Accent Surinaamse belastingen naar consumptie

35

PARAMARIBO, 17 aug – Suriname gaat het accent verleggen bij de heffing van belasting. Met hulp van het Nederlandse Bestuur & Management Consultancy, BMC, wordt een nieuw systeem uitgewerkt. Begin 2012 moet een begin worden gemaakt met het verminderen van de druk op de loontrekker.

Het accent komt meer op consumentenbelasting. “Dat is internationaal steeds meer de trend. Suriname doet het behoorlijk goed. Nu gaat het erom een modern stelsel op te zetten”, zegt BMC-partner Willem Vermeend. De komende maanden gaat het bedrijf het belastingsysteem doorlichten en advies formuleren. Internationale trends gelden als leidraad om dan uit te komen op een systeem “dat solide is en aantrekkelijk voor de investeerder.”

Uiteraard zal ook de Nederlandse ervaring meespelen. Volgens waarnemend minister van Financiën, Winston Lackin, komt precies die ervaring goed uit. “We kennen allemaal het belastingsysteem in Nederland, hoe verreikend en ingrijpend dat kan zijn”, zegt Lackin. Vooral de verminderde kans op corruptie trekt. BMC ziet goede perspectieven. “Suriname doet het behoorlijk goed, nu gaat het erom een modern stelsel op te zetten”, zegt Vermeend.

Bekijk ook:


35 REACTIES

 1. Al lange tijd geleden heb ik aangegeven dat een dergelijke wijze van belasting heffen gunstig is voor SME:

  -1- Het belasting lek door zwartwerken verdwijnt. Nu ben je als werkgever haast gedwongen zwart te betalen want de concurrent doet het ook en die zou anders een onoverbrugbaar concurrentie voordeel hebben.
  -2- De werknemers ervaren het als onrechtvaardig als zij wel betalen en andere niet.
  -3- De belasting wordt opgebracht door die gene die het meest consumeren, dwz de sterkste schouders.
  -4- De heffing is voor een belangrijk deel eenvoudig aan de grens te realiseren.

  Wie meer thuis is onderkent dat dit diverse belastinglekken oplost of in elk geval verminderd maar het vereist wel een forse cultuur omslag. Veel EU landen zijn er mee bezig of hebben het al gemaakt. Hier alle details behandelen gaat te ver.


  Maak melding

 2. Dit is nogmaals de zoveelste bevestiging dat deze regering het bijzonder goed doet.
  Het idee om de heffing van belastingen te verzetten naar ons consumptief gedrag is een briljant idee.
  En dan hoor ik de klagers al klagen dat alles dan duurder zal worden, maar dat hoeft absoluut niet het geval te zijn.

  De bedrijven (vooral de kleinere en nu nog ‘vrije jongens’) zullen gedwongen worden om een betere administratie, boekhouding en registratie (van eea) op na te houden.

  Dus mensen; wie strakjes een taxi laat aanrukken om een pakje sigaretten en/of een portie eten te halen, zal de staatskas flink spekken omdat hij/zij dan 3 x belasting zal betalen voor deze luxe en dit genot.


  Maak melding

 3. Eerst de Nederlanders voor vies en vuil uitschelden en nu heb je hun hulp wel nodig.
  Ik kan mij nog herinneren dat er een groot aantal Surinamers en Nederlanders bezig waren om orde op zaken te stellen bij de belasting dienst in opdracht van front regering ze zij allemaal de laan uitgestuurd door Bouterse op verdenking van spionage.
  Dit bericht geeft aan duidelijk dat er geen duidelijk beleid bestaat Bij de MC en ook niet bij de president de ene moment zegt hij we gaan nar links en de andere moment slaat hij rechts af.Je scheld Nederland uit over zijn koloniale verleden, maar je gaat nauwere samenwerking aan met Frankrijk.Draaikonterij noem ik het beleid van DDB.Ik zou graag een bandje willen hebben met die verkiezing circus en andere uitspraken van DDB, om duidelijk aan die kudde te laten zien hoe zei gemanipuleerd en bedonderd worden.


  Maak melding

 4. Ik hoop dat de heren van BMC ook de rijkdombelasting meenemen in hun voorstel en een extra druk leggen op luxe goederen zoals auto’s en pleziervaartuigen.
  Maar dat er ook rekening wordt gehouden met een vrijgesteld deel (drempel)


  Maak melding

 5. Hebben de tegestanders nog een grote mond , of beginnen zij in hun schulp terug te kruipen . Nu moeten jullie gaan vertellen wie dom is . Ik begin langzaam medelijden met jullie te krijgen . Verder heeft Suriname nog andere middelen om nog meer inkomsten binnen te halen. De niet-belasting middelen zoals de prijs van grondhuur die onzettend laag is ,totaal niet van deze tijd.
  Alleen daarin kan de staat grote bedragen in de staatkas laten vloeien en tergerlijk de huurders , soms van grote lappen grond dwingen om te gaan investeren op de grond , of hij moet het van de hand gaan doen. Als speculatie-middel is de grond niet bedoeld natuurlijk. De staat hoef haar hand niet op te houden , want het geld is vlak onder haar neus . En dat is het VERSCHIL .


  Maak melding

 6. Het is inderdaad een goed idee president maar let wel goed op uw zaken dat men niet teveel ingang krijgt in bepaalde zaken van het land en dat ze ook uitvoeren wat de regering van suriname wil hebben en ook op de wijze hoe de economie daar in de regio zicht ontwikkeld,ook de minister lackin wees ook op uw hoede met wie je allemaal zaken doet,want ze zijn niet allemaal te vetrouwen,maar ik ga van het beste uit,ik ben zeer te vreden over de stappen die jullie allemaal ondernemen om land gezond te maken,het doet mijn goed en ik hoop dat jullie wens allemaal mag uitkomen voor een nieuwe mijlpaard,ga zo door hou ze scherp president.Tang Boeng


  Maak melding

 7. Mooi zo hoe meer je consumeert hoe meer belasting je moet betalen. Hoe duurder je wil leven hoe meer je moet betalen. Dus je heb het zelf in de hand. Bijvoorbeeld Landcruiser zeer milieu onvriendelijk of Vitz milieu vriendelijk, je kies zelf maar dan moet je ook ernaar betalen.

  Dit geldt ook voor de vermogen die je heb. In NL moet je al vermogensbelasting betalen als je meer heb dan 20 duizend euro bezit, zowel cash als onroerend. Wat dacht je van belasting op onroerendgoed of spaargeld. Samenwerken met buitenland om mensen die zwart sparen op te sporen. Mensen die tienduizenden hectares grond, een of meerdere vila’s bezitten moeten elk jaar een paar duizend euro onroerendgoed belasting betalen. Consumenten belasting dus….

  Hoe meer je wil consumeren of bezitten hoe meer belasting je moet betalen. Ik sta hier helemaal achter en zou zeker op de partij stemmen die hiervoor gaat.

  Suriname is een rijk land maar voor sommige is belasting een soort scheldwoord. Deze mentaliteit moet veranderen. Ik ken mensen die meer dan een miljoen euro aan vermogen bezitten maar arm spelen.


  Maak melding

 8. BTW op consumptie betekent niks anders dat het leven duurder wordt. Zowel voor de luxe consumptie goederen als de niet luxe consumputiegoederen. Ik hoop dat de MC/NDP stemmers nog steeds zo blij zijn met hun grote baas. Trouwens: die is wel gemakkelijke manier van belastigheffen op de kleine man. Laten ze een keer belasting heffen op al het goud dat wordt gestolen en weggedragen. Deze regering kiest weer voor de gemakkelijkste weg om de eigen bevolking te pakken.


  Maak melding

 9. @Wikileaks

  Het was de VHP die deze belasting consultants naar huis heeft gestuurd! Want vermogensbelasting wilde Lachman niet.

  Ik ben benieuwd wat deze nieuwe poging zal opleveren en in hoeverre er helige huisjes zijn (zoals vermogensbelasting) omdat de mensen met het groot-kapitaal in Suriname dit niet willen.


  Maak melding

 10. Paraatje,

  Niet zo kinderachtig doen. Dat ding is geen wedstrijd.
  Je hebt het zelf verzonnen hoor, dat wij staan te juichen, als het slecht gaat in suri.
  Het zit tussen je oren.
  Maar dat is suri- eigen, lange tenen baja.

  Ik heb vaker aangegeven, dat suri over redelijke potentie beschikt.
  Er kan nog veel meer, maar je kent de voorwaarden…..

  Ondertussen moeten Jan-peter, Dirk-jan en Katrien uit Brussel, de boel weer regelen.

  http://www.bmc.nl/bmcgroep
  In the past five years BMC assisted many organisations to realise their aims, in the countries of Croatia, Czech Republic, Germany, Hungary, Lithuania, Poland, Romania, Serbia, Slovakia and Turkey.

  En voor de suri-neds er staan nog enkele adviseurs vacatures(ook zzp’ers) open bij bmc.
  Leuke springplank naar suri, je bent immers op de hoogte van de lokale eigenaardigheden.


  Maak melding

 11. Van mij mogen de heffingen van accijns en belastingen op alcohol en tabak ook nog met 100% omhoog, want het zijn juist de mensen die zeer ongezond leven welke een beroep doen op de gratis gezondheidszorg van de overheid.

  Juist diegene met problemen aan de luchtwegen en/of spijsverteringskanaal (ze roken als een ketter en zuipen als een tempelier) hebben wel geld voor sigaretten en alcohol, maar niet voor een bezoek aan de dokter.

  Zieke burgers moeten worden geholpen maar waar moet al dat geld vandaan komen ? Laat de mensen daarom ook grof betalen voor deze ziekteverwekkers (en vergif) waardoor deze sector betaalbaar blijft voor de overheid.

  Dus vanaf 1 januari 2012 gaan al deze heffingen met 100% omhoog, en moeten de winkeliers niet zeuren want de vraag naar tabak en alcohol zal zeker niet afnemen !


  Maak melding

 12. ik heb er zware twijfels over. We hadden normaal gezegd al 10% omzetbelasting wat ongeveer bijna hetzelfde is als consumptie belasting. Wie heeft dat ding van O.B. veranderd.
  Kijk ……. ik zie het nut niet in om 100.000 Euro’s te betalen aan buitenlandse consultants om jouw goedwerkend belasting systeem om te toveren naar consumptief blasting. Ik heb al een gedetailleerd kritiek en oplossing klaar liggen, maar ik wacht tot na 2012 om te zien als ik mij niet deerlijk vergist heb. Trouwens ik zit ook elke dag in ettelijke belastings boeken te neuzen!!!!!


  Maak melding

 13. Change!

  Lackin wilde tot voor kort samen met zijn president niets van Nederland weten. Nu is hen duidelijk dat de taal en kennis een behoorlijke rol kunnen spelen.
  Met Chinezen kun je niet praten en tegelijk onderhandelen, met Brazilianen kun je niet onderhandelen tijdens het praten. Simpel!

  BTW (BeTer Weten)is een belasting die nieuwe politici vaak hebben, zoals Lackin en Desi.Maar BTW is de belasting die de Surinaamse economie nodig heeft. Invoer artikelen en produkten belasten met 15 tot 20 procent BTW, terwijl de belasting op lokale producten op 2% moet worden gehouden.
  Wie eegie sani promoten en import zwaar belasten.

  Daarnaast is vermogensbelasting een grote vetpot. Sommige mensen bezitten een kwart van ons land maar betalen daar geen rooie kopercent voor. Change de belastingen.
  Dan zul je zien dat kiezers meer gaan denken voordat ze hun stem uitbrengen.


  Maak melding

 14. Beste Theo, Paraman, Milton,

  “Zijn jullie nu zo dom of zijn wij nu zo slim”

  Jullie zij al blij als een kind met de AANKONDIGING van allerlei plannen die vervolgens NOOIT worden uitgevoerd.

  Een kinderhand is snel gevuld zullen we maat zeggen.


  Maak melding

 15. Willem Vermeend
  Ik ken hem als een man die veel plannen heeft/had, maar die werden nooit uitgevoerd. Ik was jong en fan van hem.
  Daarna werd hij minister of staatssecretaris. Nooit iets positiefs ten uitvoer gebracht. Regelmatig hoor ik hem ’s ochtends rond half acht commentaar leveren op de televisie. Ik heb nu geen hoge pet meer op van deze man.
  In het artikel doet hij mij denken aan de vele slakken in mijn tuin, slijm slijm, slijm.
  Hopelijk verricht hij goed werk en komt hij niet alleen zijn zakken vullen.
  Is de te nemen maatregel verstandig.? Ja en nee. Ja, als de belasting op luxe goederen wordt verhoogd en bijvoorbeeld het invoeren van parkeermeters in de binnenstad.
  Nee, als de belasting op eerste levensbehoeften wordt verhoogd. Dit laatste is funest voor de arme bevolking. Bovendien jaagt het de inflatie op. Als bovendien de belasting op arbeid wordt verlaagd dan zal het nettoloon stijgen, neemt de vraag naar goederen en diensten toe en krijgt de inflatie een extra impuls. Nog een klap voor de armere.
  De zogenaamde internationale trend is niet!! van toepassing voor Suriname. In de rijkere landen is het beleid gericht op duurzame economische groei en minder consumptie door de huidige generatie.
  De consumptie is Suriname heeft bij lange na niet het niveau bereikt dat we ons daarover zorgen hoeven te maken. Suriname hoeft niet op te draaien voor falend beleid in de rijke landen
  Ik zie nu weer dat we stomweg zaken uit, bijvoorbeeld Nederland, gaan kopiëren. Niet doen.
  Ik heb al eerder gewezen op de verkeerde middelbare schoolopleidingen. Ook deze zijn stomweg overgenomen van Nederland.
  Neus, je leest in het artikel dat de belasting op arbeid wordt verlaagd. Ik lees dat niet. Er staat de (belasting)druk op de loontrekker = werknemer . Wellicht wordt wel bedoeld wat jij zegt, maar het staat er niet.
  Verder staat : een systeem “dat solide is en aantrekkelijk voor de investeerder.” Hoe dit te rijmen is met mijn interpretatie weet ik niet, wel met jouw interpretatie. Oftewel. Het artikel is te vaag.
  Ik ben verheugd te lezen dat er weer een plan uit de kokers komt rollen.
  Advies aan de regering. Jullie bedenken heel veel plannen. Mooi, maar pas op dat het niet teveel worden en daardoor niet uitgevoerd kunnen worden.
  Wat mijn posting betreft ten aanzien van Sanders. Ik heb Uw reactie gelezen op basis daarvan wil ik zeggen:
  misschien heb ik te hard over U geoordeeld.


  Maak melding

 16. Lees ik dit goed???
  De heer Willem Vermeend in Suriname als
  consultant!?
  Bouta hoe krijg je dit weer voor elkaar toch.
  Die man Willem Vermeend is een bigi visie man!
  Die man is staatsecretaris van Financiën geweest en minister van sociale zaken en werkgelegenheid onder kabinet Balkenende.
  Tegenwoordig is die man hoogleraar (professor) Europees fiscaal recht en fiscale economie aan de universiteit van Maastricht.
  Wat een CV heeft deze man!
  Het is echt geweldig nieuws dat deze man bereid is zijn kennis te geven aan Suriname.
  Er zal wel een bepaald prijskaartje aan hangen maar je weet dat je de best of de best in huis hebt.

  Waarom hebben de betweters zoals Neus, Wikileaks, Molenaar, Esmerald nog nodig die
  het altijd wel beter weten, zogenaamd.
  Het is begrijpelijk dat het bij deze gasten
  nog niet geheel is doorgedrongen. Want vanaf het begin al hadden deze gasten het tegenovergestelde verwacht en gehoopt.
  Suriname zou op alle fronten als een baksteen naar bendeden donderen.
  En wanneer dat maar niet gebeurd is uiteraard de teleurstelling zeer groot dan probeer je natuurlijk met alle moed der wanhoop toch nog vast te houden aan die negatieve voorspellingen door alles wat positief is accuut te bombaderen tot draaikonterij, luchtballonen etc….

  Laten wij, positievelingen ons bezig met de realiteit en een van die realiteit is dat
  proffessor Willem Vermeend ( nog wel een Nederlander) openlijk toegeeft dat Suriname het goed doet.

  Wikileaks, wat Bouterse aan het doen is, is geen draaikonterij maar politiek inzicht.
  Politiek inzicht om de lef te hebben om je mening te herzien in het belang van je land.

  Was het niet minister Verhagen die ooit riep nimmer met Wilders te zullen samenwerken.
  En wie is nu zijn politiek partner. juist ja,
  Wilders. Obama beweerde bij zijn aanstelling dat zijn eerste daad zou zijn het sluiten van Guantanamo gevangenis op Cuba.
  Maar wat schets ons verbazing dat hij een paar maanden later een ander mening is toegedaan omdat hij met allereli andere belangen rekening moet houden. Guantanamo is nog steeds niet gesloten.
  En zo kan ik nog uren doorgaan met voorbeelden van opportunistisch gedrag van politici.
  Maar dat is eenmaal politiek. Opportunisme en politiek gaan altijd hand in hand.
  Politiek voeren is het behartigen van verschillende belangen en dan moet je weleens je meningen en opvattingen kunnen herzien om die belangen te kunnen realiseren.
  dat getuigt van politiek inzicht

  In de politiek is een kernkwaliteit je kunnen aanpassen aan nieuwe en veranderende omstandigheden anders overleef je het politiek spel niet en kan je net zo goed
  zoutvlees gaan verkopen op de markt.
  Wikileaks, ongewild geef je met jouw uitspraak Bouterse eigenlijk een geweldig compliment. Want met jouw bewering zeg je eigenlijk dat het aanpassingsvermogen van Bouterse enorm is.
  Het was weliswaar niet jouw bedoeling maar het is wel een teken aan de wand dat heel
  diep in jou toch een klein beetje positivisme schuil gaat.


  Maak melding

 17. Ach ja Willem Vermeend heeft ook het beste belastingsysteem van de wereld in NEDERLAND ingevoerd.dus vanuit zijn kennis en kunde kunnen we eerlijk systeem neerzetten en wat mij betreft een extra belasting voor grondeigenaren in Nederland en steek het extra geld in onderwijs en gezondheidszorg dan zie je hoe Suriname voorruit zal gaan


  Maak melding

 18. TTheo .
  Nu scheld Bouta en tante jennie die witte man niet meer uit net als voor de verkiezing.
  Hij heeft jullie misleid en misbruikt, geeft het eerlijk toe en probeer de zaak niet om te draaien. Dit laat zien wat voor persoon Bouterse is wanneer hij jullie onderbuik gevoelens wil raken voor eigen belang dan geeft hij af op de blanken zonder enige nuance.
  ik heb al eerder aangegeven dat die grote smoel van Bouterse tribune praatjes zijn om de domme massa te bespelen, de Nederlanders of de blanken hoe je noemen wil zullen altijd een rol van betekenis spelen in Suriname wie dat ontkent leeft buiten de realiteit.


  Maak melding

 19. Goede zaak, zonder woorden maar met daden geven de machthebbers aan dat ze de Nederlanders hard nodig hebben. Nergens voor te schamen.
  Niet meer schelden op de Nederlanders ze zijn de enige echte vrienden van het volk van Suriname.


  Maak melding

 20. vergeet de goud grond bezitters niet..

  de lijders bezitten honderden hectare grond,waarop ze zelf hout, goud ,vis ,uit halen en geen cent aan de overheid afdragen,te beginnen bij ddb, ronny, en al die ndp’ers die nu aan de macht zijn..

  ddb heeft in de afgelopen jaren honderden hectare grond op naam van familie vrienden kennissen stichtingen gezet maar plukt zelf de vruchten van ..
  hij laat gewoon arbeiders die door de overheid betaald worden op zijn gronden werken,algemeen bekend..

  waarom denk je dat hij in het binnenland meer bezig is dan in de stad waar hij dik voor betaald wordt en nooit aanwezig is..

  dat hij nederlandse deskundigen heeft aangenomen om de administratie goed oppoten te zetten,was is geen verrassing..

  wat kan hij immers anders,de ndp’ers zijn over het algemeen ongeschoolde krachten die alleen met de mond kunnen lullen..geen enkele vorm van scholing..

  kijk maar, praten kunnen ze als papagaaien,maar uitvoeren geen kaas van gegeten.,ze staan steeds met mond vol tanden te kijken en begrijpen geen donder van wat er gezegd wordt..,maar zijn wel beleids-medewerkers en een top salaris…


  Maak melding

 21. Wedden dat wikileaks en Co tocc het een en ander komen beweren? En dat nog van Niet-surinamers…

  Er was nog iemand die wikileaks R.H uit zeeland. Een moordenaar riep en zijn verleden kent… vind dat zo iemand van deze site gebanned moet worden


  Maak melding

 22. Paraman zal ik je de achteruitkijk spiegel ffe voorhouden? Wat zal de jeud zich belazert voelen.Ai paraman wat vind je hiervan mogen de Nederlanders werkelijk komen om dit voor jou en padvindertje ffe klaren?Weet een ding de DiDiBrie krijgt door dit te doen absoluut geen AMNESTIE. En dit noemen wij pronken met andermans(Front)veren. Eerst zette jullie ’t regeringsbeleid van het Front voort,op basis van de vorige gouddeal(bij monde van Hoje) gingen jullie onderhandelen met Iam gold, en nu dit. Het Front was dus zo slecht nog niet. Jullie hebben behoorlijk met zand in de ogen van de kiezers gestrooit.Odi odi.
  Glenny


  Maak melding

 23. @ TTheo

  Jij bent dom.
  Want jouw meester had een grote mond over de nederlanders en een hoop bla bla bla. Maar met wie gaat hij in zee?? Juist!!!
  Dezelfde nederlanders die hij voor alles en nog wat heeft beticht haalt hij nu binnen om goede sier te maken.

  Maar voor degene die dit initiatief toejuichen heb ik de volgende boodschap.

  Wat heb je eraan om een prima belastingsysteem te hebben als de heffing niet plaatsvindt?
  Wat heb je aan het heffen van belastingen als de betaling niet plaatsvindt?

  Kortom suriname gaat vele euro’s betalen aan
  Willem Vermeend en co voor iets dat mooi op papier staat, maar geen cent zal opleveren.
  Of gaan we weer voor de zoveelste keer belastingambtenaren uit Nederland voor drie jaar naar SU over laten komen om de
  belastingambtenaren in SU de kneepjes van het heffen en innen bij te brengen?

  Zeg het maar.


  Maak melding

 24. Ik denk dat de commissies(trauma voor DA91) die door president Bouterse in het leven zijn geroepen heel goed werk verrichten.Ik vermoed dat in deze commissies stevige, inspirerende discussies plaatsvinden en dat er goed doordachte en vooruitziende besluiten(handvatten) worden aangereikt aan de ministers.Dit doet men in het belang van een gezonde economische ontwikkeling van Suriname.


  Maak melding

 25. Het is goed dat buitenstaanders met een frisse blik kijken naar het belastingsstelsel in Suriname. Ik denk zelf dat de taak die deze consultants krijgen veel breder zal zijn.In de binnenlanden van Suriname zijn heel veel goudzoekers werkzaam die geen belasting betalen. Het gezamenlijk inkomen van deze niet belasting betalende goudoekers is meer dan het inkomen van een groot goudbedrijf.Er moet dus een modus gevonden worden om deze mensen ook belasting te laten betalen.


  Maak melding

 26. #20 Optimist.

  Reply aan paraatje geld ook voor jou.
  Het zit tussen jullie oren.

  Maar goed, hoe meer Nederlandse bedrijven in Suri, hoe gunstiger voor de suri-neds.
  Dit is een mooie ingang voor alle suri-neds die iets willen doen in suri zonder verlies van opbouw van pensioen etc.
  Wordt je uitgezonden namens een Ned bedrijf dan behoud je al je rechten.
  Dus ik zie niet in waarom dit negatief zou zijn.

  Linksom of rechtsom dit zou een positieve ontwikkeling kunnen zijn.
  We benne benieuwd, dit zijn nog plannen.

  Zelf vind ik niet dat men in juichstemming moet verkeren betreffende de invoering van een belastingsysteem á la Ned.
  Het betreft niet alleen belasting op sigaretten en alcohol maar behelst veel meer.
  Dit wordt een zware operatie voor de ondernemers, die nauw betrokken zullen zijn bij de invoering. Daar gaat je winst met je verpakkingsbelasting en broodbelasting en verwijderingsbijdrage,bus, auto, restaurants etc. etc.

  Leuk is anders!

  Kunnen we nu eindelijk eens een keer ophouden met dat voor en tegen -gedoe!!
  Maak gebruik van de kritiek en doe er wat mee!


  Maak melding

 27. wikileaks,basja Suriname vraag niet om hulp maar gaat die kopen.het is overal in de wereld zo dat als je geen kennis van iets hebt dan betaal je er voor.jullie slaafse en minderwaardigheid complex komt nu duidelijk naar voor met deze zoals jullie denken intelligente reactie arme schatjes.


  Maak melding

 28. @ kisadrsa.
  ik sta nog steeds achter mijn gedachte dat Suriname de kennis van onze landgenoten in het buitenland nodig heeft om dit prachtige land tot ontwikkeling te brengen.
  kisadra reageer niet zo emotioneel lees rustig wat ik op nummer 22 hebt geschreven a.u.b
  Bouterse heeft altijd de blanken de schuld gegeven voor zijn incompetentie dommigheid en wanbeleid,hij doet dat om jullie zand in de ogen te strooien hij houdt jullie voor gek.
  Wie was colonel valk, waarom moest een blanke dame op zijn schoot komen zitten , wie zijn die blanken die proberen zijn misdadige imago te verschonen. gebruik jou verstand kisadra en laat jou niet zo makkelijk manipuleren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.