Geheime diensten zware politieke kost Suriname

26

PARAMARIBO, 19 jul – Veiligheidsdiensten blijken immer zware kost voor de politiek. Er gaat geen discussie over elite-eenheden voorbij of er sneuvelt een gevoelige snaar. Het was net weer raak in het parlement. Minister Martin Misiedjan van Justitie & Politie vermoedt een “duister karakter” bij het eliteteam SBIT.

Praktijken die zich voordeden tijdens de vorige regering. Toen was Chandrikapersad Satokhi minister van Justitie & Politie. Het team was zijn geesteskind, speciaal opgericht om hem te beschermen. “En om inlichtingen in te winnen”, zegt Santokhi nu als parlementariër. De bescherming zou vooral te maken hebben met het strafproces tegen Desi Bouterse. Misiedjan vindt dat het team zich wel eens vergaloppeerde.

En volgens Rashied Doekhie (MC/NDP) moest het team niets anders doen dan Bouterse liquideren. Santokhi ontkent dit: “Het team was er juist om de minister te beschermen tegen acties vanuit de kringen waar Doekhie het over heeft.” Het ging er op gegeven moment zo heftig aan toe dat de vergadering geschorst werd. “Jammer”, zei Guno Castelen (Nieuw Front/SPA). Met elite-eenheden is meer bedachtzaamheid geboden.

Bekijk ook:


26 REACTIES

 1. Je blijft lachen/huilen met de suri-rolemodels!

  Nog effe of momo had weer klappen uitgedeeld, enne ik bedoel schoenen.
  Momo your too deep in it!
  Phoe phoe vrienden kun je uitkiezen, fam krijg je gratuz……

  “Het verschil is dat CTU achter criminelen aangaat en bij Sbit het de criminelen zijn die achter mensen aangaan”, zei Doekhie”
  Complete verstandsverbijstering doekhie, shame on you!!! (starnieuws).

  En mini-ster misselijk zit gewoon rasta boeken te lezen tijdens de dna-meetings.
  Zie foto starnieuws. http://suriname.nu/101/starnieuwssuriname.html

  “Personen die zich veilig wanen, o fadong priet ding ede, want deng a no rasta”
  Aldus de Suri Minister van justitie…………… ?????????
  Meer van soortelijk uitspraken waren voor assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons reden de bewindsman tot de orde te roepen.” (starnieuws).

  Wat een schandelijke vertoning.
  Deze mensen nemen gewoon een loopje met de suri-bevolking……


  Maak melding

 2. mensen kijk in het heden en niet verleden want in heden zitten allemaal duister figuren en meneer doekhie jij moet je schamen man de hele wereld heeft mogen zien hoe jij ingetrapt werd door je collega en nu neem jij het op voor hun maar ja
  de naam van jouw zeg het al


  Maak melding

 3. deze doekhie ,, het enige wat hij kan beweren is mensen op allerlei manieren te schande maken..

  dat is zijn enige redding in het parlement..

  hij moet natuurlijk oppassen met zijn gedrag,het kan hem t.z.t. duur komen te staan..

  want zegd het woordt.. de kruik gaat net zolang te water tot het barst..

  in de vorige regering heeft hij e.e.a. al meegemaakt, nu zijn ze coalitie leden,maar toch..

  beschuldigen is één ding,maar harde bewijzen is wat anders,vooral als men besluit er een rechtzaak van te maken..


  Maak melding

 4. In iedere andere beschaafd land was die ongeleid projectiel Doekhie al lang voor de rechter gedaagd voor zijn ongenuanceerde uitspraken. In suriname mogen volksvertegenwoordigers de één na de andere beschuldigingen de eter in gooien zonder enige bewijst. Was niet deze zelfde Doekhie die moord en brand schreeuwde over aanslag om abrahams, was niet deze zelf leeghoofd Doekhie die miljoenen investering uit india had geregeld. die zelfde man die op de vuist ging met in het parlement met nu zijn politieke vrienden.


  Maak melding

 5. Rookgordijn om de aandacht af te leiden van de illegale CTU die moordend door het land trekt.

  Als Misiedjan en Raskalkende Doekhie zo goed op de hoogte zijn van misstappen van de SBIT dan moeten ze de zaak onder de rechter brengen. Maar dat doen ze niet. Dit is de zoveelste keer dat MC met allelei beschuldigingen komt maar niets door zet.

  MC is niets anders dan tories. Tories over de geweldige dingen die ze zullen doen, tories over de wandaden die anderen gedaan zouden hebben.
  Maar daden die zien we niet bij het MC. Loosers.


  Maak melding

 6. Moordenaars worden op handen gedragen en beschermd. De domme aanhangers die kozen voor leiders die in feite moordenaars zijn moeten niet klagen over onveiligheid. Terecht kost het handen vol aan belastinggelden van land,volk en gelukkig ook de domme aanhangers om deze onberechte moordenaars die in feite niets anders zijn dan barbaarse criminelen te beschermen tegen hun eigen soort. Moordenaars,criminelen,drugsbonzen allemaal wetverachters en onberrechte mensenrechten schenders. De aanhangers zijn in principe oliedomme stommelingen.


  Maak melding

 7. Zijn eigen Dubbele Agenda heeft hem toen vast en klem gezet.
  Denk jij dat hij VHP betrouwbaar zal maken.

  VHP zit goed fout met deze man er zijn dingen die gezegd moeten worden maar men doet nog steeds PSSSSSST >>!!!!!(STIL !!)Maar NPS wat zijn jullie domoren geweest.


  Maak melding

 8. Su. is twee dorpsgekken rijker geworden.
  Ik heb mij laten vertellen dat deze boys 1 zetel moeten delen.
  Maar wat zijn het mij twee idioten jullie weten wie >>>een noemt men Casie (de pieper gluurder)en Jasroen zo dom als een oen.
  DIN E TAKTAK LIKI LAW. !!!!!!!!!


  Maak melding

 9. Deze Miesidjan en Doekhie zijn een complete afgang voor Suriname.Dit zijn mensen uit de laagste regionen in de samenleving,die ons land zowel in binnen als buitenland belachelijk maken.


  Maak melding

 10. “Het team was zijn geesteskind, speciaal opgericht om hem te beschermen. “En om inlichtingen in te winnen”, zegt Santokhi nu als parlementariër”

  Wat dus een minister in Suriname richt zijn eigen team op om hem te beschermen en inlichtingen in te winnen. Hoe zat het dan met CIVD en de andere inlichtingendiensten, waren die niet goed genoeg voor Santokie.

  Deze zaak stinkt als de pest. Vooral nu blijkt dat tokkie zijn team speciale training heeft gehad te Apoera en wapens in hun bezit hadden die geen enkele andere dienst in zijn bezit had.

  Nu vraag mij af als Tokkie zijn leven nu geen gevaar meer loopt, dus was het alleen tijdens zijn ministerschap.

  Ik denk dat we de link ook maar kunnen leggen tussen een diesnt als deze en de berovingen die direct hebben plaatsgevonden toen de huidige regering is aangetreden.

  De geweldsopleving was duidelijk georkestreerd vanuit een bepaalde hoek voor politieke doeleinden, vroegen stichtte men brand, nu heeft men geweld en berovingen als pressiemiddel willen gebruiken.

  Nu is ook duidelijk waarom CTU in het leven is geroepen,. De President had het al gezegd de belangen zijn groot, en sommige zullen niet schromen terroristische activiteiten te ontplooien.

  President dringi eng dresi wakti siki. Sommige weten precies wat er speelt in Suriname. De President had toen ook al gezegd ze willen me vermoorden maar deng lei, Boxel met zijn gevangenis in de kelder zou als gevang moeten dienen op het moment dat de President zich op een van de rechtsdagen had begeven. Die hele scenario van ze, is in duigen gevallen, schaakmat.


  Maak melding

 11. Esmerald waar heb jij het in Godsnaam over?
  Weet je wat, laat maar. Ik wil het niet weten, mi ede.

  Determinist het schijnt dat die 30 jaar lange therapie niet heeft geholpen, je bent nog net zo getraumatiseerd als je zieke broer wikileak.

  Veels te vroeg gezond verklaard, ze moeten je heel snel weer opnemen, want je bent een gevaar voor jezelf. Yu o law helemaal.


  Maak melding

 12. Bij beschikking van de Minister voor Immigratie en Asiel , d.d. 14 juli 2011, onder nummer 1106-22-1319, is de vreemdeling Guno Finisie, geboren op 21 juli 1984, van Surinaamse nationaliteit, met toepassing van artikel 67, eerste lid, aanhef en onder c, van de Vreemdelingenwet ongewenst verklaard.

  Bij beschikking van de Minister voor Immigratie en Asiel , d.d. 14 juli 2011, onder nummer 9903-09-6119, is de vreemdeling Majobeni Mariana Apensoea, geboren op 15 augustus 1958, van Surinaamse nationaliteit, met toepassing van artikel 67, eerste lid, aanhef en onder c, van de Vreemdelingenwet ongewenst verklaard


  Maak melding

 13. Er moeten maatregelen getroffen worden tegen de Surinaamse criticus Naipal A.I. Dit kan zo niet verder! Ik ben een groot aanhanger van vrije meningsuiting. Laat dat voorop staan. Een ieder heeft het recht om zijn of haar mening te geven. Maar dat is echter een breed begrip. Hoe ver kan men gaan met het leveren van kritiek? Mag men een staatshoofd of minister tot op het bot beledigen?

  Mag men informatie naar buiten brengen die niet op waarheid berust en schadelijk is voor het imago van een hoge politicus. Ik denk van niet. Want waar blijft het respect? Hebben politici geen privacy of bescherming van hun goede naam en eer?

  Al geruime tijd analyseer ik de ingezonden stukken van Naipal A.I. op de nieuwssite van GFC. Ik kan alleen maar tot de conclusie komen dat wij te maken hebben met een persoon die niet helemaal spoort. Zij stukken zijn racistisch getint en sterk subjectief. Bovendien zijn ze kwetsend voor de hoogste man in het land, de president. Het is glashelder dat de man geen enkel respect kan opbrengen voor de democratie, immers: het volk heeft Desi Bouterse gekozen als staatshoofd.

  Via GFC draag ik de heer Naipal A.I. op om op te houden met zijn absurde analyses die kant noch wal raken. U maakt zich volstrekt belachelijk dus stop met uw opruiende inzendingen! Er zijn helaas toch nog mensen die de onzinnigheden van u serieus nemen.

  Ook vraag ik de regering om deze man, met in achtneming van zijn democratische rechten, tot de orde te roepen!

  R.Tirjo ndp Censuur op komst


  Maak melding

 14. Ja ja donkie domme dongkwie dhoekie je moet moord en brand schreeuwen om de aandacht van de minister( mininster van lonnie) afteleiden,want deze dommie djoekie is nogsteeds heel erg bang voor lonnie en somo. De minister miesdja zit nu in zijn achteruitkijkspiegel kijken. De Suries zijn niet geinteresseerd in de vorige dienst(eenheid van Santhoki) De Suries willen weten hoe het NU zit met de C T U.
  Limbo fawaka zullen we het hebben over ’t gedrag van deze nietszeggende minister Miesdja en de dc van Nickerie in BTO of mijn mening.
  Limbo jij bent de man die iedereen kon bellen om te komen praten en dat deed je heel snel. Je bewoog heel Su om mensen op te sporen als je vond dat ze iets uiteleggen hadden. Ping-ping pe yu de now? Terwijl a volk e krepeer yu zaka span.Dus ben je er nu niet meer voor het VOLK.(oog oor neus en mond dat ben je niet meer)Odi odi Sramang,want ding boi sidon bun ,maar de rest(a volk) e lasie gwe.
  Glenny


  Maak melding

 15. Determinist,
  Niet de moordenaars, maar de redders van de Surinaamse eer.

  Let maar op dat Surinamers pas na die periode met respect luisterden naar hun eigen volkslied.

  Dat koloniaal denken maakte terstond plaats voor het nationalistisch denken.

  Einde periode van bastaard Surinamers, die vlees noch vis waren.

  Mensen die de onderdrukkersfunctie van den Haag op zich hadden genomen.

  Hun naaste familie alleen mocht in den vreemde met een beurs studeren en de rest mocht creperen.


  Maak melding

 16. #14 Determinist.

  Ik heb dit stuk van gekke tirjo ook gelezen.
  Hoe heet gekke tirjo in het echie?
  Criticus dhr. Naipal gebruikt tenminste zijn eigen naam!

  Bij deze:
  Via WATERKANTNET draag ik tirjo. op om op te houden met zijn absurde analyses die kant noch wal raken. U maakt zich volstrekt belachelijk dus stop met uw opruiende inzendingen! Er zijn gelukkig geen mensen die de onzinnigheden van u serieus nemen.

  Ik heb dit stukkie even aangepast!


  Maak melding

 17. Beste Determinist,

  Er is vrijheid van meningsuiting of er is geen vrijheid van meningsuiting.

  Iedereen in Suriname mag zeggen wat hij wil

  Tot de orde roepen? je bedoelt dat hij zich moet melden op Zeelandia?


  Maak melding

 18. @Esmerald

  Het zijn ook typerende NDP postings in de sfeer van wij hebben gelijk en wij zijn dus niet verplicht feiten en argumenten te geven en iedereen die kritiek op de NDP levert die spoort niet, moet uitgesloten worden.

  Over een paar maanden zijn we weer op het punt aangeland dat volksmilities iedereen afluisteren, dat je met de bullepees krijgt als je een kritiese kant tekening plaatst en uiteindelijk zal 8 december zich herhalen. Het pad naar dit trieste gebeuren tekent zich inmiddels onmiskenbaar af.

  Vele zullen zeggen het volk krijgt de leiders die het verdient, dat klopt maar is geen reden om de zaak op zijn beloop te laten en de zaak wederom te laten escalleren in een moordpartij. Zoals het er nu naar uitziet zal zelfs de recente oprichting van het ICC geen drempel opwerpen aan deze idioten.


  Maak melding

 19. Lees op nummer 16, een kortzichtige en oliedomme reactie van meester garnalen hersens.
  Hij noemt onderdrukkers , moordenaars redder van surinaams eer.
  Misschien moet parapinto opzoeken wat redder inhoud want volgens mij weet die idi niet wat dat inhoudt.Een samenleving red je niet door ze dieper de stront in te dauwen,een samenleving red je niet door ze armer en dommer te maken EZEL dat je ben.


  Maak melding

 20. Naipal is niet goed bij z’n hoofd, Sbit van Santhokie kon wel info winnen dat criminelen hem wilden vermoorden, maar ze konden niet aan de info komen dat mevr: Santhokie zaken deed met een van de grootste crimineel van het land.
  Dus zo slim was Sbit niet dus.

  Ricardo Panka heeft gelijk, Santhokie moet niet doen als of hij de criminaliteit met wortel en tak heeft uitgeroeid, het is geen enkele minister in het verleden gelukt, en zal deze ook niet lukken en ook hen die in de toekomst komen.


  Maak melding

 21. Uit betrouwbare (netwerk)bron!!

  Er zullen binnenkort leden van deze geheime SBIT zelf naar voren treden en de waarheid vertellen.

  Deze mannen/vrouwen waren zo getraind om, indien nodig, zelf hun eigen familieleden te elimineren.Hun actieve periode was tussen 2006 en 2008.

  In Suriname weet men wel wie er allemaal in de SBIT zaten. Vergeet niet, dat Brunswijk en Somohardjo nu deel uitmaken van de regering in Suriname en ook spraakzamer zijn geworden.
  Ook in het korps politie praten sommige leden openlijk over deze periode en waar in Suriname zij acties hebben uitvoerd.

  Proberen jullie krantenartikelen van De Ware Tijd,over Santoki, periode oktober 2006 naar februari 2007,te bestuderen en jullie zullen zelf de waarheid ontdekken. Of vraag de politiecommandant van Tamanredjo over bovenbedoelde periode in relatie tot SBIT.
  Of bel maar toch PG Punwasie op.
  Srika


  Maak melding

 22. #23 Meneer Srika,

  Kunt U mij het verschil uitleggen tussen de SBIT en de BVD van de jaren 80?
  U schijnt over inside informatie te beschikken.
  Weet U of sbit ooit een burger heeft aangepakt(omgebracht)?
  Hoe zit het met de volksmilitie van de jaren 80?
  Ik ben niet zo op de hoogte van die periode, alleen maar van horen zeggen.
  Ik heb nog nooit eerder van sbit gehoord?

  Realiteit is dat de personen die aangesloten waren/zijn bij de bvd/volksmilitie vrij rond lopen in su.
  Realiteit is ook dat degenen die de trekker hebben overgehaald in 80 en tijdens moiwana,
  ook nog steeds vrij rond huppelen, ja toch paraatje.

  In principe heeft sbit nooit actie ondernomen? Dus ik begrijp die ophef niet.
  Het ziet er naar uit dat de commotie rondom sbit bedoeld is om de aandacht af te leiden van de ongeleide projectielen die lid zijn van ctu.

  Maar mss zie ik het verkeerd?
  Ik zie uw reactie gaarne tegemoet.


  Maak melding

 23. Het gaat er niet door wie ze getraind zijn maar waarvoor ze getraind zijn, wat hun mandaat is en wat ze doen

  SBIT. Defensieve trainingen en bestaande uit agenten die normaal hun werk doen maar slechts bij speciale gelegenheden als groep worden opgeroepen om belangrijke personenen te beschermen. [b]Als enigste in het lijstje puur devensief en NIET aggressief en repressief.[/b]
  Volksmilities: Zonder wettelijke basis en meer als spionnen van Bewind werden zij ingezet om te achterhalen wie krities was t.a.v. Bewind. Vaak gaven ze mensen opgrond van valse beschuldigingen aan omdat ze die personen niet mochten. Kortom niet legitiem repressie apparaat met enstige misstanden.
  BVD op basis van Decreet ingesteld machtsmiddel op aggressief op te treden tegen personen en bevolkigsgroepen die niet klakkeloos achter Bewind aan wilde lopen.
  TCU Onwettelijke paramilitaire organisatie die zonder enige wettelijke basis beschikt over zware wapen en deze ook gebruikt. On direct gezag van DDB persoonlijk en zonder de grondwettelijk vereiste parlementaire controle op een dergelijk militair orgaan.

  De enigste gerechtvaardigde conclussies die mogelijk zijn zijn de volgende twee
  -1- De president beschikt niet over de nodig kennis over de wettelijke en democratiese spelregels waarbinnen hij moet functioneren, doet ook geen navraag daarnaar bij zij adviseurs en heeft een illegale paramilitaire organisatie opgericht omdat hij niet beschikt over de kwaliteiten die een president hoort te hebben.
  -2- De president heeft willens en wetens lak aan alles en toont zich wederom de dictator die hij altijd al was.

  Hoe het ook zijn. Beide opties staan maar een conclussie toe. De DNA is genoodzaakt deze president per direct uit zijn functie te zetten zo niet dan is ook de DNA schuldig aan on(grond)wettelijk en anti democraties gedrag/handelen.
  Het feit dat wij in het verleden, de 80’s, ook ongewenste instituties hadden doet daar niet aan af. Evenzeer zijn de verhoudingen in de DNA en uitslagen van verkiezingen niet relevant. On(grond)wettelijk is en blijft dat ook al heeft een president 100% van de stemmen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.