Surinamers vertrouwen in nationaal rechtssysteem

8

PARAMARIBO, 20 jul – Surinamers hechten nog redelijk veel in het rechtssysteem. Dit meldt de Ware Tijd. Volgens een regionaal onderzoek geniet vooral het systeem van strafrecht veel vertrouwen. Van alle Caribische landen scoort Suriname zelfs het hoogst.

Ruim vier en vijftig procent van de respondenten geeft aan het systeem te vertrouwen. Jamaica en Guyana scoren iets minder. Veelzeggend is het cijfer voor Trinidad & Tobago, waar niet meer dan veertig procent het systeem positief waardeert. De Amerikanen komen op ruim zes en vijftig procent uit, volgens het rapport Confidence in the Criminal Justice in the America’s. Het Surinaamse cijfer had wellicht hoger kunnen uitvallen.

Het onderzoek werd namelijk verricht in de periode november 2010 tot en met februari 2011. Het was ongeveer de tijd dat het zo nu en dan behoorlijk ruig aan toe kon gaan in Suriname. Gewelddadige berovingen waren aan de orde van de dag. In en buiten het parlement laaide de discussie over criminaliteit aardig op. Volgens het onderzoek hechten veel inwoners van Caribische landen weinig geloof in het systeem als het om misdaadbestrijding gaat. Justitie Suriname mag zich dus in de handen wrijven, hoewel…

Bekijk ook:


8 REACTIES

 1. “Het onderzoek werd namelijk verricht in de periode november 2010 tot en met februari 2011. ”

  Als ik het niet dacht, met de super-regering aan de macht is ook het vertrouwen in de rechtsstaat hersteld. Tijdens het front bewind was het een en al klasse justitie die door een deel van de samenleving werd misbruikt voor eigen bescherming. Het andere deel was vogelvrij verklaard.


  Maak melding

 2. ja hoor vooral vanwege ’t feit dat iedereen die opgeroepen wordt om voor de rechter te verschijnen dat ook doet,anders wordt je opgehaald binnen de minuut. En de vonnissen die er gewezen worden zijn conform de daden zo ook ’t niet verschijnen van de grootdte comedy player van Su DiDiBrie.Hij komt niet en vershijnt ook niet bij geen enkel oproep mbt de decembermoorden un k’ba jere. Un no mik mi lafu.
  Glenny


  Maak melding

 3. Dan zijn het Surinamers die niet op de NDP hebben gestemd want anders kan ik dit bericht niet echt plaatsen.De grootste schurk wordt gekozen als president, Die massamoordenaar die lak heeft aan het rechtssysteem in suriname.


  Maak melding

 4. Wie vertrouwen hebben zijn net als de oliedomme aanhangers van deze marionettenregering die geloven,hopen en hebben gekozen voor onberechte moordenaars en wetverachters.


  Maak melding

 5. Paraatje, ik ben op zoek naar een bodyguard!

  Wat gebeurt er in su?
  Wie heeft vertrouwen in welke rechtsstaat?

  Ik heb verhalen gehoord van mensen die in de jaren 80 moesten “tijgeren” en “dippen”, ergens op het terrein van een kazerne, maar je raad het nooit, het fenomeen “dippen” is terug!

  “Familie S. overweegt om gerechtelijke stappen tegen van schending vrouwenrechten te nemen tegen het Korps Politie Suriname (KPS). De familieleden zijn niet te spreken over de behandeling die een 51-jarige zus van de politie heeft gekregen.

  Naakt dippen
  Op Geyersvlijt moest ze in opdracht van een agente alle kledingstukken in het toilet uittrekken. Ze moest toen met de benen gespreid gaan staan. Hierna werd ze gecommandeerd een aantal keren te gaan dippen. Nadat ze haar kleren weer aan had, werd ze in een politiecel met daarin drie andere vrouwen gestopt”. Etc etc. starnieuws.
  Afgekeken van Schiphol denk ik, hahahahaha…

  Dus paraatje ik zoek een bodyguard in case of emergency, want binnenkort ben ik in su.


  Maak melding

 6. Bouterse blijft politiek pomstreden en zijn Presidentiele macht met huidige parlemetaire constructie kan wijzen op een richting naar meer dictatuur. Zijn beloftes komt hij niet na en economisch gaat het nu slechter sinds de Surinaamse valuta is gedevalueerd. Het is triest om te constateren dat historisch gezien dit land met de politieke instituties gevormd in de tijd VOOR 1975 nog aan de criteria van een rechtsstaat kon voldoen – die tijd is voorbij – en velen blijken dat helaas prima te vinden….


  Maak melding

 7. IK geloof er niets van. Als IK verdachte was geweest in een mega moordzaak, als IK als burger een andere burger tijdens een woordenwisseling een pistool tegen het hoofd had gehouden, als IK zonder rijbewijs drie mensen had doodgereden omdat IK als een gek gereden had op de Zonnebloemstraat, dan was IK al lang opgepakt, IK had al ettelijke keren pakslaag gekregen als Dongo, IK was jarenlang opgesloten en had de ‘voortreffelijke’ behandeling in Santo Boma waarschijnlijk niet overleefd. Ze kunnen me wel meer vertellen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.