24/7 economie in Suriname wordt de uitdaging

22

PARAMARIBO,10 jul – Een ware uitdaging. De idee van een 24/7 economie die minister Michael Miskin van Handel & Industrie lanceerde, is geen eenvoudige kost. Niet alleen economische factoren spelen mee. Ook de culturele inslag van mensen is niet te onderschatten.

Dit stellen hoeft niet te betekenen dat een 24/7 economie bij voorbaat van de hand wordt gewezen. Integendeel, Suriname zou er absoluut wel bij varen. Alleen, hoe goed moet je de Surinaamse mens kennen voor een gedegen business plan richting dit soort economie? De algemene klacht in Suriname is dat er zo weinig werkgelegenheid is. En toch krabben Chinezen, Brazilianen, Haïtianen en Guyanezen zich rijk aan Suriname.

Zien die dan iets dat Surinamers over het hoofd zien? Hoeveel werkgelegenheid zou er al niet zijn als zij zelf aan het krabben waren geslagen? Met alle mogelijkheden van spin-off en toegevoegde waarde? Een 24/7 economie moet vooral werkgelegenheid scheppen. Hoe langer ondernemingen open blijven (vierentwintig uren per dag, zeven dagen per week), hoe meer werkgelegenheid, is de redenering. Welk soort buitenlanders staat straks in de winkel?

22 REACTIES

 1. Surinamers en een 27/7 economie………

  Wat denk je nu zelf????

  Dat wordt weer Chinezen en Brazilianen importeren want die werken tenminste.


  Maak melding

 2. Het gaat om de productiviteit die omhoog moet, niet om de kloktijd.
  Of wordt er soms bedoeld dat de ongeschoolde en onkritiese aanhang nu 24/7 hun onzin op het forum moeten posten. Daarlijkt het wel op 😉


  Maak melding

 3. Het overgrote deel van de Surinaamse bevolking houd niet van werken waar je van kan zweten. Dit is o.a. de reden waarom chinezen worden ingezet bij de verharding van de straten in Suriname. Surinamers zitten liever op kantoor.
  Het is daarom ontzettend moeilijk om metselaars en timmerlui te vinden onder Surinamers.


  Maak melding

 4. Herhaling herhaald?

  Produktie leveren is een zaak van goede organisatie, wilskracht, management en hard werken. Een goede economie bouw je op deze gronden of factoren. Dit weten we in Suriname al 100 jaar maar waarom lukt het niet?
  Mentaliteit, werkangst, te laat verschijnen,
  solicitatieangst, ons beter voordoen dan we zijn, misdiscipline, allen willen we een kantoorbaantje, ongeschikt kader, vriendjes politiek, investeringsangst, risicoangst,
  managersangst, de schuld afschuiven en vooral veel zeggen hoe het moet maar er niets aan doen.
  We weten het beter heb ik opzettelijk niet opgenoemd omdat men me straks opzettelijk een beterwetende SurNed gaat noemen.

  Chinezen en Brazilianen kunnen risicos nemen en daarbij ook hard werken zonder een dagje vrij te nemen. Van de dagelijkse 24 uur zijn vooral de Chinezen er 22 bezig met hun zaak. 7 dagen lang. Die mentaliteit is ver te zoeken bij de meeste Surinamers.

  Herhaling van hoe het zou moeten is o zo leuk, maar het verandert niets aan onze vastgeroeste mentaliteit. Een economie bouw je op door je handen uit de mouwen te steken zonder in de ruimte te lullen.

  Voorbeeld:
  Een van mijn zwagers had een bedrijf en 8 werknemers. Slechts 4 dagen in het afgelopen
  jaar waren alle 8 tegelijk op het werk. Het is een multietnische groep met allen hun eigen culturele verplichtingen alsook zeden en gewoontes. Slechts een van de werknemers is het gehele jaar, zonder verzuim bij zijn baas verschenen: de Haitiaan!
  Soms waren er maar 4, waardoor levering van het produkt ontzettende vertraging opliep.
  Opdrachten verdwenen en werden minder waardoor mijn zwager er 4 werknmers moest ontslaan en er maar 4 over hield. Jammer!
  Het is gelukkig niet overal zo, maar het typeert de Surinaamse economie.


  Maak melding

 5. 24/7 economie heeft voornamelijk betrekking op het online verhandelen van goederen,
  Business to Business en/of Business to Consumer.

  Het idee is interessant maar er zitten veel haken en ogen aan.

  -De monopolie-positie van telesur moet worden opengebroken.
  -Investeren in Informatietechnologie is een must. Snel en betrouwbaar netwerk.
  -Wie is de klant? Intern of extern.
  -Hebben alle suri’s de beschikking over goedkoop en snel internet?
  -Hoe zit het met de banken, zijn die bereid te investeren in een soort van ideaal?
  -Hoe zit het met de creditcards, met name de beveiliging van internet bankieren.
  -Zijn de ondernemers bereid te investeren in een goede site(marketing).
  -Hoe zit het met de transportkosten van de goederen, intern en extern, hoe snel.
  -Welke producten? Kwaliteit, prijs, betrouwbaarheid,after sale-service.
  -24/7 klantenservice in diverse talen.

  etc. etc. een ontiegelijk grote operatie, maar wel een mooie uitdaging.
  Er zijn genoeg suri-ned ondernemers die dit reeds voor elkaar hebben. Gaan we
  opnieuw het wiel uit vinden of om hulp vragen, enne ik bedoel assistentie.

  Het 7/24 uur openstellen van winkels vereist ook heel veel investering.
  -Veiligheid van de ondernemers.
  -Goed en veilig openbaar vervoer
  -Koopkracht van de klant? Etc etc.

  Ideetje van welke minister? Miskin, ohh ja die, een fronter, zo zie je maar weer!!!


  Maak melding

 6. als het gaat om productie activiteiten dan heeft 24/7 activiteit een toegevoegde waarde. als het gaat om de mogelijkheid om een pak suiker (consumptie artikelen) 24/7 te kunnen kopen is het juist een nadeel. suriname heeft te weinig consumenten (consumptie) en te weinig eigen productie om het lonend te maken. het pakje suiker wordt alleen duurder. er zullen niet meer pakken verkocht worden alleen verspreid over meer tijd. een alternatief is om ondernemers te stimuleren zodat deze personeel nodig hebben , belasting betalen, exporteren en noem maar op. 24/7 is kop-staart oplossing, lost een probleem op en creert een nieuwe.


  Maak melding

 7. Laat me niet lachen,,suris en 24/7 uurs werken..
  Een paar jaren terug kocht ik een werklust graafmachine in Apeldoorn bij de fabriek..

  Die verkoper adviseerde mij,de naam werklust onmiddellijk te verwijderen..,want anders krijg ik in sme grote problemen..

  Even later had ik het door..

  suris en werken dat gaat niet,dat weet zelfs de overheid van heden er zijn gewoon geen werkers te vinden in sme het crioolt van de zeven-evens..

  Kijk je bent overdag al niet veilig op de weg,laatstaan om 03.uur in de ochtend op straat..
  Wat dacht je zelf van al die verkrachtingen rovers boeven drugs dealers en ga zomaar door..


  Maak melding

 8. Ik geef de minister wat dat betreft gelijk, 24/7 economie en later blijkt dat er alleen buitenlanders beter van zijn geworden omdat
  de luie donders zoals neus, DAS, Esmerald en wikileak bijvoorbeeld liever dom en nagtief zitten te kletsen op waterkant ipv het land te helpen ontwikkelen.

  Goed het zijn stuk voor stuk ook frontlosers en van die gasten hoef je niet veel soeps te verwachten.

  Ik heb mijn hoop inmiddels gevestigd op de progressieve vaderlands lievende Surinamers die inmiddels de mindshift al hebben gemaakt.


  Maak melding

 9. Waarom hard werken als je een baantje als spook ambtenaar kan krijgen waarvoor je om 10.00 even inklokt om daarna direct lekker naar huis te gaan. Er zijn er de afgelopen 9 maanden weer 2500 bijgekomen.


  Maak melding

 10. In principe is er al een 24/7 economie, je kunt alles vinden in de nachtelijke uren als je de weg maar weet.Alleen moet het getructueerd worden net als vele andere zaken in lobie Sranang.


  Maak melding

 11. Ai frontloser ik zie je al grabbelen naar gotoe in we sweet sranang en later zal je tog schelden naar de vooruit strevende buitenlanders die welvarende alochtonen worden in su, jo loser.

  Grantangie


  Maak melding

 12. Beste jongens en meisjes,

  Als we zo door gaan met al het negatieve, dan gaat het niet lang duren( ik waag een gok 15 jaar),word Su een provincie van Brazil. Dus laten wij Surinamers ongeacht paspoort ons gezond verstand gebruiken en laten de buitenlanders een voorbeeld voor ons zijn.

  kijk maar naar de wereld om ons heen, Griekenland, italie, Afrika, hoe zwaar zij het hebben!!!!!!!!!


  Maak melding

 13. frontlosers

  “Ik heb mijn hoop inmiddels gevestigd op de progressieve vaderlands lievende Surinamers die inmiddels de mindshift al hebben gemaakt”

  lache….


  Maak melding

 14. Kleine vis!

  Een economie, hoe lang dan ook, zal nooit vooruit gaan zonder eigen productie. Het puur verhandelen van al die importgoederen 24 uur lang, zet geen zoden aan de dijk en verrijkt alleen maar de importeurs. Dat is in een vicieuze cirkel werken omdat er gewerkt moet worden zonder enige vooruitgang.

  Alleen mensen die op mij lijken (Frontloser) bij voorbeeld, geloven in deze koopjesonzin.
  Want ze denken alleen maar aan uitgeven, feesten, dansen, lekker eten en dat op elk uur van de dag of nacht. geloof in eigen onzin is vaak het motto bij zulke lieden.

  Kom met een goed plan dat de Surinaamse economie vooruit helpt dan heb je me als een kleine vis gevangen. De bouw door Ballast Nedam van de brug bij Carolina bij voorbeeld heeft mijn zegen. Het afbouwen van de prachtige uitkijkbrug ook.
  Maar kom niet met een verhaal van een minister die hele dagen in zijn mooie auto achter donkere glazen door Paramaribo toert en het nu ook snachts wil gaan doen?

  Zij die op mij lijken (enkele uitzonderingen daargelaten) kunnen niet voor vooruitgang van wat dan ook zorgen. Zelfs de Setdansclub kent financiele problemen en de Etta James fanclub is om diezelfde redenen opgedoekt.

  Wie staan er snachts in de handel te werken?
  Wie gaan er snachts van die handel genieten?
  U kunt het zelf invullen want ons kent ons.
  Belazereconomie met allemaal import spullen.

  De kleine Chineze Vis is binnen enkele jaren gegroeid tot een Monster Vis. Door hard te werken en spaarzaam te zijn heeft hij nu 3 goedlopende zaken, allemaal gefinancieerd door mensen als Frontloser die op me lijken.
  En dan slaat de jaloezie toe! Of hij wordt bestolen en beroofd en vermoord en als hij geluk heeft, overleefd zijn vrouw het verkrachtingsgeweld. Zie daar: nachtelijke economie!

  Produceren en exporteren daar draait een gooede, gezonde economie op en niet op Braderie-achtige nachten.


  Maak melding

 15. De Cultuuromslag, één van de belangrijkste pijlers(vereisten) bij de reorganisatie van Multinationals neemt circa 3-5jr in beslag.

  Frontlosert vind dat de suri’s binnen 11 maanden een mindshift hebben ondergaan, let wel hij heeft het over een land, niet een bedrijf.

  Frontlosert hoe wil je in hemelsnaam dat mensen je nog serieus nemen???
  Ahum, ik bedoel geloven hahahaha….


  Maak melding

 16. He Esmerald ik heb het zo vaak verzocht, misschien als ik het netjes doe en je met U aanspreekt, zal je gehoor aan geven.

  Mevr. Esmerald, ik zou U dringend doch beleefd willen verzoeken in het vervolg een beetje na te denken, voordat U weer op waterkant komt reageren.

  DAS geloof me maar. Ik lijk helemaal niet op je, yu takru fesi sani yu, terwijl mi na mooi boi.


  Maak melding

 17. Henk molenaar blijf jij maar lekker lache als een boer die kiespin heeft.

  Je had natuurlijk anders gehoopt, je verwachtingen aangaande Suriname en de huidige superregering komen niet uit, dus blijven lache.


  Maak melding

 18. De indianen(inheemsen)konden het zwaarwerk niet aan..
  de vrij verklaarde slaven hadden geen zin meeer in een zware arbeid….
  en toen werden de javanen erbij gehaald om de koffie/suiker en cacao plantages te bevolken,de hindoestanen voor de rijstbouw,
  jullie kunnen gemakkelijk commentaar geven over het hoe hetmoet,maar werken homaar!24uurs economie bouw je in een week tijd..


  Maak melding

 19. #19 eey ndp-losert

  Idem dito en velen denken hetzelfde, dat kan ik je op een briefje meegeven!
  Mooi is anders…………..

  daaaaag ndp-losertje…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.