SP Kamerlid Harry van Bommel: Suriname Voetballand

27

Suriname heeft Nederland veel goede voetballers bezorgd. Denk maar aan Clarence Seedorf, Stanley Menzo, Winston Bogarde en Ruud Gullit. Ze speelden allemaal op het hoogste niveau. Maar wat nou als ze voor Suriname interlands waren gaan spelen? Daarover gaat de documentaire van filmmaker Anthony Donner schrijft SP Kamerlid Harry van Bommel op zijn weblog.

De vraag lijkt op zichzelf a-politiek maar dat is hij niet, aldus Van Bommel. “Als Suriname namelijk de Toescheidingsovereenkomst zou naleven dan zouden ook de kinderen waarvan één der ouders uit Suriname afkomstig is en in 1975 koos voor het Nederlanderschap in Suriname behandeld moeten worden als ware zij Surinamer. In dat geval zouden ze ook in het nationaal elftal van Suriname mogen spelen”.

Van Bommel: “Dat wilde ik best even uitleggen voor de camera van Anthony. Zodra de docu uitkomt, hoor je er hier meer over”.
 SP Kamerlid Harry van Bommel
(Foto: Carol Olerud)

Bekijk ook:


27 REACTIES

 1. En toen kwam de zon op!

  Van Bommel hou je bij je leest. Ga politiek bedrijven, hou politiek en sport gescheiden.
  Geen SurNeds in het Surinaams elftal.
  De voetbalsport in Suriname heeft een ander soort stimulans nodig. Financien en een goede organisatie. Het talent ligt daar voor het oprapen.


  Maak melding

 2. Vergeet niet dat er tientallen profvoetballers in Suriname geboren zijn en er hun jonge jaren hebben doorgebracht. Of zijn hun ook niet welkom?

  Financien zal je krijgen als je met profs gaat werken. Ditzelfde geldt voor een goede organisatie. En als die profs in het buitenland wonen en zelfs Surinaams bloed hebben, waarom zou je daar geen gebruik van maken…


  Maak melding

 3. Ik reageer hier niet op de denkwijze van Van Bommel, wel op de hypocriete denkwijze van DAS(1) en Wikileaks(2).

  Je mag nog zo veel talent hebben, maar als je het niet op de een of ander manier tot ontwikkeling brengt heeft het geen nut en waarde.

  De SVB en ook andere sportorganisaties in Suriname, missen de internationale sport professionaliteit en zullen maar op een amateuristisch niveau blijven acteren.

  Ik heb vanaf 1996 t/m 1999 de voetbalontwikkeling op St.Kitts/Nevis van dichtbij mogen meemaken. Het systeem van SOSIS was hun voorbeeld en hebben het verder met veel geld, professioneelbeleid en met enkele voetballers die in Engeland spelen/ speelden ontwikkelt tot de semi-top-Concacaf niveau.

  In de jaren 60/70 won Suriname met zeer veel gemak van St.Kitts/Nevis.
  Tegenwoordig moet Suriname blij zijn met een gelijkspel tegen dit (ei)landje.Vaak verliest Suriname nu de wedstrijd.

  Suriname heeft in de grote sportwereld veel topsporters direct of indirect voortgebracht.

  Mannen en vrouwen die de mentaliteit en bereidheid hebben voor het geboorteland of voor het land van hun ouders te willen uitkomen.Alleen wonen en werken zij niet in Suriname en hebben daarvoor een andere dan de Surinaamse nationaliteit.

  Das, ik vind jouw reactie erg hypocriet. Surineds moeten nog gezien worden binnen het geheel van de Surinaamse identiteit en binnen het geheel van de human capital, dat Suriname rijk is.

  DAS, je hebt het vaak gehad over geloof in eigen kunnen en je bent altijd trots op Staatsolie.(Uit jouw historie van reacties.)

  Van waar kwam Eddy Jharap? Waar heeft hij zijn kennis en professionaliteit ontwikkeld om Staatsolie, samen met andere Surinamers in Suriname, redelijk op een goed niveau te krijgen? Ja, uit het land waar de Surineds nu zijn!

  Wikileaks, u reageert vaak inhoudloos, maar wel met veel kabaal. Wordt eens positief in het leven en verlicht uw geest.

  Dat Surineds, samen met voetballers in Suriname, ons ook eens naar een WK kunnen leiden,daar geloof ik echt in.

  Het is alleen een kwestie van bewustwording
  van de zijde van alle Surinamers in Suriname en erkennen dat buiten de grenzen van Suriname ook Surinamers wonen met liefde voor het land en zich daarvoor ook willen inzetten.

  Maar het proces van die bewustwording kan voor de voetballende Surineds een geduldig proces worden en terwijl het gras groeit, kan het Surinaamse paard sterven.
  Srika


  Maak melding

 4. Wat een anti Surinaamse nationalisten zijn de “heren/dames” DAS en wikileaks zeg.
  In mijn beleving is deze uitspraak alleen maar in het voordeel van Suriname en is er hier geen sprake van enig persoonlijk gewin of voordeel voor de heer van Bommel.
  Ten eerste is het totaal onrealistisch en onzinnig zelf maar te dromen met alleen voetballers uit Suriname ooit een groot tournooi te kunnen halen, aangezien het niveau tussen amateurs en proffessionals dermate groot is dat zelfs al zou je heel veel talent hebben het fisieke en tactische aspect alleen al genoeg verschil zou uitmaken dat je van de 10 wedstrijden er 10 zou verleizen.
  Ten tweede wordt ik er een beetje moe van dat alles wat er heden ten dage wordt geopperd en maar de schijn heeft dat Suriname op dit moment en onder leiding van deze regering ergens voordeel aan zou kunnen hebben het meteen door bepaalde lieden wordt afgeschoten.
  Zijn jullie zo verbitterd dat het niets uitmaakt dat niet jullie alleen hebben geleden in de 80-er jaren en alleen maar 1 ding telt; en dat is: al vergaat de hele wereld als maar jullie inziens de schuldigen maar geen succes hebben om het land te helpen opbouwen en dat ten koste van alles en iedereen of kan het niet tot jullie prehistorische hersenen met die enige werkende halve hersencel die af en toe aan- en meteen weer uitflitst doordringen dat het totaal niet belangrijk HOORT te zijn welke regering aan de macht is, als Suriname i.c. het Surinaamse volk er maar voordeel aan heeft en daardoor de economische omstaandigheden voor een ieder beter wordt en de levenvreugde navenant groter wordt.
  Soms vraag ik mij in gemoede af of wij onze eigen grootste vijand zijn.
  Ik hoop dat dit stuk jullie een beetje op weg helpt jullie positiever op te stellen waanneer het KAN, maar zeker critisch te zijn en te blijven wanneer het MOET.
  In dit geval slaan jullie de plank volledig mis.
  Alstublieft, beschouw dit niet als een ode of promotiecampagne aan deze of welke regering dan ook, aangezien ik tot nu toe geen enkele regering in Suriname, misschien wel capabel maar niet gemotiveerd heb zien werken het land vooruit te willen helpen.
  Alles voor eigen gewin.
  Na 5 jaar zie ik wel of deze regering na het bitter om hun plannen in gang te zetten ook het zoet om van de revenuen daarvan te genieten aan het volk heeft gepresenteerd.


  Maak melding

 5. Hoge poten!

  Op hoge poten leven is bij sommigen een levensstijl geworden. Wezen wat je niet bent. Of beter gezegd: je beter voordoen dan je bent en kunt.

  Een goede organisatie in eigen land is beter dan speculeren met 2e hands voetballers die niet in het Nederlands elftal zullen komen.
  Daarboven komt de vraag hoe dit te organiseren zodat iedereen tevreden is, Bond, Club en Speler. Wanneer ga je trainen en waar? Selectiewedstrijden wanneer en waar? Voorrondes: wanneer en waar?

  DE stimulans voor voetballers in Suriname is om in het Surinaams elftal te spelen. Dat is het hoogst haalbare in het land. Je ontneemt deze sporters de kans om hun land te vertegenwoordigen omdat je zonodig 2e rangs SurNeds wil opstellen. Zo denk je dan op hoge poten te gaan leven met geen enkele garantie dat je een groot eindtournooi haalt.
  Dan vernietig je de Nationale sportdeelname op hoge poten.

  Persoonlijk heb ik alle wedstrijden van Excelsior in Suriname onlangs gezien. Met een aantal omhoog geschreven SurNeds in de gelederen bakten ze er niets van tegen de plaatselijke clubs. Willen we met die spelers een eindronde halen? Geef me een brick!

  Het voetbal in Suriname is sinds de jaren 60, 70 en 80 met 50% in niveau achteruit gegaan. Spelers die bungelen aan de onderkant van de eredivisie of de top van de eerste divisie zullen dit niveau niet terug brengen.
  Dan kunnnen sommigen op dit forum me sturen om RUND te gaan KOKEN wat ik niet erg vindt; als zij het maar op eten.

  Het gaat hier tenslotte om een mening en niet om een beslissing. Wie hier anders over denkt moet dat keurig in woorden omschrijven en de pluspunten achter hun menig deponeren.
  Makkelijk wegkomen met RUND en GA KOKEN geeft geen niveau aan de discussie.
  En zo ook zullen eerste divisie spelers het niveau van het Surinaams elftal niet omhoog halen.
  Dat het voetbalniveau in Suriname met 50% in dertig jaar tijd is gedaald heeft met sociaal/economische zaken van de afgelopen tijd te maken. Probeer dat eerst te herstellen, dan kunnen we verder discussieren.
  En diegene die mij een “ANTI SURINAAMSE NATIONALIST” noemt begrijpt er niets van omdat ik hierbij persoonlijk opkom voor de voetballer/sportman in Suriname. En niet voor verwende gasten in Nederland die het Nederlands elftal op hoge poten niet zullen halen.
  Het is maar een menig en geen beslissing.


  Maak melding

 6. Ruud Gullit een Surinamer? Hoe dan? Zijn moeder is een bakra uit de Jordaan,’in cumba tee beri ini Amsterdam’, hij is volgens mij zeggen en schrijven maar één keer van zijn leven in Suriname geweest, maar 100% zeker weet ik het niet want hij heeft er geen ruchtbaarheid aan gegeven, want stel je voor dat de inboorlingen hem lastig zouden komen vallen om een handtekening. Van de rest uit het rijtje weet ik het niet zeker maar zij gedragen zich in ieder geval als Srananman, tegen hen heb ik geen bezwaar. Figuren als Gullit mogen voor mijn part voor Wit Rusland gaan spelen. Wat ik me ook afvraag: waarom is het zo belangrijk dat Suriname meedoet met een groot voetbaltoernooi? Wij doen ook niet mee met het lanceren van raketten naar de ruimte, maar ik hoor niemand daarover zeuren.


  Maak melding

 7. deze gasten leveren kritiek ter wille van kritiek en niets anders ik hoop niet dat ik mijn ouwe dagen op zo een manier moet slijten dan denk ik aan onze expresident die in total vijftien jaar de leiding van dit land gehad heeft de hoogte functie die jij in een land kan bekleeden en inmiddels 75jr.oud bent en niet de trots kan opbrengen afscheid te nemen en je lieve vrouw de nodige aandacht te geven welke ze al die jaren bij jou gemist heeft.Deze gasten hebben het idee dat ze ons hun wijs en levens ervaring hun kennis van van de jaren 80 keer op keer moeten uit leggen niet door hebbende dat ze als kwijlenden ouwe babies overkomen ik heb niets tegen ouderen deze gasten weten niet van ophouden daar gaat het bij mij om.Dit nog als we info nodig hebben kunnen gewoon googlen hoor Neus,Wikileaks en Das


  Maak melding

 8. @ srika.
  Jij vindt mijn reactie inhoudsloos omdat ik geen kudde gedrag vertoond, ik laat mij niet manipuleren door een mulo school leerling.
  Als je een land over neemt met geweld, en met medewerking van het buitenland moet je het beter doen dan jou voorganger en niet slechter.
  Suriname is op alle gebieden slechter geworden naar de staatsgreep dit zijn keiharde feiten die je niet kan ontkennen srika en Roy roco.
  Ik heb het over de jaren 80 omdat op 25 feb 1980 de teloorgang, moreel verval en economische achteruitgang van suriname is ingezet. @ Srika ik denk dat jullie ndp-ers bewust moeten worden van het feit dat je een land niet kan opbouwen met criminele en moordenaars die in het verleden hebben bewezen dat zei geen moer van kunnen bakken.
  Srika ik heb een paar vragen voor jou.
  1) waar gaat jou voorkeur naar uit een dure dienstplicht of investeren in de sport in het algemeen.
  2) waarom was suriname voor de jaren 80 op sport gebied veel en veel verder dan nu
  3) waarom vertikken jullie van de ndp om de waarheid onder ogen te zien, de waarheid die aangeeft dat wij als land sterk achteruit zijn gegaan en dat de schuldige niemand minder is dan de man die kilo’s zand dagelijks in jullie ogen strooit.Ik pak een stukje uit de betoog van ndper op nummer 8 die totaal de weg kwijt is. Hij schrijft maakt niet uit welke regering aan de macht is in suriname, als surinamers en het surinaamse volk voordeel aan heeft en daardoor de economische omstandigheden voor een iedere beter wordt en de levensvreugde navenant groter wordt.Als ik dit lees dan vraag ik mij af welke imbeciel dit durf te schrijven want als wij het over levensvreugde en economische vooruitgang hebben dan ben jij bij deze criminele regering aan het verkeerder adres me boy.Vertel mij en de lezers welke voordeel de bevolking na een jaar heeft gehad van deze criminele regering.Ze zijn gemotiveerd in zelf verrijking, wacht maar af Roy coco het gaat niet al te lang duren voor dat de samenleving de rekening gepresenteerd zal krijgen time will tell. In suriname heb je een bepaalde soort ras ezels die zich meerdere malen aan de zelfde steen stoten, als het straks weer zover is dan is het nooit hun schuld,maar van die steen.


  Maak melding

 9. @DAS

  Die uitdrukking van ‘hoge poten’ ken ik niet, maar is volgensmij hetzelfde als ‘geen ambitie hebben’. Ambitie gaat over iets dat je nu niet kunt, maar wel wilt bereiken door actie te ondernemen.

  De laatste jaren heeft men aan de ‘organisatie’ van het voetbal kunnen werken, maar welke vooruitgang hebben we nu gezien. Er zijn momenteel nauwelijks Surinaamse clubs die weerstand kunnen bieden tegen de buitenlandse clubs in CONCACAF.

  Ingaand op de vragen die je stelt over ‘hoe dit te organiseren’. We kijken gewoon naar alle andere landen in de regio die gebruik maken van hun professionals in hun diaspora. Heel simpel. En volgensmij zal daar toch niet veel in veranderen. Het enige verschil is dat er spelers over zullen vliegen, netzoals bij Antigua, Curacao, Haïti etc. gebeurd.

  Wie zegt dat de spelers hun kans wordt ontnomen om voor Natio te spelen. Ik noem een Giovanni Drenthe, Emilio Limon en Stefano Rijssel. Dit zijn spelers die momenteel het talent hebben om het niveau bij te kunnen benen. Een groot deel van de “hobby-voetballers” zullen inderdaad afvallen, omdat ze het niveau niet aankunnen. Zij zullen zich gemotiveerd voelen om beter te presteren in de competitie, wat positief is voor de voetbalsport.

  Ik heb overigens zelf aan spelers als Emilio Limon en Julnes Plet (Suriname U-20) gevraagd of hun die verterking van Suriprofs wel willen. Volmondig zeiden ze hier “ja” op. Waarom? Omdat zij hun land hogerop willen zien en niet weer met 7-0 tegen Costa Rica voor heel de wereld onderuit gaan.

  Het gaat er niet om dat we een eindronde zullen halen. Het gaat om het voetbal te ontwikkelen en beter te presteren. Geen enkel land heeft garantie om een eindtoernooi te halen.

  Suriname was voor Excelsior een vakantie dus die hebben ook niet met een 100% instelling en volledig sterk elfal gespeeld. Om dan nog ook niet te spreken over het veld. Daar kan je niks uit concluderen. Overigens is Excelsior geen topclub, met spelers die daar spelen zullen we inderdaad geen eindronde halen. (We zouden wel beter spelen met die profs.) Wil je een eindronde halen zal je naar Ajax, PSV, Feyenoord, Espanyol, Real Mallorca en misschien wel Real Madrid (Royston Drenthe, red.) moeten gaan kijken.

  Spelers die in de 4e/3e klasse van Engeland spelen hebben bewezen dat zij landen als Trinidad & Tobago, Antigua & Barbuda et cetera betermaken. Maar spelers in onze diaspora hebben een veel beter niveau en niet alleen ‘de onderkant van de eredivisie of de top van eerste divisie’. Neem hier maar eens een kijkje waar al ONZE jongens spelen:
  http://natiosuriname.blogspot.com/2009/12/inventarisatie-suriprof-aanvallers.html
  http://natiosuriname.blogspot.com/2009/12/inventarisatie-suriprof-middenvelders.html
  http://natiosuriname.blogspot.com/2009/11/inventarisatie-suriprof-verdedigers.html

  Tenslotte het is triest hoe je tegen de ‘2e hands voetballers’ of ‘verwende gasten’ aankijkt. Als jij een zoon zou hebben die in Nederland studeerd/woont en gaat voetballen en blijkt een talent te zijn. Is hij dan ook niet welkom in het nationale elftal van zijn geboorteland/vaderland? En fin, ik denk wel dat ons nationale elftal beter zou gaan spelen met profs dan een elftal met studenten, brandweermannen, militairen, ambtenaren etc.


  Maak melding

 10. hallo 2e henkie,,

  die meneer gullit heeft openlijk op alle podia’s verklaart,da hij in geen geval vergeleken wil worden met het surinamer zijn en beschouwd zich zelf niet als een surinmaer..

  dus laat deze meneer z.a. hij is een laffe vent met minderwaardigheids complexen..


  Maak melding

 11. Marcel @ 14, dat van Gullit wist ik allemaal niet, ik vermoedde het wel. Eigenlijk kan je Gullit niets kwalijk nemen, als je alleen maar stamppot en spruitjes hebt gegeten in plaats van pom en moksi alesi, dan kan het ook niet anders dan dat je jezelf een bakra voelt en denkt dat je met het verkeerde uiterlijk geboren bent, een Surinaamse buru voelt zich ook geen bakra. Ik heb een hekel aan bakra’s als van Bommel die slechts op uiterlijke kenmerken afgaan en iedereen met een beetje pigment tot Surinamer bombarderen. Surinamer zijn is meer dan een kleurtje of een paspoort alleen, het is meer een gevoel. Als de Surinaams-Nederlandse voetballers zich srananman voelen dan zijn ze wat mij betreft van harte welkom, zo niet, wegblijven graag.


  Maak melding

 12. DAS
  je hebt voor een groot deel gelijk.
  Sp en harry van b gaan geen ene moer kunnen betekenen voor Su.
  Harry is alvast een plekje voor zich zelf aan het reserveren in paramaribo.
  Hij wilt graag hier oud worden.
  Samen met zijn vriendje janki.
  tang boen


  Maak melding

 13. De witte Nederlander ziet Gullit weldegelijk als Surinamer, hij is ook maar gewoon een allochtoon, zoveel moet toch duidelijk zijn.

  Het moet nu toch duidelijk zijn dat wikileak en DAS twee zieke gasten zijn, die een negatief inborst hebben. Verwacht dus niets constructief of positief aangaande Suriname van deze sujetten. Het moeten diep ongelukkige zuurpruimen zijn.


  Maak melding

 14. Hallo Frontloser,

  Praat voor je zelf.
  Gulllit ziet zichzelf als zwarte Nederlander. Hij heeft helemaal niets met Suriname. Zijn Surinaamse vader liet zijn Nederlandse moeder stikken toen ze zwanger was. Pa Gullit moest niets van zoonlief weten totdat hij een beroemde voetballer werd. Toen was er namelijk plotseling wat te halen.


  Maak melding

 15. frontlosers @ 17: “De witte Nederlander ziet Gullit weldegelijk als Surinamer, hij is ook maar gewoon een allochtoon, zoveel moet toch duidelijk zijn”. Dat is dan jammer voor Gullit, maar als zwarte Surinamer zie ik hem, met net zoveel recht als een witte Nederlander, als bakra. Laat hij zich maar met het Nederlands voetbal bezig houden en het Surinaams voetbal overlaten aan srananman.


  Maak melding

 16. Sommige Surinamers zijn net een kudde schapen ze papegaaien elkaar na zonder te weten waar het echt omgaat .
  Een journalist vroeg in een interview aan Gullit of hij zich Surinaams of Nederlander voelt en Gullit zei Nederlander toen waren alle kortzichtige Surinamers op hun tenen getrapt.Gullit is hier geboren en getogen ik verwacht ik geen andere antwoord van hem. zelf vindt ik die vraagstelling niets maar zo zijn sommige journalisten eenmaal.Een soortgelijk geval deed zich ook voor in Amerika over tiger woods zwarte amerikanen zeggen dat hij een zwarte is, en andere zeggen een Aziaat.Tiger Woods zelf zegt dat hij een Amerikaan is mooi toch.@ frontlosers 17 denk nou een een beetje na jongen altijd die zwart witten gelul van die NDPers lijkt alsof jullie jaloers zijn.Waar waren jullie met die grote NDP snuit toen jullie criminele president zei a pikin ingi boi.


  Maak melding

 17. Henk molenaar/17 als ik zeg “De witte Nederlander ziet Gullit weldegelijk als Surinamer, hij is ook maar gewoon een allochtoon, zoveel moet toch duidelijk zijn.”

  Dan heb ik het niet over hoe Gullit zichzelf ziet. Ik zal een stapje verder gaan, jouw Wilders ziet de kinderen van Gullit ook als allochtoon. Je weet wel tot de derde generatie is hun voorstel, enkel en alleen omdat Gullit zijn vader een Surinamer was.

  2e henkie.

  De vraag is, waarom waarom ziet de Witte Harry van Bommel Gullit als Surinamer? Terwijl de meeste Surinamers Gullit juist zien als Nederlander, ergo Gullit ziet zichzelf ook als Nederlander en heeft niets met Suriname van doen.

  Misschien moet je het antwoord hieronder proberen te zien.

  “De witte Nederlander ziet Gullit weldegelijk als Surinamer, hij is ook maar gewoon een allochtoon, zoveel moet toch duidelijk zijn”.


  Maak melding

 18. Henk molenaar/17 als ik zeg “De witte Nederlander ziet Gullit weldegelijk als Surinamer, hij is ook maar gewoon een allochtoon, zoveel moet toch duidelijk zijn.”

  Dan heb ik het niet over hoe Gullit zichzelf ziet. Ik zal een stapje verder gaan, jouw Wilders ziet de kinderen van Gullit ook als allochtoon. Je weet wel tot de derde generatie is hun voorstel, enkel en alleen omdat Gullit zijn vader een Surinamer was.

  2e henkie het intereseert mij niet echt hoe jij Gullit of welke andere bakra wil zien, want daar heb ik het niet over.

  De vraag is, waarom waarom ziet de Witte Harry van Bommel Gullit als Surinamer? Terwijl de meeste Surinamers waaronder jij Gullit juist zien als Nederlander, ergo Gullit ziet zichzelf ook als Nederlander en heeft niets met Suriname van doen.

  Misschien moet je het antwoord hieronder proberen te zien.

  “De vraag lijkt op zichzelf a-politiek maar dat is hij niet, aldus Van Bommel. “Als Suriname namelijk de Toescheidingsovereenkomst zou naleven dan zouden ook de kinderen waarvan één der ouders uit Suriname afkomstig is en in 1975 koos voor het Nederlanderschap in Suriname behandeld moeten worden als ware zij Surinamer.”

  “De witte Nederlander ziet Gullit weldegelijk als Surinamer, hij is ook maar gewoon een allochtoon, zoveel moet toch duidelijk zijn”.


  Maak melding

 19. Frontlosers, door zo te redeneren geef je Wilders en van Bommel en alle andere bakra’s die Gullit als allochtoon willen classificeren te veel macht en zeggenschap, als Gullit zichzelf als Nederlander wil zien, dan mag hij dat van mij, van Bommel MOET hem NIET tot Surinamer bombarderen. Waar denken hij en Wilders het recht vandaan te halen? Omdat toevallig twee bakra’s met elkaar naar bed zijn geweest (met of zonder liefde, misschien is hun moeder wel verkracht door hun vader) en zij er als blond produkt (al of niet met behulp van peroxide) uit zijn voortgekomen denken ze op andere mensen een bepaalde stempel te mogen drukken. Gullit is net zo veel Nederlander als ieder ander blonde Jan of Trien en als zij dat niet in willen zien dan mogen zij oprotten uit Nederland.


  Maak melding

 20. 2e henkie het lijkt alsof je het erg vind dat Harry van Bommel, Gullit als Surinamer ziet. Komt het omdat Gullit zichzelf als Nederlander ziet, zou Harry hem dus daarom niet als Surinamer mogen zien?

  Wel, laat me je uit je droom halen, de donker getinte Gullit, wordt door geen enkele witte Nederlander behalve misschien zijn familie als autochtoon gezien.

  Er zijn verhalen genoeg bekend van donker getinte Surinamers die ook dachten dat ze autochtoon waren, toen ze met de neus op de feiten werden gedrukt door witten, zijn ze totaal geflipt en gefrustreerd geraakt.

  Schizofrenie komt heel vaak voor bij mensen die dachten………

  Trouwens hoeveel Surinamers in Nederland zijn ooit opgekomen tegen het woordje allochtoon, kom op man waar heb je het over.

  Ze zitten grotendeels zich met Suriname te bemoeien toch.

  Henk Molenaar heeft hier op waterkant toch gewoon schaamteloos aangegeven liever 10x Wilders te hebben, de man die aangeeft dat Surinamers tot de 3de generatie allochtoon zullen blijven. Hoeveel Surinamers op waterkant heb je hiertegen horen ageren. Anderen hebben hem zelfs gelijk gegeven.

  Ach de meeste van ze hebben zich allang geschikt in hun rol als allochtoontje, alleen tegen de echte Surinamers in Suriname durven ze zich superieur te gedragen ter compensatie van hun minderwaardigheidscomplex.


  Maak melding

 21. Hier zie je hoe groot die kronkel is in die garnalen kop van de aanhangers van DDB, op nummer 24 kan jij zien hoe kortzichtig en stom iemand het lijkt mij verstandig om die idioot op nummer 24 te negeren.
  Hij praat over de witte nederlander alsof hij alle 16 miljoen mensen hier heeft ondervraagd.
  Jou president ziet zich zelf als een indiaan en daar ben jij trots op. Degene die zeggen dat bouterse de leider van de domma massa is geef ik gelijk als je de reactie van die schoften die hem aanbidden leest kan je geen andere conclusie trekken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.