Campagne tegen ontsporing Marronjeugd Suriname

36

PARAMARIBO, 11 jul – Een voorlichtingscampagne moet helpen een eind te maken aan de ontsporing van jongeren binnen de Marrongemeenschap. Initiatiefnemer is parlementariër Ronnie Brunswijk. De campagne loopt vooral via radiostations en buurtbijeenkomsten. De doelgroep is bewust gekozen.

Vooral Marronjongeren raken de weg kwijt door uiteenlopende omstandigheden. “Mensen moeten op hun fouten worden gewezen en de gemeenschap moet ook helpen corrigeren als die merkt dat zaken fout gaan in de omgeving”, zegt Brunswijk tegenover de Times of Suriname. Zelf ook van Marronafkomst, wind hij er geen doekjes om: de gevangenissen puilen uit van ontspoorde Marrons.

Daar zitten sociale aspecten aan. Veel jongeren komen naar de stad zonder goede opvang. In het binnenland waar de Marrons oorspronkelijk wonen, is er nauwelijks kans op ontwikkeling. Urbanisatie is dan de beste optie, maar verloopt zonder enige overheidsbemoeienis. Vooral huisvesting en onderwijs lopen vaak mank. Brunswijk wil nu voorloper zijn op meer overheidszorg.

Bekijk ook:


36 REACTIES

 1. Met als gevolg dan een marron minister Misiedjunk zeg dat het occuperen van andermans grond in de stad moet kunnen, om dit huisvestingsprobleem op te lossen. Dit zal niet gaan werken. Er is geen enkel beschaafd land dat het stelen van andermans eigendom veroorlooft, behalve Suriname die met dit voorstel wil komen. Het zal en moet niet gebeuren.


  Maak melding

 2. Goed plan!

  Maar Ronny zou niet degene moeten zijn die dit zegt. Zo’n goed voorbeeld is hij niet geweest, integendeel!

  Maar afgezien daarvan vindt ik dat de totale bevolking van Suriname kans op vooruitgang in materiele, spirituele, maatschappelijke maar vooral sociaal/menselijke zaken moet maken.
  Je zal de jongeren daarvoor naar de stad moeten halen want in de dorpen zal de dorpsmentaliteit blijven overheersen en het gedrag zal daar dus niet veranderen.
  Via bij voorbeeld jongens en meisjes Internaten kan je ze scholen in gedrag en ook nog een arbeidsopleverende opleiding laten volgen.
  Hier komen zeker kosten voor de overheid en de samenleving bij kijken. Maar als we steeds weer gaan vragen “wie moet het betalen?” dan moeten we er niet over beginnen. Door mensen die onterecht een (te hoog) salaris bij de overheid krijgen weg te sturen zal er voldoende money over blijven om dit plan te realiseren.
  Je kan de jongeren ook een renteloze lening verstrekken die ze later na vinden van werk terug moeten betalen. Let wel: de lening wordt intern en onder beheer ingezet voor onderdak, onderhoud en levensbehoeften.

  Misschien dat we de vruchten over 10 jaar kunnen plukken.


  Maak melding

 3. Dit is zuiver apartheid in sme.

  Waarom alleen de jongeren van marrons,waarom niet alle jongeren van alle rassen samen opvoeden..

  Kijk dat ronny een crimineel is, bank-rover, moordenaar ,oplichter, verkrachter ,drugs-dealer ,veroordeelde, wordt opgezocht door het buitenland kan niet naar Albina ,vraag ik mij af,hoe hij dit naar voren zal brengen en uitleggen aan die jongeren..

  Wat voor verhaal zal hij vertellen aan jou kinderen.

  Elk inwoner in sme weet vanaf zijn geboorte alles over deze ronny.

  Maar ik ben benieuwd en wat zal de reactie zijn van baas en misie-djan jus/pol,die zelf uit die gelederen komt en juist advieseert,dat zij de marrons kunnen en moeten rover en stelen moorden en oplichten om aan de kost te komen..


  Maak melding

 4. Goed zo Brunsie.

  Zo horen zaken opgepakt te worden. Niet alleen woorden, maar ook daden. Niet altijd en voor alles hoort de overheid het voortouw te nemen, we moeten als Surinamers leren onze handen in eigen boezem te steken.

  Suriname voor en van ons allen, niet alleen van de welgestelden en minderwaardige racisten. Het wordt tijd dat de Marrons en de Autochtonen hun plaats binnen de maatschappij opeisen, klaar.

  Die racistische fronters hebben deze mensen al jaren als minderwaardig behandeld, a kaba.


  Maak melding

 5. die mensen moeten van huis manieren leren en zichzelf eigen maken dat rover en slachten en verkrachten onder geen beding een oplossing is voor hun problemen. maar heel die gemeenschap heeft volgens mij deze fatsoensnormen niet daarom leren ze dat niet en wordt het de jongeren ook niet aangeleerd en hebben ze dat niet in hun bloed. ze moeten leren dat mensen anders zijn dan de dieren waarop ze in het binnenland jagen!!!
  Anders moeten ze zelf maar flink gepakt worden en zelf ervaren wat de impact is van hun gedrag op andere mensen.


  Maak melding

 6. “Mensen moeten op hun fouten worden gewezen en de gemeenschap moet ook helpen corrigeren als die merkt dat zaken fout gaan in de omgeving”, zegt Brunswijk

  Heb ik vorig jaar getracht te doen bij jongeren die voor de winkel een parbo fles op straat kapot gooiden. Ik zei “brada a san disie joe ne doe tap joe prasie foe sang edé joe e trowé en broko a batra tapoe stratie” .

  Ik kreeg als reactie terug “sang joe e bemoei, waka doro befosie mi djoek joe mars”.

  Dus liep ik rusitg door en dacht goed te doen maar kwam ik van een koude kermis thuis.
  Dus Brunsie, vertel me eens wat je dan hiermee moet doen?
  Je raakt onherroepelijk in problemen want deze jongeren denken de wereld ontdekt te hebben en dat deze van hun is.
  Sarie torie brada


  Maak melding

 7. Die campagne zou moeten bestaan uit het opzetten van voldoende leefomstandigheden werkgelegenheid, gezondheidszorg en voldoende onderwijsfaciliteiten.

  Voor de rest zie onder andere de 10(tien) geboden in de Bijbel.


  Maak melding

 8. Zou het niet verstandig zijn om deze job aan iemand over laten die beter geschoold is en van een onbesproken gedrag is.
  Er moet meer gebeuren dan een Campagne op de radio. Ik heb een voorstel dat geld wat gestoken wordt in een zogenaamde (dienstplicht)privé legertje kan beter besteed worden aan onderwijs en werkgelegenheid voor alle jongeren in suriname.Ik vraag mij af of er geen betere rolmodellen in suriname zijn dan brunswijk en Bouterse.


  Maak melding

 9. Wat een onzin.
  De jongeren ontsporen omdat ze geen enkele kans hebben op een menswaardig bestaan.
  Er is geen kans op werk en hun voorbeeld Brunswijk laat zien hoe je met stelen, bedriegen en geweld hogerop moet komen.


  Maak melding

 10. Brunswijk is zelf een veroordeelde drugscrimineel en als Marron geeft hij het goede voorbeeld.

  Brunswijk heeft zijn eigen volk te Moiwana door DDB levend laten roosteren. Meer dan 50 baby’s, kinderen, (zwangere) vrouwen en bejaarden zijn toen vermoord en plat gebrand. Nu is Brunswijk grote vrienden met DDB, de moordenaar van zijn eigen volk, de Marrons.

  Deze gevluchte generatie Marrons/Djoeka’s heeft nooit een school bezocht. Mocht niet werken en onderwijs genieten in Frans Guyana.

  Brunswijk heeft zijn eigen volk verraden en verkocht voor een paar Ministeries en hoge posten. Ongeletterde Brunswijk, met 1600 hectare domeingrond en goudconcessie in het binnenland, drugsbaron, drugshandelaar en verrader van zijn Marrons (omhelzend met DDB) is het beste voorbeeld voor de Marron jeugd.

  Brunswijk, alleen met het uitdelen van de gratis Sociale Dienst Kaarten kom jij er niet. Leer eerst zelf wat normen en waarden (jouw voorouders hadden dit wel) en dan kom jij met je analfabetisme.


  Maak melding

 11. Dit is Suriname op z’n marronskop:
  Ik ga ergens naar marronland en begin een stukje grond te bewerken voor whatever.
  Wat denk je dat er gebeurt???
  En wat denk je dat de (wan)beleidsmakers zeggen??????

  A so mi takkie
  Het zou raar zijn dat deze posting niet wordt verwijderd!!!


  Maak melding

 12. Er zijn altijd mens in de regering geweest die geen vlekkeloze verleden hebben gehad.
  Wat eingelijk niet zou mogen in het belang van het land.
  De jeugd nemen de regering niet serieus.
  Ze voelen zich juist sterk omdat ze hun als voorbeeld figuren zien.
  Ik denk dat de hele situatie van onveiligheid mede daardoor komt.
  Misschien bedoelen ze het goed ,hebben misschien hun leven verbetert .
  Maar hoe dan ook je kunt het verleden niet wissen,het werkt nu juist tegen.
  Maar ik denk dat het ook in de genen zit ,elk bevolkings groep heeft iets.
  Het is altijd goed om actie te ondernemen,maar ik heb weinig hoop.
  En de ouders moeten daar op aangesproken worden want het is puur opvoeding.
  Jong geleerd oud gedaan.
  En ze zullen echt niet werken ze hangen liever op een hoek bij elkaar dan dat ze vooruit komen.
  Als je in paramaribo loopt en rond kijk dan is er 1 groep dat opvalt ,en waar? is de rest aan het werk?


  Maak melding

 13. Goed zo Brunsie.

  Zo horen zaken opgepakt te worden. Niet alleen woorden, maar ook daden. Niet altijd en voor alles hoort de overheid het voortouw te nemen, we moeten als Surinamers leren onze handen in eigen boezem te steken.

  Suriname voor en van ons allen, niet alleen van de welgestelden en minderwaardige racisten. Het wordt tijd dat de Marrons en de Autochtonen hun plaats binnen de maatschappij opeisen, klaar.

  Die racistische fronters hebben deze mensen al jaren als minderwaardig behandeld, a kaba.

  frontlosers

  Loser als je tegen front bent ben je zeker een frontloser. De autochtoon en de alochtoon die minder bedeeld zijn mogen misschien iets harder gaan werken om vooruit te komen, vooral scholing. Als ze iets op te eisen hebben moeten ze in bakra kondre zijn en zet ze niet tegen hun eigen kondre mang op, jij ziekelijk racist je zit zeker in bakra kondre jo land verrader.
  Grantangie.


  Maak melding

 14. Alleen domme mensen geloven dat onberechte mensenrechtenschenders, moordenaars,drugscriminelen,bankrovers, geweldenaars het land vrede en voorspoed zullen brengen. Dus 30% van dit volk is immoreel en oliedom geweest door te stemmen op deze bloeddorstige beesten van mensen.


  Maak melding

 15. #11, wikileaks
  Je kan merken dat je volgens mijn bescheiden mening geen weet hebt hoe het werkt bij dit soort jongeren.
  Als je ervaring had met sociale wetenschappen zou je weten dat dit soort jongeren juist vooral van types als Brunswijk, Santhoki of Bouterse veel meer aannemen dan van geschoolde types als een Breeveld Jessurun, Randjietsing of Panka om maar een dwarsstraat te nenem.
  Je moet de straattaal en lichaamstaal beheersen, maar ook de uitstraling hebben dat je weet wat ze voelen en denken, maar dat met jou ook niet valt te sollen.
  Ik hoop dat ik jou wat heb bijgepraat maar tevens dat je mij niet kwalijk neemt dat ik 30 jaar binnen de sociale wereld als referentiekader gebruik en niet betweterig wil overkomen.


  Maak melding

 16. Zo werd eens tijd…

  Harry met je opmerkingen over ‘slachten en verkrachten’ lees het artikel over riooljournalistiek in de Parbode van juli 2011: weet wat je zegt…


  Maak melding

 17. He Lonnie,
  begin Bonjanski te dreigen met de.45.Zijn zoon heeft al op 16 jarige leeftijd een politie agent meppen verkocht in de mall en de zaak in den minne geschikt.Of te wel in de pot zonder oren gestopt.

  Cobie.


  Maak melding

 18. Hallo Granman,

  Wat je verteld is hard maar de waarheid.
  Brunswijk is door zijn verraad aan zijn eigen volk nog minder dan een kakkerlak en heeft geen enkel recht van spreken.


  Maak melding

 19. Lees mijn reactie van 20 mei 2011.

  Dit n.a.v. het artikel “Brunswijk: meeste criminelen Suriname zijn Marron.

  Er is meer aan de hand met deze jongeren.Specialistische hulp is zeker ook geboden.
  Srika

  Oorzaak van die omslag?

  Mijns inziens is de oorzaak van deze criminele neerslag onder een deel van de Marrons te wijten aan:

  1. de gevolgen van de uitstraling van de binnenlandse oorlog in Suriname. veel van deze toen jonge Marrons hebben deze oorlog actief/passief meegemaakt of zijn na die oorlog geboren, maar met die beïnvloeding groot gebracht. Zij weten dus niet beter.

  2. urbanisatiestress in relatie tot hun cultuur-traditionele gezagsverstrooiing en acceptatie daarvan door derden.

  Een belangrijke groep onder deze Marrons geniet nauwelijks van de stedelijke voorzieningen; kunnen daarmee niet omgaan of zijn binnen de activiteiten van het stedelijk spectrum aan hun lot overgelaten waarbij vanaf het begin een duidelijke vorm van stereotypering van deze groep te constateren was.

  Ook het niet ter beschikking willen of hebben
  van hun traditionele gezagstructuren, binnen de urbane samenleving van Paramaribo, heeft aan deze toename van criminaliteit meegewerkt.

  Belangrijk is hierbij dat deze groep Marrons zich al jaren bedrogen en verraden voelt door hun eigen Marronleiders, die zich maar blijven verrijken.

  Is deze toename van criminaliteit misschien ook een protest tegen de te lijden wanhoop en armoede (oorlog)stress?

  Ik heb ook een deel van mijn leven in het mooie en vriendelijke Brokopondo gewoond. Ook heb ik enkele jaren terug een urbanisatie- stroom van Marrons naar de Schimmelpennick straat in Paramaribo geobserveerd en zag toen al elementen zich ontwikkelen richting wanhoop, armoede en criminaliteit.

  Maar niemand wilde toen luisteren. De politiek had toen andere prioriteiten en was ziende blind.

  Ja, zelf politieke leider Brunswijk was toen binnen de Frontregering ziende blind en huilt nu krokodillentranen.

  Er is veel werk aan de winkel!!!!

  Srika wil zeker zijn steentje bijdragen aan een oplossing. Dit deel van de bevolking van Suriname heeft ook recht op een eerlijk en menswaardig bestaan.
  Srika

  Srika


  Maak melding

 20. We zijn allen alochtoon in Suriname de enigste autochtonen zijn de indianen.
  Als je het als racisties ziet dan moet je het bewijs toch opzoeken in africa ,ook daar kunnen ze zich niet redden door geweld.
  Dus hoe zo racist .


  Maak melding

 21. En het houdt maar niet op:

  “Leo Brunswijk, een jongere broer van ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk, is voorgedragen als de nieuwe directeur van NV Havenbeheer. Brunswijk was tijdens de Nieuw Front-regering namens A-Combinatie president-commissaris van SLM. Tijdens dit bewind is hij nog niet ‘geaccommodeerd’.

  Hebben Surinaamse politici nu echt geen schaamtegevoel????


  Maak melding

 22. @Roy Coco #22

  Ja het klopt dat deze figuren hun rol model kiezen bij figuren die als krachtig op hen overkomen. Maar je stuk mist de nodige logica. Immers dat zou dan een reden moeten zijn om gepaste coaches voor die figuren te zoeken die ze in een soort verenigingsverband op het goede spoor zet. In dat geval zou ik figuren met een evident drugsverleden en wakaman mentaliteit resoluut afwijzen. M.a.w. Bruns en DDB zijn niet geschik voor zo’n functie als street-corner-worker.
  Waar deze figuren helemaal niet geschikt voor zijn is om als politicus te functioneren. Je maakt daar de denkfout te denken dat een politicus als voornaamste taak het begeleiden van ontspoorde jeugd heeft. In ander landen zien we juist dat dit soort rolmodelllen terecht geweerd worden uit de politiek of hoog uit als pias a la Wilders figureren.


  Maak melding

 23. Hebben Surinaamse politici nu echt geen schaamtegevoel????

  @Henk Molenaar

  Neen dat hebben ze niet want zelfs voor een kwartje vernagelen ze hun familie.


  Maak melding

 24. @ 29 Henk Molenaar: Suriname en schaamtegevoel?
  Het gaat alleen maar over corrupt handelen. De één regelt alles voor zijn familie (DDB en vrouw en zoon en aangetrouwde clan), Brunswijk voor zijn , broers, halfbroers, halfzussen, 2e en 3e en 80ste vader, 101 stiefmoeders en de rest van de Marrons.

  Heb je het gehoord van de ongedierte bestrijder Nasibdar bij de brandweer van de NS (nieuw Suriname, ik geloof een moslim politieke partij). Hij is zo besmet met het ongedierte dat hij nu benoemd is met terugwerkende kracht tot een of ander ongedierte Adviseur op een ministerie met een heel hoog smeergeld per maand uit de staatskas. Accomodatie heet dat in Schaamteloos Suriname.


  Maak melding

 25. Molenaar,
  Wat is jou probleem?
  Dit is puur sang een Surinaamse aangelegenheid.

  Jij bent 1 van die pattjakkers die is blijven steken in de koloniale tijd.

  In Suriname bepalen Surinamers. Jullie tijd is om!!!


  Maak melding

 26. @ Roy coco.
  Laat mij niet lachen met jou sociale wetenschappen.Ik zie het al voor me dat Mohammed Bouyeri of willem Holleeder volgens jou sociale wetenschappen als voorbeeld worden gebruikt om ontspoorde jonge marokanen of andere jeugdigen hier in Nederland op het rechte pad te brengen.


  Maak melding

 27. Het is mij wel duidelijk dat je in Su niet ervaren/geschoold ontwikkeld hoeft te zijn om politiek te voeren. Waarom stuur ik mijn kinderen nog wel naar school? Met vriendjes politiek, connecties en corruptie bereiken ze toch wel de top. Brunsie en bouta hebben ’t toch ook geflikt “carriere”. Er wordt vergeten door het volk die hiervoor gekozen hebben, dat de rest van de wereld niks te zoeken heeft in een bananenwinkel. De toekomst van ons kinderen hangt af van de conecties die ons leiders maken in het buitenland.

  Grantangie


  Maak melding

 28. @ nummer 33 paramanpinto,
  wanneer het jou uitkomt dan is het een surinaamse aangelegenheid, als je zo grote waffel hebt moeten daar in suriname alles zelf doen en ook geen giften aannemen stuur die amerikanen naar huis die jullie komen helpen met jou grote MC smoelwerk. Stuur die blanken die jou criminele president nu adviseren hoe hij zich moet gedragen want limbo kan dat niet, ik hoor niets meer van limbo met zijn grote smoel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.