Suriname bestudeert idee Zuid-Amerikaanse munt

18

PARAMARIBO, 30 jul – Suriname wil tenminste luisteren naar het idee van een eigen munteenheid voor Zuid Amerika. Dit zegt president Desiré Bouterse. Suriname’s monetaire autoriteiten gaan binnenkort rond de tafel met Zuid-Amerikaanse collega’s. Het idee ontstond tijdens de recente top van Zuid-Amerikaanse staatshoofden.

Die toonden in Lima bezorgdheid over de vrije val van de dollar. “De crisis in de Verenigde Staten van Amerika voerde de boventoon”, zei Bouterse kort na terugkeer. De angst dat de eigen economieën het gelag betalen is groot. “Het argument is dat wij door hard werken en productie onze monetaire reserves hebben moeten vergaren, terwijl een land (de VS, red.) slechts geld hoeft te drukken.”

Behalve een regionale munt, is ook het betalen met goud voorgesteld. Suriname onthoudt zich voorlopig van commentaar. Dat was ook de houding tijdens de bespreking van de Amerikaanse crisis. “We willen eerst onze president van de Centrale Bank en minister van Financiën raadplegen”, aldus Bouterse. Hij woonde in Lima de viering bij van Peru’s honderd en negentigste onafhankelijkheidsdag.

Bekijk ook:


18 REACTIES

 1. DDB denkt zeker de grap van Griekeland te herhalen. Je geeft gewoon lekker veel geld uit als regering zonder dit goed in de boekhouding te verwerken en dan mogen de andere landen er voor op draaien.

  De economieen in de EU zijn sterk verweven. Vor ZUid Amerika gaat dit niet op. Derhalve is het hele verhaal klink klare onzin.


  Maak melding

 2. Zeer slechte zaak meneer Bouterse denkt u aan de Euro’s. Zelfs een zwerver zou dit afkeuren. Koffer vol met waardeloze ideetjes.


  Maak melding

 3. Redding!

  Zal dat de redding van de SRD zijn? Zal de SRD veranderen in een exporteerbare munt die overal ter wereld gewenst is en over de toonbanken vliegt?

  Zo ja, alweer een behoorlijke devaluatie. Zo nee, dan blijven we maar vastzitten aan de grillen en grollen van de boze Valuta handelaren. Want die zien hun brood te water gaan.

  Gelukkig dat het door en bij Desi maar bij luisteren is gebleven want een grote mond over de SRD moet je niet in het buitenland opzetten. Kan je bij je eigen achterban verkopen, die weten toch niet wat hun geld waard is.

  Voor sommige zaken zitten we te bedelen bij de Caricom en nu willen we mooie munten te smeden met Zuid Amerika. Beleid voer je door goed na te denken, ter goedkeuring bespreken
  en dan pas de pers verwittigen. Desi doet het andersom: eerst de pers en dan pas de regering.
  Dat is de reden waarom er zo veel zaken van de afgelopen maanden in de doofpot verdwijnen: grondroof, laptop, Ponton, Sapoennetje, anticorruptiewet, Maripaston, dubbele oparatie Cuba, aanstelling mevrouw de ambassadrice Somo, ambassadeur Frankrijk,
  toedracht 8 december, NewYorkkoopjesjacht, ontslag Boedhoe, ontslag Soentik en zijn echtgenote en die van zijn minister en de vele zaken die ik niet opnoem.

  De redding van de SRD gaat ons geld kosten. Hoe je het ook draait of keert, misschien wordt Suriname wel het Griekenland van Zuid Amerika met al die grootsprakerige lieden in onze regering.
  Bestuderen van een munt kan. Maar het beslissen tot overgaan op die munt ligt bij de bevolking. En die zal een zware SRD munt devaluatie niet pikken.


  Maak melding

 4. Geen Zuid-Amerikaanse munt, want zolang als je zovelen corrupte landen hebt in Zuid-Amerika wordt het niets.Suriname moet een betere waakzaamheid hebben over de grote goudvoorraden die het land bezit, dat die niet weggedragen worden door al die illegale gouddieven die in het land rondlopen.De prijs van een ounce goud kost vandaag 1,650 dollars,dus er valt veel geld te verdienen.


  Maak melding

 5. Stel dat Sur toetreed tot een Z.A.munteenheid.dan verliest het de mogelijkheid om de onlangs ingevoerde SRD uit te geven.Begrijpelijk dat het zwijgen goud oplevert.

  Cobie.


  Maak melding

 6. Gewijzigd op: 30-7-2011 11:59:18 | Zaterdag 30 Juli, 2011

  dWTfoto / Claudio Barker
  Storyteller Paul Middellijn vertelt, onder muzikale begeleiding, ‘Peprewatra tori’s’, gisteren op de feestelijke openingsdag van de K’saba fair op plantage Vier Kinderen in Para. Op de fair wordt op een attractieve manier aandacht besteed aan de cassave als economisch product. De activiteit wordt vandaag voorgezet en morgen.

  Staat zoekt extra US$ 45 miljoenwoningbouwlening
  Paramaribo – Suriname zoekt een extra 45 miljoen Amerikaanse dollar bij China voor het bouwen van woningen te Richelieu in Commewijne. Gisteren is een raamovereenkomst gesloten met Dalian, die het lobbywerk moet doen bij de Chinese overheid.
  Lees verder

  CTU heeft geen opsporingsbevoegdheid
  Paramaribo – De Counter Terror Unit (CTU) heeft als gewapende eenheid geen opsporingsbevoegdheid. Dat sluit echter niet uit dat individuele leden van deze dienst die van het Korps Politie Suriname zijn geleend, opsporingstaken zouden mogen verrichten.
  Lees verder Fitch waardeert status Suriname op naar B-positief
  Paramaribo – Het ratingsbureau Fitch heeft de waardering van Suriname verbeterd van B naar B+. Het vooruitzicht van de economie taxeert het bureau als “stabiel”. De nieuwe rating is gisteren uitgegeven door Fitch. Dat het land hoger is ingeschaald, komt vooral door het structureel inlopen van de buitenlandse schuld. Vooral de intentie om de gecumuleerde schuld aan de Verenigde Staten van Amerika, 32 miljoen US dollar, af te lossen, blijkt een vrij belangrijke rol gespeeld te hebben in de overwegingen.
  Lees verder

  Bouterse:
  Unasur gaat voor alternatief US
  Paramaribo – Governor Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank en minister Adeline Wijnerman van Financiën zullen binnenkort dringend aan tafel moeten gaan met hun Zuid-Amerikaanse tegenhangers. Hun mandaat zal zijn om met alternatieven te komen voor de in crisis verwikkelde Amerkaanse dollar die de honderden miljarden aan rijkdommen van het continent dreigt te doen verdampen.“Naast het bijwonen van de inauguratie van de nieuwe president van Peru was het de bedoeling om ook in Unasur-verband te vergaderen over het bestrijden van armoede en ongelijkheid onze volkeren.
  Lees verder

  Columnisten

  Milly van Leeuwarde
  Niet zolang geleden zat ik ‘s avonds een beetje met mijn ziel onder…
  Iwan Brave
  Het is maar de vraag of die storting van 100.000 US door …

  Obama waarschuwt voor ‘diepe economische crisis’
  De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteravond in een toespraak gewaarschuwd voor de ‘diepe economische crisis’ die zal intreden als het Congres geen compromis kan bereiken over een hogere staatsschuld.

  Weg met de us dollar : Het wordt tijd dat Zuid-Amerika haar eigen Munt invoert. Cuba uit de isolement, voor een betere samenwerking met Suriname .


  Maak melding

 7. Ik zou zeggen niet doen.Europa wilde ook 1 munt.Het heeft zijn voordelen, maar ook nadelen.Waar geef je prioriteit aan.De mensen zijn in West-Europa misleid door voor de EURO te stemmen.De koopkracht is gedaald en je krijgt er alleen maar narigheid van.Als een land zich niet aan de afspraken houdt, sleept hij andere landen mee.Kijk maar naar Portugal, Spanje, Italie en er volgen nog meer.Het moet niet zo zijn, dat Sur straks het gelag moet gaan betalen voor andere landen.Surinamers hebben ontzettend veel ellende meegemaakt sinds de ONAFHANKELIJKHEID; als ze straks misschien een beetje beter kunnen hebben, laat zij het maar daarvan genieten.


  Maak melding

 8. Luisteren is het minste dat je kunt doen. Je moet toch wat doen tijdens je verblijf daar.
  Heeft het zin om één munt te gaan voeren?
  Argumenten.
  1.Hoeveel procent van de handel vindt plaats tussen de landen die dit idee voorstaan. Als dit pak weg minder dan 80% is biedt het geen voordeel.
  2. Je kunt geen onafhankelijk monetair beleid voeren. De recente devaluatie zou niet hebben kunnen plaatsvinden.
  3.De renteverschillen tussen de betrokken landen kan een struikelblok worden.
  Land A kan gelet op de economische situatie ( laagconjunctuur)een lage rente willen hebben, terwijl een ander land gelet op de inflatie een hogere rente wil hanteren.
  4.De Surinaamse bevolking heeft geen behoefte aan weer een andere valuta.
  5.Het gaat steeds beter met de Surinaamse economie lees ik voortdurend. Als dit echt zo is mooi.
  Op eigen kracht was het credo. Ik zou zeggen neem de ballast van de andere landen dan niet op je.
  Als de landen willen gaan samenwerken kies dan voor een vrijhandelszone.


  Maak melding

 9. Dit zegt die demagoog die verantwoordelijk is voor het devalueren van onze sterke gulden. ik vraag mij af wie die mensen zijn die deze idioot Bouterse adviseren.


  Maak melding

 10. Suriname is een superkleine economie, onze invloed zal minimaallistisch zijn.

  dat het idee leeft, is voor ons doen vooruitstrevend, het bevordert de Surinaamse integratie in Zuid-Amerika.


  Maak melding

 11. Voor een monetaire unie moeten alle landen een strikt begrotingsbeleid uitvoeren, dit door de centrale organisatie laten controleren en hetzelfde geld voor het monetair beleid. Bij geen enkel Zuid Amerikaans land gebeurt dit en geen van alle vertrouwen ze de andere landen daarin.

  Het hele verhaal is dan ook hooguit een toekomst droom voor over 25 jaar.

  En regeringsleiders die een historie hebben van monetaire financiering (gelddrukken) zijn al helemaal niet welkom.


  Maak melding

 12. @ 3.Das
  Ik ben het niet met je eens dat Bouterse de verkeerde volgorde hanteert. Hij is veel slimmer dan je denkt. Hij vertelt het eerst aan de pers en hoopt dat het volk van waterkant.net met goede ideeen komt. Hij kan daarna beter beslagen ten ijs komen als hij het aan zijn partijgenoten vertelt.


  Maak melding

 13. Ik zou pas iets zinnigs hierover kunnen zeggen nadat ik een studie als monetair deskundige afgerond had aan de universiteit. Blijkbaar zijn velen me hier op Waterkant in dat opzicht voor geweest. M.a.w. als jullie de naam Bhousait, Proeve of Telting hadden, zou ik pas kijken wat jullie hierover te vertellen hadden.


  Maak melding

 14. sme bestudeert zuid.am. munt..

  sme kan zijn eigen munt niet waarderen respecteren.

  de overheid wil het zelf niet hebben kijk maar bij de invoerrechten

  de s.l.m. dito , bij de k.l.m. moet je helemaal niet komen met die srd’s

  i am gold betaalt die arme sloebers met die waardeloze srd’s die geen enkele waarde hebben dagelijks heen en weer

  bij torarika is alles us$ geprijst alle winkeliers handhaven de US$ en de Euros als bertaalmiddel x zoveel srd.
  de srd is slechts een ruil middel die men zo spoedig mogelijk inruilt voor die harde valuta.

  buiten sme kan je met die srd je billen vegen dat weet baas heel goed..


  Maak melding

 15. We zien allemaal dat de EU landen grote moeite hebben om de gemaakte afspraken na te komen en dan moeten we ons even voorstellen hoe de Z-Amerikaanse landen om zullen gaan met de afspraken die zij dan met mekaar gemaakt hebben.

  Volgens mij is het lang nog niet een goed idee.

  Wat ze wel zouden kunnen doen is de Braziliaansevaluta in de landen te accepteren en langzaam hun eigen munt hierdoor te laten vervangen.

  Beter idee.


  Maak melding

 16. Of de invoering van een Zuid Amerikaanse munt meer voordelen oplevert dan nadelen in vergelijking met het handhaven van de SRD, laat ik aan de deskundigen over.

  Bouterse zei: “SURINAME ONTHOUDT ZICH VOORLOPIG VAN COMMENTAAR. DAT WAS OOK DE HOUDING TIJDENS DE BESPREKING VAN DE AMERIKAANSE CRISIS. “We willen eerst onze president van de Centrale Bank en minister van Financiën raadplegen”, aldus Bouterse.

  Dit roept bij mij de volgende vragen op:

  1. Wist onze kleine Indiaanse jongen van tevoren niet waar er over gepraat zou worden daar op de vergadering? Nee, dan heeft hij voor niets ons dure geld uitgegeven aan de trip daar naartoe.

  2. Heeft de kleine Indiaanse jongen, terwijl de grote jongens vergaderden de rest van de vergadering ook voor spek en bonen bijgewoond? Ja, dan heeft hij voor niets de SLM kist uit de reguliere route gehaald om hem er naartoe te brengen.

  Als je je huiswerk van tevoren niet maakt, kun je net zo goed thuis blijven, achteraf je minister en directeur raadplegen komt bij mij over als mosterd na de maaltijd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.