Conferentie over landrechten Suriname in oktober

4

PARAMARIBO, 12 jul – De conferentie over landrechten van Inheemsen en Marrons is uitgesteld. Dit zegt minister Linus Diko van Regionale Ontwikkeling. De aanvankelijke datum bleek niet haalbaar. De redenen zijn meer politiek van aard.

De regering heeft de handen vol aan de begrotingsbehandeling. Ook moet het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma voor september worden afgerond. “Nu kunnen we ook beter aan de voorbereiding werken”, zegt Diko. President Desiré Bouterse beloofde de conferentie al kort na zijn aantreden om het probleem van aanspraken op de traditionele leefgebieden in het binnenland eens grondig te doorspitten.

Aanvankelijk was eind juli geprikt, het wordt nu eind oktober. Inheemsen en Marrons dringen steeds meer op een oplossing aan. Economische activiteiten zetten de traditionele leefwijze in het binnenland onder druk. Vooral de vondst van goud in leefgebieden is aanleiding voor conflicten. Zelfs onderling betwisten gemeenschappen elkaars aanspraken. Suriname behoort tot de laatste landen op het westelijk halfrond waar erkenning nog een issue is.

Bekijk ook:


4 REACTIES

 1. Toen de militairen de macht hadden in jaren tachtig, maar ook ten tijde van Jul Wijlebos heeft de ndp niets gedaan. Vele ndper’s hebben goud en houtconcessies. Ook lon en co. Ook deze regeerperiode wordt het niets, integendeel het wordt oorlog om grond. Met boeven en moordenaars kan men niet vertrouwen, op de domme aanhangers na en de poepvliegen en parasieten die het volk verder bestelen en bedotten.


  Maak melding

 2. Vreemd want de mensen die hier aan werken werken normaal toch echt niet ook aan de begroting. In een normaal democraties land worden dergelijke zaken door verschillende specialisten afgehandeld. Het grondrechten probleem is vooral juridies en de begroting en MOP zijn economies en financieel. Een goede leider coordineerd en wijst de taken toe naar zijn specialisten. Een magalomane dictator denkt dat hij alleen alles kan doen.

  Dit roept de vraag op of DDB er mogelijk belangen bij heeft om de oplossing van het probleem uit te stellen? Zouden de belangen van hem en zijn matie in de goudsector soms een rol spelen??

  Hoe het zij hieruit blijkt hoe dan ook dat DDB ondanks alle grootspraak voor de verkiezingen na 1 jaar nog steeds geen goede visie heeft op de aanpak van dit probleem dan wel dit probleem niet wil oplossen .


  Maak melding

 3. Ik hoop dan dat ze eindelijk uit Par’bo weggaan.Ze hebben mij niet op de rand van hun woongebied geduld.Als fótó néngé werd mij duidelijk gemaakt dat het binnenland aan de boesie-néngé behoorde en de stedelingen verboden was enige economische activiteiten aldaar te ontplooien.Vooral het koor van na so a dé galmt mij nog na.

  Cobie.


  Maak melding

 4. Al jaren, ook tijdens Veni, klagen we op de diverse fora over het feit dat de overheid alleen maar praatgroepen opricht en nooit tot acties komt. Al jaren staat dit punt op de agenda. Er ligt zelfs een uitspraak van de OAS dat SME hier werk van moet maken. Er is een paar jaar terug al een zoveelste praatgroep onder Veni in het leven geroepen.

  En DDB doet er nu een jaar over om met het grandioze idee van een nieuwe praatgroep te komen. Die man is echt geweldig, die lost de problemen op en brengt SME echt vooruit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.