Suriname moet vooral inflatie in de gaten houden

17

PARAMARIBO, 22 aug – Het is vooral de inflatie die de economie nog parten speelt. Dit stelt de Hakrinbank in zijn halfjaarlijks rapport. Op zoveel gebieden van de economie doen de autoriteiten hun best de zaak in het gareel te houden. De inflatie lijkt nu op zijn retour. Maar het is nog steeds oppassen geblazen.

Veel zal afhangen van het monetair beleid. Dat beleid heeft intussen al geleid tot een afname van het Surinaamse geld in de economie. Ook de verschillen tussen wisselkoersen op de officiële en de zwarte markt zijn verdwenen. “Om deze situatie te handhaven is het van belang het vertrouwen van het publiek in het financiële beleid te waarborgen”, schrijft het bankmanagement. Onder meer moet de lokale geldschepping binnen de perken blijven.

De lonen mogen niet al te drastisch omhoog. Dat mag vooral niet als het er echt om gaat de prijzen van goederen en diensten te beheersen “De noodzaak tot terugdringing van de inflatie komt duidelijk tot uitdrukking in het beloop van het prijsindexcijfer voor de gezinsconsumptie.” De prijzen zijn de afgelopen tijd behoorlijk omhoog geschoten. Volgens bank is het ook van belang de monetaire reserve op pel te houden (volgens president Desiré Bouterse is die binnen een jaar gestegen met ruim honderd miljoen dollar, red.).

Bekijk ook:


17 REACTIES

 1. Effe terugkoment op mijn vorige reaktie ik weet dat ik oms niet mag vergelijken met landen zoals japan, maar we moeten ook niet te opgewonden worden over deze ratings want anders gaan we denken dat we er zijn en dan vallen we in diezelfde put, die nu wereldwijd tot cricis leidt in de westerse wereld. Laten we bouwen aan een goed onderpand zodat onze kinderen straks ook mee kunnen genieten.


  Maak melding

 2. Ach, onze vakbondslijers komen straks gewoon met de eis voor Fiso3!

  Mark my words.

  En dan wordt de neerval van de economie die dan volgt toegeschreven aan Bouterse.


  Maak melding

 3. ‘Einde Kaddafi nabij’

  Nog enkele jaren en ‘
  Einde dididbri nabij’in Suriname. De domme aanhangers zijn dan niet meer dom. Hahahahahahahahahahahahaha.


  Maak melding

 4. In het verleden behaalde resultaat bieden geen garantie voor de toekomst . Ook kan gesteld worden ; dat zaken die voeger fout zijn gelopen , geen garantie is dat het zelfde weer zal gebeuren. Zijne Excellentie DD Bouterse heeft tot nu toe aangetoond dat hij van zijn fouten heeft geleerd . Alleen apen kunnen dat niet begrijpen ondanks de vele scholing dat zij pretenderen te hebben gehad . Maar gelukkig weet het Surinaamse volk beter dan deze achterlijke figuren . Suriname gaat in rap tempo vooruit , dankzij het beleid die deze president heeft uitgestippeld . De gene die tegen de komst was van deze president van Suriname , hebben schromelijk gefaald in hun opzet. Dat zal mede komen door de achterlijkheid en bekropenheid die diep in de genen , van zulke figuren aanwezig moet zijn. Verder kan ik deze figuren waarschuwen , dat zij steeds op de korrel genomen zullen worden , telkens wanneer er meer successen van deze regering naar buiten komt . Ik durf te stellen dat DD Bouterse de grootste leider ooit zal worden van Suriname . Tevens staat Den Haag voor schut , want Suriname laat zien , dat zonder den haag zij het prima kunnen doen . Ik begrijp daardoor, dat jullie tegenstanders slapenloze nachten van krijgen . Verder kan ik jullie verzekeren dat jullie straks helemaal niet meer zullen slapen van de Stress , tengevolge van President DD. Bouterse glorie-tijden . Sukkels !!!


  Maak melding

 5. @6 TTheo

  Wat een leuter tekst weer van u zeg. Ik wil best geloven in een positieve ontwikkeling van Suriname , maar zo rooskleurig als u het voorstelt, daarvan zie ik nog echt niets terug op het moment. Zelfs nog geen begin ervan. Alles is tot nu toe alleen nog maar bij een hoop “wensen” en grootste aankondigingen gebleven.
  Wat betreft uw visie over Den Haag denk ik toch dat u nog maar eens realistisch moet proberen na te denken. Als u echt gelooft, dat Nederland (in z’n algemeenheid) wakker ligt van wat er in Suriname gebeurd, dan slaat u de plank volledig mis. Zonder er een moreel oordeel over te willen vellen kun je wel stellen dat men zich er in het verleden ook niet al teveel aan gelegen liet liggen. Het was volgens mij toch altijd nog zo, dat Suriname Nederland vaak nodig had en andersom niet. Als Suriname op eigen benen wil en kan staan is dat uiteraard prima en het beste voor iedereen. Maar laat uw overwinningsgevoel (Den Haag staat voor schut) maar alleen voor uw zelf. Zoals gezegd, in Nederland houdt men zich er niet echt mee bezig hoe het er in Suriname aan toe gaat. Alleen waarschijnlijk de inwoners van Surinaamse afkomst en hun familieleden. De overgrote meerderheid van de Nederlandse inwoners weet al bijna niets meer over Suriname. Ze weten vaak ook niet eens meer waar het land ligt, laat staan dat ze weten wat er leeft .

  Gr. Polderman


  Maak melding

 6. TTheo,
  Apen zijn die uilskuikens als jou die hier propaganda maken voor een figuur als Bouterse.
  Bouterse heeft niets geleerd van zijn verleden hij is met die zelfde kliek van de jaren 80 aan de macht rovers, oplichter,criminelen en drugs veroordeelden.Kaddafi heeft 40 jaren de tijd gehad om zijn bevolking op een hogere welvaart pijl te brengen nu is die laffe hond op de vlucht dictators denken alleen aan hun zelf en hun familie, Zie wat Bouterse doet in Suriname .


  Maak melding

 7. @blakaboy

  Dat de werknemers met looneisen komen is niet meer dan normaal nu de SRD gedevalueerd is de inflatie meer dan 25% is.

  @Bosje Bribiman
  Nietzeggende posting. Straks kom je ook nog met het weergericht uit Japan.Meer waarde heeft het officiele inflatie cijver voor SME, hoewel daar vreemd genoeg de sprong door de devaluatie niet zichtbaar is. Iets wat zeker opheldering behoeft. http://www.cbvs.sr/dutch/NSDP/Tabel%2020.pdf

  @TTheo
  Wat er niet inzit zal er nooit uitkomen. DDB heeft al meermalen laten blijken volkomen incompetent en ongeschikt te zijn. Regeren is SME is net het onderwijs: je mag het eindeloos overdoen.
  Ongekend, in elk ander land krijg je op school 2 kansen en in de politiek hooguit 1.


  Maak melding

 8. Op veel plaatsen in de wereld hebben we inflatie, zelfs bij de eis om losgeld heeft inflatie toegeslagen: “De ontvoerders van de vader van Chelsea-speler John Obi Mikel, duidelijk niet thuis in de wereld van het grote geld, eisten een losgeld van 4 miljard Amerikaanse dollar.”

  In ieder geval kan Ramon Abrahams nu makkelijk zijn Afrikaanse roots traceren, er zijn mensen met dezelfde familietrekjes opgedoken in Nigeria.
  Ook Abrahams goochelt namelijk met miljarden US dollars alsof het niets is, zo zou China volgens hem eventjes 5 miljard dollar voorschieten om een spoorlijn, een snelweg, een haven en enkele bruggen te bouwen in Suriname.


  Maak melding

 9. @neus

  Als industie en bouw toenemen bedrijven worden zoals nu reeds gebeurd gedwongen worden alles in SRD te prijzen, dan neemt de druk op de SRD toe. hoe meer vraag er op iets onstaat hoe duurder die wordt. de inflatie neemt nu reeds af en alhoewel het nog niet zichtbaar is kan die met deze trent omslaan naar deflatie. dit heeft allemaal te maken met vraag en aanbod. als er zometeen meer arbeiders op de markt komen moeten ze allemaal een loon in SRD ontvangen tenzij ze niet de fout van de jaren tachtig maken door zomaar geld bij te drukken onstaat een situatie van tekoork aan SRD’s met als resutaat een dure SRD, opzich klinkt dat goed maar dat is het helemaal niet. volg de wereld economie en dan weet je waar ik het over heb.


  Maak melding

 10. @ neus
  Check je cijfers.
  Huidig jaarinflatie is 18%
  en de huidige maandinflatie 0,7%
  waar kom je vandaan met meer dan 25%,
  niet van de IMF en ook niet van de CBvS


  Maak melding

 11. Nr.1 determinist ,
  Alleen een element als jij bezit de deskundigheid om op zo’n stelt te lopen !!!
  Wat goed van jou , geleerd van Sribi-leaks ???
  Nr.5 “Kadaffi is nabij”,Sribi-leaks naapen???
  Echt goed van jou !!!
  Over vier jaar is er weer vrije verkiezingen en dat jij nu al op de hoogte bent van de verkiezings-uitslag , mmhhmmm , zeker in de kristallen-bol van Sribi-leaks gekeken ,wat ben jij toch hasj-stikki goed man !!!
  Is de Ollandse 2e kamer niks voor jou , misschien heb jij de expertische om te waken over onze belastinggelden en de belangen van de sociaal zwakkeren die afhankelijk zijn van bvb de voedselbanken etc etc , adekwaat behartigen .
  En dat zou ontzettend goed zijn !!!
  A bun , ina moro tin
  Het land moet geregeerd worden !!!

  Stre de’f stre
  Wi no sa frede
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

 12. Nr.9 Neusi ,
  niet te veel peuteren uit je neus , komt alleen maar rotzooi eruit !!!
  Bekommert jij maar aan jou belastinggelden in Olland en laat Republiek Suriname voor de surinamers die wel het geloof hebben dat zij samen met de huidige nationaal regering het land kan ontwikkelen en dat in de ruimste zin des woords !!!

  Stre de’f stre
  Wi no sa frede
  Sranan sa Wini
  Het vaderland of de dood !!!


  Maak melding

 13. Sempa .
  In Nederland worden degene die buiten de boot vallen niet aan hun lot overgelaten.
  Ga eens kijken in een willekeurige ziekenhuis of bejaarden tehuis in Suriname, of waar gehandicapten verblijven dan hoor ik jou graag als je tenminste eerlijk bent.
  Hier in dit land hebben wij de media die er boven op zit men bericht over alle misstanden die in dit land plaats vinden zonder bang te hoeven zijn voor hun baan , leven of niet uitgenodigd worden door de president.


  Maak melding

 14. @blakaboy #12

  Ik ga voor dat soort cijfers niet uit van kranten berichten maar gebruik de officiele statistieken als uitgangspunt. http://www.cbvs.sr/dutch/NSDP/Tabel%2020.pdf

  @Bosje Bribiman
  Sinds April 2010 is de inflatie 25,4% zie de bron hier boven.
  En je posting #11 is een groot onzin verhaal. De inflatie wordt echt niet meer of minder als de prijzen in SRD, USD of EUR worden uitgedrukt. Je hebt blijkbaar een verhaaltje over monetaire inflatie gelezen maar dit totaal niet begrepen (monetaire inflatie: als in een gesloten economie de hoeveelheid geld met 10% toeneemt en al het andere blijft gelijk dan zal onder druk van die toegenomen geld hoeveelheid, ceteris paribus, de inflatie 10% zijn omdat alle prijzen ook met 10% stijgen. Maar dat gaat dan uit van een gesloten economie en gelijk blijven van andere factoren).

  @sempa #15
  Vele mochten reeds ervaren dat met deze “politicy” de keuze niet was tussen het vaderland of de dood zoals jij stelt maar dat zij die kozen voor volk voor vaderland dit met de dood moesten bekopen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.