China komt oude belofte aan Suriname na

26

PARAMARIBO, 18 aug – China komt een oude belofte aan Suriname na. Volgens de Chinese ambassadeur, Yuan Nansheng, is dit de reden voor de schenking van een ziekenhuis voor het district Wanica. De belofte dateert nog van de jaren zeventig.

Het was de periode na Suriname’s staatkundige onafhankelijkheid. Toen de twee landen in 1976 de diplomatieke banden bevestigden, beloofde China een geschenk. “Die belofte wordt nu ingevuld”, zegt Yuan Nansheng tegenover de Ware Tijd. Suriname mocht zelf aangeven wat het wilde. Het wordt een modern ziekenhuis, precies wat president Desiré Bouterse beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne. Of er ook apparatuur mee wordt gegeven is nog punt van bespreking.

Suriname heeft Beijing ook enkele grotere projecten voorgelegd. Onder meer is gevraagd het geld voor aanleg van de weg naar Brazilië voor te schieten. Bouterse ontmoet binnenkort een Chinese regeringsdelegatie. Dat is op Trinidad, waar Caribische leiders de economische samenwerking met China zullen bespreken. Bouterse zal de besprekingen leiden. Op de agenda staan onder meer landbouw, visserij, toerisme en infrastructuur.

26 REACTIES

 1. Dankzij dus de vorige politici die dit land niet wilden verkopen aan China. De rode draak geeft niets gratis. Welke afspraken en senario’s komen straks om de hoek kjken. Een groot stuk land in het bos voor de chinezen om zich blijvend te vestigen onder het mom van produktie,technologe, fabricage, vooruitgand, vospoed met behulp van chinamen. Die ullen alle djoeka’s die niet willen meewerken, verjagen en opeten hahahahaha.


  Maak melding

 2. Laats hoorde ik een persoon schreeuwen dat de Surinaamse gemeenschap een trauma aan het slavernij verleden heeft over gehouden. Welnu: hoe kan iemand een trauma over houden van iets dat je niet persoonlijk hebt meegemaakt?. Dit kan alleen als je er zelf bij bent geweest. En dat Nederland ons berooid heeft achtergelaten. Als de bedoeling van het hebben van kolonies begrijpt heb je zelf de oplossing. Een kolonie is enkel en alleen om er beter van te worden. Zoveel mogelijk er uit halen, en zo weinig mogelijk erin stoppen. Kolonies ontstaan na de komst van Christoffel Columbus – voor de Gemanistische talen, Nederlands, Engels enz. – en( Cristobal Colon)- voor de Latijn sprekende talen, Spaans, Italiaans,Frans enz. Op School leerde je dat hij een held ontdekkingsrijziger was. Niets is minder waar. Zelfs Jan Pieterzoon Coen viel door de voor zijn wreedheden begaan in Indie.

  Mebaryu


  Maak melding

 3. Helaas heeft Suriname nooit geld opgeleverd.
  De Zeeuwen gaven het weg. De Engelsen ruilden het en Amsterdam ging er aan failliet.
  Uiteindelijk hakte Joop den Uil de knoop door.
  Collijn had het al willen doen.
  Ken uw geschiedenis.


  Maak melding

 4. Investeerders NL moeten rijstsector doen opleven
  woensdag, 17 augustus 2011 05:00

  Paramaribo – Enkele Nederlandse boeren komen naar Suriname om te investeren in de rijstsector. Volgens president Desi Bouterse zal dat volgende maand het geval zijn. Investeringen in vooral Coronie en Saramacca staan centraal. De Nederlandse ondernemers zullen vooral moeten zorgen voor een heropleving van de rijstsector in Coronie. De sector is daar van vrijwel geen …

  betekenis meer hoewel het district beschikt over een van de vruchtbaarste landbouwgebieden in de kustvlakte. De bedoeling is volgens Bouterse om nog voor de tweede helft van september te starten met een nieuwe rijstindustrie in Coronie.

  De Nederlanders zullen in eerste fase 2000 hectare rijst inzaaien in Coronie en in tweede fase ook 2000 hectare in Saramacca. Deze ontwikkeling wordt rechtstreeks gecoördineerd door de speciale presidentiële commissie onder leiding van Badrisein Sital. De districtscommissarissen van Saramacca en Coronie worden nauw betrokken bij de plannen van de regering en zullen, naar is vernomen, komende week ingelicht worden over de plannen die er zijn.

  De potentiële gebieden zijn al in beeld gebracht na een oriëntatiebezoek van Sital aan Coronie en Saramacca. Volgens het staatshoofd is het, na de mijnbouwdeals die in de pijplijn zijn, nu de beurt aan de agrarische sector om te produceren. Hoewel de mijnbouwsector in beeld is als de belangrijkste financieringsbron van de voorgenomen beleidsprogramma’s van de regering, loopt de agrarische sector als rode draad door de duurzame ontwikkelingsvisie van de president.

  Er is toch beweging op de investeringsfront in Suriname . Dit zij relatief de kleine projecten die ook worden uitgevoerd door deze regering . En ik kan u verzekeren ;dat dit soort kleinere projecten zeer talrijk zijn. Vender gaan zij allemaal verwezenlijk worden , zowel met bilaterale als met multiraterale Samenwerkingsverbanden , als met privet-invesment-organization . De grotere projecten zullen zeker uitgevoerd worden , maar niet alleen Suriname en China bepalen over het gehele project. De spoorweg naar bazil moet ook de toestemming hebben van dat land . Dus de plannig en overeenstemming zal wat langer gaan duren dan 1 jaar coalitie Bouterse/Ameraali .


  Maak melding

 5. De surinamer moet eens ophouden altijd de schuldige vinger te wijzen naar nederland of welk ander land ook .
  Suriname heeft altijd alles in eigen hand gehad als de surinamer zelf niets wil ondernemen en denk dat alles vanzelf naar hun toe komt zonder er wat voor te doen,dan kom je niet vooruit.
  Suriname wou onafhankelijkheid ze konden het beter doen zonder wie dan ook ,nou wat is er na 36 jaar eigen bestuur van de bevolking terecht gekomen,dat het nu een drugs staaat is inplaatst van een bloeiend land met een goede naam.
  ik schrijf dit niet omdat ik antie sur. ben maar om de kritiek die de sur. elke keer heeft naar een ander.
  en ik geeft meer om sur. dan de surinamer zelf.
  En voor degene die nog een trauma hebben van het slaven verleden ,je bent vrij je kunt terug naar africa ,terug naar je roots.
  Misschien kan sur. dan eindelijk een keer groeien.
  Dit is niet discriminerend bedoeld maar wordt eens wakker.


  Maak melding

 6. Met zulke royale gevers in de wereld,hoeven onze kinderen zich niet in te spannen.Niet op school noch op de werkplek.De wensen worden hun uit de ogen gelezen.Wat kan hun schelen dat Sur over een aantal jaren er anders uitziet qua bevolkigs samenstelling en bouwstijl.Als ze maar niet moeten werken.

  Cobie.


  Maak melding

 7. Meneer Carlo Steinbach,je uitleg over een trauma geeft aan hoe ver-engd de grenzen van je denken/intellect zijn gevormd.Maar dat is niet erg.Verschillen moeten er zijn.Niet iedereen kan een hoogvlieger worden of op een hoog niveau denken en handelen.

  Er zijn diverse soorten van trauma’s.Can you follow me?Je hebt bijv. de psychologische trauma of een psychologische beschadiging. Waarom mogen sommige nazaten van slaven door de opvoedingslijn van hun ouders, grootouders,bed-overgrootouders,bed-bed-overgrootouders,bed-beb-bed-overgrootouders, bed-bed-bed-bed-overgrootouders, geen trauma’s ervaren. Trauma’s kunnen door de opvoedingslijn worden doorgegeven.

  En als er nu sommige nazaten van slaven zijn die over de opgekropte emotionele ballon willen praten dan is dat in jouw ogen onmogelijk.

  Kinderen en kleinkinderen van Joden die de oorlog hebben meegemaakt of Indo’s die erge dingen hebben meegemaakt tijdens de Nederlandse bezetting van Indonesie, mogen wel over trauma’s praten en men luistert naar deze mensen.Carlo Steinbach je hebt onbewust last van een neo-koloniale trauma.


  Maak melding

 8. IK hoor ddb nog schreeuwen dat de regering onder Sankar een grote bedelaar was..

  Hij zij letterlijk,dat hij niet onder zo’n joker kan werken en diende onmiddellijk zijn ontslag in gooide zijn pet op de grond voelde zich zo beledigd als bevelhebber..

  Nu een aantal jaren verder doet hij niets anders,dan bedelen bedelen en nogmaals bedelen bij de chinezen, europa, afrika (hoewel niks te halen valt)cuba alleen om het straf proces te ontlopen..

  dat het land overgenomen wordt door die chinezen,zal hem een worst wezen..


  Maak melding

 9. I.Sabie-Toch: er is groot verschil tussen trauma en eerbetoon. En als ik jouw uitleg cq. analyse lees, dan is tenminste driekwart van de wereldbevolking, (zwaar) getraumati-seerd. Vooruitkomen/denken en hoe het verder moet.. NEE.., blijven hangen in het verleden, hetgeen duidelijk op de straathoeken van Paramaribo tot aan Amsterdam te merken is. Lekker elke keer de schuld aan ander geven..LAFFE houding.


  Maak melding

 10. De chinezen willen zeker iets hebben.
  Dit is de mentaliteit van sommige bestuurders:handje ophouden….
  Het is gebrek aan daadkracht.We hebben drie ziekenhuizen.Laat china met medicamenten/apparatuur komen;chi-artsen zijn ook welkom.Op papier is SU zelfstandig,maaar 90% is afhankelijk ban buiten.
  Fidel is bejaard en ziek,Chavez is ook ziek en een onzekere toekomst tegemoet en blijft de chinezen met ons land bemoeien.
  Merdeka!!


  Maak melding

 11. Modern!

  Het moet een modern ziekenhuis worden en zodanig centraal liggen dat je uit alle delen van Wanica er naar toe kan vliegen.

  Langs de Highway is terrein genoeg en zal er voldoende plek zijn voor Revalidatieruimte, parkeergelegenheid en therapie-ruimtes.

  Niet alleen de ziekenverzorging zal hierbij gebaat zijn maar er komt ook werkgelegenheid
  voor de werkzoekenden in de omgeving. Gauw beslissen en beginnen aan de bouw.


  Maak melding

 12. @I.Sabie-Toch

  Je vergelijkt de kinderen van oorlogsslachtoffers uit de recente geschiedenis met de achterkleinkinderen van misdaden die 300 jaar, dwz vele generaties, geleden gebeurt zijn.

  Volgens mij heb jij een trauma opgelopen toen iemand jouw er op wees dat je ook een eigenverantwoordelijkheid hebt en dat je je eigenverstand moet gebruiken ipv torie man na te lopen.


  Maak melding

 13. Zwakbegaafde Marcel, je kletst maar uit je nek.Suriname heeft niet eens genoeg eigen middelen om het land op te bouwen.Je ben afhanekelijk van donoren uit het buitenland.


  Maak melding

 14. Ze zijn het spoor helemaal bijster daar in het stukje voormalige kolonie. Ze willen op basis van hun geschiedenis (slavernij)via hun zelfdestruktie (militaire periode)over de ruggen van derden (chinezen) hun land tot ontwikkeling brengen. Onderwijl zitten ze in een hangmat van een djogo te genieten en waartaal en grootspraak uit te slaan richting de voormalige kolonisator. Losers zijn het daar met een pafferige leider-met-bloed-aan-zijn-hand


  Maak melding

 15. Het is goed dat China haar oude belofte is na gekomen. het gaat om een ziekenhuis in het distrikt Wanica, lieve mensen. Denk aan de mensen die dringend medische hulp nodig hebben, die in- en rondom het distrikt wonen,zodra het gerealiseerd is, gebruik van kunnen maken. Het heeft bovendien niks met bedelen van doen. Het betreft een toezegging van China.Het is toch een heel groot verschil.Het is wederom een stap verder naar vooruitgang.


  Maak melding

 16. Hallo Chan:

  Harde taal, maar elke woord is waar.

  Lekker parasiteren op de ellende die je voorouders 400 jaar gelden is aangedaan. Lekker productief!


  Maak melding

 17. Hallo Prik,

  Ook jou woorden zijn hard maar waar.
  Altijd maar de schuld aan anderen geven maar niet de moeite nemen om een opleiding te volgen of je ergens voor in te spannen…….


  Maak melding

 18. TTheo,
  Kijk wat China ze hebben kaddafi laten vallen en kiezen de kant van de rebellen als er vandaag of morgen het surinaamse volk in opstand komt tegen Bouterse laat china Frankrijk hem als een baksteen vallen.


  Maak melding

 19. Dhr Steinbach hierop wil ik reageren op uw schrijven dat nazaten van de slavernij onmoglijk kunnen lijden van de wreedheden die begaan zijn op de slaven. Toevallig ben in ik bezig met een onderzoek hiernaar voor mijn studie. Volgens de ontwikkelingspsychopathologie is dit wel degelijk mogelijk. , Een trauma een schokkende en ingrijpende persoonlijke ervaring die bij onvoldoende verwerking wordt overgedragen op de generaties die volgen, het zijn dan vooral de geestelijke effecten die daarbij een rol zullen spelen. Het is niet meer dan logisch dat als ouders getraumatiseerd zijn, de kans groot is dat zij hun nageslacht met hun trauma’s opzadelen. Dit noemt ment ook wel intergenerationele overdracht van gehechtheid. Ik zal het nu allemaal gaan uitlegegen, maar zoekt u het gerust op. Het gaat om bijv het vicieuze cirkel van mishandeling van generatie op generatie totdat er dmv van therapie inzicht wordt gegeven in de problematiek.


  Maak melding

 20. Niet steeds zeuren over de slavernij en wees de blanke meesters dankbaar en kniel voor ze en zeg me begie wittie masra ie tjar mie na sranang want anders liep ik nog steeds in me blote reet rond in afrika. Me begie wittie masra me begie wittie masra en nogmaals me begie wittie masra.
  Dankzij de wittie masra hebben jullie beschaving, onderwijs,geloof gekregen. Wees er trots op en zeg nogmaals me begie wittie masra ie tjar mi na sranang herhaal het 100 keer. En doe nu iets nuttig met je opleiding ga je zelf ontwikkelen en probeer zo hoog op de maatschappelijke ladder te komen ondanks al de hindernissen maar probeer en doe je best en wees mij ook dankbaar kniel misschien ook een keer voor me zeg Bosr ik ben je dankaar en zolang je leef praat nooit meer over de slavernij wel gedenken en laat het rusten. Me begie en kniel voor me.


  Maak melding

 21. Hallo Suriqueen,

  Een van mijn verre voorouders heeft in de Ijstijd een traumatische ervaring met een Eskimo gehad. Daar heb ik nu nog last vast. Dan kunt u vast verklaren.

  Stop met de onzin. Wat wilt u in godsnaam bereiken met een dergelijk onderzoek?

  “Ontwikkelingspsychopathologie” Het woord alleen al. Dat was vast en subsidie potje voor te vinden. get a life en wordt productief


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.