‘Elk gezin een woning’ in Suriname gelanceerd

54

PARAMARIBO, 31 jul – “Een ambitieus programma, elk gezin een woning.” Zo beschrijft president Desiré Bouterse het landelijk gelanceerde woningbouwprogramma. In verschillende districten is de eerste steen gelegd. Het verschil met de traditionele sociale woningbouw zit in de financiering en het natraject.

Mensen betalen het zelf via leningen bij de bank. “Met honderd procent financiering, vijf procent rente en een looptijd van maximaal dertig jaar”, zegt Bouterse. Het programma krijgt ook een wettelijke basis “om kritiek te voorkomen dat we onwettig handelen.” De Staatsraad heeft al een plan goedgekeurd dat nu naar het parlement gaat. De toewijzing is het werk van de Huisvestingsautoriteit en het beheer is voor woonverenigingen.

Dat moet vooral verval voorkomen. De doelgroep heeft een maandinkomen van tussen zeshonderd en zesentwintighonderd Surinaamse dollar (ruim honderd tot ruim vijfhonderd euro). “Een gezonde mix, zodat je gettovorming voorkomt”, zegt Mark Rommy van de Huisvestingscommissie. De twee grootste projecten zijn op Hanna’s Lust, in Wanica en Richelieu, in Commewijne. Daar moeten in een jaar duizend woningen gereed komen.

54 REACTIES

 1. Elk gezin een woning !
  Waarom is er een ondergrens van SRD 600.
  Wat doet DDB voor de mensen die de drempel van SRD 600. niet halen.
  De mensen die het toch al heel moeilijk hebben en veelal kansarm zijn.
  Waarschijnlijk is deze groep electoraal niet zo interessant.

  Oppositie hier ligt een sociale plicht.


  Maak melding

 2. Zijn regering is een wankel eenheid die iedere moment uit elkaar kan spatten en in dat licht moeten wij deze zogenaamde mega plannen zien hij is bezig de bevolking zand in de ogen te gooien want DDB weet dat zijn regering geen schoonheidsprijs verdient de bevolking is zeer teleurgesteld in deze criminele bende.
  Alleen de NDP weet hoe deze plannen bekostig gaan worden en uit welke potje dit alles betaald wordt. Somo en brunswijk hebben het lot van DDB zijn regering in handen en dat zijn niet de meest betrouwbare figuren de komende maanden staat er heel veel te gebeurd in het politieke landschap in paramaribo let op mijn woorden .


  Maak melding

 3. Niet slecht, maar het artikel roept veel vragen op. Bijvoorbeeld.
  1.Koop en huurwoningen?
  2.Hoe lang is de rentevaste periode gegarandeerd
  De rente van 5% is natuurlijk heel mooi, maar het doet mij aan Bush denken . Hij riep ook iedere Amerikaan een eigen woning. Toen de rente ging stijgen kwamen eerst de mensen die hun lening net konden betalen (subprime hypotheken) in de problemen, gevolgd door gedwongen huizenverkoop. Het aanbod van woningen nam toe en prijzen van woningen daalden, nu kwamen mensen die eerst gemakkelijk hun lening konden betalen in problemen. Nog meer gedwongen verkoop enz. De hypotheekcrisis was geboren, gevolgd door de kredietcrisis en resulterend is een mondiale recessie.
  Als de rente slechts één of twee jaar vast ligt, net als in de VS en Engeland krijg je hele grote problemen.


  Maak melding

 4. Zonder nu weer negatief te willen zijn.
  De eerste steen leggen is nog het minste probleem van dit giga project.

  De banken moeten blijkbaar in de vorm van een hypotheek het geld voorschieten van de bouw van 18.000 woningen. Een honderd procent lening tegen 5 procent rente voor 30 jaar? Geen enkele aanbetaling????

  En dat tegen Surinaamse dollars? Welke zekerheid hebben deze banken?

  En dan de tijdspanne: in 1 jaar tijd duizend woningen. Dat zijn 20 woningen per week….

  Wel realistisch blijven mensen.


  Maak melding

 5. Op zich een goed PLAN. Als het zover mag komen.En dan moeten alle gecertificeerde aannemers een eerlijke kans krijgen. Er lopen in Su teveel beunhazen rond die door toedoen van hun politieke trawanten de bouwopdrachten krijgen, terwijl zij helemaal geen bouwexpertice hebben. In Su kan elke timmerman die ooit een paar spijkers in een losgeraakte zinken dak heeft geslagen een aannemersbedrij beginnen. Het resultaat zie je overal in het land.


  Maak melding

 6. Welke bank gaat een lening aan tegen 5% als de inflatie meer dan 20% is?? De bank zou dan meer dan 15% toeleggen op de lening!!

  Een dergelijke lening is alleen mogelijk als de lening in USD wordt afgesloten.

  Ook is de opmerking over de eerste stenen vreemd. We horen net dat voor Hanna’s Lust en een ander project gestart wordt met het gereedmaken van de grond?? Hoe kun je dan eerste stenen leggen.

  Zijn de journalisten inmiddels zo bang dat ze zelfs de meest basale vragen niet meer durven stellen? Dat ze alle onzin slikken??


  Maak melding

 7. n de periode voor de afgelopen parlementsverkiezingen zijn er door de huidige politieke regeerders gouden bergen beloofd. We zouden het veel beter krijgen. Kortom meer geld overhouden om leuke dingen te kunnen doen.

  Goedgelovige personen die het economisch zwaar te verduren hadden, slikten die mooie woorden als zoete koek in. Ik trouwens ook. Elk mens wil uiteraard een beter leventje hebben. Een nieuwe regering was geboren.

  Nu, langer dan een jaar verder ben ik tot de harde conclusie gekomen dat ik voor de gek ben gehouden! Ik ben steeds armer aan het worden en er blijft geen koperen cent over om leuke dingen te doen. Voor mijn kinderen kan ik bijvoorbeeld niets extra’s doen. Het leven is in vergelijking met twee jaar geleden veel moeilijker geworden. En ik ben niet de enige die er zo over denkt, ik ken velen in mijn omgeving die hetzelfde meemaken. Wij worden armer en armer!

  Ik had geloof in deze regering, maar nu niet meer. Met zoete woorden en beloften kan ik de maag van mezelf en die van mijn kinderen echt niet vullen.

  Ik wil de regering adviseren om op te houden met het verkondigen van leuke verhalen. Doe iets aan de koopkracht, laat het volk merken dat het beter gaat. Want zoals het nu gaat krijgen jullie meer dan een dikke onvoldoende voor het falend beleid.

  Mevrouw S. M., Wanica

  Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah……..eindelijk gaan de ogen en oren van de goedgelovige domme aanhangers open…………maar ja ze hebben toch he recht niet om te klagen. Ze hebben geloofd de leugens van de na didibri partij. Ze zullen de zware lasten moeten dragen. Leve de moordenaar was het toen, we willen hem als onze leider. Straks als de megaschulden worden gemaakt zullen ze het nog erger hebben en bij prostest worden ze als net in Zimbabwe vermoord.


  Maak melding

 8. Weet niet of dit ook is meegenomen maar ik zou de mensen verder ook voor de grond waarop de woningen zijn gebouwd, laten betalen !
  Elke Surinamer heeft het recht op een stukje grond, maar dit betekent niet dat deze vele hectaren en ‘gratis’ moet zijn !
  Misschien dat de grondwet anders gewijzigd moet worden, maar het is toch absurd dat men gratis en voor niets grond krijgt !
  Laat de mensen naar gelang hun draagkracht en de grootte van het perceel ook hiervoor betalen, waardoor de overheid geld genereert om nog meer woning projecten op te zetten.

  En als over enkele jaren de rust is teruggekeerd in deze sector, zal de overheid moeten overstappen naar een apparte belasting of canon voor bezitters van grond vanaf 1 ha.

  Wie meer dan 1 ha grond bezit heeft een economisch doel voor ogen, en als je geld verdiend moet je (zoals de wet dan voorschrijft) belasting betalen !

  As simple as that !


  Maak melding

 9. En nu nog een laptop voor elk schoolkind.

  En Surinamers blijven er maar intrappen.
  Maar voorlopig zijn ze weer even stil totdat ze tot de ontdekking komen dat ze door hun regering enorm worden belazerd.


  Maak melding

 10. mmmmmiiii gadooo,DU/wikileaks,wanneer ga je nou eindeljk Nederlands leren typen?Sarii nanga joe jere ,het aapje wil ook een pijpje roken.


  Maak melding

 11. @determinist, #9, dit is slechts het verhaal van 1 mevrouw en weet niet wat haar achtergrond c.q. intelligentie is. Jij Determinist had moeten weten, aleer dit bericht te kopieeren en te posten, dat het geen hout snijdt !
  Deze regering is nauwelijks 1 jaar in charge en de mensen willen nu al wonderen zien !!!
  Waarom haal jij nu dit item uit GFC Nieuws aan, zonder bron vermelding.
  Is zij betaald om iets te zeggen c.q. te mogen schrijven of mist zij het vermogen om te kunnen weten weten dat je niet binnen 1 jaar de gehele economie van een land kunt veranderen ????

  Ik zou deze mevrouw graag over 2 a 3 jaar wederom willen spreken en haar vragen hoe het dan met haar gaat !


  Maak melding

 12. @Milton Fleur.
  Zeur niet, mevrouw heeft het grootste gelijk van de wereld.
  Zij is gelukkig weer tot de werkelijkheid gekeerd. Droom rustig verder, sufkoppen als jij worden niet gemist.


  Maak melding

 13. Wie de jaren tachtig hebben overleefd weet waarover determinist het heeft. Helaas voor de onnozele jeugdigen en de oliedomme aanhangers, de nieuwe wind voorheen de revo zal binnen korte tijd hevig waaien, met alle gevolgen voor dit volk. Deze regering wankelt van alle kanten. Allen die deel uitmaken van deze regering zijn omgekochte marionetten die zitten om enge eiegen belangen. Terecht verdienen de domme aanhangers deze regering waar wetverachters en moordenaars, bankrovers, terroristen de macht is gegeven. Geef ons ete, drinke, bermspele, gratis kabouterhuisje met tuintje. Na enkele jaren is de koers als in de negentig jaren. En de oliedomme aanhangers, wie weet die dolen als drugsverslaafden lastig rond in Suridrugbabwe.Leve moordenaars, mensenrechten schenmders en drugsbonzen, ja leve de misdaad, want het is een feit dat moordenaars en drugsbonzen de macht is gegeven. Hun misdaden worden geprezen en ze worden vereerd door de oliedomme stommelingen, op de parasieten en poepvliegen na. Leve de nieuwe wind, leve de domme aanhangers die stemden op onberechte misdadigers. Wie geloven dat deze moordenaars vrede, voorspoed en rust zullen brengen, zijn dwaas.


  Maak melding

 14. @ nummer 12 sandy,
  Tanks!
  Ik zal altijd mijn eigen mening blijven verkondigen al die persoonlijke aanvallen ten spijt.Mijn Boodschap is duidelijk, laat jou niet in de maling nemen door een megalomaan,drugs-crimineel en meedogenloos massamoordenaar.

  The Messenger.


  Maak melding

 15. Zie hier een ultieme poging om t samenraapsel dat voor coalitie moet doorgaan, bij elkaar te houden , zoethoudertje dus
  Kijk waar deze”huizen “gebouwd worden en wie er dus voor in aanmerking zullen/willen aankomen.
  De aanhang van , juist ja , ac en pl . Zo worden brunswijk en somohardjo dus weer monddood gemaakt en vastgehouden om t “ding”genaamd coalitie niet te verlaten.
  Want die twee doen toch als noodzakelijk kwaad /spek en bonen mee,en houden zich koest zolang ze maar af en toe een kluifje toegeworpen krijgen , in welke
  vorm dan ook (ze hebben toch geen “visie”)
  Hoorde ik gistermiddag op de radio tijdens programma, een of andere luile/slijmbal in z,n blinde adoratie waar t slijm van af droop ,zeggen dat binnen een uur, na de steenlegging een huis was gebouwd, wat een wonder, om t even later te hebben over een geraaamte dat zo snel was gebouwd ,terwijl er nog een reclame toesperaak gehouden werd.Lekker solide zo,n huis , n kon ik niet laten te denken .
  Dat er nog mensen zijn die in deze shows trappen snap ik ergens nog wel ,want t wordt zo gebracht als “supersnel “”een huis . Yeah right.
  Maar dat ze niet doorheen prikken dat t maar een show is en ze gebruikt worden , daar valt iets over te zeggen.t Zei hun radeloosheid , onnozelheid of t kan ze geen lor schelen .

  Dan hebben ze een dak boven t hoofd en kunnen ze verder pinaren en uitzoeken welke kant de wind waait om vooral veel wind te happen . Lekker gezond, hoor.
  Tide , tamar oen bere e bari moro fara,
  moro e doro .


  Maak melding

 16. Wanneer je een pessimist bent zul je altijd een stok vinden om mee te slaan.
  Ook al zou de regering besluiten gouden huizen te bouwen dan zouden pessimisten nog roepen dat dat die huizen niet genoeg glinsteren. Pessimisten zijn mensen die achter elk boom een beer zien. Pessimisten zijn angstige mensen met weinig zelfvertrouwen, die geloven dat de wereld vijandig is. Hun voortdurende geklaag en ontmoedigingen kunnen de energie uit je zuigen. Pessimisten hebben altijd negatieve verwachtingen en zijn nimmer constructief.

  Het zijn dezelfde pessimisten die beweerden dat Bouterse nimmer in staat zou zijn om naar het buitenland te reizen en dat Suriname totaal geïsoleerd zou raken. Suriname zou in een economische malaise raken etc, etc…
  Maar deze pessimisten worden keer op keer gelogenstraft door de werkelijkheid van de dag.
  De werkelijkheid is dat Suriname inmiddels de status van B+ heeft bereikt en onafhankelijk gerenomeerde instanties zijn lovend over de economische toekomst van Suriname. En een boycot door andere landen?
  Wie dat weet mag het melden. Ja, Nederland misschien. Maar nu is gebleken dat Suriname best wel zonder de financiële steun van Nederland kan overleven. Sterker nog, Nederlandse bedrijven (zoals, Ballast Nedam en NV Vervat) zijn zelf bereid hun krachten en zweet te geven voor Suriname.
  eerlijkheidshalve moet wel vermeld worden dat deze regering zeer stroef is begonnen maar je ziet dat de trein nu langzaam op gang begint te komen.
  Pessimisten hebben ook beweerd dat het bouwen van huizen een loze belofte was.
  Nu er aanvang is gemaakt met het bouwen van huizen wordt er weer een ander stok gezocht om mee te slaan. Feit is dat er nu een aanvang gemaakt is met het bouwen van huizen. Mensen die in het verleden niet in staat waren om een huis te kopen nu wel instaat worden gesteld een huis te kunnen kopen. Dat is in elk geval een begin.
  Je moet nu eenmaal ergens beginnen.
  Ik vind het zeer kwalijk dat sommige mensen elk initiatief van deze regering bij voorbaat al af serveren.
  wat we zouden moeten doen is de regering succes wensen en dat ze dit project tot een goed einde brengen.
  En natuurlijk pleit ik ervoor om ook woningen te bouwen voor mensen die nu nog onder het gestelde limiet verdienen. Want ook deze mensen hebben recht op een woning.


  Maak melding

 17. Ooh yeah, tell them mevrouw Sanders cause i like that !
  Al die pessimisten zoals Neus, Determinist, Chevalier, Henk Molenaar, Wikileaks, etc hadden nimmer kunnen vermoeden dat het deze regering zou lukken om dit mega project op te starten.
  Een ieder vroeg zich af waar het geld vandaan zou komen, maar zie daar; het geld is er !
  En er is nog veel meer geld; om bruggen te bouwen, de productie en export te stimuleren, het onderwijsnivo op te krikken, gezondheidszorg te verbeteren en betaalbaar te houden, etc etc.

  Just wait and see, want deze regering heeft de ballen en een doel met visie voor ogen om Suriname eindelijk eens haar elevation te geven.
  Dit zijn mijn mannen ! En zo zie ik het graag.


  Maak melding

 18. Mevr.Sanders,bent u verwant aan ene Tirjo?Ter uwer informatie.Toen Indonesie hun specerijen niet naar Ned.bracht,zijn de nederlanders het zelf gaan halen.Zo als de door u genoemde bedrijven het geld is gaan halen uit Sur.Of doen ze al het werk voor gratis?

  Cobie.


  Maak melding

 19. @ Milton Fleur

  In wat voor een huis woont u zelf? Ook zo’n veredeld kippenhok en bent u daar gelukkig mee? Voor minder geld kunnen ze net zo goed een paar palen de grond in stampen met een zinkplaten dak en afrastering. Die hebben hetzelfde effect. Een dak boven je hoofd en een ingang. Lijkt net een echt huis maar is het niet. Na verloop van tijd stort de boel weer in. De mensen wordt een worst voor gehouden en ze worden blij gemaakt met een dooie mus.


  Maak melding

 20. @ mevrouw Sanders
  Als u zich in de maling wil laten nemen door criminele recidivisten dan moet u dat zelf weten.Degenen die Bouterse niet vertrouwen en terecht kritiek op hem hebben kennen zijn verleden heel goed en dat verschild niet met het heden mevrouw dus een gewaarschuwd mensen telt in dit geval voor Twee.
  @ TTheo.
  Jou reactie op nummer 16 zegt genoeg over jou geestelijke toestand en jou moraal.


  Maak melding

 21. #20 en 21,
  Die ene pessimist is zo negatief, dat hij niet heeft gelezen dat de woningen nog uitgebreid kunnen worden met nog 2 kamers. Ik woon liever in goed kippehok dan in een krot.
  Als maar blijven zeuren over de jaren 80 en de jonge mensen van SU dom noemen.

  Gewoon een stelletje oude lullen die verbitterd zijn dat ze oud zijn geworden en vaak niks van hun leven gemaakt hebben.

  Het zijn deze oude lullen die niks goeds voor de jeugd van SU hebben achter gelaten, want als ze dat hadden gedaan, dan zou vandaag de dag de keus voor de jeugd veel eenvoudiger zijn geweest.


  Maak melding

 22. Huisje beestje boompje….

  Prima toch dat er huisjes voor het plebs worden gebouwd!
  So far for your so called “geloof in eigen kunnen”.
  De eerste steen ligt er nu de rest nog.

  Suri-neds niet zo negatief reageren, gun de suri’s ook iets mang.
  Ze hebben het de afgelopen 15jr zo zwaar gehad, nu eindelijk een beetje licht aan de horizon.
  Baas zorgt goed voor ze, dus laat ze mang!!!

  Hahahahaha…..
  Dag meneer v/d sannetje.


  Maak melding

 23. Meneer Wikileaks,

  Mijn denken wordt gevoed door feiten en niet door een toevallige president van Suriname.
  Feiten zoals de bevindingen van IDB, IMF,
  Standard & Poors, Fitch… Deze internationale instanties weten waar ze het over hebben.
  Deze instanties zijn duidelijk over hun bevindingen; de toekomst van Suriname ziet er
  er goed uit.
  Op basis van deze bevindingen is het daarom ook logisch dat er bepaalde projecten worden opgestart (woningbouw, infrastructuur, etc.) omdat Suriname gebruik kan maken van deze positieve waardering door gebruik te maken van internationale kapitaalmarkten om de economische activiteiten te financieren.
  Daar is niks mis mee. om leningen op gunstige voorwaarden te kunnen afsluiten is een positieve credit rating een noodzakelijke voorwaarde. Het lenen van geld op de internationale kapitaalmarkt is een normaal verschijnsel in de economie. Elk land heeft een schuldpositie op de internationale kapitaalmartkt.
  Internationale instantie zijn het over eens dat suriname kan voldoen aan haar betalingsverplichtingen vandaar ook die positieve credit rating.
  Je moet wel een beetje verstand hebben van economie om een en ander te kunnen bevatten.
  Deze positieve waardering heeft met verschillende factoren te maken en een belangrijke factor is de gunstige perspectieven in de goud-, oliesector en het wederom aantrekken van de bauxietsector.
  Bovendien geeft Fitch aan dat er nog een ruime beschikbaarheid is van natuurlijke hulpbronnen die nog tot ontwikkeling gebracht moeten worden. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Dit zijn niet mijn woorden en ook niet de woorden van Bouterse maar het zijn bevindingen van internationale instanties die kennis van zaken hebben.
  En op de bevindingen van deze instanties baseer ik mijn zienswijze.
  Meneer Wikileaks , uw mening dat deze mensen criminele recidivisten zijn kan ik helaas niet met u delen.


  Maak melding

 24. Weer zo een Goslar project. Als alle vrienden, familieleden, kennissen geaccomodeerd zijn (dus ook die uit het buitenland)wordt het schip door die cliniclows gezonken. Hopelijk ook voor de buitenlandse voorouders.
  Trouwens zijn het surinaamse bouwvakkers die eraan gaan werken of uit het land dat vlak boven Tibet ligt?

  Wat een rijk land. Hier in Burkina Fasso hebben we alleen maar zand.
  Is er iemand die met ons wil ruilen……


  Maak melding

 25. Je leest elke dag in de Surinaamse pers wel iets over plannen. Helaas hoor je er daarna nooit meer iets van. Is dat nu journalisitiek?
  Ga op onderzoek uit. Raporteer. Hoever is het gevorderd met de uitvoering van al die plannen? Dienstplicht? Nieuwe zeehaven? Oost/wets-verbinding. Brug Carolina? Moest er vandaag niet getekend worden? Nieuwe luchthaven. Zelfs nieuwe stad (geheel betaald door China) Zijn wij nou zo dom of?


  Maak melding

 26. @23 Polderman, vertel het mij. Heb je liever niet zo’n zgn veredeld kippenhok zoals je het noemt voor jezelf dan dat je samen moet hokken met een batterij van familie omdat deze woningen niet naar jou zin zijn ???
  Weet jij ook wel dat sommige families (met kinderen) zelf in vieze pensions (waar heel de dag allerhandige ranzige dingen gebeuren) moeten leven vanwege het gebrek aan een eigen woning !

  Als ik dringend opzoek was naar een woning en de kans kreeg om zo’n woning te kopen had ik het 100% zeker gedaan.

  Volgens mij is het besef van de woningnood die er heerst in Suriname nog niet afdoende doorgedrongen tot velen die allerlei dingen roepen.

  Een eigen woning brengt de rust terug in een gezin of relatie en geeft de mensen een stabiele basis om verder te gaan met hun leven.

  Nogmaals: deze regering is zeer goed bezig en zou ik graag alle pessimisten van vandaag over 3 jaar nogmaals willen spreken om dan hun (oprechte) reactie te horen.

  Let wel: Ain’t no stopping us now, we’re on the move !


  Maak melding

 27. Beste Milton Fleur,

  Een megaproject starten is niet zo moeilijk.
  Het afronden van een megaproject wel.

  Wij spreken elkaar over een jaar nog wel eens.

  Ik durf er alles om te verwedden dat het helemaal niks wordt.Reden: de financiering is helemaal niet geregeld.


  Maak melding

 28. en ja hoor daar gaan die doemdenkers en pessimisten weer . ik vraag me werkelijk af wanneer een van hun onheilspellende voorspellingen een keertje uitkomt.

  hieronder een verzameling van zogenaamde voorspellingen van deze eeuwige doemdenkers;
  het moment dat bouterse zei president te willen worden;
  -bouterse beloofd zijn hele leven van alles maar hij komt zijn belofte nooit na.
  -bouterse verkoopt broodjesaap verhalen en die massa zonder enige verstand geloofd hem.
  -in de politiek krijg je maar een kans en als je die verbrast is het over en uit.
  en prompt werd bouterse president van suriname.

  dit zijn de onheilspellende uitingen hierop;
  -suriname zal worden geïsoleerd van de buitenwereld
  -geen buitenlandse investeringen meer
  -toeristen zullen suriname mijden
  -we gaan weer voor lege schappen staan
  -economische teruggang en suriname zal geïsoleerd worden in de wereld
  -bij zijn eerste buitenlandse trip wordt bouterse onmiddellijk gearresteerd.
  we weten inmiddels dat geen van deze voorspelling is uitgekomen.

  toen bouterse ziek was kwam er een onheilspellend bericht van een bekend persoon uit de surinaamse samenleving dat bouterse niet lang meer te leven had. dit
  bericht zou deze persoon vernomen hebben uit betrouwbare bronnen uit suriname.
  volgens hem waren dat artsen die zeker wisten dat bouterse binnen korte tijd zou overlijden.
  deze persoon had de champagne al klaar staan.
  inmiddels weten we dat ook dit bericht uit de duim gezogen was.
  en zo kan ik nog honderden voorbeelden geven van deze doemdenkers die zogenaamd onheilspellende voorspellingen doen maar die nimmer uitkomen.nu zijn dezelfde pessimisten weer bezig over het huizen project.zijn deze mensen nou echte surinamers of zijn het mensen die doen alsof ze van suriname houden maar ondertussen duimen dat het gigantisch mis gaat in suriname zodat ze eindelijk kunnen zeggen;
  ai, zie je wel we hebben toch gelijk gehad.

  als ras optimist weet ik dat deze pessimisten nimmer hun gelijk zullen krijgen.


  Maak melding

 29. ja hoor een heel mooi verhaal van die doemdenkers, Gronman Suriname van voor de jaren 80 was veel beter dan de Suriname van nu dus vertel geen lariekoek.


  Maak melding

 30. Ik zou het misschien geloven als hij gezegd had dat ze pinahutten, zonder bad en toilet, maar wel met een stevig frame van palen waaraan je een paar hangmatten kunt ophangen. Chevalier @1 vroeg zich af waarom een ondergrens van srd 600,- per maand is gesteld (is dat per gezin of per gezinslid?). Dat is gedaan omdat als je als gezinshoofd minder dan srd 600,- per maand verdient in Suriname je twee alternatieven hebt. 1. Je begint de begrafenis van jezelf en alle andere gezinsleden te regelen of 2. Je begint je voor te bereiden op wonen in Santo Boma want je moet gaan stelen om te overleven, als je geluk hebt worden je kinderen opgevangen in Huize Campange of bij Opa Doelie. De regering hoeft zich om deze mensen dus geen zorgen te maken er wordt wel op een andere manier voor ze ‘gezorgd’. Optimist @ 33, ik hoop dat jij na vijf jaar nog steeds een optimist bent en dat een groot deel van ons volk een prachtige woning heeft, een woning waarvoor ze nog met gemak kunnen aflossen zonder de hongerdood te riskeren, ik ben voorlopig nog pessimistisch gesteld.


  Maak melding

 31. Sorry Mw Sanders, Milton e.a., jullie betoog is aan de dovemansoren van de beste, doch aan wal staande stuurlui gericht. Troost je maar met het feit dat ze toch nimmer van wal zullen komen,om daadwerkelijk de ontwikkeling van Su te saboteren. Hun geveinsde ‘liefde’ voor alles wat Surinaams is, is hiervoor te diep.

  Hira heeft overigens een aardige column over onze ‘liefhebbende Suri’s’ op Starnieuws.


  Maak melding

 32. Townships oftewel volkswoningbouwprojecten. Wie de townships in Zuidafrika kent kan dit niet ontkennen en weet ook waartoe dit soort projecten leiden: negatieve stigma, criminaliteit, concentratie van sociaal zwakkeren en hoge werkloosheid.


  Maak melding

 33. Mevrouw sanders ,
  Helemaal mee eens ik heb geen economische knobbel,Ik gebruikt dat kleine beetje verstand wat hebt wel verstandig en zuinig, ik misbruikt het niet om de feiten te verdraaien en de boel te manipuleren. Bouterse is kampioen in geld uitgeven wat hij nog niet heeft,
  iedereen kan geld lenen mevrouw maar het probleem is hoe je het terug betaal en daar is Bouterse een recidivist in. we weten nog heel goed met hoeveel schulden deze man Suriname heeft opgezadeld met zijn geweldige plannen in de jaren 80. dankzij vene is onze economie niet in elkaar gedonderd.


  Maak melding

 34. Molenaar,
  Laat mij jou verwrongen geheugen eens opfrissen.

  Van die bruggen zijn de eerste palen de grond in gestampt en ook het laatse deklaag aangebracht.

  Wij bedienen ons al weer tijden van die bruggen.

  Wait and see.

  Wat baat een bril als de molenaar toch niet lezen wilt.


  Maak melding

 35. @Henk Molenaar, je hebt een deal jongeman !
  We schrijven vandaag 2 augustus 2011 en spreken af dat wij op 02-08-2012 (bij leven en welzijn) een recap hebben over de vorderingen van deze regering vanhet afgelopen jaar.

  @Wikileaks, ik weet nu zeker dat jij heel veel kennis ontbeert over de economische situatie van Suriname rond de onafhankelijkheid en voor de ingreep van de jaren 80.
  Wist je dat Suriname na de onafhankelijkheid nog steeds door Nederland werd onderhouden !
  De tekorten in de begroting van het land werden toen allemaal door Nederland aangevuld, en daarna was een ieder weer happy en blij.
  Het is net als wanneer jij als een vent (of sukkel) van 40 jaar met bv een maand inkomen van 1000 srd maar 1500 srd aan kosten heb. Je hebt een stel rijke ouders die zeggen van, het verschil passen we wel bij, en ook jij bent blij en happy (want zgn gaat het goed met jou) !
  Dit is een hele simplistische weergave van Suriname voor de jaren ’80.


  Maak melding

 36. Oh oh oh, je wordt ook niet goed van al die negatievelingen die ook alles aangrijpen wanneer er iets gedaan gaat worden om de economie van Su te stimuleren en het land op te bouwen de grond in te boren.
  Het zijn meestal degene die niks van hun leven hebben gemaakt en nu achter de computer hun ongenoegen kenbaar willen maken.
  We leven niet meer in de jaren 80 of ervoor, maar in het heden dus kijk vooral naar de toekomst ipv steeds achterom te kijken.


  Maak melding

 37. Velen van ons zijn opgegroeid en opgevoed in kleine huisjes, de zogenaamde prasie oso’s en afdaki’s.
  In jaren 70 naar Holland gekomen, moesten velen van ons de eerste paar jaren op zolderkamertjes met gevaarlijke gas en petroleum kachels doorbrengen.
  Nu doen de pessimisten op dit forum alsof ze altijd riant in SU en Holland hebben gewoond.
  Gun de mensen in SU ook een beter leven en het moet niet uit maken welke regering dat voor elkaar krijgt.
  Want zoals #31 @Milton Fleur zegt, zal dat zeker stabiliteit, rust en de onderlinge relaties van gezinnen ten goede komen.
  Happy Families..makes happy communities .. happy communities…makes happy cities and happy cities will make a happy country !!!

  Suriname voorwaarts….!!!!


  Maak melding

 38. @mevrouw Sanders #28

  Dat “beetje verstand van economie”datU zegt te hebben stelt niet zo veel voor. Het is echt een tjiem tjiem beetje.

  Overigens de goede vooruitzichten waar U het over heeft zijn gebaseerd op twee zaken:
  -1- Indicatoren als Fitch die gekeken hebben naar de prestaties die onder Veni gerealiseerd zijn. Over het bestuur en beleid van DDB hebben ze nog geen uitspraak gedaan omdat over die periode nog niet alle cijfers beschikaar zijn. Schrikken gaat het zeker worden, een ongekende trendbreuk naar beneden.
  -2- De aanwezige grondstoffen reserves. Potentieel kunnen die enorm bijdragen aan het land maar voorlopig wordt het meeeste goud gestolen door illegale goudzoekers die geen belasting afdragen. Zelf geven ze aan minstens 3 – 4 gram goud perdag te vinden.Een basisheffing van 1 gram goud/dag voor iedereen die aanwezig is op de goudvelden lijkt mij dan ook beslist geen luxe. Ook wachten we nog steeds op het verbod op kwik. DNA, nog regeringen hebben daar iets aangedaan. Het is zo’n simpele maatregel die voorkomt dat we straks op een giftige kwik-beld zitten.


  Maak melding

 39. Wikileaks,

  Er zijn weinig landen op de wereld die geen zwarte bladzijde in hun geschiedenis kennen.
  In de jaren tachtig is Suriname inderdaad door een zeer diep dal gegaan en laten we
  de grote man daarboven bidden dat zo’n periode nimmer terugkomt.

  Wikileaks, ik weet wat je punt is maar het komt bij jou een beetje broko broko uit.
  Jij probeert om op jouw eigen wikileakse manier aan te geven dat jij Bouterse op een vreselijke manier veracht. Dat is begrijpelijk.
  En dat mag ook. Jij probeert al sinds jaar en dag jouw punt te maken. Soms goed, soms gedreven, soms lachwekkend, soms ondoorgrondelijk, soms cryptisch, soms vurig, soms brutaal, soms beledigend, soms gemeen, soms hard en soms broko broko.
  Deze typeringen passen nou eenmaal absoluut bij wikileaks.
  De manier hoe jij je standpunten naar buiten brengt staat los van het feit dat ook jij recht hebt op een eigen mening. onmiskenbaar!
  Wikileaks, als jij maar gelooft dat hetgene wat jij doet vanuit het diepste van je hart komt dan doen andere meningen er niet toe.
  Ondanks alles werk je best wel inspirerend op anderen. Hoewel, ik denk dat dat niet jouw intentie is. Maar hoe dan ook, dank voor die inspiratie.

  Dank daarvoor.


  Maak melding

 40. Ach het is duidelijk dat de pessimisten niet in Suriname wonen. Wij die hier zitten weten beter en hebben geen boodschap aan deze jaloerse gasten die niets anders kunnen dan zeiken. De woningen worden gebouwd en de Surinamers zijn tevreden, precies zoals jullie tevreden zijn met je flatje op 10 hoog.

  Zonder jullie komen we er wel.

  Totnutoe doet de regering precies wat zij heeft beloofd, jullie wensen zullen NOOIT uitkomen.

  Suriname voorwaarts zonder de zeikers, negatievelingen en gespuis.


  Maak melding

 41. @Gronman

  Je posting snijdt geen houd. De kritiek is er nml juist op gericht dat de woningen die nu gebouwd worden voor de meerderheid van de SME onbereikbaar zullen zijn.
  Het is juist de regering die niet door heeft dat SME meer gebaat is bij een realisties huisvestingsprogramma dat tegemoet komt aan de lagere inkomens.

  Wat je de posters verwijt moet je juist DDB verwijten.


  Maak melding

 42. Milton fleur,
  Leugens hebben korte benen.
  1) de economische situatie van Suriname was voor de jaren tachtig velen malen beter dan erna.
  2) Nederland heeft na de decembermoorden van 1982 de geldkraan dichtgedraaid,dus ook Bouterse kreeg ontwikkelingsgeld uit Nederland en ook aantal militairen kregen een salaris uit Nederland.
  3)Onze sterke munt is door Bouterse zijn economische wanbeleid in waarde gedaald, kan jij die aantal nullen nog herinneren op de bankbiljetten. Milton ik vindt jou voorbeeld over een maand inkomen van 1000 srd en uitgaven van 1500 srd passen bij deze regering en helemaal bij mijn zwarte broeders en zusters ze leven grotendeels boven hun eigen financieele vermogens. Jou president stimuleert het ook door tegen de bevolking te zeggen dat ze groot moeten denken, kijk naar die plannen van DDB hij heeft dat geld nog niet binnen maar geeft het nu al uit daarom hebben mijn zwarte broeders en zusters een economische en sociale achterstand in Suriname. vene heeft laten zien dat je altijd aan morgen moet denken de bekende appeltje voor het dorst. Bouterse heeft samen met bosje en goedshalk een ware puinhoop van gemaakt onze economie goudreserve is als onderpand gezet voor een dubieuze lening onze staatsbank leeggeplunderd door Bouterse en zijn criminele bende.Dit zijn de harde feiten en geen leugens.Milton Fleur het heeft niet veel gescheeld of ook staatsolie was nu in buitenlandse handen me boi.@gronman 42 niemand heeft jou gedwongen om op die zolder kamer met gevaar te wonen.Geeft mij maar die Suriname van voor de jaren 80 toen kon je met open ramen slapen zonder tralies voor jou huis , toen had je normen en waarde, en respect voor elkaar. Last But Not Least,iedereen heeft naar mijn mening het recht op vrije meningsuiting.


  Maak melding

 43. @47 Wikileaks;Broeder jij bent weer goed bezig,zoals altijd.Maak de ogen goed open van onze brada naga siesas.Je moet altijd één financiele buffer opbouwen!Wij hebben het allang door.Máár zij,wanneer gaan zij het leren!Dat het zó werkt en niet anders.

  Fijne zomer gewenst aan allen.Niet te veel uit geven. Komende jaren wordt het nog moelijker.A tang so!

  Groet,(veel wijsheid)


  Maak melding

 44. het wordt tijd dat zon regeling komt voor de arme bevolking,maar alleen de financieen moet men goed gaan regelen,want om een huis te hebben is nog niks maar je moet ook wat ermee doen,het kan en is een goeie plan,want mensen buiten de stad hadden toch ook domeingronden,en konden zelf hun huizen erop bouwen,dus ik vind het een goed plan,maar ook de lonen van de arme surinamers moeten omjhoog,dan krijg je weer een gezond suriname,dan gaanm mensen anders denken en meer van hun land en bevolking gaan houden,dat zou ik als eerste doen als ik de president in suriname was


  Maak melding

 45. meneer henk molenaar ik denk niet dat je een surinamer bent,dus laat de surinamers in suriname kijken wat het beste is voor suriname want suriname is in opbouw,neetjemann je geeft alleen maar kritiek op alles wat men meent het beste te zijn voor suriname,hou eens op met jouw negatieve reacties,is geen gezonde reacties wat je doet,je heb het zeker ger\erft van je naamgenoot


  Maak melding

 46. Het is de mooiste gebaar van DBP naar zijn volk toe , de partij van wijdenbosch NPS heeft nooit zo een gebaar gedaan naar de samen leven.wees trost op suriname .


  Maak melding

 47. de woningen van Richelieu zijn net vogel kooien een complete miskleun ga en overtuig u zelf van de rotzooi die men woningen noent maximale levensduur 5 jaar darna zijn ze verrot logisch het wordy gebouwd door chinezn die amateurs zijn anderhalf jaar zijn ze al bezig en er staat nog geen enkele woning ga eens kijken


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.