‘Suriname handelt in Europa via Frankrijk’

32

PARAMARIBO/DEN HAAG, 15 aug – Ondanks de bekoelde relatie met Nederland, staat niets Suriname in de weg om via Frankrijk zaken te doen met Europa. Dat zegt de Franse ambassadeur in Paramaribo. Hij en zijn Amerikaanse collega vinden na een jaar regering Bouterse, dat Suriname een voortvarend buitenlandbeleid voert. Het land zit in allerlei samenwerkingsverbanden en timmert vooral in de regio hard aan de weg.

Een bijdrage van NOS correspondent Harmen Boerboom is hieronder te horen:

(Bron: NOS)

32 REACTIES

 1. Klinkt heel goed. Het buitenland is heel groot voor Suriname. Bouterse is in de ogen van de een militair in de ogen van de ander een misdadiger. Maar zelf in de ogen van hen, die hem als misdadiger zien zal het niets uitnmaken als er maar handel gedreven kan worden. Ik lees hier zo vaak negatieve dingen over creolen, maar wat is erger de creeol die je duidelijk laat merken wat hij vindt of de blanke die je vriend is als hij er maar profijt van heeft.


  Maak melding

 2. Wanneer de Surinamse produkten niet op de franse markten en andere Europese markten belanden ….. en de euro’s Suriname binnen stromen ……. weten wij percies welke ambassade posten overvloedig zijn geweest en geschrapt moeten worden. WE hebben al een Honorair Consul in Frans Guyana tog!

  Baas Naarendorp moet ons nog komen vertellen wie hij bedoelde met pappa. hij zei tog in een artikel dat pappa uit wageningen is vertrokken.


  Maak melding

 3. oei,

  Dit is een echt weer een gevoelige tik voor Nederland!
  Was het niet Nederland die beweerde dat Suriname een pariastaat in de wereld zou worden waarmee geen enkel ander land zaken mee zou willen doen. investeerders zouden Suriname massaal verlaten.
  Bouterse zou Suriname niet kunnen verlaten.
  Nederland heeft ten tijde van de verkiezing van Bouterse zelf beweerd een uitleveringsverzoek in de dienen bij landen als Brazilië en Amerika wanneer Bouterse deze landen zou bezoeken. Wie heeft daar wat van gemerkt???? juist ja, niks, notie, nada.
  Je vraag je langzamerhand wat voor invloed Nederland nog in de wereld heeft ten aanzien van van het huidige Suriname.
  Wanneer dit een wedstijd was tussen
  het huidige Surimame en Nederland dat stond het huidige Suriname 5-0 voor!
  Want suriname blijft maar scoren.

  Logischerwijze zou je dan denken dat andere Europese landen ook dezelfe opvatting zouden overnemen als Nederland ten aanzien van
  het huidige Suriname.
  En nu blijkt dat hun eigen bondgenoot, Frankrijk(Europa) daar compleet anders over denkt! Dat is echt een mes in de rug van Nederland. Eensgezindheid binnen de Eurozone??
  Dus niet !
  Internationale boycot?? internationale isolement??
  Nog niks van gemerkt.
  Sterker nog. Internationaal bijven de complimenten voor Suriname binnenstromen.
  Ach ja, het zullen wel weer de verdiensten zijn van regering Venetiaan.


  Maak melding

 4. Ambassadeur Harvey Naarendorp:
  ‘We hebben belangen in Frankrijk’

  door Meredith Helstone

  04/04/2011

  Paramaribo – “Het moet nu doordringen dat Nederland uit Suriname is vertrokken. We hebben belangen in Frankrijk en die ga ik ook dienen”, zegt ambassadeur Harvey Naarendorp stellig. Surinames eerste gevolmachtigd gezant in Frankrijk vertrekt op 13 april naar zijn standplaats in Parijs. Met een gerichte opdracht.

  Frankrijk wordt de poort waardoor Suriname toegang krijgt tot Europa. Omgekeerd kan Suriname een belangrijke brugfunctie vervullen in de relatie tussen Frankrijk en regionale organisaties als de Unasur, Acto en Caricom.

  In zijn diplomatenkoffer ligt een uitgewerkt plan van aanpak. Ter ondersteuning van de ambassadepost in Parijs worden consulaten-generaal opgezet in Cayenne en St. Laurent du Maroni. Honorair consuls worden aangewezen in Martinique, Guadeloupe en St. Martin/St. Barth. Visaprocedures voor bezoek aan Suriname zullen worden vereenvoudigd met een visakaart of een toeristenkaart voor Fransen en alle andere Schengen-paspoorthouders. “Hiermee willen we inhoud en vorm geven aan de economisch/commerciële diplomatie”, verklaart de ambassadeur.
  Ook voor wat betreft toerismebevordering ligt een blauwdruk klaar. Om hier effectief inhoud aan te geven is in de staf toerismedeskundige Nesseley Louisville opgenomen. “Volgens de cijfers heeft het consulaat-generaal te Cayenne het vorig jaar 30.511 visa-aanvragen verwerkt. Het behoeft geen betoog dat onze economie hier enorme voordelen aan heeft overgehouden.”

  Voor Naarendorp is vooral belangrijk dat deze toeristen voor Suriname kozen ondanks een slechte veerverbinding, deplorabele toestand van het wegdek tussen Albina en de Wijdenboschbrug en de relatieve onveiligheid van deze route. Hij gaat er dan ook van uit dat de verbeterde Oost-Westverbinding van Meerzorg naar Albina, die in december 2012 voltooid moet zijn, een enorme toename van de toeristenstroom zal opleveren. In het plan van aanpak zijn daarom opgenomen introductie van de Franse taal als verplicht vak op alle hospitality opleidingen, herinvoering van de vliegverbinding tussen Paramaribo en Cayenne, terwijl op de binnenlandse vluchten grotere kisten zullen worden ingezet. Bovendien moet binnen drie jaar gewerkt worden aan de realisatie van een brug over de Marowijne.

  Om de Franse investeerder bekend te maken met Suriname organiseert de Surinaamse ambassade in Parijs in oktober een seminar. Gefocust zal worden op zakendoen in Suriname. “Vergelijkbaar met de policy in Brazilië hopen wij minimaal twee grote Franse ondernemingen te introduceren in de Surinaamse economie.” Middels marktstudies zal onder meer de export van groente, fruit en aardvruchten naar de Franse Antillen en Frankrijk worden onderzocht.
  Tweede man op de ambassade, die in de eerste acht maanden wordt bemenst door zes leden, is Roy Smits. Begin 2012 wordt geëvalueerd of aanvulling op het personeelsbestand nodig is.-. Lees ook ‘We have to be small but smart’ op A5


  Maak melding

 5. Deze keer krijgt u wat opdrachten en huiswerk van mij menr. naarendorp. Hopelijk kunt u hiermee nog een voldoende bij me scoren.

  Opdracht:
  # De toerisme (wildlife, de rustige natuur, ons uitgaans leven) via frans-Guyana naar Suriname promoten.D.w.z. een link leggen tussen franse touroperators etc. flink promoten op de ambassade.

  Huiswerk:
  # Kijken als de franse overheid nog bereid is de brug over de marowijne rivier te financieren.


  Maak melding

 6. Hoe dom kunnen Surinamers zijn.
  Wat is de handel met Frankrijk? Noem eens een bedrag? Hoeveel toeristen uit Frankrijk bezoeken Suriname? Dan bedoel ik vanuit Europa. Niet die zwendelaars die via Albina binnenkomen om te gokken en hun zakken te vullen. Noem eens een aantal?. Hoeveel ontwikkelingshulp geeft Frankrijk aan Suriname? Dit is niet anders dan stemmingmakerij! Kom met cijfers. Onderbouw je beweringen of stop met journalistiek in Suriname. Zo is het een lachertje.


  Maak melding

 7. Laten wij maar ophouden over Naarendorp hij is beloond door zijn moordenaars vriend Bouterse.
  Bouterse is de grootste draaikont in de geschiedenis van suriname.
  in de jaren 80 was cuba, grenada, libie.
  Nu is het venezuela, frankrijk.
  Bouterse zijn geschiedenis laat zien dat hij onbetrouwbaar, incompetent en altijd een grote smoel heeft.


  Maak melding

 8. Stommer als de NDPers heb ik nog nooit eerder meegemaakt echtwaar.
  Bouta jou vriend gadaffi zit in hele grote problemen ook nederland en frankrijk doen mee.Jou tijdt komt nog .


  Maak melding

 9. Rustig aan mensen.Weten jullie soms niet dat de Fransen hem in een val willen lokken.We weten toch wie Sarkozy is.Hij sust hem op een stille manier.Alleen op die manier kan men de vlinder vangen,Hij is echt niet geliefd in het buitenland.Begie Gado langa libi foe sie sanie na grontapoe.

  Danitia


  Maak melding

 10. augustus 15th, 2011 at 10:58 pm
  “it is een echt weer een gevoelige tik voor Nederland”

  Heel Nederlands heeft hier slapeloze nachten van………..

  Henk Molenaar

  Beste Henkepenk.
  In Nederland heeft niemand het over Suriname.
  Er is vrijwel nooit iets over Suriname op TV en laatstaan in de krant.

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/macro-economie/publicaties/artikelen/archief/2009/2009-2793-wm.htm

  Verdiep je in de materie en niet zomaar iets roepen. Daar schiet Suriname geen snars meeop.


  Maak melding

 11. Beste Vivian,

  “Wanneer dit een wedstijd was tussen
  het huidige Surimame en Nederland dat stond het huidige Suriname 5-0 voor!
  Want suriname blijft maar scoren”

  Suriname scoort voorlopig alleen maar in de voorbeschouwingen. Kijk eens naar het actuele scorebord. Ik zie nog geen enkel punt voor Suriname.

  Wees eens wat minder blij met dooie mussen


  Maak melding

 12. Ja meneer Molenaar en anderen,
  draai of keer het maar hoe je wilt.
  Was het namelijk niet Nederland die absoluut zeker wist dat Suriname economisch in een zwart gat zou vallen zonder dat ‘eeuwige’
  handje van Nederland.
  Maar zie daar! zowaar Suriname overleeft!
  Dat is zeker ook een domper voor jou meneer molenaar. Het liefst had je natuurlijk dat Suriname met hangende poten wederom Nederland om hulp zou smeken.
  Want zo ver zijn mensen als jullie geschonken. Er wordt Suriname niks maar dan ook niks gegund. Elk positief bericht wordt door jullie mensen meteen met de grond gelijk gemaakt alsof jullie leven daarvan afhangt. In jullie ogen is geen enkel land goed genoeg voor Suriname om zaken mee te doen. Nederland dan?? ja! want Nederland is het ‘perfecte’ land.

  Blijf maar Lekker daar in het land (Nederland) waar alles perfect is.
  waar geen kinderen door priesters worden misbruikt, waar geen armoede is, waar geen serie kinderverkrachters wonen, waar een ieder in een villa woont, waar de benzineprijzen ‘lekker laag’ zijn, waar er geen voedselbanken voorkomen, waar geen kinderen met honger naar school gaan, waar alle schoolgaande kinderen een computer hebben, waar geen liquidaties midden op straat plaatsvinden, waar het vermoorden van juweliers niet voorkomt, waar er geen sprake is van roofovervallen, waar iedereen tevreden is over de economie, waar XTC pillen (hard drugs) een exportproduct is, waar straks Wilders de perfecte minister-president wordt. kortom meneer Molenaar een meer dan ‘perfect land’ om in te wonen.
  Wie zou niet in zo’n land willen wonen.
  Het is u gegund om in zo’n ‘perfect’ land te wonen.
  Het is lekker makkelijk om constant met dat vingertje vanuit zo’n ‘perfect land als Nederland’ te wijzen naar een land Suriname ‘waar van alles mis is’.
  Voor Suriname is dat bij voorbaat een verloren strijd.
  sommigen waren niet in de omstandigheid om Suriname te ontvluchten op zoek naar het ‘perfecte land’. U is het wel gelukt.
  Suriname is niet perfect en we hebben inderdaad een president die heel erg omstreden is. Het ‘domme volk’ (zoals sommigen ons noemen) heeft voor deze man gekozen. En daar moeten wij het mee doen.
  Maar ondanks dat blijven wij, degenen die zijn achtergebleven in dit ‘imperfect’ land geloven, wij doen ons best om het het allerbeste van Suriname te maken.
  Wanneer wij net als jullie constant negatief zouden denken dan zou Suriname inderdaad in de kortste keren de verdoemenis ingaan. Dan was jullie ultieme doel bereikt, dan zouden jullie eindelijk op het ‘graf van Suriname’ kunnen feesten.
  Meneer Molenaar, ondanks alles, ondanks alle tegenwerkingen en negativisme van sommigen en ondanks onze president zullen wij, inwoners van Suriname, ons voor de volle 100% inzetten om Suriname economisch vooruit te helpen. Het is u wel gegund om in een perfect land als Nederland te wonem maar het is u niet gegund om op het ‘graf van Suriname’ te feesten.
  Suriname zal de economische ontwikkeling tegemoet gaan omdat het geloof blijft.
  En dan ben jij (mie brada Molenaar) zelf welkom in Suriname!


  Maak melding

 13. Is het volk dan zo onwetend?Als er diplomatieke banden onderhouden worden,dan praat het ene land niets slechts over de andere partner.Steeds zijn bilaterale gesprekken informatief,constructief,opbouwend in de pers.In gewone taal betekent dat er niets positiefs te melden is in de pers.En als je vindt dat je diplomatieke onschendbaarheid niet is gerespecteerd,dan ga je niet bij de VN een klacht indienen.Of je trekt je post terug of accepteert de excuses van het gastland.Maar niet dat je blijft en een klacht indient.Soema law.

  Cobie.


  Maak melding

 14. En nog iets.
  Bout wordt uit beleefdheid uitgenodigd door de omliggende landen.Die landen verwachten dan dat bout beleefd bedankt voor de uitnodiging maar kan wegens drukke werkzaamheden geen gebruikmaken van de geboden gastvrijheid.Door op de uitnodigingen fysiek invulling te geven,brengt hij[bout] de gast landen in verlegenheid.Zijn ze dan genoodzaakt een minister of zo toe te voegen aan een bezoekende delegatie met een pres.in.Of zo als in Haiti de pres.auto ter beschikking te stellen.

  Cobie.


  Maak melding

 15. Tendens!

  Het steeds weer opnoemen van pluspunten en mooie plannen voor zaken en projecten begint al aardig te vervelen.
  Wie wil men overtuigen met de overtollige informatie over goedlopende zaken die niet in cijfers te verklaren zijn?

  De tendens om mensen te vermaken blijft deze regering in een greep houden omdat men niets anders kan. Kom met bewijzen en cijfers dan wil ik het best geloven.

  Frankrijk is een nog grotere kolonisator geweest dan Nederland. Die paar landen die Nederlands kolonie waren zijn op een hand te tellen. Frankrijk heeft nog steeds kolonies en in totaal heb je vier mensenhanden nodig om het aantal ex-kolonies op hun vingers te tellen. Waar praten we over?
  Je ruilt de ene kolonisator in voor een nog grotere die je geen cent gesteund heeft?


  Maak melding

 16. wat ga je exporteren…

  sme kan per week nog geen één 20 foat container sinaasappelen leveren..

  DE vraag blijft wie gaat in de landbouw werken,het is geen zeven-even baan…,maar volcontinu..


  Maak melding

 17. Beste Saïsta,

  Ik ben/voel mij welkom in Suriname waar ik al 30 jaar een huis heb en per jaar een half jaar woon met mijn familie. Omdat ik het niet eens ben met de blinde NDP/Bouterse volgelingen wil niet zeggen dat ik Suriname en haar bevolking niet het allerbeste gun.

  Ik zie echter het afgelopen jaar geen enkel project dat met zo veel bombarie is aangekondigd door Bouterse succesvol zijn en de stille armoede is enorm toegenomen.

  Deze regering ( Bouta, Somo en Brunswijk) iks alleen maar bezig de eigen aanhang te’accomoderen’ en de eigen zakken te vullen.

  Het volk wordt blij gemaakt met dooie mussen ( giga/mega projecten)die niet te realiseren zijn vanwege onvoldoende financiele middelen

  Noem mij 1 project dat is afgerond na 1 jaar. Noem mij 1 investeerder die is aangetrokken.

  Als het goed gaat met Suriname, gaat het ook goed met mij en mij familie.

  Maar een land met regering die vol zit met veroordeelde criminelen is niet een land om trots op te zijn.


  Maak melding

 18. Nr.27 henk mol ,
  Ondanks alle negatieve en destabiliserende actieviteiten , zien de Ollanders wel been in de surinaamse landbouw !!!
  En Jacobi was op bezoek bij de minister van BIZA , waarvoor ???
  Niet voor een glasje ijswater !!!
  O ja , in de Republiek Suriname is een ieder van harte welkom en voor EURO’S bezitters is het leven zeer goed-koop .
  Zes maanden wonen per jaar betekent ook zes maanden EURO’S lekker sparen in Olland .
  Ja toch henk , en toch nog gaan lopen schelden op ….
  Zes maanden betekent ook dat jij de EURO-crisis vrij kan overleven .
  Gered door de SRD !!!
  Bouta bedankt !!!

  Stre de fu stre
  Wi no sa frede
  Sranan sa wini !!!


  Maak melding

 19. Nrs.29/30 henk Mol ,
  Jij bent toch diegene die juist profiteert van de cambio-koers (minimaal 6 maanden per jaar)
  Wat jij doet is projektie en daarbij is “moraal” met geen loep te bespeuren !!!
  Mijn goede voorbeeld is nu de PRESIDENT van de REPUBLIEK SURINAME geworden .
  En de jouwe is zeker de geblondeerde Hitler in de 2e kamer !!!

  O ja , jij bent liever een MOL !!!
  HAHAHAHAAHIHIHIHIHIHAHAHAHA
  henk , gratis advies voor jou;”blijft mens , net als mijn persoon ” !!!

  Stre de fu stre
  Wi no sa frede
  Het vaderland of de dood
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

 20. @ sempa.
  Wilders heeft geen bloed aan zijn klauwen.
  Wilders was altijd aanwezig bij de rechtszaak tegen hem .
  Bouterse heeft velen honderden doden op zijn geweten, ook van ongeboren kinderen en zwangere vrouwen. Bouterse is veroordeeld voor drugshandel, Door Bouterse is Suriname veroordeeld door het Inter-Amerikaans hof voor de mensenrechten inzake massamoord.Deze Beest is jou goede voorbeeld sempa ?
  Ik vraag mij af hoe de aanbidders van een mensenrechten schender hun kinderen normen en waarde kunnen bij brengen .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.