Energie voor goudwinning extra pot voor Suriname

17

PARAMARIBO, 22 aug – Suriname zou best extra kunnen verdienen aan de grootschalige goudwinning door ook de energie te leveren. Dit zegt minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Energie maakt dan ook deel uit van de agenda bij de onderhandelingen met Newmont. De multinationale heeft minimaal vijftien megawatt nodig.

Dat is een heleboel energie, die toch ergens vandaan moet komen. “Als er goud is, kunnen we altijd energie maken”, zegt Hok tegenover de Times of Suriname. Hij gaat er vanuit dat multinationals niet ook per se zelf energie kunnen of willen opwekken. Een goed voorbeeld is Iamgold, dat inkoopt bij energiebedrijf EBS. Als Newmont ook wil afnemen, valt er altijd een mouw aan te passen. Hoe, is zeer de vraag. EBS kampt nu al met een tekort.

Het bedrijf doet een beroep op verbruikers zuinig om te gaan met energie. Dat moet uiteindelijk het zogenaamde load shedden voorkomen. Buurten zullen dan om beurten tijdelijk worden onthouden van energieleveringen. Het is overigens niet uitgesloten dat Newmont zelf energie gaat opwekken, zoals aluminiumproducent Suralco al doet. Het dochterbedrijf van Alcoa beheert de waterkrachtcentrale te Afobakka. EBS neemt een groot deel van zijn energievoorraad bij Suralco af.

Bekijk ook:


17 REACTIES

 1. Vreemd, normaal mag je een artikel verwachten waarin aangegeven wordt hoe het wordt ingepast in het bestaande energie beleid?? Blijkbaar is dat beleid er niet!!

  Energie beleid is iets wat niet volledig aan de markt overgelaten kan en mag worden in een land als SME. Maar daar is al die tijd bitter weinig van gebleken. Daarbij heb ik het niet over een bijzaak – hoewel niet onbelangrijk – als de te lage prijs die EBS voor veel gebruikers rekend en waarvoor de overheid haar subsidie verplichting niet na komt.
  Nee dan heb ik het over de meer structurele aanpak. De laatste jaren hebben we het nodige gehoord over een mogelijke stuwdam, ad hoc maatregelen als nieuwe oliecentrales gezien. Wat het toekoms plan is om het volk en de bedrijven de nodige garanties te bieden voor een toekomstige ongetoorde energie levering tegen een realisties prijs daar horen en merken we op dit moment toch echt weinig van. Terwijl je mag aannemen dat dergelijke grote beslissingen die pas na de nodige tijd van investeren operationeel zijn regelmatig onder de aandacht staan? Of niet soms? Of gaan we weer lekker ad hoc inefficiente centrales installeren??


  Maak melding

 2. Het gehaal en trek rond New Mont begrijp ik niet. Alles rond de goud negotiations zijn een beetje wazig. Ook het energie vraagstuk ….. begrijp ik niet zo goed. Na 2012 kom ik weer met een uitgebreide analyse en aangescherpte oplossingen. Wens geen tijd meer te verspillen aan de artikelen rond New Mont, op te zetten goud bedrijven en tekortkomingen energie. Ik zie en schrijf hierover ……. sie you in Januarie 2013 ….. bye bye bye….!


  Maak melding

 3. wat?? Dus de arme surinamer moet een deel van de dag zonder stroom zitten zodat die rijke stinkerds goud uit onze bodem kunnen halen.Wat heb je in je hoofd Minister??


  Maak melding

 4. Kijk dat was visie van de NPS om een waterkracht centrale neer te zetten in het westen van het land.Want voor ontwikkeling hebben wij steeds energie nodig.Hok en consorten van de palu hebben het waterkracht project stopgezet om een krofaya project te starten.So so lafoe met deze mensen.Nu moeten we bezuinigen op energie vragen ze.Stroom wekken op krofaya ligt voor de hand toch hokkie?

  Cobie.


  Maak melding

 5. Citaat…”Het bedrijf doet een beroep op verbruikers zuinig om te gaan met energie. Dat moet uiteindelijk het zogenaamde load shedden voorkomen. Buurten zullen dan om beurten tijdelijk worden onthouden van energieleveringen”… Komt deze extra revenue ook dan weer terecht bij deze begripvolle gebruikers… ???


  Maak melding

 6. Ik ben het er zeker van dat deze man het weer op kern energie aanstuurd.Iemand moet hem echt nu eens duidelijk maken dat dit geen optie is in suriname.


  Maak melding

 7. Verwarrend!

  Erg verwarrend zijn berichten die politici lanceren. Het is of we gaan dit doen, of we gaan precies het tegenovergestelde doen.
  “Als er Goud is kunnen we zo ook energie leveren”. Als mijn vader koning was, zou ik de beste langlaufer ter wereld zijn. Onzin!

  Ik zie mijn koelkast al leeglopen met alle waardevolle spullen in die ik met mijn zuur verdiende centen heel duur heb gekocht. Dan smijt ik al het bedorven vlees in de tuin van meneer Hok en dan hoop ik dat de hele, van energie verstoten buurt, dat ook doet.

  Minister, zeg niets als je niet weet wat je moet doen. Maak eerst je plannen rond.


  Maak melding

 8. Volg het voorbeeld van Ghavez en nationaliseer de stuwdam , bij weigering van alcoa om mee te werken aan een geordend overdracht van de dam . De honderd miljoen us die Suriname per jaar betaald aan Alcoa , kan dan in het land geinvesteerd worden. Bovendien heeft het bedrijf genoeg aan Suriname verdiend , dus wordt het tijd dat zij iets terug doen voor het land. Het water is van Suriname ,waar zij gebruik van maken . Suriname heeft daardoor een goede stok achter de deur. Verder is het niet van belang wie energie gaat leveren aan New-Mont . Voor welke systeem men ook kiest , Suriname moet er beter van worden. Dat is alles wat telt .


  Maak melding

 9. @ srika,
  Het heeft niet veel gescheeld of Staatsolie was in handen van het buitenland.
  TTheo jij leeft buiten de realiteit wordt wakker me boi want de wereld om jou heen is in snel tempo aan het veranderen, achterlijk ding dat jij bent.
  40 jaren lang jou land regeren volgens een groen boekje en nu ben je op de vlucht.
  Het enige wat dictators goed in zijn is de bevolking dom houden.In Suriname wordt Desi bewaakt door zijn zoon en hij geeft honderden miljoenen uit voor prestige projecten terwijl het onderwijs bar slecht is in Suriname medische voorzieningen het zelfde ouderen die in zeer slechte tehuizen wonen ga zo maar door. Dictatuur breng nooit vooruitgang alleen maar ellende en achteruitgang.


  Maak melding

 10. Overname van de Afobakka stuwdam is 1, onderhouden van die turbines is andere tabak.

  We weten niet eens met grasmaaiers de economische levensduur te halen om maar te zwijgen over fijn hydro-/mechanica.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.