Nederlanders zien been in Surinaamse landbouw

41

PARAMARIBO, 17 aug – Nederlandse investeerders hebben interesse voor de rijstindustrie. Dit zegt president Desiré Bouterse. Nog dit jaar komt een groep naar Suriname voor besprekingen en oriëntatie. Vooral Coronie en Saramacca zullen de etalage worden geplaatst. Het is een bewust keus.

Coronie moet zijn oude glorie terug als ‘land van melk en honing.’ Rond de Tweede Wereldoorlog was het nog het district waar de meeste voedselhulp aan Nederland vandaan kwam. “Landbouw is daar van geen betekenis meer, hoewel het district beschikt over de vruchtbaarste landbouwgebieden in de kustvlakte”, zegt Bouterse tegenover de Times of Suriname. De mogelijkheden moeten beter worden benut.

Vandaar ook de focus voor de investeerders. Volgens Bouterse is er zeker tweeduizend hectare grond beschikbaar voor rijstteelt. In Saramacca zal op den duur net zoveel grond worden bewerkt. De regering wil de landbouw stimuleren als tweede sterke economische poot naast de mijnbouw. Goud- en oliewinning zijn nu inde lift vanwege de hoge prijzen op de internationale markt. Toch kan landbouw op termijn duurzamer blijken.

Bekijk ook:


41 REACTIES

 1. Er zijn genoeg surinamers die al geinvesteerd hebben in de landbouw, ze wachten nog op de condities en versoepelingen die komen moeten om export van hun produkten naar Nederland te vergemakkelijken (transport, onkosten, etc.) Indien de nederlandse investeerders willen komen, dan maar liefst joinventures met huidige surinaamse landbouw bedrijven. Trouwens de Surinaamse ondernemers beschikken al over landbouwgrond ….. dat recht is de Surinamers voorbedeeld.


  Maak melding

 2. Eindelijk!

  Daar waar samenwerking nodig is, is verstoten niet nodig. Desi heeft eerst alles wat Nederlands is verstoten en ziet nu het licht in de ogen van dit land.
  Grootdoenerij lijdt tot niets, terwijl je je tegelijkertijd niet onderdanig hoeft te gedragen.
  En nu vaart erachter zetten zodat welvaart nietver meer is.


  Maak melding

 3. Volgens Bouterse is er zeker tweeduizend hectare grond beschikbaar voor rijstteelt. Waar is de rest van de miljoenen hectares gebleven? Zijn die al uitgedeeld onder elkaar??? Zo ja vermogensbelasting heffen, en de huur op grond verhogen want die bedragen zijn echt een lachtertje.!!!!

  Biobrandstof, veevoer, soja, suikerriet, granen zijn prudukten waar de Nederlanders ook naar moeten kijken, want als het aan de Surinamers ligt dan weet toch……zal er nooit iets van terecht komen. Maar ik vind het wel een positief begin.


  Maak melding

 4. Een halfjaar terug kwam er ook een groep uit NL die SME tot grote hoogte zou brengen. We hebben er niets meer van gehoord.

  Lijkt er meer op dat de relaties in NL geaccomodeerd worden met een leuk reisje.


  Maak melding

 5. Investeerders NL moeten rijstsector doen opleven
  woensdag, 17 augustus 2011 05:00

  Paramaribo – Enkele Nederlandse boeren komen naar Suriname om te investeren in de rijstsector. Volgens president Desi Bouterse zal dat volgende maand het geval zijn. Investeringen in vooral Coronie en Saramacca staan centraal. De Nederlandse ondernemers zullen vooral moeten zorgen voor een heropleving van de rijstsector in Coronie. De sector is daar van vrijwel geen …

  betekenis meer hoewel het district beschikt over een van de vruchtbaarste landbouwgebieden in de kustvlakte. De bedoeling is volgens Bouterse om nog voor de tweede helft van september te starten met een nieuwe rijstindustrie in Coronie.

  De Nederlanders zullen in eerste fase 2000 hectare rijst inzaaien in Coronie en in tweede fase ook 2000 hectare in Saramacca. Deze ontwikkeling wordt rechtstreeks gecoördineerd door de speciale presidentiële commissie onder leiding van Badrisein Sital. De districtscommissarissen van Saramacca en Coronie worden nauw betrokken bij de plannen van de regering en zullen, naar is vernomen, komende week ingelicht worden over de plannen die er zijn.

  De potentiële gebieden zijn al in beeld gebracht na een oriëntatiebezoek van Sital aan Coronie en Saramacca. Volgens het staatshoofd is het, na de mijnbouwdeals die in de pijplijn zijn, nu de beurt aan de agrarische sector om te produceren. Hoewel de mijnbouwsector in beeld is als de belangrijkste financieringsbron van de voorgenomen beleidsprogramma’s van de regering, loopt de agrarische sector als rode draad door de duurzame ontwikkelingsvisie van de president.

  Dus voor de tweede helft van September dit jaar, wordt er gestart met een nieuwe rijst industrie in Coronie . Oke goed man !!!


  Maak melding

 6. Ook in 2000 werd dit al door de toenmalige regering geprobeerd.
  Boeren willen wel komen maar de meeste lopen daarna met hun hoofd tegen een muur van rompslomp en onverschilligheid aan,
  Maar nooit geschoten is altijd mis.


  Maak melding

 7. Nogal wiedes.
  Arbeid is goedkoop. Het klimaat is fantastisch. Grondstoffen goedkoop.
  Dat de Nederlandse regering problemen heeft/had met de regering is niet belangrijk voor de investeerder. Die wil immers alleen winst.


  Maak melding

 8. Hahahahaha, nu scheld je ze niet meer uit,ik hoor niets meer over koloniale spook je hebt die domme massa waar je ze hebben wil en nu mogen de Nederlanders jou komen adviseren hoe jij je netjes moet gedragen, en ook die puinhoop komen helpen opruimen bij de belastingdienst.


  Maak melding

 9. Goed zo, ‘Ome D’ en probeer ook Marowijne in de spot lights plaatsen want daar kan er ook prima aan rijstbouw worden gedaan.

  Mensen, weten jullie verder dat wij zelf in Suriname aardappelen kunnen verbouwen ?
  Vandaag had ik een leuk gesprek met één van de grootste telers en exporteurs van pootaardappelen (dit zijn de zaden welke groeien tot de ons bekende comsumptie aardappelen) en het blijkt dat men deze naar Marocco, Saoudi Arabie, Kuwait, Venezuela, en andere warme landen exporteert.

  Op mijn vraag of deze ook in Suriname zouden gedijen werd mij verteld dat afhankelijk van het soort en ras dit absoluut geen probleem is. Ik schrok mij een hoedje want al dat gezeur, gedonder en gelazer mbt import aardappelen kunnen wij zelf in één keer tackelen door dit product zelf te gaan verbouwen.
  Ik vraag me af waarom er niemand eerder op dit idee is gekomen, want dit moest toch al bekend zijn ?


  Maak melding

 10. JA hoor. Zo zijn ze ook begonnen in Zuid Africa en Roedesie.Wij kunnen het zelf. Geef ons de middelen. Surinamers moeten jaren wachten om een stuk grond toegewezen te krijgen. Maak het grond uitgifte beleid transparanter en rechtvaardiger voor Surinamers. Schakel profiteurs en speculanten uit. Dan komt de rest vanzelf.


  Maak melding

 11. Zag niet zolang geleden een reportage van een delegatie Zuid-Afrikaanse boeren in Georgie die hier op uitnodiging waren van de Georgische regering om zich daar te vestigen als boer.

  Zou niet weten waarom wij niet hetzelfde kunnen doen, daar hun taal als geen andere zo dichtbij het Nederlands ligt en hun expertise qua “boeren” tot één van de wereldtop behoort.


  Maak melding

 12. 2000 ha is dus genoeg voor hooguit 4 boeren.
  Wat slimmer is van Suriname is de tuinders en kwekers in Nederland zien te interesseren voor het investeren in Suriname.
  Kijk maar eens naar de bloemkwekers in Kenia.
  Het levert veel arbeidsplaatsen op en veel geld.
  Bekijk maar eens dit bedrijf.

  http://www.kneppersrozen.nl/

  Of deze

  http://www.vandenbergroses.com/

  Kwekers gaan nu ook naar Ethiopie. Een opkomende markt.
  Dit jaar gingen 32 Nederlandse tuinders naar China.

  Dus ik zou zeggen graag of niet.
  Maar nogmaals de buraucratie en infrastructuur in Suriname s het grootste probleem.


  Maak melding

 13. @ wikileaks,
  Jij moet jouw grote mond houden. En woorden niet verdraaien. DDb heeft het zich altijd negatief uitgelaten over politiek den Haag. Maar heeft altijd al zaken willen doen, maar dan ook met werderzijds respect. Het is nou eenmaal zo, dat ondernemers vaak worden geadviseerd/beinvloed door de politieke klimaat die er heerst tussen landen. Het is juist heel goed dat de presidient van Suriname DDB het nationaal belang boven alles stelt en alles in het werk stelt om ontwikkeling nu te brengen voor land en volk. Het valt absoluut niet te ontkennen dat er heel hard wordt gewerkt door deze presedident. zie daar er komt een nieuw ziekenhuis in Wanica! bevestigd door China! Ik zal blijven bidden dat God deze man DDB verder helpt om suriname na 35 jaar onafhankelijkheid tot grote hoogte te brengen. En dat Suriname een voorbeeld mag in de werled, dat een klein ook zijn eigen ontwikkeling ter hand kan nemen.


  Maak melding

 14. Beste EM

  ” Ik zal blijven bidden dat God deze man DDB verder helpt om suriname na 35 jaar onafhankelijkheid tot grote hoogte te brengen”

  God heeft het niet zo op met dictators, moordenaars en drugscriminelen.

  Ik denk dat je je gebeden tot de concurrent moet richten. De heeft meer gemeen met jou DDB.


  Maak melding

 15. EM. Dat gebeurt niet.
  En weet je waarom! Het zijn elke keer losse flodders.
  Elke week wel zo,n soort bericht en daarna hoor je er niets meer van.

  Als je ooit eens door de Flevopolder, Westland, N.O.P en Wieringermeer rijdt dan weet je wat ik bedoel.

  Landbouwers hebben meer nodig dan grond.
  De landbouw van Nederlandse boeren en tuinders ging al een aantal malen in Suriname kapot.
  Er is geen fatsoenlijke luchthaven die makkelijk is te bereiken.
  Er is geen goede zeehaven waar grote containerschepen kunnen laden en lossen.
  Er zijn geen goede waterwegen, sluizen en watermanagement.
  Geen goede aan en afvoer wegen ( of moet alles over de Kwattaweg?)
  Geen efficiënt ambtenaren apparaat. Snel werkende douane.
  En het belangrijkste arbeidsethos bij de Surinamers. 🙂


  Maak melding

 16. meneer 13,

  ik ben zelf een paramang,maar een paraan plant gemiddeld vijf vierkante meter kasaba en loopt hart weg ,vervolgens wacht hij/zij op die knippa, awara, mopé ,markoesa,maripa en klacht steen en been,dat á serie nego,mi pina no k-a..

  maar bezit wel honderden hectare grond in para en wat doet hij,niks notie nada..

  wij suris zijn bezeten van haat afgunst jaloezie,

  Eerst waren het wittie boeba, bakra bassie,vervolgens uitbuiters toen kolonialisten en nu zijn ze van harte welkom..
  oom desi waar gaan we naar toe,totaal principe loos..


  Maak melding

 17. Reageerder @ 17, doe je oogkleppen af (die dingen die je vroeger bij burikis zag in Paramaribo) en ga eens bij Phytotec (of Phytoteg) op bezoek in Commewijne dichtbij Marowijne. ( van de creoolse directeur/eigenaar: T. Zuiverloon).

  Dit model bedrijf zou veel verder zijn als de overheid zich aan gemaakte afspraken had gehouden en haar schulden (usd 800.000,-) aan dit bedrijf had afgelost (er loopt een rechtszaak om dat op te lossen).

  Producten die door dit bedrijf geleverd kunnen worden (gekloonde banenplantjes), worden vele malen duurder uit het buitenland aangekocht, het buitenlandse bedrijf besteld de plantjes bij Phytotec (usd 0,40 en verkoopt ze aan Surland, of hoe dat bedrijf nu mag heten, voor usd 1,40) gelukkig heeft de minister van landbouw hier schande over gesproken, het is nu alleen wachten of er werkelijk iets zal veranderen in dit opzicht.

  Dat onze tuinders (creools of niet) vaak geen succes hebben in Suriname, heeft vaak andere oorzaken dan hun etniciteit, alleen moeten de ezels die dat niet willen of kunnen inzien eerst hun oogkleppen afzetten en verder kijken dan hun neus lang is.


  Maak melding

 18. met baas kun je echt lachen..

  deze man is ziek of gestoort of hersens van seizoenen die dan wel dan niet fucktioneren..

  Ik kan mij goed herinneren dat hij via radio krant t.v. duidelijk gezegd heeft,dat die bakra ook niet door die schoorsteen of dakgoot kan mag komen in sme alle wegen zijn voor de noordzee gesloten.

  wat horen zien we nu ,,die witman zijn van harte welkom..

  wat gebeurt er dan met de nieuwe weg via Cayenne naar Parijs Europa..

  kan je het nog volgen..

  waarom is die ambassade in den haag dan niet opgedoekt een jaar geleden of is het de zoveelste vossen streek via een achter deur binnen halen..n.l..


  Maak melding

 19. @12 Milton Fleur

  Beste Milton Fleur,

  Ik ben niet zo verbaasd. De aardappel komt namelijk oorspronlijk uit Zuid-Amerika en niet uit Europa. Het is Columbus geweest die die aardappel naar Europa heeft gebracht.
  Het probleem zit hem meer in het feit, dat het moeilik is om iets als buitenlander te bereiken in Suriname. Zie hiervoor ook de reactie van b.v. “Reageerder” en anderen. Die geeft feilloos aan wat eraan schort om dit soort activiteiten in Suriname van de grond te krijgen. Heb ik het nog geeneens over de welig tierende corruptie waar nauwelijks omheen te komen is om iets voor elkaar te krijgen met en van de overheid.

  Gr. Polderman


  Maak melding

 20. @ EM,
  Laat god a.u.b hier buiten .
  Luister me boi als jij wil dat Suriname een voorbeeld in de wereld moet zijn dan zijn jullie verkeerd begonnen want een moordenaar,drugshandelaar en anti democraat kan nooit een goed voorbeeld geven me boi.
  EM, als ik jou was dan zou naar al die uitspraken van DDB luisteren dan zal je zien dat deze domme koe altijd domme en ongefundeerde uitspraken doet over blanken, Dat doet hij om gasten als jou voor zicht te winnen want hij weet dat sommige Negre gevoelig zijn voor die on diplomatische zwart witte circus van hem. Bouterse is vanaf 1980 bezig Suriname vooruit te brengen, we zijn nu vele doden, devaluatie achteruit gang en commissies verder en Suriname gaat in plaats van vooruit achteruit.En dit nog EM, Jou vooruitgang staat op papier. Ik heb ook een plan om een huis met zwembad en drie rolls royce en een jacht te kopen, maar ik moet wel wachten tot dat ik de jackpot win. snap je het ??


  Maak melding

 21. Ik verschil niet van mening met sommigen als het gaat over de slechte infrastructuur van Suriname om grote projecten van de grond te krijgen. Maar ik ben het totaal niet met jullie eens dat grote projecten onmogelijk zouden zijn in suriname. De nederlanders hebben ons altijd voorgehouden dat een brug bijvoorbeeld over de Surinamerivier onmogelijk is. Zie daar het staat er en er wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Ik kan niet anders concluderen dan dat het negatief zelfbeeld onder velen van ons Surinamers diep gewordelt is in de genen. Daarom zullen heel wat van deze “surinamers” nooit verder komen in dit leven.


  Maak melding

 22. @Polderman, ik weet ook wel dat de aardappel uit Zuid Amerika (Chili) afkomstig is, maar heb altijd gedacht dat deze alleen in een gematigd klimaat (of hoog in de bergen waar het koeler/kouder is) kon groeien.

  In Europa is dit product verder gecultiveerd en kan u vertellen dat men deze zodanig heeft aangepast, dat het in bijna elke streek kan groeien.
  Ik schrok zelf van de uitleg dat de aardappel op bv 10 duppels water of 1 uur (zon)licht per dag kan groeien.


  Maak melding

 23. Victoria en Patamakka waren bedrijven die opgericht waren voor de binnenland bewoners met de bedoeling dat het steeds uitgebreid zou worden.Ergens bij Moengo is er een Pinus bomen aanplant die voor zaden moest zorgen voor duurzaam bosbeheer.Ze zouden geplant worden op de uitgemijnde bauxiet mijnen.Van het hout van de bomen zou er pallets enz.pulp en papier gemaakt worden.Met de greep van bout naar de staatskas is ook een einde aan dit project gekomen.Pinus is een snel groeiende dennen boom soort en erg geschikt voor vele toepassingen.

  Cobie.


  Maak melding

 24. Surland exporteerde goed en wel naar Engeland.De Fyffes maatschappij haalde de bacoven met eigen schepen uit Sur.Tot iemand [bout?]op het idee kwam om maar ook eens 200kg coke mee te sturen.Einde oefening.

  Cobie.


  Maak melding

 25. de vraag blijft,,,, welke surinamer wil werken voor het land sme..althans vrijwillig verplicht..

  zolang een sme’r uit para ,saramacca ,coronie ,moengo, afobakka groente, vis, vlees batjaw teré ,zout metie, komt kopen in parbo,zal hat land nooit tot ontwikkeling komen..niet op het agrarisch gebied.


  Maak melding

 26. @ wikileaks,
  Vind je het gek dat jij zoveel plannen op papier hebt, maar moet wachten tot je de jackpot wint. Geen wonder als je maar op die luie reet op dit forum de hele dag jouw gal zit te spugen op DDB. Hij heeft ook gezegd, niks komt toegewaaid, je moet hard willen werken om vooruit te komen.
  Het zal misschien arrogant overkomen wat ik nu zeg, maar ik kan jou verzekeren dat ik hoog opgeleid ben en door zelf hard te werken twee eigen woningen bezit, in Sur en in Ned. eigen auto in Su en een vette B&W in Ned. Ik leef niet op grote voet, maar koop wat ik mij kan veroorlofen. Sorry, ik vind dat ik dan enigszins recht van spreken heb. En wikileaks nog een gratis advies ga werken, of nog harder werken, dan kan jij het je ook veroorlofen. de kans dat je de jackpot wint is: 1 op 10000000000000000


  Maak melding

 27. @ Henk Molenaar,

  Ik weet niet wat voor geloof jij hebt en God aanbidt, maar ik kan jou wel zeggen, de God waarin ik geloof is vergeeft mensen die om vergifenis vragen. God geeft mensen kansen. God sluit geen mensen uit. En DDB heeft misschien wel fouten gemaakt, maar ik geloof ook in zijn goedheid.En ja, ik heb het geloof in de goedheid van de mens DDB.


  Maak melding

 28. @ EM,
  Ik hoor het vaker dat jullie hoog opgeleid zijn maar ik zie dat nergens terug in jou reactie. EM, je hebt oprechte vergiffenis vragen en je hebt duivels die om vergiffenis vragen alleen maar om de boel te bedonderen en om er beter van te worden, en daar hoort Bouterse bij.Je vraag vergiffenis maar je neemt geen afstand van jou moorddadige verleden. wat voor nut heeft zo een vergiffenis als niet eens jou oprechte verontschuldiging bied aan de samenleving en aan de slachtoffers. volgens mij snap jij mijn reactie op nummer 25 niet. iedereen mag dromen hebben maar je moet wel realistisch blijven, ik doe mij niet anders voor dan ik ben.


  Maak melding

 29. @ wikileaks,
  Sorry, ik liet mij een beetje gaan tijdens mijn vorige reacties. ik blijf erbij, ik heb geen onrealistische doelen gehoord van DDB. Je moet echt durfen groot te denken. En dan ervoor gaan werken. Een meneer philips, albert heijn, van der valk, bill gates, dilip sardje, malhoe, kirpalany zijn allemaal klein begonnen, maar zijn miljonair geworden. Ik heb bewust namen in ned, Amerika en sur gebruikt om te illustreren dat het kan. Ik zeg erbij, ik hoef geen miljonair te worden, maar wel een goed leventje hebben. Ik heb ook jongens dromen gehad, maar die zijn ook werkelijkheid geworden. Ik sta er af en toe ook versteld van, heb ik dit bereikt? Ja, is het antwoord en ik geniet ervan wat ik heb bereikt. Dit heeft mij doen inzien dat het kan! ik geloof in de kracht van positief denken. Dat zouden veel meer mensen moeten doen. Mijn zoon toen hij nog op de basischool zat had nooit verwacht dat hij Gymnasium niveau zou halen. nu vele jaren later, geslaagd met vlag en wimpel van Gymnasium en is nu student. Wij moeten ook gaan ophouden met de krabben mentaliteit om elkaar neer te halen. Wikileaks, wordt wakker er is nog hoop!


  Maak melding

 30. @EM

  Al die figuren zin groot geworden omdat ze hun plannen wogen op kosten en baten. Omdat ze in detail begrepen wat de gevolgen van hun beslissingen zijn EN boven al omdat ze beslissingen namen die het beste waren voor het geheel.

  – We zijn niet gebaat bij investeringen die zich nooit terug verdienen en alleen maar hoge onderhoudskosten meebrengen.
  – We zijn niet gebaat bij investeringen die alleen maar bedoeld lijken om als monument voor de bedenker te dienen.
  – We zijn niet gebaat bij investeringen die niet doordacht zijn op al hun aspecten.
  – We zijn niet geinteresseerd in investeringen die minder nuttig zijn dan alternatieven.

  Ik acht DDB er toe instaat om naast de Bosje brug een net iets hogere brug te bouwen waarbij de pijlers onnadenkend geplaatst zijn en elk verder scheepvaart verkeer uitsluit. De huidige luchtkastelen verschillen daar niet veel van.


  Maak melding

 31. @ neus,

  Jij bent echt een schoon voorbeeld van de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt.
  Natuurlijk moet er bij investeringen een kosten/baten analayse worden gemaakt. In de economie noemen wij dat Capita Selecta. maar goed dat is een must. Maar goed DDb heeft het over grote infrastructurele projecten. Weet jij dat een goede infrastructuur een minimale voorwaarde is voor voor welke goeiende economie dan ook. Zonder goede transtorpt en distributie voorzieningen is er geen ontwikkeling. Anders krijgt je echt stagnatie in de ontwikkeling. Daarbij moet je het begrip infrastructuur veel ruimer zien dan alleen wegen en bruggen, maar denk ook aan infrastructuur via waterwegen, de lucht, ondergrondse infrastructuren, digitale infrastrucctuur. Maar goed hopelijk snap je het wel.


  Maak melding

 32. EM,
  begin eerst de binnenstad schoon en netjes te maken openbare wc, zorg voor goede wegen goede scholen onderwijs medische voorzieningen.
  Als je wil bouwen moet je eerst bij fundering beginnen dus van onder naar boven en niet andersom .
  In Suriname valt mij op dat je een hele mooie auto zie staan voor een krot ik zou eerst mijn huis op orde maken voor ik een dure auto of BB aanschaft. Vergeet niet dat Bouterse een verleden met zich mee draag die je niet kan en mag vergelijken met al die namen die jij opnoemt. Eddy djarap is de enige Suriname die het heeft gepresteerd. Bouterse probeert zieltjes te winnen met zijn prestige projecten alla wijdenbosch.


  Maak melding

 33. @ Wikileaks,
  Zo nu en dan zeg je goeie dingen, waar ik het met je eens bent. openbaren toiletten, goede wegen en scholen etc. Dit zijn elemenaire dingen die ook goed geregelgd moeten zijn in een land. 2 opmerkingen wil ik hierover maken:
  1. een smerige stad en slechte openbare voorzienieningen, dit kan je niet in de schoenen van DDb schuiven. Het lijkt erop dat DDb ongegrond de schuld van alles krijgt.

  2. je moet nu versneld investeren om de economische groei door te maken. Ik geef toe er zit zeker een zekere prestige component aan de projecten van DDB, maar als dat bijdraagt aan economische groei is daar niks mis mee.


  Maak melding

 34. @EM #37

  Je postingsblinken uit in onnozelheid.

  Capita Selecta is een standaard begrip dat je gebruikt om specifieke onderwerpen nader toe te lichten. Zij stappen dus.

  In de economie gebruiken we heel andere begrippen.
  ROI: Return on Investment = opbrengsten tov de investering. Bv bij een investering van 10.000 worden jaarlijks 1000 als extra winst gegenereert. De ROI is dan 10%, de terug verdien tijd (excl. interest kosten) is dan 10 of anders gezegd. Na 10 jaar is het Break Even Point (BEP) bereikt.
  TCO: Total Costs of Ownership = jaarlijkse kosten voor een bezit. Incl of Excl afschrijving. Bv brug kost 100.000, gaat 10 jaar mee, interest is 10% en vergt jaarlijks 2000 aan onderhoud. De TCO is dan afschrijving 100.000/10 + interest 10% * 100.000/2 + onderhoud 2000 = 10.000 + 5.000 + 2.000 = 17.000

  En mbt de infrastructuur kunnen we stellen dat dit onder Veni de nodige aandacht had.
  – Tweede intercontinentale data kabel.
  – Stimuleren providers data & telecom.
  – veel wegenonderhoud, nwe wegen, etc.
  – Diverse nieuw electra hoogspanningskabels.

  Waar jammer genoeg minder aandacht voor was en iets wat jouw conceptuele vemogens ook te boven lijkt te gaan is de aandacht voor de institutionele infrastructuur. Bv voor de handel is goede logistieke keten nodig. Een deel daarvan bestaat uit “functies”, ïnstituties” en “organisatie”. Maar eerlijk is eerlijk we moeten ook toegeven dat op dat gebeid wel het nodige gedaan is. Bv op gebeid van kwaliteitscontroles en certificering. Veel mensen hebben moeite om het belang van dergelijek zaken te onderkennen maar neem van mij aan ze zijn onmisbaar voor een geslaagde export van onze producten.


  Maak melding

 35. @ neus,
  Het heeft even geduurd, maar waar was je al die dagen? Bravo, je hebt jouw best gedaan om mij een college bedrijfseconomie te geven. Spaar jezelf de moeite vriend, ik ben zelf afgestudeerd in de bedrijfseconomie.
  Komt zeker niet met termen van ROI op mij af. ROI is meer interessant voor een onderneming (profit organisatie) als hij zijn terugverdientijd wil uitrekenen en rekening wil houden met zijn gewenste rentabiliteit. Hier is sprake van een overheidstaak! dus is er geen sprake van ROI. De dicussie is begonnen of DDB grote infrastructurele projecten moet uitvoeren, mijn antwoord is ja, wil je economische groei in het land. Een goede infrastructuur is in feite een randvoorwaarden voor economische groei.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.