Suriname meer open voor sportlui en Aziaten

7

PARAMARIBO, 13 jul – De deur gaat zo wijd mogelijk open voor onder meer sportlui van Surinaamse komaf en mensen die mee kunnen helpen ontwikkelen. “We vinden het niet kloppen dat we voor landen als China en India, waaruit we grote investeringen verwachten, een streng visumbeleid hanteren”, zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken.

Het visumbeleid wordt dan ook een stuk soepeler, zij het met de voet nog altijd op de rem. Het laatste vooral om veiligheidsredenen. Migranten worden in categorieën verdeeld volgens het soort specialiteit dat ze meebrengen. Voor Surinamers in de diaspora komt een economisch criterium dat direct gelinkt is aan hun deskundigheid. Het criterium moet onder meer de plek helpen bepalen waar deze groep het best kan worden ingezet. Migranten uit China en India krijgen ook categorieën.

Die moeten uiteindelijk bepalen in welke economische sector ze terecht komen. De bijdrage aan de economie moet duidelijk zijn, volgens Lackin. Voor sportlui komt een speciale regeling. Het voorbereiden zal nog wel even duren. “Belangrijk is, dat als je integreert er geen onnodige hobbels moeten zijn”, aldus Lackin. De versoepeling trad al tijdens de vorige regering in. Buitenlanders van Surinaamse komaf hebben al minder verblijfsproblemen.

7 REACTIES

 1. Is dit menens?

  Nou, gepensioneerde SurNeds die remigreren worden met een jalouziebelasting van 33% van hun pensioen belast. Wie hou je voor de gek?

  De economie wordt door deze remigreerders in alle vormen gespekt, zonder dat het de Surinaamse overheid wat kost en die gekke stommerds jagen deze groep weg met een jaloeziebelasting?

  Soms zoekt men de winst in de verkeerde hoek.
  Wat denken we dat die paar tijdelijke sporters permanent te bieden hebben? Aziaten OK! Maar dan gaat je eigen bevolking zeuren over buitenlandse voorkeursbehandeling.

  Investeren doe je om winst te maken. En dat doe je in een veilige, geruststellende en politiek stabiele omgeving. En dat is de omgeving waar Lackin in zit zeker niet! Criminelen kunnen met criminelen samen werken
  tot ze elkaar de oorlog verklaren en het uit moorden begint. Sporters trappen daar niet in!

  Omdat Seedorf en Drente de president een hand hebben gegeven wil dat nog niet zeggen dat ze hem OK vinden. Ze vinden hun land en zichzelf belangrijker dan heel die president.
  Om wat te bereiken moeten ze langs hem gaan maar dat is ook alles wat ze hebben gedaan.

  De Aziaten die het Palmolieproject wilden opstarten hebben ons land verlaten en gelaten voor wat het is. Ze hebben de te hoge salariskosten de schuld gegeven maar zijn eigenlijk voor corrupte/onveiligheid opgestapt. Met deze regering ga je niet in zee, anders verdrink je.

  Schaf die jalouziebelasting van 33% af en
  duizenden gepensioneerde SurNeds spekken ongemerkt de Surinaamse economie door te bouwen, te wonen en te spenderen.
  Die paar sportlui die men in het oog heeft zijn tijdelijke investeerders die bij het minste en geringste trobi weer weg zijn.


  Maak melding

 2. Hoewel ik het m=niet altijd eens ben met de standpunten van deze minister ,vindt ik dat hij duidelijke taal spreekt en visie toont.Nu hebben we een overschot aan import-Chinezen ,die allemaal snel rijk willen worden en dan zo snel mogelijk weggaan.We moeten van de immigranten eisen dat ze de gemaakte winsten in ons land investeren.Het is belachelijk dat bijna alle winkels door vreemdelingen worden gerund.Kunnen wij Surinamers niets of zijn we te lui?


  Maak melding

 3. “De bijdrage aan de economie moet duidelijk zijn”

  That’s all what is needed. In Amerika bijv. krijg je direkt een verblijfsvergunning als je een half miljoen gaat investeren. In Panama, Bahama’s, Belize en vele andere landen krijg je direkt een verblijfsvergunning of paspoort als je bijdrage voor de economie duidelijk is.


  Maak melding

 4. Je slaat de spijker op de kop,jullie zijn te lui,hand ophouden en klagen is het enigste waar jullie goed in zijn,een flinke schop onder jullie kont zou de beste remedie zijn!!!!!!


  Maak melding

 5. @ frontlosers ,
  geeft antwoord op de vragen die nummer 2 stelt a.u.b.
  Zwarte mensen gunnen hun eigen soort niets dat is het probleem. die chinees spreekt geen enkel taal die in suriname gesproken wordt toch heeft die man binnen korte tijd verblijfsvergunning, rijbewijs en een zaak rara hoe kan dat? voor een geboren surinamer die een zaak wil beginnen in zijn geboorte landen zijn de drempels 100x hoger. ik heb voorbeelden zat hoe onze eigen mensen worden tegengewerkt in suriname.


  Maak melding

 6. Hallo Jako,

  “Kunnen wij Surinamers niets of zijn we te lui?”

  Feit is dat elke import Chinees binnen een 1/2 jaar een eigen onderneming start. Ik kom al 30 jaar in Suriname en heeft nog nooit een Surinaamse Creool met een eigen winkel gezien.


  Maak melding

 7. 4e rangs Tafeltennissers uit China willen wel naar Suriname komen. De beste 2 of 3 categorien komen zeker niet. Suriname kan ze niet betalen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.