Dorpen Surinaams binnenland slinken dramatisch

5

PARAMARIBO, 19 jul – Dorpen in het binnenland slinken dramatisch qua oppervlak. Dit stellen parlementariërs van zowel coalitie als oppositie. Economische activiteiten, vooral het zoeken naar goud, zijn de voornaamste oorzaak. Ronnie Asabina (AC/Bep) noemt een dorp dat tweehonderd hectare kwijt is aan een ondernemer. De overheid zou ongecontroleerd toestemmen. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen zegt van niet.

De regering houdt rekening met de inzichten van plaatselijke autoriteiten. Met name de districtscommissaris (vergelijkbaar met een burgemeester, red.) wordt om advies gevraagd. “Als hij zegt dat er geen bezwaar is, kunnen wij niet anders dan concessie verlenen. Het kan dan gebeuren dat dorpen inderdaad ingesloten worden”, zegt Hok. Maar volgens de parlementariërs speelt ook de erkenning van landrechten.

Maar daar wordt al jaren alleen maar over gesproken. De huidige regeerders hebben weliswaar beloofd de knoop door te hakken. Er komt binnenkort een conferentie. Net zolang is het duimen dat niet meer leefgebied van Inheemsen en Marrons weggegeven wordt. “We zullen van geval tot geval bekijken wat te doen”, aldus Hok. Voor land- en bosbouw in de leefgebieden krijgt niemand voorlopig toestemming.

- Advertentie -

5 REACTIES

 1. Het is pure hebzucht, die er toe zal leiden dat deze graaiers straks geen leefbaar stuk grond meer zullen hebben.

 2. Hok, verleen toestemming om naar goud te zoeken op jou terreinen die je in je bezit hebt (eigendom en erfpacht) en laat daardoor zien dat ook jij opgewassen bent in de vervuiling en beztiing van je woon en leefgebied

 3. Niet erg.De ‘dorpelingen’wonen nu toch in Paramaribo.Hun kostgronden hebben ze verruild voor rooftochten.Eenvoudig.

  Cobie.

 4. Gevolg nog meer boeven die hun heil in de stad komen zoeken. De naam Paramaribo mag dan worden Djoeka Fotto

 5. Ruilen!

  Tel hoeveel dorpelingen er zijn. Bepaal een noemer en geef elk dorpslid een stuk grond nabij Paramaribo. Het liefst bij elkaar zodat de dorpscultuur voortgang vindt.

  Leefgebied hebben en er niets mee doen en verkassen naar Paramaribo om andermans grond te bezetten, ontneemt alle rechten. “Ruilen” kan een oplossing zijn voor beide partijen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.