Surinaams staatshoofd wil uitleg over rechtszaak

35

PARAMARIBO, 23 aug – Het kabinet (bureau, red.) van president Desiré Bouterse wil uitleg over een rechtszaak van een burger. Dit meldt de Ware Tijd. In een brief aan het Hof van Justitie wordt om “nadere informatie” gevraagd. Volgens de burger, Stanley Brug, krijgt hij geen genoegdoening vanwege corruptie bij de rechterlijke macht.

De man procedeert al ruim twintig jaar in een schuldzaak. Volgens het kabinet wordt terecht om uitleg gevraagd. “Het feit dat we in Suriname het principe hanteren van scheiding der machten, mag nooit een belet zijn om nader geïnformeerd te worden als blijkt dat een burger twee en twintig jaar lang bezig is met procederen om van de rechter gedaan te krijgen dat een schuldenaar zijn verplichtingen nakomt”, schrijft Eugene van der San, directeur van het kabinet, in een brief aan het Hof.

Er is alle begrip voor dat Brug zich nu richt tot het staatshoofd. “Indien deze burger ten einde raad een petitie indient bij de President van de Republiek Suriname, is het alleszins op zijn plaats een grondig onderzoek in te stellen”, aldus Van der San. Het Hof heeft nog niet gereageerd. Kennelijk speelt ook het risico dat er precedenten worden geschapen. Brug haalde al bakzeil bij de Inter-Amerikaanse mensenrechtencommissie. Die vindt de verstrekte informatie over de zaak te pover.

Bekijk ook:


35 REACTIES

 1. Precedenten!

  Het scheppen van precedenten ligt op de loer. Misschien bruikbaar in andere rechtzaken?
  De president misbruikt zijn macht en richt zich tot de rechterlijke macht. De macht die hem straks ook moet gaan berechten. Waar ter wereld is dit nog mogelijk?


  Maak melding

 2. Is hetzelfde als vergeving vragen aan di di bri, die in principe de veroorzaker is van alle moreel verval en ellende in dit land.
  Alleen domme geesten en dwazen geloven dat het principe van recht en wet door onberechte moordenaars zal worden gehandhaafd. Evenzo de oliedomme aanhangers van deze marionettenregering. Leve de misdadigers, ja leve de misdaad, toch? Het zal zevenmaal erger worden dan tijdens de jaren tachtig en zevenmaal erger worden ervaren door de dommen die stemden op moordenaars als leiders.


  Maak melding

 3. alle informatie is tog te krijgen bij de burger, zijn voormalig zaakgelastigde, de rechter en de opgemaakte documenten.We zijn gewend eerst even onderzoek te plegen alvorens publiekelijk zaken bekend te maken. En als het bekend wordt gemaakt, moet enigzins/grotendeels berusten op de waarheid. Waar staan we even verkeerd; het kabinet van de president wil uitleg ……..(a mang de lek dja en Sranang).


  Maak melding

 4. Oltmans werd geboren te Huizen, als zoon van een jurist, zijn moeder was de dochter van een Nederlandse kininefabrikant. Hij groeide op in Bosch en Duin, en kreeg bijlessen Duits van Gertrude Büringh Boekhoudt, die haar hele leven lang Oltmans’ belangrijkste vertrouwelinge was. In de jaren ’50 werd Büringh Boekhoudt door de koninklijke familie aangesteld als begeleidster van Beatrix en de andere prinsessen. Oltmans volgde zijn middelbareschoolopleiding aan het Het Baarnsch Lyceum en studeerde aan Nijenrode en Yale University. In 1953 werkte hij op de buitenlandredactie van Algemeen Handelsblad en in 1954 ging hij voor United Press werken, om een jaar later over te stappen naar De Telegraaf, als correspondent in Rome.

  Tegen de zin van de Nederlandse overheid interviewde hij in 1956 Soekarno toen deze een bezoek aan Rome bracht. In 1957 bepleitte hij vanuit Jakarta de overdracht van Nieuw-Guinea. Hierdoor werd hij in Nederland als landverrader beschouwd. Hij kreeg geen werk meer en verhuisde daarom naar de Verenigde Staten. In 1961 zou hij via een memorandum aan president Kennedy hebben voorkomen dat Nederland oorlog ging voeren om Nieuw-Guinea. Op zijn advies liet de Amerikaanse regering zich door Prins Bernhard voorlichten over de kwestie Nieuw-Guinea. Toen minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns vervolgens in Washington kwam pleiten voor de Nederlandse zaak, zou Luns te verstaan zijn gegeven dat Nederland diende te vertrekken uit Nieuw-Guinea.

  Sindsdien werd Oltmans door Luns op alle mogelijke manieren tegengewerkt in het uitoefenen van zijn beroep. Na het vertrek van Luns gingen de pesterijen door; ook toen Oltmans naar Zuid-Afrika was verhuisd en de Nederlandse staat had laten weten daar te willen blijven wonen. Oltmans keerde ten slotte berooid naar Nederland terug. Hij voerde een jarenlang proces tegen de Nederlandse Staat, dat hij won. In 2000 werd hem, na arbitrage van een door Pierre Vinken voorgezeten commissie van drie, als vergoeding van hem door de Staat toegebrachte schade acht miljoen gulden belastingvrij uitgekeerd. Na 2 miljoen gulden aan advocaatkosten te hebben voldaan, kocht Oltmans van het resterende bedrag onder meer een penthouse aan het Singel te Amsterdam dat hij Huize Kok-Van Aartsen doopte en waarin hij een Steinway-vleugel zette.

  Beste mensen : de hier boven aangehaalde laat zien hoe corrupt een staat of de rechterlijkemacht kan zijn in een zogenaamde democratische land. Verder moet ik constateren dat de Surinaamse bevolking zeer intelligent is , vanwege de keuze die men gemaakt heeft, om deze President voor Suriname te kiezen. Het bijzondere is dat het tegen de wil van de ex-kolonisator en manipulator is gebeurd . De heer Brug heeft de juiste persoon en instantie ingeschakeld , want ook in Suriname dient een grote schoonmaak te komen , op het gebied van de rechtspraak.


  Maak melding

 5. Ik vraag mij af wat ik moet doen bij het lezen van dit bericht, moet ik huilen of moet ik lachen?
  Volgens mijn denkt die van der san, en Bouterse dat wij met zijn allen de zelfde soort idioten zijn die op hun hebben gestemd.
  De nabestaanden van 8 dec 1982 wachten al tientallen jaren om te weten waarom Bouterse hun geliefde zo lafhartig heeft vermoord.
  ik vindt dat Bouterse nu duidelijk laat zien dat hij geen enkele respect heeft voor Suriname en zijn bevolking hij minacht jullie.


  Maak melding

 6. Brug kan best opgelicht zijn zoals hij stelt. Maar als hij via de rechtelijke macht zijn gelijk wil halen dan is het aan hem om dit te bewijzen. Dat hij vanuit een rechtvaardigheidsgevoel het idee heeft zijn recht niet te krijgen daar kan iets bij voorgesteld worden, maar.

  Zo op het eerste gezicht is hij één van die vele die zakelijke overeenkomsten niet goed en duidelijk heeft vast gelegd. Als er dan problemen zijn dan heeft hij niets om om op terug te vallen en kan hij niet aan de eis voldoen dat wie eist, bewijst.
  De rechters zullen hem dit ongetwijveld meer malen hebben aangegeven. Het feit dat hij geen definitieve uitspraken krijgt is dan ook eerder een stuk clementie van rechters die ook het gevoel hebben dat hem onrecht wordt aangedaan maar die binnen de wet, opgrond van de summiere informatie die hij aanreikte, geen definitieve uitspraak ten gunst van hem konden doen. Formeel hadden ze zijn zaak moeten afwijzen wegens gebrek aan bewijs.

  Het feit dat hij inmiddels meer dan 400 pagina’s aanleverd over dit onderwerp doet niets af aan het feit dat de vereiste informatie schijnbaar ontbreekt.


  Maak melding

 7. Wat moet je hier nou weer van vinden? Dit is gewoon triest. Een excuus om in te grijpen bij de rechterlijke macht.
  Die van der San is lult ook alles wat krom is gewoon recht alsof de toehoorders achterlijke mensen zijn.

  Het is niet aan het kabinet om dit uit te zoeken, maar de desbetreffende verantwoordelijke minister. Maar kennelijk heeft Desi geen vertrouwen in de minister.

  Aks hij tijd kan vrij maken voor 1 persoon, kan hij ook tijd vrijmaken voor het parlement want die vertegenwoordigen de gehele surinaamse bevolking.

  Je kan hier zoveel over schrijven, maar het zal toch niet baten.


  Maak melding

 8. Mijnheer Brug is oprecht bezig. Gelukkig dat er nu van de top een actie komt. 22 jaar deze zaak en andere zaken die ook al jaren wachten op een uitspraak.


  Maak melding

 9. Neus,

  Jij blijkt echt niet verder te kunnen kijken dan die stomme neus van je!
  Wat weet jij van die kwestie van Stanley Brug?
  Begrijp jij wel wat voor onzin jij geschreven hebt?
  Denk jij door maar iets te krabbelen jij wijs bent?
  Begrijp jij niet dat het verstandig is om je eerst over een kwestie te laten inlichten alvorens jij een oordeel kunt vellen?
  Kan jij je echt niet voorstellen hoe dom dat is om over iets te lullen waar je geen weet van hebt?
  NEEN, natuurlijk niet!!! Stommerd!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 10. de heer Brug is jarenlang ah lijntje gehouden door von Niessewand , Baarh,Kruisland omdat hij ze niet heeft betaald.
  De betalende partij is de winnaar in rechtszaken; Aldus geschiedde in de casinozwendel DSB+Niessewand vs Parbhoe+Ramjiawan.
  Het feit dat de president om uitleg vraagt aan RM,zou elk individu dit moeten toejuichen .
  De Rechterlijke macht in Suriname is oa door von Niessewand zo corrupt als maar kan , en eindelijk staat er 1 man op om deze aan de kaak te stellen.
  Toen de president in zijn speech aangaf dat hij de corruptie zou aanpakken, vroeg ik me af waar hij zou beginnen in deze beerput.
  Wel …bij Stanley Brug.
  Sterkte President
  Roy Ramjiawan


  Maak melding

 11. Ttheo:
  “Verder moet ik constateren dat de Surinaamse bevolking zeer intelligent is , vanwege de keuze die men gemaakt heeft, om deze President voor Suriname te kiezen”

  Ze zijn bijna allemaal net zo slim als TTheo.

  Een President die weigert te verschijnen voor een rechtbank en die PERSOONLIJK gaat bemoeien met een rechtszaak. Kan het nog gekker in Suriname?


  Maak melding

 12. Sommige beweren neerlandicus te zijn maar schrijven ongetwijveld in plaats van ongetwijfeld . Veder ten gunst in plaats van ten gunste en dat laatste is zeker geen ommisie . Nu blijkt telkens weer dat velen van deze gasten die de president van Suriname stelselmatig proberen te beledigen , leeghoofden zijn .Ik weet zeker dat deze jongens met hun gedrag mietjes zijn en niets durven te ondernemen , maar alleen maar klagen. Deze gasten zijn ziekelijk jaloers en hebben weinig denk-vermogen. Geen wonder dat zij aan de verliezende kant staan te huilen en te jammeren . Sukkels !!! Met mij gaat het goed , ook op financeel-gebied , meer dan genoeg onroerend-goed voor mij alleen. Ik zal gelukkig , sukkels als jullie nooit nodig hebben voor advies . Verder bezitten jullie de moed niet om te oordelen over deze President , Hij durft daar te zitten en zijn werk te doen , maar waar zijn jullie , Volgens mij hebben jullie totaal geen ballen maar poesies .


  Maak melding

 13. henk omdat hij weet hoe corrupt en partijpolitiek de rechterlijke macht gebonden is is nou de reden dat hij misschien niet verschijnt het is velen in su opgevallen dat dhr. Kruisland nog nooit een zaak verloren heeft waar van Niesewand recht moest wijzen is hij nou zo goed en zo zou ik jou meerdere voobeelden kunnen geven
  ….ik vraag me af waar mee ik bezig bent jullie snappen het toch niet


  Maak melding

 14. @14 TTheo

  Beste TTheo, wat een “fijnzinnige” reactie weer van uw kant. U laat echt zien wie u bent, namelijk de blinde volger van een leider. Hoe zo durft hij daar te zitten en zijn werk te doen. Hij is toch gekozen, hetgeen hij ook zo graag wilde. Daar waren er wel meer van, maar die kregen de kans niet. Overigens verwacht ik van de president niet anders dan dat hij z’n werk doet. Net zo goed als dat voor iedereen geldt die betaald werk verricht. Is dus niet erg bijzonder. Overigens zou het wel prettig zijn als hij het werk correct probeert uit te voeren en niet met decreten werkt. En naar eigen goeddunken waar het toch veel op lijkt. Wie u met “jullie” bedoelt weet ik eigenlijk niet zo goed, maar dat er niemens is die de moed niet heeft om te oordelen over de president is volgens mij totaal onjuist. Er zijn er velen hier op het forum volgens mij. Tot slot vind ik het ook aardig om te zien dat u kennelijk alleen de man belangrijk vindt en de vrouw niet mee telt in uw ogen, althans in ieder geval niet gelijkwaardig is aan de man. Een “echte” kerel bent u, maar ik ben blij dat we geen vrienden zijn, ook al kennen we elkaar niet persoonlijk .

  Gr en maak er toch maar het beste van


  Maak melding

 15. @ TTHeo.
  Demagogie en inconsistent noem ik jou reactie op nummer 4.
  Jij wil een verband leggen die er niet is, het echt lachwekkend en super komisch dat Bouterse zich geroepen voelt om zich te bemoeien met een rechtszaak in Suriname.Als Bouterse het rechtsgevoel in Suriname wil verbeteren en goed wil doen dan moet hij een goed voorbeeld geven en zich melden in boxel.
  TTHeo als jij de keuze voor Bouterse een intelligente keuze noemt dan weet ik genoeg over jou geestelijke vermogen.
  Jij doet mijn denken aan de woordvoerder van Kaddafi de hele wereld kan meekijken hoe deze laffe honden op de vlucht zijn tocht blijft die volhouden dat zei de tijd gaan keren.
  Ieder weldenkend mens met een beetje verstand en beetje algemene ontwikkeling weet dat dictatuur nergens in de wereld voor welvaart en vooruitgang heeft gezorgd, de enige die er wijzer van worden zijn hun familie , loyalisten zie Dino Bouterse, Ingrid Bouterse en de rest van de volgers.
  TTheo wordt wakker en kijk naar de realiteit.


  Maak melding

 16. Dit krijg je als een land niet eens een hooggerechtshof heeft en ook geen ombudsman.

  Verder is het bekend dat justitie in Suriname niet echt blind is.

  Gelukkig hebben we een President die terecht het lot van deze Brug aantrekt, het is van de gekke wat deze meneer heeft doorstaan.


  Maak melding

 17. @Henk Molenaar

  Een President die weigert te verschijnen voor een rechtbank en die PERSOONLIJK gaat bemoeien met een rechtszaak.

  Als hij slim is verschijnt hij voor de rechtbank. Kost hem minder tijd en energie dan zich te bemoeien met de rechtzaak van een ander.


  Maak melding

 18. TTheo,
  Hoogmoed Komt vóór de val.
  Kaddafi was in de waan dat hij De grote leider van Afrika was, nu is hij op de vlucht.
  Bouterse Leeft in de waan dat hij de grote LIJDER is van Suriname en ezels als TTheo lopen als makke lammetjes achter deze massamoordenaar aan.


  Maak melding

 19. waarom komt ddb niet óp voor de december moorden 1982,dan is de zaak gauw opgelost..

  het duurt al dertig jaar en sme volk kan zijn rauw periode sluiten..
  dan weten we ook hoe de vork in de steel zit..dus duidelijkheid..

  zo blijft baas zijn hele leven in de waan van de december moorden als hoofd verdacht eventueel moordenaar als noemer..

  zou ook voor de klein kinderen van baas een opluchting zijn..


  Maak melding

 20. Mensen als theoman zijn identiek als drugsverslaafden die hun drugsbaas hallucinerend als een grote jonko, cocakoek zien, voor gratis. Zo ook de leeghoofdige aanhangers die heloven dat alees gratis is, etet drinke, en als ze het niet krijgen gaan roven, net als hun leiders, boevenbende die dit land naar de verdoemnis leidt.


  Maak melding

 21. Trouwe waterkant Fans,

  Is het niet belachelijk dat een president zich gaat bemoeien met dit soort zaken, terwijl hij zoveel boter op zijn kop heeft.

  Khadaffie’s dagen zijn geteld, die van Chavez ook,
  van Holt waarschijnlijk ook. Politieke Partijen die de moordenaar steunen vertrekken een voor een.
  Is het een gezonde zaak mijne lieve mensen?????
  Blijven jullie maar lachen en genieten.De wereld is toch een speel toneel.Een ieder komt en speelt zijn deel.Straks gaan we dat deel zien.Wie weet volgen wij na Libie.

  Groetjes Lieve Fans we blijven bijelkaar.

  Danitia


  Maak melding

 22. De president krijgt en heeft regeer-macht .
  Hij krijgt het mandaat van de meerderheid van het volk om hiermede het land te regeren.
  Daar ,wanneer hij zich gebruikt maakt van de regeer-macht hoort men geluiden als ; precedenten scheppen , dekreten , dictatuur etc etc .
  Allen afkomstig van revanchisten/oppositie’s.
  De huidige president van Republiek Suriname is niemands marionet , enkel een hard werkende slaaf van en voor het surinaamse volk !!!
  Nieuw Portret , Nieuwe Orde , De nieuwe Weg!!
  Nek’s no fout !!!

  O ja ,duidelijkheid van zaken betreffende de jaren 80 kan men in principe enkel maar op
  een manier krijgen en dat is door het opbaren van de documenten die gekluisd zijn te Den Haag .
  Niet verlengen met 20 jaar , maar deze terstond ontheffen voor het publiek en dat zou Olland sieren !!!
  Brada nanga sisa , yu e go see fa son s’ma e go see fa watra e bron !!!
  A bun te so fara , ina moro tin !!!

  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk en de overwinning
  SOSO LOBI !!!


  Maak melding

 23. @27 sempa. je verhaal is duidelijk over de macht die de president heeft en die verkregen is op democratische wijze. over de jaren 80 zie ik een vingerwijzing naar nederland terwijl de man die verantwoordelijk is voor moorden gepleegd in die periode en het rechtssyteem aan zijn laars lapt nu dezelfde man is die duidelijkheid vraagt over het systeem. recht voor 1 recht voor alleen met uitzondering van. ddb is gekozen omdat hij van alles en nog wat beloofd heeft aan behoeftige, niets meer en niets minder.


  Maak melding

 24. Als iemand zo lang vecht om zijn gelijk te krijgen en zelf niet schroomt om zich te wenden tot het staatshoofd dan lijkt het mij dat hij vast en zeker gelijk heeft.
  Het probleem blijft altijd: gelijk hebben en gelijk krigen.
  Al zal meneer Brug gelijk krijgen, het leed dat hem is aangedaan zal moeilijk ongedaan kunnen worden gemaakt.
  Prijzenswaardig is wel dat er uitleg wordt gevraagd.


  Maak melding

 25. #13. Henk
  “Een President die weigert te verschijnen voor een rechtbank en die PERSOONLIJK gaat bemoeien met een rechtszaak. Kan het nog gekker in Suriname?”

  Uitstekend verwoord!!!

  #27 Duidelijk!!!
  Erg creatieve manier om Nederland erbij te betrekken, maar niet heus.

  Nu is het de schuld van Nederland dat het proces niet vlot verloopt, want de stukken zijn niet vrijgegeven.
  In principe geef je aan, dat je afhankelijk bent van Nederland, totdat je naar de eeuwige jachtvelden verbannen wordt.

  How low can you go????


  Maak melding

 26. Wie weet volgen wij na Libie zegt Danitia.

  Om te zien hoe bekrompen de tegenstanders denken.

  Danitia wist je hoeveel Libiers zijn doodgegaan de afgelopen maanden. Vergelijk dat met de aantal gedode Franse, Engelse, Nederlandse en Amerikaanse Navo militairen.

  Maar no spang de Navo landen kunnen nu voor bijna gratis libische olie krijgen, want ze hebben het Libische volk bevrijd, toch.


  Maak melding

 27. @ sempa.
  In alle beschaafde democratie in de wereld is de president verplicht president verantwoording af te leggen aan het parlement doet hij dat niet dan is dat dictatuur.
  @ Nummer 31.Als je ziet in wat voor weelde kaddafi en zijn familie leefden terwijl grote delen van de bevolking in bittere armoede moest leven dan hou je op met die onzin van jou.
  Ik vraag mij af waarom sommige Surinamers zo oer stom zijn .


  Maak melding

 28. #32Het bevreemd me niet dat je als ezel denkt dat er Libiers in bittere armoede leefden.

  De gemiddelde Libier had het 100% beter dan jouw in Nederland.

  Gratis onderwijs, gezondsheidszorg, woning enz heb jij niet maar elke Libier wel, stommerik.


  Maak melding

 29. @Afu sensie

  Het bevreemd mij niet dat je totaal niet weet wat er inde wereld gebeur. Je leeft in je eigen droom wereld je. Net zoals de volgelingen van Hitler, Stalin, Mugabe, Kadaffi, etc ooit dachten dat ze goed bezig waren maar ondertussen hun ogen sloten voor het spoor van vernielingne die ze achter lieten.


  Maak melding

 30. Afu sensie,
  Kijk naar de beelden op CCN en NOS en luister wat de mensen op straat vertellen als het zo goed is in Libie zoals jij beweerd dan zou niemand zijn leven inzetten voor vrijheid welvaart en democratie.Familie Kaddafi hebben miljarden op buitenlandse rekening staan terwijl de bevolking sterft van de honger.
  De einde van de dictatuur is nabij.
  Ezels zijn die idioten zoals jou die hun kop in het zand steken.
  Ik heb simpele vraag aan jou, kan jij mij één land in de wereld aanwijzen die vooruit is gegaan onder een dictatuur ? ik wacht op jou antwoord.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.