Televisieserie ‘De Slavernij Junior’ op NTR

4

Vanaf 18 september zendt de NTR de nieuwe televisieseries De Slavernij uit. Daaraan is ook de serie ‘De Slavernij Junior’ gekoppeld. De Slavernij Junior, een zesdelige geschiedenisserie, vertelt het verhaal van de slavernij voor kinderen van 7 tot 14 jaar aan de hand van archiefmateriaal, documentaire- en dramafragmenten. Presentatrice Lisa Wade gaat in op het verleden van de slavernij, kinderarbeid in Nederland en moderne slavernij zoals die nu nog te vinden is in Benin en Bangladesh.

Veel kinderen denken dat slavernij en kinderarbeid alleen in het verleden speelden, terwijl op dit moment 150 miljoen kinderen onder erbarmelijk omstandigheden moeten werken. Tegelijk met de serie wordt een serious game gelanceerd waarin kinderen zelf kledingstukken kunnen produceren en daarbij in aanraking komen met allerlei misstanden in de kledingindustrie.

De Slavernij Junior: vanaf 18 september, 18.15 uur op Z@pp (Nederland 3)

Bekijk ook:


4 REACTIES

 1. Toen was er ook slavernij in Nederland.
  Eeuwenlang was het normaal dat kinderen, ook de allerkleinsten, meehielpen om het gezinsinkomen te verdienen. Ze werkten mee op het platteland met het binnenhalen van de oogst of in de huisindustrie met het naaien van kleding of het weven van stoffen.
  Met de industrialisatie rond het midden van de 19de eeuw werd de kinderarbeid een probleem. Kinderen gingen met hun ouders mee naar de fabriek waar zij zware arbeid verrichtten en lange dagen maakten, soms tot wel 16 uur per dag. Ook werkten ze vaak met gevaarlijke machines zodat ongelukken geen zeldzaamheid waren. Een onderzoek uit 1859 toont aan dat er ongeveer 450.000 kinderen tussen de zes en elf jaar waren die werkten.

  Toenemend verzet tegen kinderarbeid
  De liberalen, die de regeringen na 1848 domineerden, waren tegen de inperking van de vrijheid van ondernemers, dus ook tegen wetgeving tegen kinderarbeid. Bovendien zagen zij de goedkope arbeid van kinderen als een manier om te kunnen concurreren met het buitenland.
  Rond 1870 ontstond een liberale hervormingsbeweging die wel sociale wetten wilde invoeren om arbeiders (met name vrouwen en kinderen) te beschermen.


  Maak melding

 2. Kinderslavernij
  Er zijn ook kinderen die niet eens kunnen nádenken over geld verdienen. Of over zorgen voor hun broertjes en zusjes. Zij zijn slaaf. Ze zijn verkocht of ontvoerd en nu zijn ze iemands ‘eigendom’. Hun hele leven bestaat uit werk, werk, werk. Ze krijgen nét genoeg te eten om dat vol te houden. Als een kindarbeider helemaal géén geld krijgt voor zijn werk, géén onderwijs en géén vrije tijd, dan spreken we van kinderslavernij.
  Kindslaven zijn gedwongen te werken, van de vroege ochtend tot de late avond. Ze worden mishandeld als ze fouten maken, of als ze hun werk niet af krijgen. Ze hebben geen eigen plekje en geen eigen bezittingen. Ze zijn meestal ondervoed omdat ze te weinig te eten en te drinken krijgen. Ze zijn bijna altijd ziek. Door ondervoeding en door de viezigheid waarin ze moeten leven.
  De meeste meisjes en jongens die als slaaf voor iemand werken, worden ook nog eens seksueel misbruikt.
  Deze kindslaven hebben geen tijd en geen energie om na te denken over de dag van morgen. En de toekomst? Een heel groot aantal van hen gaat op jonge leeftijd dood. Andere zijn op hun vijftiende totaal opgebrand.


  Maak melding

 3. Goed dat dit getoond wordt en dat er aandacht is voor de voordurende slavernij waar ook nu nog minstens 150 miljoen kinderen de dube van zijn. Minstens want dergelijke schattingne zijn altijd voorzichtig.

  Misschien ook dat de kinderen wat meer respect hebben voor de kleding die ze dragen, de schoenen, de voetbal,etc. Allemaal zaken die door kinderen gemaakt zijn.
  Wat veel mensen niet weten is dat voor bepaalde producten juist kinderne worden ingezet omdat zij, met hun slanke vingers, het werk beter afkunnen. Dat ze van school worden gehouden, dat ze verkocht worden, dat ze tot prostitutie gedwongen worden, etc.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.