Ballast Nedam raakt contracten in Suriname kwijt

29

PARAMARIBO, 13 aug – Ballast Nedam is niet meer verzekerd van een opdracht voor twee grote projecten in Suriname. President Desiré Bouterse heeft ingegrepen in de controverse rond de brug over de Suriname rivier, in de buurt van het plaatsje Carolina. Volgens parlementariër Asiskoemar Gajadien (Nieuw Front/VHP) heeft Bouterse eieren gekozen voor zijn geld.

De opdracht was toegekend zonder openbare aanbesteding. Ook de brug over de Corantijn was op die manier gereserveerd voor Ballast Nedam. “Ik denk dat de president meer schade zou lijden als hij doorgegaan was met het project”, zegt Gajadien tegenover de Times of Suriname. De oppositie had de manier van aanbesteden al aan de kaak gesteld. Ook de relatief hoge aanlegkosten lokten felle kritiek uit.

Minister Ramon Abrahams van Openbare Werken gaat door als architect van het contract met Ballast Nedam. Hij verdedigde het nog in het parlement, maar moest beamen dat minister Adelien Wijnerman van Financiën nog geen groenlicht had gegeven. Wijnermans voorganger, Wonnie Boedhoe, had ook niet bepaald veel enthousiasme aan de dag gelegd. Bouterse wil voortaan openbaar aanbesteden.

Bekijk ook:


29 REACTIES

 1. Er isw iets mis, maar goed! Hopelijk hebben ze geen documenten getekend, anders ziet het er slecht uit voor deze regering. Contract Procurement and legislation. Geen enkel maatschappij bereidt dingen voor of maakt project documenten of designs op voor een overheid om daarna te horen dat het niet doorgaat. Hopelijk is er geen sprake van contract breuk maar van voornemens, voorgesprekken en normale geetaleerde design modellen.


  Maak melding

 2. De democratie werkt en zo moet het . Vertrouwen is goed , maar controle is beter en is geen daad van vijandschap , maar van transparantie . Verder kan Ballast Nedam alsnog in aanmerking komen voor de bouw van de bruggen . Dan moet het bedrijf als een van de beste en voordeligste uit de bus komen van de internationale aanbestedingen.


  Maak melding

 3. Gajadien en z´n companen denken dat zij een overwinning hebben behaald vanwege deze move van de ´Baas´ maar niets is minder waar.
  Door het steeds weer gezeur, gelazer en gedonder vnl door de VHP’ers over deze brug zal er een tender worden uitgeschreven, en dat is prima want nu zal eindelijk gelden van: put your money where your mouth is !

  En reken maar dat de Suri’s het vooralsnog niet aan kunnen, want er is al aangegeven dat de bouwers zelf voor de voorfinanciering moeten zorgdragen.
  Verder zal er zeker een boete clausule (bv voor late levering of wanprestatie) in het contract en/of bestek worden opgenomen waar bv Baitali NV er draaierig en/of duizelig van zal worden.

  Ik denk dat Ballast-Nedam (ook uitschrijving van de internationale tender) deze opdracht zeker zal krijgen, omdat zij kennis van zaken hebben.

  Hebben jullie de foto’s van de in aanbouw zijnde Carolina brug weleens gezien ? De peilers van deze brug lijken wel oneindig veel lucifer houtjes. Nog één dronken schipper die er voorbij wil varen en de rest van deze brug stort als een kaartenhuis verder in elkaar.

  De Surinaamse bedrijven moeten onderkennen dat zij nog niet ready zijn voor dergelijke projecten. Ze mogen er wel van dromen alleen zou dit hen wel eens kunnen opbreken.


  Maak melding

 4. Ballast Nedam raakt contracten in Suriname kwijt.

  Ja, ennnnnnnnnnn!!!

  Alsof dat zo erg is.
  Voor hen die het blijkbaar verschrikkelijk vinden heb ik goed nieuws:
  THERE’S MORE FISH IN THE SEA.

  Deze nazaten van slavendrijvers hadden ook in het verleden, nimmer een Surinaams contract moeten krijgen. Zie de kwaliteit van beide geleverde bruggen in Suriname. Werkelijk om je dood te schamen. En dat voor die enorme bedragen die ze destijds geïncasseerd hebben.Ze hadden en hebben werkelijk helemaal niets met Suriname en/of de Surinamers met uitzondering natuurlijk van het te incasseren Surinaamse geld.
  Vandaag de dag zijn in grote delen van de wereld perfecte aannemers van grote bouwopdrachten die kwalitatief de varkenskleurigen vèr overstijgen. En de prijzen? Die liggen beduidend lager dan die van de geldwolfen aan de Noordzee.

  Dus, Suriname: geen enkele paniek.


  Maak melding

 5. IK had het allang gezegd,dat er een aanbesteding moest plaats vinden..,,want het stonkt naar onaangename geuren..

  Nu heeft men duidelijk ingezien,dat het niet anders kon..

  Je hoorde abrahams duidelijk zeggen dat het niet te duur was,want er zou nog zoveel gedaan worden,maar abrahams kennende ..

  Alles wat hij aanraakt is bij voorbaat verdacht.

  Deze figuur moet onmiddellijk aftreden,hij besmet die hele gang van zaken..

  alleen al de kantoor waar hij zit is voor meer dan honderd duizend us$ vernieuwd door zijn eigen families,terwijl een goed gerenomeerd bedrijf het voor vele malen minder gzou doen..om niet te spreken van die auto die hij laat rijden..


  Maak melding

 6. Neus thumbs up!!

  De adviseurs hebben eieren voor hun geld gekozen en jou advies ter harte genomen:

  “Verder valt het op dat hier weer geen aanbestedingsprocedure was. Gezien de omvang van het project was een internationale aanbestedingsprocedure normaal en de overheid had daarbij kunnen mee geven dat het gebruik van lokale onderaannemers een belangrijk aspect bij de gunning zou zijn.”
  http://www.waterkant.net/suriname/2011/07/20/tweede-grote-brug-suriname-rivier-te-grote-brok/

  Volgens mijn info wordt er wel degelijk naar de criticasters geluisterd(gelezen) .Thx to WKN.
  Cobie heeft dit in een eerdere reactie ook opgemerkt.
  Dus allen doorgaan, houd ze scherp!!!

  Je weet dat je een echte Surinamer bent, als je zaken kritisch en objectief beoordeeld!


  Maak melding

 7. Genant.
  De comminicatie binnen de regering is fantastisch geweest. Zo goed dat de leider zijn minister terug moet fluiten.
  Kom jongens dit moet beter.


  Maak melding

 8. Dus nog niet geleerd van alle ellende van Uitkijk.
  De toekomst zal ons leren dat dit weer veel meer geld gaat kosten.
  Duurkoop is Goedkoop. Een mooi gezegde.


  Maak melding

 9. Iwan had gelijk dat Abrahams voor een hersens transplantatie van een garnaal naar Cuba is gegaan.ik vindt dat die pseudo politici in Suriname moeten ophouden met alle soorten wild west verhalen de samenleving in te gooien die achteraf ondoordacht en grootdoenerij blijken te zijn.
  Mark Rutten heeft de kamer zijn excuses aan geboden voor de verwarring die door zijn toedoen is ontstaan over de lening aan Griekenland. Zo gaat dat in een moderne parlementaire democratie, en niet op de manier hoe het gaat in de Boutacratie in suriname een commissie-cratie een president die aan niemand verantwoordelijk wil afleggen.


  Maak melding

 10. Lokale aannemers denken dat ze een overwinning hebben geboekt maar het is algemeen bekend dat men kennis en expertise onbeert om grote projecten als bovengenoemd uit te kunnen voeren, het zou zelf levensgevaarlijk kunnen zijn, zowel voor de werknemers als gebruikers.

  Neem de asfaltering van wegen en/of huizenbouw door lokale aannemers alleen als voorbeeld, conclusie; barslecht in de uitvoering in alle opzichten.

  Een lokale aannemer die projecten als genoemd onder toezicht of in samenwerking van of met een ervaren aannemer uitvoert behoort wel tot de mogelijkheid, dit is immers een veelgebruikt recept in de wereld.


  Maak melding

 11. Hakketak!

  Ik ga zeker niet over de brug als het door een plaatselijke ondernemer is gebouwd. Nee!

  1. Ballast Nedam zou zelf voorfinancieren.
  Suriname zou na oplevering pas de lening aan Ballast Nedam terug betalen. In delen!

  2. Plaatselijke aannemers doen niet aan voorfinancieren, die willen juist grote voorschotten om te beginnen met het project.
  Halverwege leggen ze het werk stil en willen meer poen zien omdat hun eigen kapitaal in gevaar komt.

  3. De know-how om een veilige brug voor jaren neer te zetten ontbreekt bij de plaatselijke aannemers. Dat weet u, dat weet ik ook!

  4. De brug van Ballast Nedam zou ineens 3 keer zo veel gaan kosten omdat vele top funtionarissen in SU er een slaatje uit wilden slaan. Tjoekoe-flow!

  5. Als Ballast Nedam de brug niet mag bouwen weet ik zeker dat de brug er ook niet komt.
  De deur is op een kier gehouden na het uitlekken van de tjoekoe-flow. Als het op deze manier was doorgegaan zou alles uitlekken en de regering schade oplopen. Dat is de reden waarom Desi het een halt roept.

  Aanbestedingen zijn nodig, maar je moet eerst naar de omvang van het project kijken en dan pas nagaan of er intern wel potentiele kandidaten zijn die het project aankunnen.
  Ballast zou eigen kapitaal inzetten en dat kan nog steeds wanneer de tjoekoe-flow weg valt.
  Hakketak beleid lijdt tot een Hakketak brug.


  Maak melding

 12. En Beste Dos Caminos,

  Ik spreek veel Nederlandse bedrijven die in Suriname willen investeren. Bijna allemaal vertellen ze dat de corruptie in Suriname van de ergste soort is die ze ooit hebben meegemaakt. Bij elk project staan de ministers en directeuren voorop hun hand op te houden. Daarom wordt elk project zo duur. De hoge heren eisen hun smeergeld


  Maak melding

 13. Rutte zou nog iets van Abrahams kunnen leren, beide lijken ze op cabaretiers die geen flauw benul hebben van de waarde van geld, Rutte vergist zich eventjes in een paar miljard euro’s en Abrahams smijt met miljarden u.s.dollars alsof het om Monopolie geld gaat, zo zouden de Chinezen volgens hem 5 miljard US (voor een spoorlijn, haven, snelweg , huizen enz.), voorschieten alsof het niets is. Hoe de kleine Surinaamse bevolking, van net 500.000 man, dit gigantische bedrag terug zal kunnen betalen, daar maakt hij zich totaal geen zorgen over. USD 5000.000.000,- wil zeggen dat iedere Surinamer (van baby tot hoog bejaarde) een schuld heeft van USD 10.000,- . Ook de brug over de Suriname rivier wilde hij eventjes laten bouwen, over een paar miljoen dollar minder of meer maakt hij zich niet druk, het geld zal immers niet uit zijn eigen zak komen. Goed dat hij teruggefloten is door Bouterse.


  Maak melding

 14. Zoals ik het begrepen had, ging het alleen om een intentieverklaring.Dus was er nog geen overeenkomst.

  Een openbare aanbesteding lijkt mij juist.
  Maar daar kan Ballast Nedam in een andere vorm verschijnen en zijn dan niet buitenspel gezet.
  Srika


  Maak melding

 15. Is Van Kessel al in beeld? Dan gaat het helemaal goed komen. Die bouwt bruggen die achteraf driemaal zo duur waren als was begroot. Nee, laat het bruggen bouwen maar aan Surinamers over.


  Maak melding

 16. Hallo Dokter Soul.

  Je hebt gelijk met die beledigende opmerkingen van onze vriend Dos Caminos. “slavendrijvers” en “geldwolfen” en “varkenskleurigen”.

  Typerend voor de dommigheid van dit soort types.


  Maak melding

 17. Men is vergeten dat ballast – nedam een van de topper is in het gebied van bruggen bouwen
  binnen 2 jaren 2 grote bruggen zijn afgebouwd.
  tot nu toe geen reparatie.


  Maak melding

 18. men is vergeten dat ballast- nedam een van de topper is op het gebied van bruggen bouwen
  2 grote bruggen nog geen 2 jaar opgeleverd,
  geen enkel reparatie tot nu toe…
  Dat is Kwaliteit!!!


  Maak melding

 19. als ik terug denk de verzakking die plaatst vond, scheuringen en ondeskundig in het lassen van de peilers van de uitkijkbrug. het was vreselijk.die werd gebouwd door de lokale bedrijf. maar tog durven ze de kans te nemen om grote bruggen te willen bouwen. ‘na kiri sma’. maar dankzij Ballast-nedam alleen, die de brug kon repareren en stabiel heeft afgebouwd.


  Maak melding

 20. @14, precies!! jij begrijpt het zo moet het!!!een ervaren bedrijf erbij en dan afdwingen dat er een bepaald percentage van het personeel uit surinamers moet bestaan dan kunnen zij ervaring opdoen en leren hoe het geheel ion zijn werk gaat, hadden ze ook moeten doen toen ze die kontrakten afsloten met die chinesen die de wegen asfalteren dan leren surinamers het zelf en kunnen zij in het vervolg zelf asfalteren, bijkomstigheid is dat als er surinamers bij betrokken zijn zij hun salaris ook in su uitgeven dus blijft het geld in su dat is heel goed, die chinesen en andere buitenlanders zullen het geld niet in su besteden dat is dus verlies van omzetbelasting op de dieverse goederen voor het dagelijkse leven.

  Ik ben het voledig eens met jouw stelling, Nationalis!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.