TV: Lilian Gonçalves bij VPRO’s Zomergasten

21

Lilian Gonçalves-Ho Kang You (Paramaribo, 1946) is op 14 augustus te zien VPRO’s Zomergasten, een avondvullend live interviewprogramma waarin bekende Nederlanders in de gelegenheid worden gesteld om hun favoriete televisieavond samen te stellen.
Aan de hand van door henzelf gekozen beeldfragmenten wordt de gast drie uur lang geïnterviewd door Jelle Brandt Corstius, de presentator van het drieëntwintigste seizoen van Zomergasten.

Lilian Gonçalves-Ho Kang You is jurist en mensenrechtenactivist. Na haar rechtenstudie in Leiden koos ze ervoor om terug te gaan naar Suriname om haar land mee op te helpen bouwen. In 1971 werd ze jurist bij het Kabinet van de Minister-President in Paramaribo en ontmoette daar haar echtgenoot Kenneth Gonçalves, met wie ze een advocatenpraktijk opbouwde. Kenneth Gonçalvez was een van de vijftien Surinamers die door het regime Bouterse in de nacht van 7 december 1982 werden geëxecuteerd.

Toen Lilian Gonçalves zich in haar land niet meer veilig voelde kwam ze met haar dochtertje naar Nederland. Ze was hier o.a. vice-voorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling en lid en vice-voorzitter van de OPTA. In 2001 werd Gonçalves voorzitter van Amnesty International Nederland en vervolgens in 2006 van het International Executive Committee van Amnesty in Londen. Ze zette zich bij Amnesty in voor meer aandacht voor sociale, culturele en economische rechten en voor vrouwenrechten.

In 2009 plaatste de Volkskrant Gonçalves op de 37ste plaats van de Top 200 van invloedrijkste Nederlanders. Gonçalvez is lid van de staatsraad van de Raad van State en voorzitter van het Prins Claus Fonds.

Zondag 14 augustus
Zomergasten op Nederland 2,
vanaf 20.15 uur.

21 REACTIES

 1. Voor deze Surinamers kan ik respect opbrengen integer intelligent en voorbeeldig.
  Ik zal nooit respect kunnen opbrengen voor die pol pot achtige figuren die elke dag ter discussie staan hier op dit forum.
  Wij Surinamers moet ons optrekken aan onze landgenoten die integer fatsoenlijk voorbeeldig en van onbesproken gedrag zijn.
  Dus geen criminelen.


  Maak melding

 2. Natuuuuurlijk,
  Jij hebt gewoon geen andere keus sribileaks. Ik refereer gevoeglijk naar die vuile binnen landse oorlog in dezelfde koker.


  Maak melding

 3. Als de intellegentia niet was afgemaakt dan was deze mevrouw wellicht nog in Suriname en met haar vele anderen. Helaas hebben zij hun intellect niet ten dienste kunnen stellen aan de surinaamswe bevolking.
  Desalniettemin mogen we trots zijn op wat zij heeft bereikt.


  Maak melding

 4. Natuurlijk mogen wij trots op mevr.Lilian zijn en hopelijk , gezien haar status , bezit zij de moed om een commissie in te stellen/formeren om een diepgaand onderzoek te laten verrichten omtrent de geheime documenten die betrekking hebben op de illegale en verwerpelijke subversieve activiteiten van de Ollandse overheid op het surinaamse grondgebied in de jaren 70 en 80 en wat had doen leiden tot de dood van tientallen surinaamse burgers en een nederlander .
  Tot slot rest mij de vraag nog te stellen aan mevr.Lilian en deze luidt als volg; Zijn deze handelingen geen “schendingen van het Internatinaal Volkeren-Recht” en staat dat niet gelijk met” Internationaal Terrorisme”??
  De documenten zijn van cruciaal belang voor een betere en gezonde relatie tussen de Republiek Suriname en Olland .

  SOSO LOBI


  Maak melding

 5. Beste Paraman,

  Gezien het niveau van deze regering en haar blinde aanhangers is het een aderlating voor Suriname dat mensen als Lilian Gonçalves-Ho Kang You het land ooit hebben moeten ontvluchten voor mensen die nu het land regeren en liters bloed aan hun handen hebben.


  Maak melding

 6. Lilian Gonçalves heeft getoond een sterke, integeren en intelligente vrouw te zijn die niet bang is en veel goeds heeft betekend voor de wereld. Het is goed deze mensen aan het woord te laten en naar hun gedachte goed te luisteren.

  Met diep respect voor Lilian Gonçalves


  Maak melding

 7. Het is ook niet besteed aan een stier zonder ballen als Wikileaks.

  Jou porum geeft mij namelijk niet het gevoel dat jij tot iets in staat bent.


  Maak melding

 8. Parapinto
  Igrid B is jou soort waar jij tegen opkijkt dat soort gemaakte figuren die zich zelf first lady mogen noemen heb jij hoog zitten.


  Maak melding

 9. @sempa

  Maak je liever druk om de schendingen van de fundamentele rechten van de mens door je baas ipv hier afgeschreven leninisties-stalinistiese rethoriek te spuien.


  Maak melding

 10. Nr.10 Neusi ,
  Jij bent echt een grapjas !!!
  Met jou leninistische en stalinistische …
  Probeer jij academisch over te komen ?
  Het is jou gelukt , hooorrr ?
  Ter jouwer informatie ; Mijn baas is de
  Ollandse Rijks Overheid en inderdaad , mijn persoon maakt zich druk omtrent de dagelijks schendingen van de fundamentele rechten van de mens , ” door mijn baas “!!!
  Neusi , jij leeft in vijandschap met de waarheid !!!
  Tan bun , ina moro tin !!!

  SOSO LOBI
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

 11. Sempa
  En wat voor straf heb jij in gedachten voor de man of beter gezegd die laffe monster die zijn eigen volk verraden heeft, wat voor straf heb je voor die landverrader die met de hulp van buitenlandse spionnen de democratie in mijn geliefde en onschuldige landen Suriname naar huis heeft geschoten, je moet de rollen niet omdraaien sempa.
  Bouterse zijn militaire regime was een illegale militaire regime die zijn eigen volk heeft uitgemoord, onderdrukt vernederd.


  Maak melding

 12. Ach ja parapinto jij bevestigd alleen maar wat ik al weet en wat vaak hier schrijf sommige negers moet je onderdrukken en vernederen des te meer ze jou gaan aanbidden, op deze zelfde manier ging de discussie toen over wijlen johan ferrier. wat mij opvalt bij de volgers van Bouterse is dat ze niets moeten hebben intelligente, integere ,fatsoenlijk netten mensen. Maar wanneer het gaat om criminele,asociale , onbeschofte en onfatsoenlijke dictators dan hemelen ze hem op dat zegt veel over de volgers van Bouterse hun achtergrond opvoeding en hun geestelijk gesteldheid ze hebben die minderwaardigheidscomplex in hun genen zitten.


  Maak melding

 13. Nr.6 henk ,
  Een regering met ” christelijke fundamentalisten ” ter linkerzijde en ” neo-fascisten ” ter rechterzijde is in jouw optiek de beste en juiste regeerders voor het Koninkrijk der Nederlanden .
  Ja toch ???
  Een regering die zijn militairen naar het buitenland sturen om bezitloze- , onschudige en willoze bugers medogenloos neer te knallen en hun leem-huizen plat te bombarderen (zgn.ter bestrijding van terrorisme) is in jouw optiek een juiste beleid van ” EEN REGERING OP HOOG NIVEAU ” !!!
  In het hier en nu , vloeien dagelijks bloed van onschuldige- , bezitloze- en willoze burgers , die veroorzaakt worden door Ollandse militairen en dat met instemming van van jouw ” REGERING OP HOOG NIVEAU “.
  Hoeveel calon bloed mag dat zijn , henkie????
  O ja , het vertrek van Lilian uit Suriname was geen aderlating , maar een gevolg van de brain-drain politiek onder het regie van Den Haag !!!
  Reden te meer voor mijn persoon , gezien de status van Lilian en hopende op haar intelligentie , om de vraag te stellen en laten beantwoorden door jouw ” REGERING OP HOOG NIVEAU ” , omtrent de cruciale documenten die betrekking hebben op de verdervelijke , walgelijke en verwerpelijke illegale staats-ondermijnde terroristische activiteiten van de jaren 70 en 80 in de Republiek Suriname !
  Last but not least ; Sluit nooit en te nimmer een pacht met de verdervelijke leugen!
  En henk (kind van foute ouders), mal je mole-naar ….

  Stre de fu stre
  SRANA SA WINI !!!


  Maak melding

 14. Nr.12 wikitleaks ,
  Surinaamse patriotten worden niet gestraft door het surinaamse volk , maar eerder beloont !!!
  In het hier en nu is dat te staven , zie maar naar de huidige opperbevelhebber !!!
  Hij wordt beloont door de meerderheid van het surinaamse volk en geinstalleerd als president van de Republiek Suriname !!!
  Het is voor een ieder begrijpelijk, voor het waarom en waarvoor ,dat de huidige president wordt afgeschidert alszijnde dat hij een monster is en een diktator .
  Dat deden zij toendertijd ook met de Marrons ,dhr. Doedel ,dhr A.de Kom , Mr.E.Bruma etc. etc .
  Een waarachtige surinamer die zijn leven als inzet geeft voor de bevrijding en voor de belangen van de Republiek Suriname met zijn bevolking kreeg/krijgt het predikaat staatsgevaarlijk/communist toebedeeld door jouw Olland .
  Wikitleaks , jij slaapt nog of de level is veels te hoog voor jouw cabissa !!!
  Maar no span , de karavaan vervolgt zijn weg en wij laten(met gemak) de keffertjes maar kefferen !!!
  Tan bun , ina moro tin .

  Stre de fu stre
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

 15. Hallo Sempa,

  Elke keer als ik denk dat jij een intellectueel en moreel dieptepunt hebt bereikt, duik jij weer een stuk verder de modder in.

  Je bent gewoon hopeloos en zielig.


  Maak melding

 16. @sempa # 15

  Weer eens een walgelijke draaiposting van jouw.
  Henk stelt slechts en volkomen terecht dat het wanbestuur van de brute dictator destijd de oorzaak was dat zij, en vele andere, mn. intelligentia, gedwongen waren SME te verlaten.
  Het had dus te maken met een vertrek reden (push factor) en niet met een pull factor). Daarnaast is het idioot om het vertrek in de jaren 80 te relateren aan de huidige regering in NL.

  Verder valt mij op dat je alleen als het jouw uitkomt betrokken bent met het onrecht dat onschuldige burgers aangedaan wordt. Immers als je oprecht betrokken was bij je medemensen dan had jejuist aandacht besteed aan het vreselijke leed in de jaren 80.

  Ik kan dan ook niet anders concluderen dan dat je een walgelijke, hypokriete opportunist zonder werkelijk interesse voor je medemens bent.


  Maak melding

 17. Zoals een aardig aantal anderen, is deze mevrouw deel van de OSPEN (Oude Surinaamse Politieke Elite in Nederland). Deze groep blijft vanuit het ‘huis’ van de kolonisator druk uitoefenen op de gang van zaken in Suriname.

  Ik kan haar wel meegeven dat met de houding van de OSPEN, de waarheid over 8 december nooit naar boven zal komen. Ik wil zeggen, mevrouw, begint u te kijken in uw eigen ‘huis’. De documenten over de smerige rol van uw vaderland blijven weggestopt voor 60 jaren. Over 60 jaar is elke betrokkene hartstikke dood, dat moet u toch heel veel zeggen over uw omgeving.

  Patricia


  Maak melding

 18. @ sempa 16,
  Juist ja dat bedoel ik met die excuus negers hoe meer je ze bedriegt manipuleert onderdrukt en vernederd hoe meer ze tegen je opkijken.
  Zie wat Bouterse in de jaren 80 met de bevolking heeft gedaan hij heeft al hun rechten ontnomen vertrapt onder het mom van een revolutie. als ik hier al de dingen moet opschrijven van deze monster heeft misdaan in suriname ben ik morgen nog niet klaar.
  In plaats dat die excuus negers deze didibri afwijzen kiezen ze hem als president. ik beoordeel iemand aan de hand van feiten sempa.
  Een meedogenloos massamoordenaars moet je niet belonen maar straffen, criminelen moet je niet belonen maar straffen.Sempa op nummer 16 geeft jij heel duidelijk aan hoe onwetend jij bent. ik ga mijn tijd niet vergooien om met dit soort zielige negers in discussie te gaan .


  Maak melding

 19. Nr.17 henk ,
  Daar wanneer het nodig is ,schroomt mijn persoon niet om in het modder te duiken , hoe diep het ook mag zijn , enkel met de essentie’s om voor het juridische- als zowel het feitelijke waarheden boven de grond te halen/krijgen .
  Mijn persoon gaat voor de “WAARHEID” en geen ” HALVE WAARHEDEN ” !!!
  Nek’s no fout !!!
  Waarom ben jij daarin faliekant tegen tevens een fervente tegenstaander van ???
  Kom jou Moraal in het geding of is het angst voor het onverwachte ???
  Ja henk ,wanneer ga je weer op vakantie ???
  Het is zomer 2011 , ontspannen !!!

  Stre de fu stre !!!
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.