Auteursrechtenwaakhond Suriname aan de ketting

28

PARAMARIBO, 3 aug – Suriname’s enige auteursrechtenbureau, Sasur, mag niet meer optreden tegen mediahuizen en organisatoren van muziekevenementen. Dit zegt Ivan Graanoogst, chef op het kabinet van president Desiré Bouterse. Het betreffende ministerieel besluit, de juridische basis voor Sasur, is ingetrokken. De mediahuizen zijn opgelucht.

De hete adem van Sasur was steeds meer voelbaar. Ook de organisatoren klaagden steen en been over het ‘agressieve’ gedrag van het bureau. Shows konden te elfder ure worden verboden, omdat Sasur geld wilde zien. Nu is er vanuit de top ingegrepen. “Volstrekt onmogelijk”, zegt Sasur-voorzitter Prem Ramlal tegenover de Times of Suriname. Hij acht Graanoogst niet bevoegd. Toch neemt het bureau een afwachtende houding aan.

Minister Martin Misiedjan van Justitie & Politie zei kort na zijn aantreden aan handen en voeten gebonden te zijn. Zijn voorganger had het bureau toestemming gegeven. “Er zijn nu eenmaal regels”, aldus Misiedjan. Nu lijkt interventie toch mogelijk. De media en de organisatoren zeggen geen bezwaar te hebben tegen het betalen van royalty’s. Alleen, Sasur geeft geen inzicht in de boekhouding. Ook heeft tot nog toe geen enkele Surinaamse artiest een cent aan royalty’s ontvangen, beloften ten spijt.


28 REACTIES

 1. hahahahaahaha het zou wat mooist zijn als de chef van het kabinet van mark Rutte de vergunning van Buma Stemra intrekt.
  deze regering is een poppenkast.Een schip met teveel kapiteins eindig als GOSLAR.
  Graanoogst me boi ook jij ben uit jou hol gekropen oplichter dat je bent.


  Maak melding

 2. In een dorp als Suriname met nog geen half miljoen zielen is Sasur een grote grap.

  Meer nog aangestuurd door een familie met een dubieuse achtergrond.

  Laten wij nog een beetje onze fantasieb de vrije loop.

  Ooh, ik wil zingen, ik wil dichten, ik een beetje van jou en jij een beetje van mij.

  Geen gedonder geen gedoe.

  Sasur is in haar huidige samenstelleing totaal niet onder controle te krijgen.

  Zo hadden wij ook een meneer die in zijn eentje wou bepalen wat er allemaal binnen het totale voertuigenkeuringsgebeuren moest plaatsvinden.

  Stelletje grappenmakers.

  Zometeen heeft de siksi yuru een groot probleem als hij op een dag van z’n leven als een sabanna moestaas begint te fluiten.

  Laten wij nog een beetje vrijelijk ons ding doen. Sasur, hef je op en zoek ander werk.


  Maak melding

 3. Goezo Meneer Graanoogst.Verbieden!Het zijn een stelletje oplichters.Denken dat ze Buma Stemra zijn,intussen verdwijnt het geld in hun zakken!Hebben de ballen verstand van Showbizz!Kunnen niet eens afdragen aan de Surinaamse,laatstaan aan de Amerikaanse en andere grote buitenlandse Artiesten waarvan ze zeker geen!goedkeuring hebben!idee op zich is goed,alleen moet het worden uitgevoerd door deskundigen en door een internationaal erkende instelling,en niet door een stelletje boeven die de klokken hebben horen luiden………..


  Maak melding

 4. Ik vind Sasur inderdaad een ietwat wazige en duistere organisatie en heb sterk het gevoel dat het een vrinden clubje is die de krenten uit de pap van de entertainment industrie wilt halen.
  Ze bestaan al enige jaren maar hebben tot op heden nog geen ene jota voor geen enkele Surinaamse artiest c.q. muzikant gedaan.
  Waarom de Surinamers uitbuiten tgv buitenlandse artiesten maar verder absoluut geen oog hebben voor het intellectueel eigendom van de Surinaamse artiest.

  Sinds het bestaan van Sasur zijn ze bezig met het aanpakken van de show organisatoren en promotors, terwijl er een veel groter werkveld voor hen open ligt (bv radio, tv, clubs, toeslagen op lege CD’s en DVD’s, en zelf ook bedrijven waar er tijdens het werk muziek wordt afgespeeld).

  Sasur heeft het Buma-Stemra idee uit Nederland gekopieerd maar heeft geen rekening gehouden met de complexiteit van deze industrie en de (kopieer)markt situatie in Suriname.

  De wetgeving mbt auteursrechten en het intellectueel eigendom moeten allereerst goed op de rails worden gezet en daarna goed dicht getimmerd. Nadat alles duidelijk en transparant is voor alle betrokken partijen zou men pas echt kunnen beginnen met het innen van royalties.


  Maak melding

 5. Parapinto,
  Jij bent kampioen om andere hun familie aan te spreken hoe slecht ze zijn maar wanneer er verwezen wordt naar familie B met en zeer DUBIEUZE achter grond dan ben jij de eerste die naar voren springt om het tegen te spreken DRAAIKONT dat je ben.suriname moet slimme wetten maken waar iedereen zich aan houdt ook de president, het heeft geen zien om met machtsvertoon dingen te verbieden waar deze regering heel sterk in is CTU is daar mooi voorbeeld van. jou president zijn verleden laat zien dat hij nooit een probleem diplomatisch weet op te lossen altijd heeft hij het met geweld, intimidatie,en machtsmisbruik gedaan.


  Maak melding

 6. Wikileaks; Die Paraminto is hier bij waterkant net zo,onbetrouwbaar bezig als zijn Baas.Inderdaaad hij is één grote Draaikont(kolk)……zit alllen maar koeterwals uit te kramen.

  Paraminto; wordt het geen tijd, dat je aan je pensioen gaat werken ????? Wat voor toegevoegde waarde heb je met je reactie`s??? Sta je soms in loon dienst van DNP??????

  Groet,(veel wijsheid)


  Maak melding

 7. Dus Suriname is nu echt een boevenland.
  Alles namaak. Lak aan internationale verdragen.
  Mensenrechten glijden af.
  Rechtspraak een lachertje.
  Ga zo door. Zimbabwe.


  Maak melding

 8. Wikileaks,je reageert stupid,! Je kan achter een bureau zitten en wetten maken,maar als deze wetten geen basis hebben binnen een samenleving sta je echt in je blootje voor schut.Je moet als wetgever als eerst kijken naar de historische achtergrond cq.historische ontwikkelingen om een wet in te voeren.Dit noemt men ook de recht historische en wets-historische ontwikkeling van een wet. De Surinaamse samenleving kreeg de wet als een koude douche over haar heen gegoten,Dit is een funeste gang van zaken geweest,Stapsgewijs had men de bevolking moeten voorbereiden.Maar née hoor, zo arrogant als men is kopieerde men een Nederlandse wet,Deze wet heeft een eigen Nederlandse historische ontwikkeling achter de rug.Suriname is een andere samenleving met een andere culturele beleving.


  Maak melding

 9. Wat Ivan Graanoogst, couppleger en NDP-er, doet kan natuurlijk nooit fout zijn in de ogen van sommige.

  In een gezonde politieke situatie met respect voor auteursrechten zou dit nooit of te nimmer opgeschort zijn. Hooguit zou Sasus opgedragen zijn om meer inzicht te geven en eventueel tarieven aan te passen en het teveel betaalde terug te storten. Maar ja in SME kan alles als je maar vriendjes hebt.

  Nieuwsgiering hoeveel vrijkaartjes Ivan Graanoogst heeft gekregen. Hij krijgt zeker familie uit NL over?


  Maak melding

 10. Wikileaks,
  Jo rare vleermuis jo,”the boss may not be always right but he is always the boss.”

  En nog even dit:
  Om het voortbestaan van de natie te garanderen ware ik tot illegale dingen in staat. Ik zal geen moment aarzelen om nog verder te gaan. Iem sabi; je moet het weten.


  Maak melding

 11. Wikiliki & Noso twee kleine jongens & een behoorlijke BAKROE hebben deze twee om ruzie te zoeken.
  Zij moeten een wascie krijgen ( U ziet het zelf te veel last van Jorka’s en Bakru’s)daarom soso trobie di zuku.

  P.S. SASUR voor Wie voor Wat..en Waarom……niemand weet….u ziet het zelf EIGENBELANG als VHP rovershol.


  Maak melding

 12. Eigenlijk zou de kop van dit artikel veranderd moeten worden in ‘auteursrechtenwaakhond voor buitenlandse artiesten’ .
  Als zelf de Surinaamse artiesten klagen over deze Sasur dan weet je dat Sasur niet echt goed bezig is. tenminste niet voor de surinaamse artiest.
  Sasus komt op voor de belangen van buitenlandse artiesten en niet voor de belangen voor surinaamse artiesten.
  En waarom wordt er geen inzicht gegeven in de werkwijze cq, boekhouding van Sasur?
  Waar gaat het geld die ze innen allemaal naar toe en waarvoor betaal je ?
  Wanneer je in Suriname bent zie je overal in winkels gecopieerde cd’s/dvd. waarom pakt Sasur dat niet aan?
  Mijn mening is dat Sasur een wazige organisatie zonder stauten is waarbij niemand weet wat daarbinnen gebeurd.
  Je kan niet van iemand die shows/optredens organiseert verwachten dat die voor iets betaald waarvan hij niet weet waarvoor dat is.

  Een instantie als BUMA/STEMRA is transparant en je weet precies waar ze voor staan waarvoor je betaald en wat met het geld gebeurd.
  Mijn mening is dat Sasur inderdaad moet worden opgeheven en een nieuwe instantie
  moet worden opgericht met duidelijke statuten en die ook opkomen voor de rechten van de Surinaamse artiesten. In dit geval is het dus terecht dan de werkzaamheden van Sasur ‘on hold ‘ worden gesteld om een evaluatie te maken.


  Maak melding

 13. Ik beschuldig Paraman ( Pinto) van geweldadig en agressief taalgebruik “Om het voortbestaan van de natie te garanderen ware ik tot illegale dingen in staat. Ik zal geen moment aarzelen om nog verder te gaan. Iem sabi; je moet het weten”

  Dit is in feite een bedreiging aan een ieder die het niet met hem eens is op dit forum.
  Typische NDP-man dus. Als je het niet kan winnen met argument of wetgeving ga je maar geweld gebruiken.


  Maak melding

 14. @s. seedo

  Het jagen op illegale copieen behoort niet tot de taak van SASUR, Dat is de verantwoordelijkheid van de politie en die doet daar al jaren niets aan.

  En waarop baseer je je verhaal over onvoldoende transparantie van SASUR, ze zijn nog maar net begonnen en er zijn nog haast geen winkels en organisatoren die geld hebben afgedragen. SASUR is in princiepe een soort doorgeefluik en als er niets is binnen gekomen valt er ook niets door te geven.

  Er wordt hier steeds geklaagde ove negatief en niet constructief. Lijkt mij dat jouw posting daaronder valt.


  Maak melding

 15. Wiki(lies) oftewel wikileugenaar je bent de menselijke geest aan het vervuilen met je ongetemperde leugens.Je spraakwaterval aan onjuiste informatie is mijn inziens een van de grootste misdaden tegen de vrijheid of het vermogen van de mens om correcte informatie te vergaren.


  Maak melding

 16. @ Henk cs.
  Geachte schrijvers.
  Ik zag het aankomen. De reactie van Paraman spreekt boekdelen. Ik denk dat het allemaal te veel voor hem en misschien ook voor anderen is geworden. Wie weet wat ’s avonds als hij in bed ligt door zijn hoofd gaat.
  Laten we ons alsjeblieft matigen in ons taalgebruik. Geen van ons wil iets op zijn geweten hebben dat niet door de beugel kan.


  Maak melding

 17. #15 Henk,
  Laat paraatje maar kletsen hoor, onze nationale held op geitenwollen-sokjes….

  paraatje wat voor illegale dingen baja, leg uit????

  Paraatje voldoe je nog wel aan de militaire inzetbaarheids-eis?
  wanneer was je laatste conditie-test…
  ye bretie ye blo….
  hahahaha…

  #12, wierwatra,
  die jorka en bakroes hebben we in suri achtergelaten,ze zijn bang voor sneeuw…

  Je blijft lachen met deze gasten!!


  Maak melding

 18. Bouta’s taal! A contant!!

  Nr 13 Henk Molenaar! Inderdaad!! dit soort mensen kunnen niets anders dan geweld gebruiken zoals Bouterse tegen de leider van de Vakbond toen in dec. 82 zei; wij gaan hem a contant betalen en daarop de volgende dag was Cyriel Daal vermoord!! Dat zijn typisch de Paria’s uhhh ik bedoel Pariaman!

  Pariaman ik weet niet wat je nog op deze forum doet!! Heb een beetje zelfrespect en verdwijn svp!!! en kom niet terug met een andere naam zoals Pingo uhh ik bedoel Pinto.

  Vorige keer kreeg je wel complimenten van mij maar nu heb je weer voor je zelf verpest!
  Een tweede kans zou je wel krijgen maar je hebt zoveel gehad! Dus kies de hazepad of de antilopespoor!!!


  Maak melding

 19. Ongeregeld!

  Ongeregeld zootje in een ongeregeld land.
  Sasur is onofficieel en warrig bezig, terwijl Graanoogst ook hetzelfde doet.
  Het recht in eigen hand nemen kan alleen in een land waar niemand de regels naleeft.

  En de bevolking kijkt maar toe?


  Maak melding

 20. Ik heb een Franse staatsman geciteerd slechts. Als dat jou/jullie een grote P in the A is, so be it!

  Gelukkig is mijn omgeving een totaal andere mening toegedaan.

  Paraman heeft zich al in voldoende mate bewezen in die Surinaamse samenleving.

  Wat doet u anders dan ginnegappen op dit forum.


  Maak melding

 21. @Wierwatra #12

  Voor jouw en je matie volstaat een wassie niet, vermoedelijk wordt het lobotomie voor jullie. Ten minste als de ruimte niet leeg blijkt.

  @Rob #18
  Je verwijt anderen leugens te verspreiden. Als dat zo is dan moet het toch eenvoucig voor jouw zijn om aan te geven wat gelogen is? Doe je dit niet dan is je posting wel erg ongeloofwaardig!!
  Vraag je: verzin jij ook altijd de verklaringen die de verdachte voor de rechtbank af leggen?? Zo ja dan moet je boeken gaan schrijven want je fantasie is eindeloos.


  Maak melding

 22. Het is een normale zaak dat er een organisatie als SASUR bestaat. Voor artiesten is deze organisatie een zegen. Stel je voor je bent tekstdichter, muziekant en je schrijft(produceert) maar ontvangt geen verdiensten(inkomsten). Hoe zou u het dan vinden bestolen te worden, want dat is het. Intellectuele eigendommen van een ander stelen. Dat is strafbaar, dit gebeurt niet alleen in Suriname, maar in negen van tien derde wereldlanden gebeurt dit. En de staat steunt deze vorm van diestal ook nog. Waarom kan dit wel in een geciviliseerd land wel. Dit omdat wij geen waarde aan andermans eigendommen hechten. Om serieus genomen te worden zal deze mentalitiet drastisch verandert moeten worden.

  Torpedo


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.