Suriname wil bauxietsector sneller ontwikkelen

6

PARAMARIBO, 19 jul – De regering gaat voor een versnelde groei van de bauxietsector. Dit zei president Desiré Bouterse in het parlement, kort na de goedkeuring van de regeringsbegroting. Bouterse die precies een jaar aanzit, ziet de mijnbouwsector als een belangrijke factor de komende jaren.

Vooral de goudindustrie moet voldoende geld opbrengen. “Om de grote projecten te financieren die we ons hebben voorgenomen en ook de sociale projecten”, zei Bouterse. De ordening van de goudwinning moet in dit licht gezien worden, evenals de onderhandelingen met multinationals. Een recent gesprek met Alcoa-topman Klaus Kleinfeld was “openhartig.” Afgesproken is om over drie maanden weer bij elkaar te komen.

In de tussentijd gaan teams van de regering en Alcoa aan de slag met het perspectief van een versnelde aanpak. “Ik kan me voorstellen dat men (Alcoa, red.) nu een andere regering ervaart, maar wij stellen het belang van Suriname op de eerste plaats”, aldus Bouterse. De criminaliteit is al “redelijk goed” onder controle. Er komt een commissie om de slechte examenresultaten in het VWO aan te pakken. De eerste steen voor de bouw van duizenden woningen wordt binnenkort gelegd als deel van het “sociaal contract met de samenleving.”

6 REACTIES

 1. Zo hoort het, dat is het verschil. De ontwikkeling van Suriname moeten we in een versnelling zetten.

  Lees hieronder maar hoe hypokriet front is en dit terwijl de regering zaken aanpakt die front jaren heeft laten liggen.

  ——————————–

  ‘NF wilde occupatieprobleem nooit aanpakken’
  Tuesday 19 July
  PARAMARIBO- Deze regering heeft een goed uitgewerkt plan om het occupatieprobleem op te lossen. Er is begonnen met de registratie van alle occupenten in de gebieden waar woningen gekraakt zijn.

  Andre Misiekaba (Megacombinatie/NDP) verwijt het Nieuw Front (NF) dit probleem jaren voor zich te hebben uitgeschoven. Hij vroeg zich af waarom deze motie niet een jaar of twee terug door de vorige regering in behandeling werd genomen.

  Onwettige occupatie is al 13 jaar gedoogd en daaraan moet naar zeggen van Misiekaba een eind aan gemaakt worden. Volgens hem gaat deze regering het probleem aanpakken. ‘De druiven worden zuur’, zei hij verwijzend naar het wat hij noemt het falen van de vorige regering. Het NF diende eerder een motie in voor de aanpak van dit probleem.

  DOE-fractieleider Carl Breeveld kon zich niet achter deze motie scharen omdat volgens hem, dit probleem te lang onopgelost is gebleven. De motie werd met 13 stemmen voor en 34 stemmen tegen verworpen.


  Maak melding

 2. die versnelling was eerder gekomen als otmar rodgers parmissar de gelegenheid had gegeven de ndp voor te leiden, als dat was gebeurt dan waren al deze zaken al verleden tijd, dan had 4 jaar achteruitgang van nu al verleden voltooide tijd achter ons gezeten. en doordat de vorige keer bouterse juist een kandidaat naar voren had geschoven om de ndp te leiden en zelfs de nieuwe presidents te kunnen worden, heeft hij nu de gelegenheid zelf aangepakt om niet weer voor de gek gehouden te worden, de zaken lagen te lang en heeft hij juist gehandeld…omdat nazi holland te veel zeurt over democratie en mensen rechten in suriname, maar zelf laten ze 7000 man omzeep helpen in europa in 1995,dan hoor je ze niet klagen en geven zij amerika en frankrijk daar de schuld van….


  Maak melding

 3. Onderstaand een bericht gecopieerd van Krindenki, de enige echte waarheidsgetrouwe media.

  This is my President, de snelheid en effectiviteit hoe zaken opgepakt worden is ongevenaard.

  Dit in het licht van het sneller ontwikkelen van onze bauxietindustrie en dus de ontwikkeling van Suriname.

  ————————————-

  President Bouterse naar Pikin Saron voor oplossen ‘goudruzie’

  President Desire Bouterse vertoeft thans met een delegatie bestaande uit ondermeer Melvin Linscheer en Gerold Dompig van het managementteam ordening goudsector in Pikin Saron. Het staatshoofd zal het conflict dat is ontstaan na een goudvondst oplossen. De ‘goudruzie’ is tussen de Inheemse dorpsbewoners en illegale Braziliaanse goudzoekers en porknokkers.

  De regering heeft de goudwinningactiviteiten rond Maripaston in Para kort terug reeds stilgelegd en ook moest de Counter Terrorism Unit worden ingezet om het dreigende gevecht om goud tussen belanghebbende groepen te voorkomen. Hiernaast was stopzetting van de goudactiviteiten ook nodig, omdat door de aanwezigheid van ongeveer duizend goudzoekers de veiligheid in het geding kon komen. Ook werden machines die niet zijn geregistreerd bij de overheid ingezet.

  Zowel de illegale goudzoekers als de Inheemse organisaties waren zoals eerder in de media is bericht ontevreden, maar president Bouterse zal vandaag te Pikin Saron zijn persoonlijke bijdrage leveren aan een oplossing. Behalve het managementteam ordening goudsector behoren districtscommissaris Jerry Miranda van Para en bevelhebber Hedwig Gilaard van het Nationaal Leger ook tot de delegatie.


  Maak melding

 4. Begrotings tekort!

  OK, ik heb mijn antwoord op de vraag waar het geld vandaan komt om het tekort op de begroting van een miljard SRD aan te zuiveren.
  Bauxiet, Goud, kortom de mijnbouwsector. Is een goed streven maar ik wil daden zien. En als dat lukt, dan ben ik de eerste die zal applaudiseren.

  Cijfers bepalen hoe hard de criminalitiet is opgelost. Roepen dat het waar is, is niet voldoende. Dat geld ook voor het oplossen van bezet of betwist gebied; Geef me cijfers!

  Frontlosers, ik hoop met je mee, maar ik wacht liever op bewijzen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.