vrijdag, maart 29, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidUniversiteit remt aanwas van Surinaamse artsen

Universiteit remt aanwas van Surinaamse artsen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 jul – De Anton de Kom Universiteit van Suriname houdt flink de rem op voldoende aanwas van artsen. Dit stelt minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid. Met name de medische faculteit is faliekant tegen verruiming van de zogenaamde numerus fixus. Een achterhaalde limiet, vindt Waterberg.

En niet zo’n beetje ook. De numerus fixus dateert van 1973. “Ik maak me zorgen over de gezondheidszorg, omdat het erop lijkt dat de medische faculteit bepaalt hoeveel artsen we nodig hebben”, zegt Waterberg. Het is hoog tijd dat de regering de numerus fixus herziet. Die is nu gesteld op dertig. Het is ook de opvangruimte op de faculteit. Die schreef het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling onlangs nog dat de limiet niet verruimd hoeft te worden.

De zorginstellingen zouden nu al compleet voorzien zijn van artsen. “Als dat waar was, zouden de medische faculteit moeten sluiten”, aldus Waterberg. Hij gelooft juist dat Suriname behoefte heeft aan flink wat artsen. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo alleen heeft zeker negen artsen nodig. In Nickerie kan het handjevol artsen het patiëntenbestand nauwelijks aan.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

9 REACTIES
  1. Een faculteit mag de ontwikkeling in ons land niet dwarsbomen.Ik vind dar de regering de behoefte aan artsen in de toekomst moet bepalen en aan de hand daarvan het bestuur van de medische faculteit opdragen een bepaald aantal studenten toe te laten.Wanneer het huidige bestuur weigert daaraan mee te werken ,moet het onmiddellijk worden vervangen.Wanneer we de mogelijkheid hebben om medici hier op te leiden,dan mogen we ons niet afhankelijk maken van dokters uit het buitenland.


    Maak melding
  2. Geen nood!

    Te enige tijd zullen die Cubaanse artsen het roer wel overnemen.

    Surinaamse artsen vertikken het toch om off road hij bijdrage te leveren.

    Verder dan het asfalt gaan zij niet.


    Maak melding
  3. Bla bla in het lucht ledig. Kreten zonder cijfers en zonder kennis van zaken.

    Hoeveel artsen zijn er?
    Hoeveel vacaures?
    Hoeveel artsen stoppen elk jaar met hun beroep?
    Hoeveel artsen zijn er per 10.000 inwoners?
    Hoe verhoudt zich dat tot vergelijkbare landen?
    En natuurlijk gedifferentieerd naar specialisme.

    Allemaal vragen waarop het artikel antwoord zou moeten geven. Nu is het niet meer dan een Adek vindt en de minister is het er niet mee eens. Moeten we weer ons oordeel baseren op onderbuikgevoelens of gaat de minister eindelijk eens echt regeren??


    Maak melding
  4. Ik ben het roerend eens met Waterberg. Gezondheidszorg moet toegankelijk zijn voor alle Surinamers en niet voor een ‘selected few’.

    Bovendien zijn er genoeg capabele studenten voor wie het beroep van arts echt een roeping is. 1973 is lang geleden. Verander de wetten en zorg voor een betere medische verzorging: meer artsen dus.


    Maak melding
  5. Ik ben het natuurlijk eens met Neus. Een aanvulling, waarbij ik de kant van de docenten verdedig. Het toelaten van meer studenten moet opgevangen kunnen worden. Dwz meer docenten die de studenten kunnen opleiden en meer mogelijkheden om hen te begeleiden. Alleen meer studenten zonder de hierboven genoemde extra’s zal tot onvrede en slechtere artsen leiden.


    Maak melding
  6. Als we er van uitgaan dat een arts gemiddeld 40 jaar werkt dan moeten er bij een jaarlijkse aanname van 30 studenten waarvan (stel dat 70% afstudeert) zo’n 40 * 30 * 70% = 840 artsen rond lopen. Dat is 1 arts op 5000 inwoners.
    Kijken we naar het aantal artsen dan zien we dat het er veel minder zijn. De mini-ster moet zich dan ook niet richten op meer studenten (en dus opleidingskosten) maar op het binnenhouden van de artsen.

    Wat hebben we er aan als we 100 studenten als arts opleiden en er blijven er slechts 2 in SME?


    Maak melding
  7. Zien doen laat doen, die zogenaamde numerus fixus wordt in Nederland gehanteerd dus hebben Surinamers het ook maar ingevoerd, zonder aan de gevolgen te denken.

    Opheffen dat ding per direct, het houd de ontwikkeling alleen maar tegen.

    neus/3.
    1 gek kan meer vragen dan 1000 wijzen kunnen beantwoorden. Schoenmaker hou je bij je leest, dit is veel te hoge kost voor je.


    Maak melding
  8. celsius zegt dat er ene tekort is aan artsen, de uni zegt er is ruim voldoende. wat een niveauloze onzin van beide partijen. of het een tekort is of een overschot het is toch te meten????
    Ik weet uit ervaring ook dat de uni berekend is op 30 studenten per jaar. hoe wil celsius zonder extra voorzieningen of extra docenten de num . fix. opheffen??


    Maak melding
  9. @frontlosers #7

    De bekende NDP shit die jij verkoopt. Zodra er naar harde feiten gevraagd wordt haken jullie af om de simpele reden dat zelfs de meest balase statistiese gegevens al aantonen wat voor grove leugens jullie steeds verspreiden.

    Wat heeft SME er aan om miljoenen SRD aan opleidingen te verspillen als die studenten na hun studie toch vertrekken of werkeloos in SME blijven??
    Overigens de grootste migratiegolven (meevoud want het is meer malen voorgekomen) van hoog opgeleide is verooorzaakt door het wan beleid van jouw baas.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES