Tweede grote brug Suriname-rivier te grote brok

32

PARAMARIBO, 20 jul – De aanleg van een tweede grote brug over de Suriname-rivier, bij het plaatsje Carolina, is een te grote brok voor lokale aannemers. Het ministerie van Openbare Werken, OW, gunt de aanleg daarom aan het Nederlandse Ballast Nedam. Aannemers voelen zich juist wel gepasseerd.

Het kan er niet in dat het project van ruim dertig miljoen dollar een buitenlands bedrijf aangeboden wordt. Tijdens de vorige regering had een lokale ondernemer al de opdracht een brug te slaan naar Carolina. Dat kostte de helft minder. De brug is uiteindelijk maar deels aangelegd. “Gelukkig heeft een aanvaring de afronding voorkomen, want de brug voldoet niet aan de kwaliteitseisen en zou een gevaar zijn”, zegt topfunctionaris Roland King tegenover de Ware Tijd.

Het ministerie hakte de knoop door en besloot een compleet nieuwe brug te bouwen. Ballast Nedam schiet voor en Suriname betaalt achteraf. De oppositie heeft felle kritiek geleverd in het parlement. De brug wordt niet alleen te duur, maar ook comptabel klopt het project niet. Minister Ramon Abrahams geeft toe dat het ministerie van Financiën het project nog niet heeft goed gekeurd. Ballast Nedam bouwde in de jaren negentig al de Wijdebosch-brug bij Paramaribo.

32 REACTIES

 1. Ach de oppositie heeft op alles wat deze regering doet felle kritiek, niet eraan storen, gewoon de uitgezette koers aanhouden en uitvoeren wat Suriname en de Surinaamse ontwikkeling ten goede komt.

  Als het aan deze oppositie had gelegen zaten we in Suriname nog in een broko parnasie waar men nogsteeds met korjaal over de Suriname rivier zou moeten steken.

  Enne by the way, de Surinaamse aannemers moeten zich momenteel alleen bezig houden met huizen en kantoren bouwen. Een brug bouwen is echt een brug te ver voor deze lieden. Ze hebben de kans gehad twee bruggen te bouwen tijdens front, geen van beide hebben ze samen met front tot een goed einde weten te brengen. Surinamers willen bruggen hebben waar je geen weddenschap op hoeft te sluiten wanner die instort.


  Maak melding

 2. De boeven zijn weer aan het graaien. Een doodeenvoudige brug voor 32 miljoen zonder enige byzonderheden. Een hangbrug op kabels zijn moderner en goedkoper.Hoeveel geld gaat naar de NDP kast,de familieleden en naar de vrienden. Deze minister had altijd een grote mond maar brengt het land zelf naar de afgrond.


  Maak melding

 3. Geen risco nemen in deze tijd van opbouw met een dergelijk grote project. Bij mislukken zal hard worden uitgehaald naar de beleidsmakers van nu. Wij als volk moeten nu op zekerheid spelen , gelet op de beperkte financiele middelen die beschikbaar is. Verder gaat het goed met Suriname .


  Maak melding

 4. Ze zitten weer te graaien, Hoeveel geld gaat naar de NDP kast en familieleden etc.. Met een moderne hangbrug op kabels kom je nog goedkoper uit.


  Maak melding

 5. Okay, dus voorlopig een storm in een glas water. De financiering is nog niet goedgekeurd. Het kan vriezen of dooien. Gewoon rustig afwachten dus voordat men tramelant maakt.

  Altijd sranan man e dyompo tap sani tumsi fruku. Men luistert weer eens een keer niet goed.


  Maak melding

 6. Mischien moeten we NL verzoeken om een parlementaire enquete naar het gedrag van Ballast Nedam gedurende de afgelopen decenia?

  Verder valt het op dat hier weer geen aanbestedingsprocedure was. Gezien de omvang van het project was een internationale aanbestedingsprocedure normaal en de overheid had daarbij kunnen mee geven dat het gebruik van lokale onderaannemers een belangrijk aspect bij de gunning zou zijn.

  Tot slot is dus ook hier weer sprake van een financiele begrotingstruuk. Ballast bouwd de brug eerst op eigen kostne en als de brug na 4 jaar af is mag de volgnede regering de lening betalen. Een begrotingstruuk. Immers op die wijze blijft de verplichting buitne de boeken terwijl er feitelijk al bij het tekenen van het contract een schuld ontstaat. In een boekhouding die volgens internationaal aanvaarde standaards als SOX, en GAAP wordt gevoerd is zo’n truuk niet toegestaan. In veel landen zouden termen als valsheid in geschriften, bedriegelijke bankbreuk-achtige truukjes, etc valllen.

  Maar ja de achter ban in te dom en wordt graag gen…t. 🙁


  Maak melding

 7. “Gelukkig heeft een aanvaring de afronding voorkomen” Als dit soort reaktie leest dan weet je waarom het nooit goed komt met de opbouw van suriname door surinamers


  Maak melding

 8. Veiligheid!

  In dit soort situaties kies je voor veiligheid. Je kan voor plaatselijke ondernemers/bruggenbouwers kiezen, maar als bij de eerste de beste windhoos ongelukken gebeuren, dan ben je verder van huis.

  Kies daarom voor zekerheid en veiligheid.


  Maak melding

 9. Hoewel het voor Suriname goed zou zijn het werk en het geld in eigen land te houden, is dit toch een wijze en juiste beslissing.
  Kennelijk heeft men geleerd uit het verleden.
  De Carolina brug is slecht gebouwde brug en had -als die was afgebouwd- een gevaarlijk brug geworden. Het andere voorbeeld, de brug bij “Uitkijk”. We kennen allemaal die geschiedenis.
  Het kost meer om dit soort werk door Ballast Nedam te laten maken, maar je weet zeker dat het vlotjes en vooral goed is wat zij maken.
  Uiteindelijk dus goedkoper om alles in één keer goed te bouwen.
  Hopelijk neemt Ballast Nedam voor het werk veel lokaal personeel aan. Zou weer goed zijn voor de werkgelegenheid, en de ervaring van de werkers.

  I love SU


  Maak melding

 10. Moeten we weer 10% afstaan voor de aflossing als bij de Bosje brug?Terwijl het volk nauwelijks te eten heeft,is onze regering bezig met bruggen bouw ter glorie van de man op OW met het gouden toilet.

  Cobie.


  Maak melding

 11. suriname voorwaars laat me lachen
  ik dacht dat beter kunnen voor eigen economie
  maar dat gaat niet het gaat naar eigen van de NDP klootzakken zakkervullers


  Maak melding

 12. @I love SU

  Waarop baseer je dat de Carolina brug een gevaarlijke brug was. Volgens mij zit je gewoon de onbewezen onzin van je baas na te blaten. Schaap.


  Maak melding

 13. Cobie weet er alles van. Ik heet toch ook Bal was er. Ik heb ook geen voertuigen voor SRD200,00 gekocht of verkocht.
  Die bruggetje bij Carolina en Uitkijk waren letterlijk twee bruggen te ver.

  Wat wil je als allerlei graaiers rondom die front aannemers staan te loeren op hun commissie.

  Bij Ballast Nedam is het “no nonsense”.

  Geen gesjoemel geen gedoe!


  Maak melding

 14. ja laat de brug maar komen het is goed voor de ontwikkeling. En het is verstandig dat er een ervaren bruggenbouwer deze brug bouwt.
  Dus met ervaren bruggenbouwer bedoel ik 1 die
  internationale opdrachten heeft uitgevoerd.
  Zo leren we van ze.

  O ja nog wat een goed gereedschap is een half werk,

  tang boeng.


  Maak melding

 15. Dat de brug bij Carolina wordt afgebouwd is hard nodig.
  Wat Balast Nedam bouwt is van uitstekende kwaliteit.
  Goede garantie en goede kwaliteit prijsverhouding.
  De Chinezen betalen en halen met steekpenningen. Dat is bij Balast Nedam onmogelijk.


  Maak melding

 16. Het verbeteren van de infrastuctuur is een goede zaak. Natuurlijk kost dat geld.
  Je zou het intertemporele substitutie kunnen noemen. (Afzien van consumptie nu voor consumptie in de toekomst.)
  Natuurlijk en helaas zullen bepaalde groepen een graantje meepikken. Dat schijnt erbij te horen in Suriname.
  Neus wijst echter op zaken waaraan helaas niet wordt voldaan zoals de aanbesteding.
  Ik denk niet dat de regering dit met opzet niet heeft gedaan, maar omdat men haast heeft
  of niet beter weet.
  Een ander punt waar Neus op wijst is de finaciele afwikkeling. Dat blijft een zware dobber nu maar ook in de toekomst. Om te voorkomen dat de last in zijn totaliteit op de begroting van jaar X komt te liggen zou men nu moeten vastleggen dat elk jaar een vast bedrag/percentage moet worden afgelost.


  Maak melding

 17. @Paraman & Reageerder
  Bij de Bosje brug heft Balast Nedam een heel groot bedrag aan steekpenningne betaald. Jammer genoeg zijn Bosje en matie daar nooit voor vervolgt.

  @Hesdy
  Balast Nedam bouwt met eigen personeel, hooguit worden contractors gehuurd voor simpel werk als grondverzet. Dus hoe gaan we er iets van leren. En dat hoeft ook niet want we hebben zelf wel civiel ingenieurs.

  De brug is:
  – te duur.
  – een onrendabele investering.
  – levert geen kennis en ervaring voor SME op.
  – een zinloos prestige object.
  – een truuk zodat die dikke NDP-er die de schade voor de aanvaring met de pijlers moet betalen hier onderuitkomt.
  – ruikt naar tjoekoe.


  Maak melding

 18. Het is voorlopig alleen een voornemen om met Balast Nedam in zee te gaan!

  Feit is wel, dat er weinig of geen surinaamse deskundigen zijn die gezamenlijk veel van bruggenbouw afweten.Carolina en Uitkijk zijn duidelijke feiten. Dus aan toekomstige surinaamse studenten om zich op de universiteiten te verdiepen in de verschillende onderdelen van de bruggenbouw.

  Met de Carolinabrug wordt een groot gebied van Suriname, zeker het Paragebied, beter ontsloten. Denk aan de verdere ontwikkeling van het ecotoerisme,de bosbouw en de landbouw.

  En denk verder ook aan de kansen die jonge inheemsen nu krijgen om vanuit hun eigen woongebied dagelijks makkelijk naar Lelydorp/ Paramaribo te kunnen reizen voor het kunnen volgen van middelbaar of hoger onderwijs.

  Neen, de Carolinabrug moet er komen.De potentie en de daarop gerichte toekomstige economische ontwikkelingen van dat deel van Para, rechtvaardigen de bouw van deze brug.
  Srika


  Maak melding

 19. Dag allemaal en jan wat een gelul over een brug die moet komen terbevordering en ontwikeling van suriname mijn god mang weten jullie brug met steen enz,toe bosje brug gebouwd zou worden nou wie maakt er gebruik van vandaag wie geniet ervan wie verdient het meest van door het verkopen van perceelen in commewijne ai baja ,ik ben niet boos mr teleur gesteld dat mijn su mensen nog niet door hebben wat goed en slecht is voor hen in mijn gelief surimaribo


  Maak melding

 20. Hai Neus Fawaka, Balast Nedam heb ik zien bouwen in Europa Sorry hoor maar petje af voor ze. Kijk ik had een oom die weg en waterbouwkunde had gestuteerd in Nederland.
  Hij Kwam terug naar Suriname met de bedoeling
  om het land op te bouwen. Had gewerkt voor OW&V maar om dat men zo corrupt was heeft hij ontslag genomen en was gaan werken voor Paranam als Staf medewerker tot zijn pensioen.

  En nu de vraag aan jouw Neus, hoe wil men geen mensen van Suriname niets leren.
  Er zijn genoeg Surinamers in Nederland die de studie bruggebouw en waterbouwkunde doen
  maar alleen dat men tegen wordt werkt in hun
  vaderland of land van hun ouders kijken die Surinamers met ervaring de andere kant op.
  Het wordt tijd dat men daar in Suriname samen gaat werken. want door die samenwerking
  komt het ten goede voor het land en de toekomst.

  Nog een iets als je van Balast Nedam wil leren. Moet men geen negatieve houding aannemen.

  Tang boeng,

  Hesdy van SAF 003


  Maak melding

 21. Lasten afschuiven!

  Deze brug is hard nodig voor de verdere ontwikkeling van ons land. Door bij aanvang van de bouw van de brug jaarlijks een deel van de lasten af te lossen hoeft men geen lasten over te dragen of af te schuiven op de volgende regering. Dat is met de Bosje brug wel gebeurd.

  Wat ook zeer verstandig zal zijn is dat men tol (niet te hoog) gaat heffen bij elke overtocht. Zo kunnen de ondernemers die het meeste gebruik gaan maken van de brug en ook de meeste schade gaan veroorzaken meebetalen uit hun winstopbrengsten. Als dat geld wordt gebruikt om onderhoud aan de brug te doen en te garanderen of jaarlijkse aflossingen, dan hoeven de lasten niet te worden afgeschoven op de volgende regering. Gratis overtochten moeten verdwijnen tot de brug is afbetaald.

  V.w.b. het overslaan van de plaatselijke ondernemers is het simpel. Allemaal willen ze eerst een voorschot van een derde van de kosten zien. Halverwege de bouw willen ze weer het 2e derde gedeelte zien want ze zijn bang om hun eigen kapitaal in te zetten als het misloopt. Dat is al eerder gebeurt. Ballast Nedam schiet de gehele bouw van de brug voor omdat men zeker weet dat men kwaliteit aflevert.

  Kies voor zekerheid, kies voor Ballast!


  Maak melding

 22. @Hesdy
  Ik weet al lang dat lezen voor jouw moeilijk is mn omdat je in de waan van je eigen gelijk leeft.
  Ik stel dat Balast Nedam het project op de cruciale punten met eigen mensen bemant en dat daarom niemand in SME [b]ervaring[/b] opdoet. Jij l.lt over opleiding en OW&V maar dat heeft geen f.ck te maken met de eigenlijke bouw en daar ervaring mee opdoen.

  @pico
  De overheid in SME heeft nog steeds een kameralistiese boekhouding dat wil zeggen dat ze nooit afschrijven en kosten boeken op het moment dat ze betaald worden. Een slechts wijze van boekhouden die in de meeste landen al lang is afgewezen omdat je daarmee acties zoals DDB die steeds nam en ook nu weer waarbij kosten doorgeschoven worden naar volgende regeringen mogelijk maakt.
  DDB had zo’n grote bek over dat Veni allemaal onbetaalde rekeningne had liggen maar nu blijkt dat hij dat probleem niet structureel oplost door de wijze van boekhouden aan de moderne tijd aan te passen. Nee inplaats daarvan misbruikt hij het om al zijn megalomane luchtkastelen te realiseren op kosten van volgende regeringen. Gelukkig is alle nog slechts een plan en laten we hopen ( vermoedelijk ijdele hoop) dat de DNA wel nationaal en verstandig is en deze constructies NIET goedkeurt.

  P.S.
  Waar slaat de fantasie term “intertemporele substitutie ” in hemelsnaam op. Klinkt heel gewichtig maar is voorals nog volkomen onzin.


  Maak melding

 23. al zou deze regering zoveel geld in hun zak stoppen of voor boeven worden uitgemaakt, voor mij mogen ze nogmeer hun zakken vullen en nog zie ik vooruitgang.
  fene en sardoe hebben ook hun zakken kunnen vullen en hun kliek maar hebben de aller grootste plantage van zuidamerika achter gelaten


  Maak melding

 24. vraag maar aan die vorig minister van ow hoe hij aan die diploma is gekomen. hij had hier in ned zogenaamd wegenbouw gestudeerd, en men heeft hem heterdaad betrapt door zijn gekochte diploma,omdat op de diploma staat de datum toen hij nog minister


  Maak melding

 25. Men Neus,Cobie.Wikieleaks en vele anderen u laat zich gelukkig niet uit ’t veld slaan. Blijf u aub de vinger aan de pols houden.Wantde ndp en aanhang zal altijd blijven proberen om ons zand in de ogen te strooien.Let er op en brul aub heel hard in ons oor,want als we echt in slaap zouden vallen (zoals pinto en cs vaak zeggen) dan zijn we zo dood. Overigengs mag @28 en @29 weten dat velen van ons wel in een gebroken plantage die President Vene en Vice Sardjoe heeft achter gelaten wonen dan in een paradijs die de DiDiBrie en abrahams voor ons achter laat.(Sneeuw-Witparadijs, vooral omdat ik niet met een kogelvrijvest kan en wil rondlopen in Su)Odi odi
  Glenny


  Maak melding

 26. @Glenn Pengel

  Dank en natuurlijk zullen we scherp op onzin en fantasie verhalen blijven letten. 😉

  Overigens wie in het paradijs van DDB gelooft moet maar eens een weekje naar het noorden van Mexico gaan. 😉


  Maak melding

 27. @ neus
  Ik heb door de term “intertemporele substitutie” te gebruiken (afzien van huidige consumptie voor toekomstige consumptie) willen duidelijk maken dat je nú minder te consumeren zal hebben en in de toekomst, als de investering zijn vruchten gaat afwerpen meer.
  Wat Suriname betreft gaat het niet (helemaal) op, omdat
  1.de bevolking niet in staat is om meer belasting te gaan betalen en dus minder te consumeren heeft .
  2.Helaas de meeste regeringen de lasten doorschuiven naar een nieuwe regering .
  Ik vrees dat deze regering dat zeker zal doen.
  Mijn excuses voor mijn onduidelijkheid


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.