Salomons oordeel ruziënde Surinaamse goudzoekers

5

PARAMARIBO, 30 jul – De regering komt met een Salomons oordeel voor de goudzoekers van Maripaston, in Zuid-Suriname. Staatsbedrijf Grassalco neemt het goudrijke gebied in beheer. Volgens gerold Dompig van de Goudcommissie krijgen de goudzoekers elk een deel te exploiteren. Maar dan onder bepaalde voorden.

Onder meer zal het mijnwerk milieuvriendelijker moeten gebeuren. Vooral het omgaan met kwik moet veel veiliger. “Er is veel werk aan de winkel”, zegt Dompig. Toch is hij optimistisch dat het goed komt. De ruzies tussen de verschillende gemeenschappen kan worden bijgelegd als iedereen meegaat. De overname door Grassalco moet een eind maken aan de verschillende claims. De uitglijdpartijen van de counter terrorism unit, CTU, behoren ook tot het verleden.

In elk geval wil de commissie garanderen dat er geen botsingen meer komen met de goudzoekers. Het ging de afgelopen week compleet mis, toen ctu-leden optraden. De goudzoekers klagen over mishandeling en beledigingen. “Dit mag zeker niet. waar het fout is gegaan zullen we optreden. Rotte appels heb je overal”, aldus Dompig. De commissie heeft de handen vol aan chaotische toestanden in het binnenland. Die zijn alle terug te leiden naar de uitgebroken goudkoorts.

Bekijk ook:


5 REACTIES

 1. Nu er bij CTU fouten gemaakt zijn gaan daar dan ook koppen rollen?

  Op het eerste gezicht lijkt het een goede oplossing. Maar als we verder denken dan is dit een vrijbrief voor allerlei figuren om gezamelijk her en der het goud te gaan ontginnen. Als ze een beetje ruzie maken dan komt Grassalco en krijgen de illegalen allemaal een eigenstukje toebedeeld.

  En de controle op o.a. het goed gebruik van kwik, hoe gaat dat plaats vinden? Is gewoon de zoveelste onzin opmerking om ons in slaap te krijgen.

  Wanneer wordt het bezit van kwik eindelijk eens verboden??


  Maak melding

 2. Oh Salomon, oh Salomon!

  Verbiedt het gebruik van Kwik in heel ons binnenland en stop de invoer hiervan. Met dit oordeel volg je de wens van de mensen maar what about de wensen van de dieren en de natuur?


  Maak melding

 3. Bij het eerste Salomons oordeel werd de baby gered, bij dit Salomons oordeel is hoe je het ook draait of keert onze baby, het Binnenland, de klos. Goudwinning kan per definitie niet milieuvriendelijk, laat niemand je voor de gek houden. Als het goud eenmaal gewonnen is rest ons een verwoest landschap, het bos dat er miljoenen jaren over gedaan heeft om te evolueren is voor eeuwig naar de knoppen. Of je nu in een God gelooft of niet, dit kan niet ongestraft blijven.


  Maak melding

 4. Wie controleert het gebruik van Kwikzilver zijn dat de gebruikers zelf of bestaat er een overheid die dat doet?Alvast kan ik het volgende zeggen het wordt precies als Guyana met verpeste rivieren door gebruik van Kwikzilver.Voor deze mensen gaat het om geld,ze geven schijt aan het milieu.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.