maar zeer zeker, tot het besef komen dat u niet zo slecht bent als wat kwaadsprekers al jaren hebben geprobeerd ons te doen geloven.

  Ga zo door president…

  Mevrouw S. Chin

  PS. hahahhahahahahahaha men wordt met de dag dommer in dit land. ze was amper zes jaar toen haar nieuwe held mensen liet doden. waar is haar moraal. foetsie. hahahahhahahahaha. leve de misdaad.


  Maak melding

 6. In 2009 was de totale goudproductie in China 120 ton minder dan de totale binnenlandse vraag. De productie kwam uit op 324 ton goud en de totale vraag op 444 ton. Ook al is de mijnproductie de laatste jaren toegenomen, de geproduceerde 324 ton goud is niet voldoende om te voldoen aan de huidige vraag en de binnenlandse productie zal dan ook onvoldoende zijn om aan de toekomstige verwachte vraag naar goud te voldoen.
  De honger naar goud in China is nog lang niet gestild.

  Suriname is Super-rijk , alleen is het niet helemaal tot de bevolking door-gedrongen .
  De nieuwe goudmijn dat volledig Surinaams is , moet zeer snel komen .


  Maak melding

 7. TTheo

  Suriname is Super-rijk , alleen is het niet helemaal tot de bevolking door-gedrongen .
  De nieuwe goudmijn dat volledig Surinaams is , moet zeer snel komen.

  En beste Ttheo,

  Jij gelooft werkelijk dat de rijkdommen ten goede gaan komen aan de Surinaamse bevolking??


  Maak melding

 8. @8 TTheo

  “Suriname is Super-rijk , alleen is het niet helemaal tot de bevolking door-gedrongen De nieuwe goudmijn dat volledig Surinaams is , moet zeer snel komen .”
  U bedoelt zeker dat de bevolking/samenleving er nog niet van profiteert. Het is allang tot de bevolking doorgedrongen Suriname “super rijk” is en dat er goud is, echter de overheid is nog steeds niet in staat of wil nog steeds niet de exploitatie van de grondschatten van Suriname goed regelen, zodat het allemaal het land ten goede komt.
  En wat betreft de goudmijn die volledig Surinaams is en zeer snel moet komen kan ik alleen maar constateren dat die er al is, maar niet beschouwd wordt als Surinaams, maar als privé bezit.
  Van de rest van uw posting begrijp ik niet wat daarvan de bedoeling is zoals wel vaker met uw reacties het geval is. U raaskalt maar weer wat.


  Maak melding

 9. mooi betoog van @7 determinist. het ontgaat mij helemaal wat ddb hiermee te maken heeft maar goed. deze regering zou de goudsector toch ordenene, dat heeft immers ddb beloofd tijdens zn campagnes. hij kan niks ordenene omdat hij, ronni en consorten ook goudconsessies hebben en het geld binnenstroomt terwijl zij er niet voor hoeven te doen. terwijl ons mooi binnenland in een ravage veranderd door pure hebzucht van mensen. misschien dat een overheid juist zou moeten waken over vernietiging van ons land. de balans tussen ecologie en inkomsten is inmiddels behoorlijk verstoord. straks kan alle geld ons niet meer beter maken wanneer wij water en vis met kwik nuttigen. ddb ik ben nu ook fan omdat ik dom ben en niet vooruit kijk.


  Maak melding

 10. Het zou goed zijn als Dompig e.c. in het woordenboek het woord ORDENING zouden opzoeken. Wat deze belangenbehartigers van Bouterse feitelijk doen is het verjagen van sommige personen uit de goudwinningsgebieden. Bij ordening horen o.m. wie, wat, waar en hoeveel. Wordt er belasting afgedragen, is er zorg voor de veiligheid en voor het milieu e.d.


  Maak melding

 11. Men heeft gelijk dat het mijnen van goud niet een wild west situatie moet gaan vertonen.

  Ik hoop niet dat wat drugs doet in landen als Mexico, goud hetzelfde hier in Sme doet.

  Das nr3. heeft gelijk, de grondstoffen van Suriname behoren tot het totale volk van Suriname en niet voor maar enkele stammen of groepen. Als ik straks olie vind ergens in het land mag ik dan ook gaan boren, als particulier???


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.