IMF voorziet economische groei voor Suriname

17

PARAMARIBO, 19 aug – Suriname mag een flinke economische groei tegemoet zien. Dit meldt het Internationaal Monetair Fonds, IMF, in zijn laatste landenrapport. Voor 2011 wordt een groei voorzien van maar liefst vijf procent. In feite wordt een trend voortgezet. Binnen een jaar was er al een toename van ruim anderhalf procent. Toch loert het gevaar om de hoek.

Vooral de inflatie kan lelijk opbreken als maatregelen uitblijven. Volgens het Algemeen Bureau voor de Statistiek steekt die al boven de twintig procent uit. “De belangrijkste uitdaging is nu de inflatie onder de tien procent te brengen”, stelt het IMF. Het advies is dan ook het fiscaal en monetair beleid voort te zetten. Het beleid zelf heeft weliswaar bijgedragen aan de fikse inflatie. Het betreft dan de devaluatie van de Surinaamse munt.

Een andere bedreiging vormen de lonen bij vooral de overheid. Die moeten scherp in het oog gehouden worden om extra inflatie te voorkomen. Aan de andere kant is flink bezuinigd op de uitgaven van de overheid. De regering wil begrotingstekorten compenseren met extra uitgaven uit de export van grondstoffen. Dat is inspelen op de gunstige wereldmarktprijzen. Het IMF vindt dit een correcte aanpak. Dat geldt ook het besluit om de schulden van de staat te beperken.

Bekijk ook:


17 REACTIES

 1. ha ha ha en dat moeten wij geloven…..
  die arme surinames worden gewoon voor de gek gehouden. het gaat over de hele wereld bergafwaards, behalve in suriname.
  komt dit doordat ze zelf niets doen en blijven bedelen bij de chinezen……
  wie houden ze nou voor de gek.

  lange


  Maak melding

 2. Verhouding tussen SRD en US$, SRD en EURO en US$ en EURO. Ik chek me gadget elke dag en al een half jaar lang. Als de verwachte economische groei daadwerkelijk 5% is, en met de uitspraken die de V.N. en de President van de Centrale Bank gedaan heeft; moet de US$ koers in verhouding met de SRD gelijk naar SRD 2,80 voor 1 US$. Dit moest al enkele maanden gebeurd zijn. Ik vraag me af van welke statistieken/cijfers, marksituaties, en beleids vooruitzichten men gebruikt maakt om de koersen in Suriname te bepalen.


  Maak melding

 3. Als meet en evaluatie punten kunnen we terugkijken naar het moment waarop de koersen nog 1 op 2.80 waren en wat de verhoudingen tussen de Euro en de US$ waren met de aangegeven marktsituaties in Suriname. Laat zien wat de statistieken/cijfers ons tonen op economisch gebied.


  Maak melding

 4. Wat zijn de oorzaken, wat zijn de vooruitzichten.
  Het artikel is natuurlijk heel summier. Bovendien staat er een foutje in. Dit heeft mij ertoe gebracht het rapport van het IMF zelf te raadplegen.
  Het IMF begint te zeggen dat het rapport is opgesteld door een groep, met naam genoemde, medewerkers en dat dit hun visie is en niet per se de visie hoeft te zijn van het voltallig IMF. (slim).
  Bovendien zeggen zij dat zij zich baseren op gesprekken (en materiaal) gevoerd met de personen over wie wij het hier regelmatig hebben. (Hok, Ameerali enz)
  Ik heb pas 7 bladzijden gelezen en ik ben nog niet toegekomen aan het monetaire en fiscale beleid.

  Economische groei
  Het IMF zegt dat economische groei in 2009 3% bedroeg en in 2010 4,5% . Zij verwachten voor de komende jaren 5.0% (2011) 5.0 %, 5.5% ,7.7%, 5.6% en 5.4 % in 2016. Helemaal niet slecht.
  Zij baseren zich hier met name op toename van de opbrengsten uit goud, olie en aluminium.
  Geen discussie over wie er in de regering zitten!!
  Inflatie
  Hier gaat het mis. Zowel tijdens de vorige regering alsook deze.
  1,3%in 2009 en 10.3% in 2010 .
  (in bovenstaand artikel wordt al gesproken over 20%)
  Gevolgd door forse loonstijgingen bij de overheid en stijgende voedselprijzen en benzineprijzen.
  Wat betekent dit volgens mij, naast het bekende verhaal dat de koopkracht van de burgers afneemt.
  Ik denk iets verder door en maak me dan zorgen over het bedrijfsleven. Zij krijgen natuurlijk te maken met
  1.personeel dat minder gemotiveerd raakt als zij zien dat bij de overheid de lonen fors zijn gestegen (hierover straks meer).
  2. een verslechterde concurrentiepositie op de arbeidsmarkt. Het bedrijfsleven zal moeilijker aan goed personeel kunnen komen, behalve als zij ook forse loonstijgingen gaan geven.
  Het begin van het einde
  Want eerst kreeg je inflatie (=prijsstijging) gevolgd door loonstijgingen, maar de productiekosten nemen toe, waardoor bedrijven hun prijzen weer zullen verhogen.
  De loonprijsspiraal is geboren. Zorgwekkend!!
  Ik schreef net dat ik op punt 1 terug zou komen. Lees door als je geïnteresseerd bent.
  Fiso 1. Fiso 2 .
  Ik doe geen uitspraak wie de schuldigen zijn. De econoom in mij vindt dat je wel van schuldigen mag spreken
  Fiso1. Onderhandelingen begonnen met vakbonden in maart 2009. Afgerond en uitgevoerd midden 2010.
  Forse loonstijgingen voor het overheidspersoneel met terugwerkende kracht! tot 1 januari 2009.
  Was dit nu echt nodig vraag ik mij af?
  Fiso 2(a).Vlak voor de verkiezingen werd aangekondigd dat fiso 2 zou worden uitgevoerd in 2 stappen Loonstijgingen tot 45% voor het personeel in de hogere loonschalen in twee stappen juli 2009 en januari 2010.
  Was dit nu echt nodig vraag ik mij af?
  De loonsom bij de overheid is gestegen met 42% tussen 2008en 2010. De verwachting voor 2011 is een toename van 17%.
  Gruwelijk.
  Het IMF maakt zich terecht zorgen over de hoge inflatie. Zij hopen dat de regering deze terug kan dringen tot een percentage met 1 cijfer (= onder de 10%)
  Begrotingssaldo
  Een overschot in 2007-2008 van 2,2% tot een tekort van 3,3% in 2009-2010.
  Hoe komt dit?
  De inkomstenkant
  Negatief.De opbrengsten uit bauxiet/aluminium zijn als gevolg van uitgeputte mijnen afgenomen.
  Dit kan je niemand verwijten.
  Daarnaast heeft de staat veel minder btw ontvangen uit de verkoop van consumptiegoederen.
  (Suriname moet nu zelf bauxiet uit Brazilie importeren voor aluminium)
  Positief. Staatsolie heeft meer afgedragen en er liep nog een afspraak (2009) met Brazilie dat dit land Suriname nog 3,1 miljard moest geven in 2010.
  De uitgavenzijde
  Zowel de lopende alsook de kapitaaluitgaven (investeringen) zijn toegenomen.
  Helaas zijn de lopende uitgaven fors meer toegenomen dan de kapitaaluitgaven. (mijn mening)
  Ik denk dat de Bouterse en Venetiaan hier wel eens (met opzet?) langs elkaar heen praten als zij praten over een lege staatskas.
  Een groot pluspunt is dat er geen schuld meer is aan het buitenland, afgezien van 32 miljoen aan de VS. Hulde.
  Ik heb het alleen gehad over staatsfinancien en niet over monetaire) politiek. (geld/rente/devaluatie
  Misschien dat ik jullie hierover nog informeer.
  Nu ga ik naar bed, morgen werken (ja op zaterdag)


  Maak melding

 5. Pi din haatzaaiers di, Pi din wortel en tak vernietigers di.
  Pi din wan di san e leer din kondreman san djerci din, fu du don en tan nanga na don dati……PI DIN DI.
  Ik hoorde vandaag weer een domme vrouw daar in DNA….zij roven weer.!!!!!!
  Maar die mevrouw moet ook wijzer worden en geen domme dingen meer kraaien als haan…of taktak lik idioot….GING DIE MAN SUIKERGOED kopen voor de kinderen om zomaar zo weinig geld mee te nemen….Zij moet weten… deze schurken zijn zeer zware belasting ontduikers en zullen alles eraan doen om zogenaamd beroofd te worden….Vrouw jou ogen zijn open maar u ziet niks.(DOM)Wan tra lecie tap yu ai…dan jo sab moro.


  Maak melding

 6. # Een goede wereldmarkt prijs voor rijst (al een half jaar. Veel meer rijst geplant.

  # Veel meer hout geexporteerd.

  # Veel meer aan winsten binnen gehaald voor onze aardolie vanwege een top wereld marktprijs.

  # Veel meer aan winsten binnen gehaald voor ons goud vanwege een top wereld marktprijs.

  # Veel meer toeristen ons land aangedaan.


  Maak melding

 7. Als je naar een aantal Surinaamse radiostations in Nederland (radio damsko/radio tamara in Amsterdam) luistert zou je geloven dat het in Suriname nog erger aan toe is dan in Somalie en Haitie. Men laat geen moment onbenut om de regering Bouterse en zijn ministers te beschuldigen van chaos,slechte economie,enz.Met Nederlandse subsidiegelden worden dit soort radioprogramma’s gefinancieerd en ook worden met subsidiegelden tegenstanders van de regering in Suriname gebeld om in de radioprogramma’s slecht nieuws over Suriname te verspreiden.Geen leugen gaan ze uit de weg om Suriname totaal negatief af te schilderen zodat mensen bang worden om naar Suriname te reizen of om geld in het land te investeren in bedrijven. Recent had men de Surinaamse Natasha Adema in de uitzending en deze vrouw schroomde er niet voor om de president van de Centrale Bank te beschuldigen van valsheid m.b.t. zijn economische kennis en werkervaringen.


  Maak melding

 8. ja…de heer Telting heeft hetgoed gedaan.
  Jammer dat dit niet door de bevolking is opgemerkt.
  Die luisterde naar iemand die ze instant rijk ging maken. Triest eigenlijk dat de stem van de nieuwe jeugd bepalend was.
  Vandaar dat 30% slaagt .
  Instant rijk worden met coca bolletjes is een nieuwe deugd in Su.


  Maak melding

 9. jullie weten altijd beter,als dat zo is waarom komen jullie niet hier naar toe om suri op te bouwen,taki mang né foer beré.

  sranang mang in suriname


  Maak melding

 10. Die Adema moet men gewoon niet serieus nemen.De vrouw is statenloos en woont in Nederland. De vrouw heeft een verborgen agenda en hoop met een hetze tegen Bouterse dat ze in Nederland mag blijven.Haar leven zou dan gevaar lopen in Suriname. Men moet haar gewoon deporteren naar Suriname.In Suriname kan ze dan oppositie voeren tegen Bouterse en niet hier in Nederland.


  Maak melding

 11. Deze regering heeft binnen een jaar rond de 100 miljoen in kas gebracht……geef de dames en heren een luid applaus aub…een schouder klopje is ook goed ….geweldig….GEWELDIG TOCH OOM D.(Baas)


  Maak melding

 12. Je hoeft geen econoom te zijn om te weten ,dat t goed gaat of niet economische statistiek wordt bepaalt door de portomonee van de kleine man, die niet kan rondkomen. de prijzen van de winkel spreken van zich wat hebben de arme man aan de statistieken. Een land van geen miljoen inwoners moet aan armoede lijden. Het wordt drukker bij Surichange en Western Union, familie in het buitenland die geld moeten overmaken anders hadden we al een Haitiaanse toestanden in Suriname.Monteur ,onderwijzer,militairen, artsen die mini -sters waren geweest na 1975 tot heden zijn nu miljonair. Ben nieuwsgierig hoe ze die fortuinen hebben vergaren.Ze zijn allemaal boeven een corrupte bende het beste woord van de surinaamse regering tot heden.Regering moet nog komen in Suriname ons geliefd Land. I LOVE SU


  Maak melding

 13. Ik ben geen expert maar weet wel dat de IMF,WTO en de Wereld Bank vele landen in de derde wereld naar hun graf geholpen hebben.Zonder deze organisaties gaat het Malawi zijn boeren vandaag veel beter dank zijnde de subsidies op kunstmest door de Malawische regering aan de boeren.Rwanda heeft een algemene ziekenfonds ingevoerd,de IMF keurt het niet goed want geen Afrikaanse staat heeft een algemene ziekenfonds.


  Maak melding

 14. hendrik
  Jij weet alleen een ding en dat is kopen.(geld weggeven)
  Lui dom ding jij >>>>>> ga planten&kweken.
  Dan blijft heel veel geld in je zak.
  Haast iedereen heeft auto(al heeft hij/zij maar 700 srd in de maand)Toch heb jij de durf als idioot een hoop rotzooi te vertellen of neer te pennen als gek dombo…. yu law noh….bah domoor domoor ezel zelf.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.