Twee nationaliteiten moet ook voor Surinamer

17

PARAMARIBO, 26 jul – Surinamers moeten ook in staat gesteld worden twee nationaliteiten te verwerven als ze dat willen. Dit stelt de Lachman Soedamah, advocaat en lid van de Nederlandse tak van de VHP. Het moet maar eens gedaan zijn met de regel dat Surinamers die een vreemde nationaliteit verwerven, hun Surinaamse nationaliteit kwijtraken. Het hele idee kan alleen maar van eng denken komen.

Het blijft dan ook bij praten over een dubbele nationaliteit.“De discussie over dubbele nationaliteit of bipatride en meervoudige nationaliteit wordt door nationalisten in Suriname vaak zwart-wit benaderd”, zegt Soedamah tegenover de Ware Tijd. De voordelen van het hebben van meerdere nationaliteiten doen er dan niet toe. Wie anders denkt mag in het verdomhoekje. Vooral Nederlanders van Surinaamse afkomst kennen dat.

Ze zouden er alleen maar op uit zijn de voordelen mee te pikken van het Surinamer zijn. Maar je kunt het ook omdraaien. Als de Surinaamse wet voorschrijft dat je je nationaliteit verliest als je bijvoorbeeld Nederlander wordt, verliest Suriname ook. Mensen worden gedwongen de ene nationaliteit te verkiezen boven de andere. Dat hoeft niet met een beetje goodwill. Het aantal personen met de Surinaamse nationaliteit kan zo al gauw verdubbelen.

17 REACTIES

 1. Daar gaan we weer , eeuwig gezeik over twee nationaliteiten sommige surinamers willen van twee walletjes eten of je hebt NL of SR nationaliteit klaar, keuze maken als je zo trots ben op jou surinaams paspoort dan kies je daarvoor en omgekeerd het zelfde.


  Maak melding

 2. Suriname moet van de geboden kansen gebruik maken.Kijk wat de Turken die in Nederland wonen in hun land doen.Heel veel economische activiteiten en dat komt doordat ze 2 nationaliteiten hebben,waardoor ze op geen enkele wijze belemmert worden om activiteiten in Turkije te ontplooien.Surinamers met geld kopen vastgoed in Spanje ,Frankrijk ,Azië etc.
  Waarom doen ze dat ?Omdat ze in daar welkom zijn om te investeren:als je naar Suriname moet ,moet je eerst een visum halen.Alsof je een vreemde bent!Ik hoop dat ons land op een rationele wijze met deze kwestie zal omgaan.


  Maak melding

 3. Goed idee, we hoeven dan niet meer, onder druk van Moestadja, zelf voor meer baby’s te zorgen (die nog moeten groeien en naar school moeten voordat ze echt van nut zijn voor onze economie), we lossen hiermee waarschijnlijk in grote mate het probleem van een te kleine bevolking op. Moestadja kan de minimale financiële vergoeding per kind, die hij aan baby producerende ouders wil geven ter stimulering van hun sexdrift, gewoon in zijn eigen zakje houden.


  Maak melding

 4. Eindelijk een positief geluid over dit vraagstuk .Laat het Surinaams parlement maar gauw over deze zaak beslissen.Het zou een hele goede motivatie voor duizende Surinaamers zijn in den vreemde


  Maak melding

 5. Volgens mij zou dat wel mogelijk moeten zijn.De samenstelling van onze bevolking verandert in een heel hoog tempo.En als we kijken naar de laatste groep mensen die de sur.nationaliteit verworven hebben,waarvan de meeste als analfabeet bestempeld kan worden,dan kunnen we onze ex-landgenoten ook hebben.Want het zijn degene die niet afhankelijk van de ned.staat is,zullen opteren voor de Sur.nationaliteit.En pas gebruik kunnen maken van de rechten voortvloeiende uit de Sur.nationaliteit als men zich in Sur vestigt en afschrijft uit nederland.Bij uitschrijving wordt.De sur.nat.effectief.Zo ook bij uitschrijving uit Sur.heb je je nederlandse nat.terug.

  Cobie.


  Maak melding

 6. Waarom zou iemand 2 nationaliteiten willen hebben, behalve voor mogelijkheid om van 2 walletjes te kunnen eten?
  ‘De voordelen van het hebben van meerdere nationaliteiten doen er dan niet toe.’ Beste man, het gáát alleen om de voordelen!! De kondremangs die 2 nationaliteiten wensen, willen zowel in Suriname als in Nederland genieten van de privileges van het burgerschap, niet meer en niet minder. Wat anders maak je een keuze en hou je het daarbij. Dat geldt voor Djako met de pet, maar ook voor onder andere de voetballers. Enerzijds willen ze een WK spelen. Dat kan niet voor Nederland en dan maar voor een ander land, zonder de rechten die men in Nederland geniet op te willen geven.

  Om de wens kracht bij te zetten worden er door velen allerlei quasi-politieke argumenten aangedragen die de ware bedoelingen moeten verhullen.
  Het willen hebben van 2 nationaliteiten heeft niets te maken met zogenaamde vaderlandsliefde. Als de liefde voor Suriname zo groot is, kies dan voor die nationaliteit en ga daar wonen en werken. Maar blijkbaar is de liefde voor de Nederlandse sociale rechten, de betere gezondheidszorg en de ruimere opleidingsmogelijkheden net iets groter dan de liefde voor Suriname, want deze zaken willen de meesten niet opgeven. Er zit dus iets hypocriets in de bedoelingen.

  De tweeslachtigheid komt allerminst geloofwaardig over. Maak een keuze en accepteer de gevolgen daarvan!


  Maak melding

 7. Op zich niet zo een probleem, echter zullen sommige jokers hier rotsooi willen komen trappen en wanneer de grond hen hier heet onder de voeten wordt prins heerlijk weer de wijk nemen naar het hoge Noorden of elders.


  Maak melding

 8. Parapinto ,
  Jou president is een mooie voorbeeld van wat jij beweer want tot op de dag van vandaag weet niemand welke nationaliteit hij had tijdens de staatsgreep en de december moorden, vast staat wel dat hij als Nederlander terug is gegaan naar Suriname en tot de dag van vandaag is mijn geliefde land bezig die puinhoop op te ruimen van deze demon.


  Maak melding

 9. Ik kan nog steeds niet begrijpen dat iemand die geboren is in een land, geen nationaliteit ervan mag hebben. Buiten het feit dat hij ook andere nationaliteiten heeft.

  Voordeel is dat deze mensen meer gaan investeren, als ze zich welkom voelen en niet gezien worden als 2e rangsburgers c.q. minderwaardige, onzekere, allochtonen wiens bezittingen elk moment geoccupeerd kunnen worden.


  Maak melding

 10. Roman, ik begrijp helemaal wat je bedoelt, ik heb namelijk net zoals je zegt gekozen voor Suriname en Nederland met zijn zekerheden mag mij gestolen worden. Maar dat wil niet zeggen dat ik de motieven van de mensen, die niet handelen zoals ik gehandeld heb, niet kan begrijpen, er zijn maar weinig mensen die bereid zijn “zekerheden” prijs te geven. Omdat ik persoonlijk niet zo zeker ben van zekerheden (misschien begint morgen een blonde gek op de Dam met een geweer te schieten en sta je er toevallig bij), kon/kan het mij niet zo veel schelen.


  Maak melding

 11. Eenzijdig en egoistisch!

  Vele Surinamers zijn in Suriname als Nederlander geboren. Hebben jaren lang met een Nederlands paspoort gereisd. En nu?

  Op 25 november 1975 hadden alle Surinamers die in Nederland woonden de kans om te kiezen voor behoud van de Nederlandse of te kiezen voor de Surinaamse Nationaliteit.
  De Surinamers die op die datum in Suriname woonden hadden die keus niet. Men werd toen automatisch Surinamer en het Nederlandschap werd hen afgenomen.

  Vechten voor een dubbele Nationalitiet zal dus ook voor de in Suriname woonachtigen mogelijk moeten zijn. Dan hebben alle Surinamers binnen en buiten het land een dubbele nationaliteit.

  Als dat niet kan, dan hoeft het voor mij persoonlijk ook niet!


  Maak melding

 12. Al geef je hem gratis wil ik hem nog niet.Nederland is een van de beste landen op de wereld. als je je in zet kan je hier alles bereiken. De mensen die vanuit Suriname geëmigreerd zijn naar Nederland hebben hier zelfs met een uitkering het beter dan in Suriname. Nederland biedt iedereen kansen. Veel ex-Surinamers hebben via onderwijs hier een redelijke positie kunnen bereiken. Uiteindelijk is dat van belang. Je kinderen kunnen hier ook via onderwijs een goede positie bereiken. Suriname is een land waar nepotisme en cliëntelisme heerst. De nazaten van ex-Surinamers hebben steeds minder binding met Suriname. Soedamah voert een achterhoede gevecht.


  Maak melding

 13. Ik heb van de tegenstanders van de dubbele nationaliteit geen enkele serieus argument gehoord waarom een dubbele nationaliteit niet mogelijk zou kunnen zijn. Het argument dat men van twee walletjes willen eten vloeit voor uit jaloezie en kortzichtigheid.


  Maak melding

 14. Het is zo makkelijk he, de ander beschuldigen van kortzichtigheid en niet hebben argumenten. terwijl jij het zelfde doet.
  Vertel ons wat de voordelen zijn van een dubbele nationaliteit.
  Ik ken surinamers hier nederland met een surinaamse paspoort die kunnen hier veel meer doen op stemmen na, dan een geboren surinamer met nederlandse paspoort in suriname.


  Maak melding

 15. ZO ik weet dat wij MEDAILLE S mis lopen zij willen alleen dat wij hun land bekend en hoogwaardig maken kijk naar de Surinaamse zwemster al die Medialle zijn voor SU

  Haar vader word buiten beeld gehouden de moeder is blank zij mag en was alleen in beeld PAPA werdt tacties buiten spel gezet kijk de beelden

  wij hebben spectaculere SPORTERS zo geven wij hun

  uithanden


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.