Modernisering zorgsysteem Suriname moet sneller

13

PARAMARIBO, 11 aug – Er moet meer tempo komen in de modernisering van het nationale zorgsysteem. Minister Alice Amafo van Sociale Zaken & Volkshuisvesting, Sozavo, wil een efficiëntere organisatie. De registratie van hulpvragers is nog een bron van frustratie.

Dit is onder meer het geval met de registratie van mensen die een woning zoeken. “Het is voor ons belangrijk te weten wie al een huis heeft en wie niet”, zegt Amafo. Nu lukt het nog niet echt. Het komt maar al te vaak voor dat mensen zich meerdere keren laten registreren. De geschiedenis dreigt zich te herhalen als binnenkort de woon- en bouwbeurs gehouden wordt in de woonwijk Hanna’s Lust. Er doen zeker vijftien bouwbedrijven mee.

Die zullen ruim dertig modelwoningen aanbieden. De bedrijven mogen belangstellenden registreren. “Allicht krijg je mensen die zich bij, zeg maar, zeven bedrijven laten registreren. Bij de evaluatie krijg je dan makkelijk een vertekend beeld van de vraag”, aldus Amafo. Ze wil daarom een modern datasysteem. Dat geldt ook de databestanden voor de gesubsidieerde ziekenzorg, het zogenaamde systeem van on- en minvermogenden.

13 REACTIES

 1. Wat wil Amafo hier mee zeggen??!!

  Is het vast een voorbereiding zodat DDB straks kan komen vertellen dat er geen woning nood is en dat hij daarom besloten heeft om maar geen woningen te bouwen??
  Hij heeft nog steeds een zelfopgelegd inspanningsplicht voor 18.000 woningen.

  Is het de erkenning dat ze niet instaat zijn slim met de statistieken om te gaan? Het ABS en de Bevolkingregistratie bieden genoeg gegevens om een goede indicatie van de werkelijke woning behoefte te krijgen, als je weet hoe je moet omgaan met de cijfers. En ja als je je beleid doodleuk gaat baseren op mensen die zich her en der inschrijven dan ben je dom bezig. Maar dat zijn we toch niet?


  Maak melding

 2. niet alleen het zorgsysteem maar ook de zorg moet beter. in een tijd waarbij de mobiele telefoon geen luxe meer is kan het niet meer zo zijn dat zieken waarbij ook kinderen en ouderen uren bij de huisarts of EHBO moeten wachten. dit zijn zaken die zonder veel extra kosten opgelost kunnen worden. de overheid moet nu de verantwoording bij de burgers zelf leggen. als je je bij meer dan 1 organisatie inschrijft vervallen al jou inschrijvingen en moet je een boete betalen. als je misbruik maakt van het zorgsysteem wordt je er uit gezet en je betaald een boete. het lijkt erop dat de overheid er baat bij heeft om de burgers geen verantwoordelijkheid te geven


  Maak melding

 3. Mijn advies:
  Voer een koppelings wet in.
  Hiermee verplicht de staat Suriname zich om alle overheids databases aan mekaar te koppelen.
  En elke surinamer zou bij geboorte meteen een registratie nummer moeten krijgen waarmee die zich legitimeert bij welke (overheids) instantie dan ook.


  Maak melding

 4. Wij hoeven niet opnieuw het wiel uit te vinden , maar de expertise uit het buitenland halen , mocht het ministerie dat niet zelf kunnen ontwerpen en implimenteren.
  Verder moet het vanzelfsprekend sneller gaan met het ontwikkeling en uitvoering van het beleid dien-aangaande.


  Maak melding

 5. Niet alleen het zorgsysteem ,maar het hele systeem in Suriname moet beter én anders worden in gericht.Ten dienste van land én volk ! De mentaliteit van de burgers/ambtenaren moet flink worden bijgeshaaafd. Wie geeft het goeie voorbeeld????

  Kortom in Suriname lopen zij nog min.100 jaar achter ! Moet nog heel,heel,..veel gebeuren, willen zij spreken van echte voor uitgang !!!!

  Groet,(veel wijsheid)


  Maak melding

 6. De huisartsenzorg moet moderner en kan veel efficienter. Begin eens met (van staatswege gedwongen)invoering van automatisering bij de artsen. Het bespaart hen tijd (die zij meer aan patienten kunnen besteden)en er is veel meer overzicht wie wat mankeert.


  Maak melding

 7. ..en komt Amafo nu pas op het lumineuze idee om met data management op de proppen te komen? Wist ze dat niet vantevoren. Een jaar is wel erg lang om te concluderen dat het ontbreekt aan een optimaal registratiesysteem binnen de overheid. Pinas gaat toch over Communicatie? Wat doet die man al deze tijd?


  Maak melding

 8. Opvallend hoe die gasten van de MC reageren op dit bericht met name PARAMAN-PINTO jou reactie laat zien wat voor onbetrouwbare draaikont jij bent paraman-pinto. Amafo is door het slijk gehaald door LIMBO, Doekhie en de hele NDP en nu doen ze alsof er niet aan de hand is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.