Wie deed het boekje open en wie niet?

14

PARAMARIBO, 28 jul – Wie deed het nieuwe geschiedenisboekje open en wie niet? Een logische vraag met het oog op de recente deining. Maar onlogisch als de politiek kan zijn, lijkt die vraag niet relevant. En wordt die bij gevolg niet gesteld. Het zou wel moeten als de conclusies zo ver gaan dat er per se koppen (een kop) moeten rollen.

Het boek is per slot van rekening bij toeval niet gepubliceerd. Het was binnen het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling zelf dat het werk te gek voor woorden bevonden werd. En daarmee is de bal aan het rollen gebracht. Pas toen vielen kennelijk de schellen van de ogen. Ogen die latent ‘gevaar’ niet konden of wilden zien. Als er mensen verantwoordelijk gesteld worden, moet het over de hele linie gebeuren. Want de vraag is: wie deed het boekje open en wie niet?

Bekijk ook:


14 REACTIES

 1. IN een modern beschaafd demo-cratie zouden alle betrokkenen de eer aan zich zelf houden en het podium verlaten..

  Maar in een bakba-winkeie hap-snap soort demo-cratie moet je niets verwachten..

  Sme érs zal nog heel veel moeten leren,voordat wij suris volwassen worden..

  de goede zeden gewoonten etiquette manieren is ons voorbij gelopen..
  Immers wij zijn nog steeds hindoestanen,negers,creolen,javanen,chinezen,mulaten,indianen(denk aan baas),boslandscreolen,marrons,libanezen enz enz..

  Met de huidige leiders,kan je moet je niets anders verwachten..de kennis kundigheid ontwikkeling bezitten ze niet ,weten niks anders dan rover,stelen ,moorden,liegen,bedriegen,verkrachten,zakken vullen enz enz..

  heel jammer,triest voor de jongeren,die een hele jeugd voor de boeg hebben ziender-ogen zien voorbij gaan,zonder enig toekomst….

  vluchten kan niet meer shade..


  Maak melding

 2. verantwoordelijk voor wat ? de feiten zijn toch juist weergegeven in de geschiedenisboeken dat die man president is geworden maakt geen ene malle moer uit hij heeft twee regeringen naar huis gestuurd waarvan één met grof geweld, hij heeft zijn tegestanders vermoord hij heeft genocide geleegd in moiwana dit zijn feiten die wij verplicht zijn door te geven aan onze jeugd.Het is toch schofterig dat een meedogenloos moordenaar uitmaakt hoe hij in de geschiedenisboeken wil komen. laten wij de tent maar sluiten en Bouterse benoemen tot keizer van suriname dan zijn we gauw klaar. In afrika had je idi amin en keizer bokasa in suriname heb je keizer bigi mofo Bouta.


  Maak melding

 3. Antwoord : NIEMAND

  Zo wordt er dus omgesprongen met de materialen voor de schooljeugd. Desi komt en vindt correcties noodzakelijk, eerst nadat zijn fans bevend toegegeven hebben dat het zo niet kan. Desi aan de macht, dan geldt Desi’s waarheid, die als het niet verteld wordt door Dino wordt afgedwongen. Heel Minov beeft, met de trillende pootjes van Sapoen. Ach, wat is er nieuw onder de zon? Gooi de boeken niet weg, want ooit zal de waarheid en niets dan de waarheid verteld worden. Enne, hoe staat het met de rechtzaak tegen Desi?


  Maak melding

 4. Het boekje verzwijgt het cousaal verband waarbinnen het een en ander zich heeft afgespeeld.

  Is daarin de coup van 11- en 12 maart 1982 besproken? Neen!!
  Is daarin die vuile oorlog van 21 juli 1982 tot en met medio 1991 met een veelvoud aan slachtoffers besproken? Neen!!

  Het boekje is in de huidige samenstelling misleidend en daarom een grote djoet boleh/leugen.


  Maak melding

 5. De vraag moet zijn kan SME het zich wel permiteren om tweemaal binen een maand de internationale pers te halen met dorpspolitiek die getuigd van te grote ego’s?

  Lees ook het artikel op NU.NL.
  http://www.nu.nl/buitenland/2576929/bouterse-eist-ontslag-geschiedenisboek.html
  Daar wordt duidelijk aangegeven dat Soentik wel politiek verantwoordelijk is, even als Minister Raymond Sapoen, maar dat zij beide slechts een heel kleine rol in het geheel speelden.
  Vreemd, een president die zelf NIET de juiste consequenties trekt uit zijn politieke verantwoordelijkheid maar die norm wel toepast op een directeur gelieerd aan een andere partij.
  Overigens blijf ik bij het standpunt dat het concept de feiten juist weergeeft en dat ze schrijvers eerder het verwijt van zwakke knieen en een kromme rug gemaakt kan worden.

  Minister Raymond Sapoen van Onderwijs en Volksontwikkeling heeft de exemplaren die al gedrukt waren, in beslag genomen. Hij beloofde dat de gewraakte passages zullen worden herschreven. Maar dat is niet genoeg voor Bouterse.

  Hij heeft de opdracht gegeven om de directeur van onderwijs te ontslaan. De man is in februari benoemd tot directeur.

  Pertjajah Luhur

  Sapoen heeft de opdracht van Bouterse voorgelegd aan zijn partij, Pertjajah Luhur. Voorzitter Paul Somohardjo zegt dat Soentik voorzitter is van het wetenschappelijk bureau van zijn partij. ”De partij is in beraad over deze kwestie. Het boek is in 2010 voorbereid, toen was Soentik geen directeur. De schuld kan niet in zijn schoenen alleen geschoven worden”, zegt Somohardjo.

  Soentik heeft opdracht gegeven om 20.000 exemplaren van het geschiedenisboek te drukken, nadat hij geen commentaar kreeg van de vaste parlementaire commissie van Onderwijs, waarin ook twee NDP’ers zitten.


  Maak melding

 6. Het is toch bout zelf die verantwoordelijk is voor wat in het boek staat.Of niet?Die dingen moeten verteld kunnen worden want bout heeft zich degelijk daaraan schuldig gemaakt.Als hij zich verschonen wil,moet hij bij de eerst volgende zitting op Boxel aanwezig zijn.

  Cobie.


  Maak melding

 7. Visnudath, Bouva en Venetiaan, zaten in de beoordelingscommissie, ze kregen er vast een riante vergoeding voor. Visnudath en Bouva, beide lid van de NDP, hebben het boek waarschijnlijk niets een open geslagen, anders hadden ze er al eerder bezwaar tegen gemaakt of misschien zijn ze het stiekem eens met de gewraakte passages en foto, ze hebben er in ieder geval geen aanstoot aan genomen. Vooral Visnudath begint nu heel hard ‘houd de dief’ te roepen, hij beweerde zelfs dat het boek pas ‘over his death body’ op de scholen ingevoerd zal worden. Van Venetiaan, als lid van de NPS, kunnen we natuurlijk niet anders verwachten dan dat hem niets aanstootgevend is opgevallen.


  Maak melding

 8. Waarom die ophef?
  Bouterse heeft toch ooit toegeven dat een revolutie met doden gepaard gaat. Hij was er trots op dat hij dit voor elkaar had gekregen. Hij zou er nu trots op moeten zijn dat het ook in de geschiedenisboeken wordt opgenomen.
  @ 2de Henkie
  Vooral Visnudath begint nu heel hard ‘houd de dief’ te roepen, hij beweerde zelfs dat het boek pas ‘over his death body’ op de scholen ingevoerd zal worden.
  Een romeins heerser (Caligula?) was ooit ernstig ziek. Een senator bad tot een god en zei ik wil mijn leven geven als u hem weer beter maakt.
  Hij werd weer beter. Raad eens wat de keizer vervolgens deed mat de senator.


  Maak melding

 9. Antwoord: Desi en Co!

  Zonder Desi & Co was dit boekje niet geschreven. Zij hebben de inhoud veroorzaakt en ellende gezaaid. Nu wenst men niet te worden geconfronteerd met eerdere daden?
  Echte mannen storen zich niet aan woorden in boekvorm. Slappelingen wel!
  Een boekje openen en de inhoud verscheuren geeft aan hoe dictatoriaal gedrag toeneemt.

  Somo zal niet opkomen voor Sapoen en Soentik.
  Hij heeft zijn handen vol aan de reis van zijn vrouw naar de Ambassade in Indonesia.
  Somo is de enige Surinamer die het boek niet open, noch dicht doet.

  Voorlopig worden weer een honderdtal bomen verspeeld wanneer de 20.000 exemplaren in de papiervernietiger verdwijnen. Geschiedenis!
  Hier kan je eigenlijk een mooi boek over schrijven.


  Maak melding

 10. Inmiddels lijkt het dat iedereen het er over eens is dat de tekst correct is en wordt er alleen nog maar naar de foto verwezen. Een foto die correct het sentiment in NL weergeeft het land waar zich inmiddels veel SME bevonden waaronder een groot deel dat door bedreigingen van de kan van Bewind het land ontvlucht waren. Verwijdering van die foto zal dan ook nooit acceptabel zijn vanuit hun optiek.

  Frapant in dat opzicht is de uitspraak van Kallan. Lees http://www.dwtonline.com/website/nieuws.asp?menuid=37&id=92805

  Bij het samenstellen van een nationaal curriculum moet rekening worden gehouden met allerlei gevoeligheden. “Ik ben tegen geschiedvervalsing, maar de waarheid moet zodanig worden geschreven dat het voor eenieder acceptabel is, zodat niemand daar aanstoot van neemt”, vindt Kallan. De politiek heeft vooral moeite met de foto van een protestdemonstratie in Nederland met daarop “Bouterse Moordenaar”. Wanneer foto’s worden opgenomen in een leerboek moet naar de functionaliteit daarvan worden gekeken, weet Kallan.

  Er is alleen een kleine groep DDB-groupies die aanstoot neemt aan het opnemen van deze foto. Er is echter een vele malen grotere groep die aanstoot neemt aan het verwijderen van deze foto omdat deze foto zonder meer functioneel is en de historiese feiten juist, correct en volledig weergeeft.

  ook heeft het er alle schijnvan dat dit issue aangewend wordt om 2 vliegen in een klap te vervangen. Geen foto (de door DDB gewenste aanpassing van de tekst blijk inmidddels niet meer haalbaar want dat zou een evidente geschiedvervalsing zijn) en ontslag van Soentik. Lees http://www.dwtonline.com/website/nieuws.asp?menuid=37&id=92829

  De koppensnellerij gaat gewoon door. Wie realisties is en oprecht zal onderkennen dat Soentik nog pas recent is aangesteld en daarom nooit verantwoordelijk kan zijn. Wie politiek correct wil handelen zal ook de Minister en mogelijk zelfs de president op laten stapppen, en personen als de commissie leden waaronder Bouva en de vorige directeur ter verantwoording roepen, alsmede al die DNA leden die het boek ter beoordeling hadden en niets deden, cq het concept goedkeurden.
  Er is geen andere conclussie mogelijk dan dat dit de zoveelste stok is in een uiterst dubieus en gevaarlijk proces waar DDB mee bezig is. Een proces dat verdacht veel op de 80’s lijkt alleen hier en daar wat subtieler is.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.