Aspiraties Surinaamse landbouw op regio gericht

7

PARAMARIBO, 17 jul – De toekomstdromen voor de agrarische sector zijn gericht op de regio. Dit zegt minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. Het is een streven dat al bij aanvang van de regering Bouterse is vastgelegd. De vraag in het Caribisch gebied is groot, maar Suriname heeft er tot nog toe geen gebruik van gemaakt.

Agrarische producten gaan slechts mondjesmaat de grens over. Maar de drang wordt steeds groter om over de beperkingen heen te komen. “De ontwikkeling van de agrarische sector moet de voedselveiligheid en voedselzekerheid voor de Surinaamse samenleving duurzaam veiligstellen. Op de lange termijn moeten wij komen tot een agrarische sector, die een significante rol speelt binnen de Caribische agrarische handel”, zegt Setrowidjojo. Het is nu invullen.

Maar of de producenten er ook klaar voor zijn, is zeer de vraag. Het ministerie heeft een conferentie georganiseerd om vooral knelpunten te achterhalen. Landbouw en veeteelt kampen met een reeks problemen, vanaf grondnood tot exportbeperkingen. Het Caribisch gebied is niet bepaald één van makkelijkste afzetgebieden. Vicepresident Robert Ameerali vindt dat ook de inslag van producenten aan verandering toe is. Samenwerken is meer dan ooit noodzaak.

Bekijk ook:


7 REACTIES

 1. Setrowidjojo, je soortgenoten hebben 1000-den ha grond ingepikt.Vandaar grondnood.En niet om te produceren, maar om te speculeren.En wat mij opvalt, is; dat je wat uitkraait zonder erbij na te denken.De hele structuur moet veranderd worden. De manier waarop nu in Sur wordt geteeld, was ook al 40 jaar terug.Je moet met de tijd mee. Toen je in Ned was, en volgens mij voor het eerst in een kas bent geweest, riep je meteen dat we in kassen moeten telen.Maar minister, Sur heeft geen glazen kassen nodig.19 jaar terug heb ik een complete plan ingediend bij jouw soortgenoot die toen minister was en Kadi Kartokromo was toen zijn adviseur.Kadi kon voor mij regelen, maar zijn vraag was; hoeveel procent (%) krijg ik? Zo wordt er in Sur gewerkt.Dit zijn bandieten van de hoogste plank en willen Sur vooruit helpen. Ze helpen zichzelf alleen maar vooruit.Ik kan jullie gratis adviseren en resultaat gegarandeerd.Succes.


  Maak melding

 2. Kan mij, gezien de veranderde stelling name van de regering, niet aan de indruk onttrekken dat de regering mijn postings waarin in ik op de noodzaak een integrale logistieke ketenbenadering gelezen heeft.

  Nu maar hopen dat ze het goed begrepen hebben, dat ze het kunnen vertalen naar de dagelijkse praktijk, dat ze de nodige acties gaan nemen en dat allemaal binnen een redelijk korte tijd.


  Maak melding

 3. setro luister no..

  van uit een iforen toren uit je mond te lullen is mooi,maar de invullung..

  Leg mij uit,wie de gewassen moet verbouwen,
  wie moet het verwerken,
  wie moet het distribueren
  wie moet het opkopen
  wie moet het verzenden van waar

  waar zijn de afzet gebieden ,,wat is de prijs indicatie..

  Setro heb je ooit een indicatie gemaakt hoe het eruit moet zien,wat de gevolgen consequentie zijn..
  is er een garantie voor de prijs voor je gewassen

  Vergeet vooral miet,wie het moet verbouwen,wie zijn de wroko-mangs/oemas

  Pa/ma lantie bezit meer dan tienduizenden lantie wrokomangs/omoes,laat zij alvast wat doen..

  zij krijgen immers een prachtig salaris loon voor niks doen..


  Maak melding

 4. Grote regentijd!

  Het is grote regentijd in politiek Suriname.
  De grootte van de plannen die men lanceerd
  is veel meer dan de vele regendruppels.

  Plannen maken is 1, uitvoeren is 2. Ik wacht op de eerste plannen die ten uitvoer zijn gebracht waar de bevolking van Suriname wat aan heeft. Tot nu toe is het baden in de regen en tokotoko verspreiden. ‘k Wacht af!


  Maak melding

 5. Hendrik
  De tijd van praten is voorbij het gaat nu om de problemen op te lossen.Er bestaat een voedsel te kort op de wereld die opgelost moet worden,neem Noord Kenia daar heerst er een hongersnood de grootste die ik van gehoord hebt.Wordt er in Suriname meer geplant dan kan er ook meer geëxporteerd worden.


  Maak melding

 6. Hier in Nederland wonen een half miljoen landgenoten zou het niet beter en verstandig zijn om jou te richten om een mark waar je zeker weet dat jou tropische producten afzet hebben, maar nee In plaats daarvan worden vis en andere producten volgestopt met drugs, en daar gaat jou afzet mark.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.