Parijs wil ID-kaart in grensgebied met Suriname

16

PARAMARIBO, 23 aug – Een speciale identiteitskaart voor het grensgebied tussen Suriname en Frans Guyana. Dat is volgens de Franse ambassadeur, Joel Godeau, de manier om beter zicht te krijgen op het personenverkeer tussen beide landen. Nu is het nog een zootje en geen van beide kanten heeft er greep op.

Mensen die aan de Franse of Surinaamse kant wonen, malen er niet om de grens illegaal over te steken. En dat dagelijks bij duizenden. Het is een kwestie van bootje pakken, de Marowijne rivier oversteken en familie aan de andere zijde bezoeken. “Het is formeel niet mogelijk om over te steken zonder visum. Mensen doen de oversteek er wel zonder, maar dan zijn ze dus illegaal bezig. Als ze bij de controle door de mand vallen, worden ze gearresteerd,” zegt Godeau tegenover De West.

Vaak gebeurt dat niet en Fransen, noch Surinamers storen zich erg aan enige strafdreiging. Die hebben niet echt zin eerst naar de hoofdstad te reizen om dan terug te gaan en de oversteek te doen. De Fransen willen het makkelijker maken voor in elk geval de grensbewoners en toch de illegaliteit indammen. “Ze krijgen een aparte status,” aldus Godeau. En dat alleen voor reizen naar plaatsen binnen het grensgebied. Wie door wil reizen naar de hoofdstad, zal toch een visum moeten aanvragen.

Bekijk ook:


16 REACTIES

 1. Voorbeeld!

  Dit is zo’n voorbeeld van politieke rijpheid.
  Een voorstel dat er toe doet en registratie van de ingezetenen of buitenlanders afdwingt.

  Dit moet politiek Suriname voor heel de bevolking voorstellen en niet alleen voor de mensen in Paramaribo.
  Een goed voorbeeld van politiek gevoel in plaats van dat rondbazuinen van grote, bijna onhaalbare projecten.


  Maak melding

 2. Wat Frankrijk wil is begrijpelijk, maar vanuit Suriname bezien een suboptimale oplossing. Het probleem wat de Fransen signaleren, is dat het slecht gesteld is met de identificatie van Surinamers. ID-kaarten worden makkelijk nagemaakt en bij verlies komt er een nieuwe id-kaart.

  Suriname heeft veel meer baat bij een nummer wat ook voor fiscale doeleinden kan worden gebruikt (analoog aan bsn nummer in Nederland).

  Ik hoop dat de machthebbers dit ook zien en er werk van maken.


  Maak melding

 3. weer een zielig staaltje van europees hokjes denken. de Marrons wonen al eeuwen in dat gebied en zulke mensen moet je vrijwaren van kunstmatige grenzen. Ik zie liever dat frankrijk ophoepelt uit zuid amerika. ze hebben daar helemaal niets te zoeken en doen alleen maar aan onderdrukking en uitbuiting, na eeuwen van slavernij en misdaden tegen de menselijkheid begaan te hebben. frankrijk opzouten!!!


  Maak melding

 4. Wikileaks je hebt gelijk als je zegt dat de aanhang van hmhmhm OLIEDOM en STOM is dan worden ze boos,maar ik snap totaal niet wat de reactie van @3 M.ZUIdlOOST inhoud.Het is toch beter als je de dingen in lijn(op orde hebben)zet,zodat bij verlies van je ID geen misbruik kan worden gemaakt door de vinder. Bij verlies van je ID kaart wordt bij ’t aangifte doen de krt gelijk geblokkeerd.Ai baja”t is ook nooit goed.Overigens ben ik benieuwd hoe @3 eraan is gekomen dat Frankrijk in zd Amerika zit en dat Frankrijk moet opzouten. Odi odi
  Glenny


  Maak melding

 5. Gewoon een goede ID kaart gaan gebruiken waarop een duidelijke foto staat etc zodat misbruik niet kan. En op die ID kaart aangeven waar iemand woont. De Franse kunnne dan volstaan om bv te gedogen dat iemand uit Albina zonder visum reist.

  @Mr. Zuidoost
  Veel forum lezers zien liever dat domme roeptoeters ophoepelen en nooit meer op het forum posten. Hun inhoudsloze postings zijn een waste of time


  Maak melding

 6. Ik vind je oplossing te kort door de bocht, Neus. Zeker omdat Suriname nou niet bekend staat als land waar processen goed zijn ingericht. De huidige ID-kaart is een farce.


  Maak melding

 7. Frankrijk of frans guyana heeft het recht om te weten wie in hun land komt, ze hebben een zeer belangrijke lanceer basis op kourou vergeet dat niet meneer zuidoost.


  Maak melding

 8. Wat Parijs wil behoort tot de interne aangelegenheid van de fransen !!!
  En zolang het nationaal belang van Republiek Suriname niet in het geding komt te staan , dient de regering deze te respecteren !!! Wat mijn persoon zeer frapant vindt is het volgende ; ” Waaarom nu , anno 2011 en niet in de jaren 80 ” ???
  Tevens , wordt het geen tijd voor het openbaren van de documenten die gekluisd worden door Olland en waarom moet het met 20 jaar verlengd worden ???
  Sribi-leaks , jouw reactie is bij deze absoluut niet gewenst .
  Hier gaat het echt om level en mijn persoon meent het serieus !!!
  Memre ;” Skapu na wan segi meti , san e go du na wan kow-sabana ” .

  Republiek Suriname Voorwaarts
  Voorwaarts richting het geluk en de
  overwinning
  SOSO LOBI !!!


  Maak melding

 9. Die Fransen beginnen nu echt moeilijk en vervelend te doen…waarom niet als Europa gewoon ID en men mag reizen van waar men ook maar wil…gewoon open grenzen….maar nee crimineel krijgt alweer de schuld…maar ondertussen zitten deze mensen met ander MANIPULEER.(om b.v. jouw vroeg of laat de baas te spelen)


  Maak melding

 10. Sommige surinamers verzinnen 1000 redenen om iets niet doen in plaats 1 goede reden te verzinnen om iets wel goed te doen.
  Blakaboy, sempa,zuidoost.
  Sempa geeft zelf antwoord op jou vraag, ik ben echt benieuwd wat jou antwoord zal zijn.


  Maak melding

 11. het echte probleem is dus dat de de fransen willen voorkomen dat de surinamers verder doorreizen in frans-guyana. als de illegalen nu gepakt worden hebben ze daar maling aan. een pasje zal daar geen verandering in brengen. structurering is goed maar zal in deze het probleem niet oplossen. ook hier zeg ik leg de verantwoording bij de burger. laten die mensne er zelf voor zorgen dat zij zich kunnen legitimeren. frans- guyana moet de sancties verzwaren. mensen die zich kunnen legitimeren krijgen een milde straf, zonder legitimatie 5x de straf. Frans Guyana mag een goede stimulans geven voor het willen legitimeren


  Maak melding

 12. @Wikileaks

  1 goede reden is dat de identificatie van haar burgers zelf een probleem is voor Suriname. Denk maar aan de gigantische belastingontduiking en de problemen die om de 5 jaar naar boven komen bij het vaststellen van de definitieve kiezerslijsten.


  Maak melding

 13. @ blakaboy,
  Luister jou verhaal moet je aan die idioten van de NDP gaan vertellen maar niet aan mij want daar trap ik niet in .Hoeveel surinamers hebben de afgelopen verkiezing hun stem uitgebracht ? al die mensen hebben al een ID of paspoort dus de rest nog makkelijk toch.blakaboy weer 1000 reden om het niet doen dan één goede reden om het wel te doen als het gaat tig duizend huizen die gebouwd gaan worden en geweldige prestige projecten dan zing jij een andere lied. wiht, zegt dat zwarte Surinamers grenzeloos dom zijn. het zijn niet mijn woorden maar dat van een zwarte Surinamer.


  Maak melding

 14. Ben ik niet duidelijk genoeg Wikileaks?

  Ik ben voorstander ervan, maar zeg dat Suriname een ander (veel groter) probleem heeft, en dat is de identificatie van haar burgers.

  Dat moeten ze oplossen, en dan is het probleem van de Fransen daarmee ook direct opgelost.

  Ook weer een voorbeeld van het identificatie probleem waar ik het over heb:
  http://www.gfcnieuws.com/?p=76203
  Wat als de mensen die het betreft een nieuw rijbewijs aanvragen/krijgen?


  Maak melding

 15. Beste blakaboy.
  Tot nu toe heb je mij geen enkel verstandige reden kunnen geven waarom Surinamers zonder ID naar het buitenland mogen, Jou link heeft helemaal niets te maken met dat bericht en toch word het geplaatst mooie staaltje van willekeur. ik zal mij mening blijven geven met of zonder censuur.Als je naar het buitenland gaat moet je een legitimatie bij jou hebben.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.