Justitia extra blind bij landjepik in Suriname

60

PARAMARIBO, 8 jul – Er lijken geen al te beste tijden aan te breken voor grondbezitters. Wie ergens in Suriname een stuk onbebouwde grond heeft staan en er niet regelmatig komt, loopt kans er op een dag niets meer te vertellen te hebben. Minister Martin Misiedjan van Justitie & Politie vindt dat als iemand illegaal beheersdaden pleegt op je grond, je niet zonder meer op de overheid mag rekenen.

In elk geval zal de politie niet mogen optreden, behalve dan in geval van een rechterlijk vonnis. “Laat het duidelijk zijn dat de mening van deze minister is dat justitie niet met machtsvertoon zal optreden”, zei Misiedjan in het parlement. Wie dus op een slechte dag lieden illegaal ziet kamperen op zijn grond, zal eerst naar de rechter moeten stappen. Nu slaagt dezelfde justitie er maar niet in de rechterlijke macht zodanig te organiseren dat die slagvaardig werkt.

Een civiel proces kan echt jaren duren. Net zolang is een grondbezitter mooi de gebeten hond en economisch aan handen en voeten gebonden. “Of er moet sprake zijn van heterdaad”, aldus Misiedjan. Het is belanghebbenden dus aangeraden hun grond van dag tot dag in de gaten te houden. Grootgrondbezit is al helemaal niet aan te bevelen voor wie op beide oren wil slapen. Volgens de oppositie neigen Misiedjans inzichten naar anarchie. Maar of die daar wakker van ligt?

Bekijk ook:


60 REACTIES

 1. Is dit het begin van de totale annexatie door de inheemsen?
  Is dit enig tastbare democratisch gestel dan taboe in Suriname.
  Zelfs inbrekers kan je met medeweten van de wet een halt toeroepen. Dit in tegenstelling tot de inbrekers van je eigendom. Straks zal het wellicht ook mogelijk zijn je auto kwijt te raken omdat het langdurig in de garage staat en dus ingenomen mag worden als slaap / woonplaats.
  Is deze Mi_Si_Dja_N bezig gek te worden met hetgeen hij predikt?
  Wat een toneelgroep echter een is deze niet te tippen bij ASAGO.


  Maak melding

 2. Mischien dat dit deze landeigenaren zal dwingen wat met het stukje land te doen en het niet laten liggen als last voor de omwonenden.


  Maak melding

 3. Wanneer een minister in het openbaar aangeeft niet te staan achter de eigenaren ,is het hek van de dam.Mensen die niets zelf hebben opgebouwd hebben nu een vrijbrief om ander eigendommen in te pikken.Hardwerkende Surinamers gaan een moeilijke tijd tegemoet. Excessen zullen dan ook miet uitblijven. Wanneer we de zaak goed bekijken kan een bedrijf van iemand die met vakantie is ook ingepikt worden door anderen.Waar zijn we eigenlijk beland? Heeft het volk dit gewild?


  Maak melding

 4. Is het niet genoeg wat al die djoeka,s al hebben gepikt,nw weergevondenweg,en omstreken allemaal grond van hindoestanen,gepikt,en nu staat deze DJOEKA minister er weer zodat ze weer hun gang kunnen gaan.Niet werken,maar wel bezit willen ten koste van een ander.stelen,roven,moorden en noem zo maar op,daar zijn ze goed in.Was het niet deze minister die zei dat de criminaliteit heus niet zo erg was als men naar voren bracht,tot dat die andre djoeka lonny,zichzelf is gaan overtuigen in de gevangenis.Noem in god,s naam een land waar creolen aan de macht,vooruitgang heeft.


  Maak melding

 5. “Minister Martin Misiedjan van Justitie & Politie vindt dat als iemand illegaal beheersdaden pleegt op je grond, je niet zonder meer op de overheid mag rekenen.”

  Dit laat ik voor eigen rekening van de schrijver van het stuk, want dit is duidelijk niet wat de Minister heeft gezegd.

  Misleidend, subjectief en manipulatief zijn de woorden die op zijn plaats zijn bij dit schrijven.

  Schande bah. Geen reactie waardig.


  Maak melding

 6. Dit noopt mensen tot het spelen van eigen rechter. In dat geval sla je ze van jouw terrein af. Zonder pardon. Wie geeft ze het recht mijn stukje grond in bezit te nemen. In het binnenland moeten we dat niet proberen.


  Maak melding

 7. Deze man schijnt niet goed bij het hoofd te zijn,kan hij zijn werk niet, dan is het maar aftreden voor iemand die het beter kan.Ik was kritisch tegen Santhoki,maar wat ik hier lees is het slechtste van het slechte,dit betekent zoals” antie corruptie” het goed zegt.Straks zal het wellicht ook mogelijk zijn je auto kwijt te raken omdat het langdurig in de garage staat en dus ingenomen mag worden als als/ woonplaats.Wat wordt er van het land met zulke idioten?


  Maak melding

 8. Volgens mij is het beschermen van de rechten van de burgers een van de taken van de overheid en de politie zorgt voor de handhaving. Dit voorkomt dat de burgers het recht in eigen hand nemen. Als de politie dat nalaat ontstaat gauw een situatie waarin de burger zelf have en goed gaat beschermen. Dit kan toch niet de bedoeling van de minister zijn? Maar wat dan wel?

  Als er een rechterlijk vonnis aan te pas komt heeft de grondbezitter onkosten gehad om het zover te laten komen. Intussen maken de bezetters kosteloos gebruik van zijn perceel. En die kosten kan hij nergens verhalen. Ook dit kan niet de bedoeling zijn van de beslissing van de minister. Maar wat dan wel?
  Gaat het gedogen boven de rechten van de grondbezitters?

  “Of er moet sprake zijn van heterdaad”: heterdaad houdt in dat de dader betrapt wordt tijdens het plegen van de overtreding of het misdrijf. Als je iemand aantreft die “illegale beheersdaden pleegt op je grond”, betrap je hem op heterdaad. Dus zal de politie altijd moeten optreden. En de inzet van de politie is afhankelijk van het verzet.
  Spreekt de minister zichzelf tegen?

  Ik kan me voorstellen dat de bestrijding van de zware misdaad prioriteit nr. 1 is. Die resultaten spreken namelijk het meest aan. Maar dat wil niet zeggen dat andere wantoestanden ongemoeid moeten worden gelaten.


  Maak melding

 9. dit misiedjan zn manier is om criminaliteit te verlagen (inpalmen van grond van een ander is ook diefstal) hij legaliseert het dan is het geen criminaliteit meer.
  moeten mensen die een leegstaande woning of bedrijf hebben zich nu ook zorgen maken.
  @2 takiemang. ik hoop dat jou huis een keertje leegstaat en als je terug ben er andere bewoners in zijn omdat je het niet gebruikt, dan piep je wel anders. het is dus niet acceptabel dat de staat deze vorm van diefstal propageert. als het mijn perceel e/o huis is steek ik het in brand met alles erop en eraan en als het kan misiedjan erbij


  Maak melding

 10. Takiemang. Ik ben het niet met jou eens. Want zo ga je niet om met mensen. Je hebt het stuk land gekocht. dus hoort het de persooon toe. Als fatsoen hoort het door de overheid bewaakt te worden. en het is ook wettelijk verplicht. Dit wordt anders sodom en gemora.

  Ik Rust
  Djamoe.


  Maak melding

 11. Persoonlijk ben ik het niet al te oneens met de bewindsman.
  Er staan soms jarenlang terrein leeg vol met ongedierte en junks.
  Misschien dat “grondbezitters” nu wel een mindshift zullen ondergaan om geen onbeheerde en verwaarloosde terreinen op na te houden.
  En voor de degene die denkt illegaal te gaan occuperen, als de rechter aangeeft ontruimen dan mag de politie optreden.
  Het glas is halvol, voor de optimist en te weinig of (bijna) leeg voor de pessimist en zeikerd….


  Maak melding

 12. Sommige van die landpikkers wonen al weer generaties in Amsterdam, Nw York, Tokio of Oslo. Wij die hier wonen ondervinden er last van.

  Dat boedelgedoe moet voor eens en voor altijd worden opgelost.

  Gewoon inpikken die hap.

  Als Suriname een oude munitiebunker in het Gongrijpbos wil aanpakken krijg je te horen dat de “eigenaar in Duitsland woont”.

  De eigenaar is hij/zij, die dat stuk land bewerkt.

  Hartje Paramaribo wanen wij ons zo af en toe in de jungle.

  Stongoso is daar het voorbeeld van.


  Maak melding

 13. Goed hoor minister alleen jij kan ons helpen tegen deze geboefte.Voor onze jeud is het bijna onmogelijk een dak boven je hoof te hebben.Wij zijn een heel kleine volk in een grootland als suriname en toch moet je duizenden euros betalen voor een kleinmodderpoel van 10m bij 15m. Terwijl de eigenaar het bijna gratis heeft gekregen omdat je familie werkzaam is domeinkantoor.Iedereen ziet dat het zo niet door kan gaan.De jeugd moet een eerlijke kans krijgen op een verblijf of woning.Het zou ook veiliger worden in suriname. Minder dievenijzer meer.


  Maak melding

 14. Frontlosers @ 5: “Dit laat ik voor eigen rekening van de schrijver van het stuk, want dit is duidelijk niet wat de Minister heeft gezegd.”
  Frontlosers (waarom meerfout, ben je een Siamese tweeling?), wat heeft de minister dan echt gezegd? Ik heb overal gekeken maar ik heb de juiste uitspraak nergens kunnen vinden. “Yip mi baya.”
  Maar indien de uitspraak wel waar is dan zal dit onherroepelijk leiden tot doodslag. Misiedjan zal dan de eerste zijn die moord en brand zal roepen, maar dan heeft hij het zelf bewerkstelligd


  Maak melding

 15. Ndp-loosers forever!!!

  Weer een mooi voorbeeld van het wanbeleid van deze “superregering”.
  De ene hand heeft geen idee wat de andere hand doet.
  Op 1juli waren de suri uit de diaspora welkom en op 8 juli, binnen
  een week kunnen ze het bekijken!

  Wat denken deze mensen, dat je halsoverkop terug gaat?
  Neen, dat plan je, je koopt eerst een djarie , gaat sparen, bouwt een huis
  en daarna keer je terug.
  En wat doet deze ndp-looser mienie-ster?
  Hij heeft geen bemoeienis met djaries van mensen die hun djarie niet ‘a la minute in de gaten kunnen houden.

  Suri-neds het is tijd om je djarie te verkopen voor een mooi prijsje, aan een chinees, Braziliaan of Haïtiaan, een drugsdealer mag ook.

  Paraman die jalousie druipt er weer eens van af hé.
  Als het mijn djarie was had ik je eigenhandig eruit getimmerd.

  Dus dat..


  Maak melding

 16. Hi Mis Dja wat wat wat wat heb je geroken deze keer? Zeker geen wiet,anders zou je niet,niet,niet zo’n kkaka hebben uitgekraaid.Zeker ie smoko porie metie(dor vlees)Wat de occupanten hebben gemist bij Somo ding e Kies dja bij minister Misdja.Dit wordt dus heel mooi je vraagt of koopt geen perceel/grond (ook hiervoor zelfs te lui)dan loop je gewoon ergens in het land te kijken wat je bevalt en huppa een pinahut opslaan. leuk,sappig,prima,gezellig is dat.Mis dja meen je echt wat je zegt of weet je uberhaupt wat je zegt?jullie hoeven je geen moment te bedenken en hup gewoon occuperen man en liefst in Paramaribo, Vergeet hoek zwartenhovenbrug en Dr. Sophie Redmondstr niet. Occupeer maar. Limbo help de mensen ook al moet je scheel kijken jij bent de man die alles zag en hoorde kom je nog met camera? Waakhond!!! Limbo kom filme kom filme boi ook al kijk je scheel kom filme boi. Je was er altijd voor ’t volk toch Limbo.Maar het volk kan je niet meer bereiken als ze je nodig heeft. Of heb je ’t net zo druk als de regering. Perc eigenaren succes.Limbo setiekba en klaar is hij met het luister publiek(het volk)
  Glenny


  Maak melding

 17. Wilde Westen!

  Dit soort praktijken stamt uit de tijd van het Wilde Westen. Kolonisten pikten Indiaans grondgebied in en schoten ze dood als de Indianen kwamen klagen.
  Het recht van de sterkste of het recht van degene met de beste wapens. Landjepik!

  Misschien heeft de minister gelijk dat we terug naar af moeten. Begin alle land eerst te confisceren en dan herverdelen. Iedere inwoner van Suriname krijgt een even groot stukje land, niemand meer dan een ander.
  Geef mij maar een stukje waar er goud ligt.


  Maak melding

 18. Waarde en normen is al lang zoek in de Surinaamse gemeeschap!Zoals u wellicht weet, de politie is één deel van de zelfde gemeenschap.Integere mensen zijn in Surimaribo amper te vinden !

  Deze mini-ster beseft blijkbaar niet,dat hij met zijn uitlatingen de mensen( de boeven)hier mee zelfvertrouwen geeft,om door te gaan met hún ratte mentaliteit.Wie wordt op deze manier aan gemoedicht om Suriname te gaan helpen opbouwen !Als ik dit hoor/lees,denk ik eerder om alles te verkopen wat ik,in achterlijke Suriname bezit !En nooit meer naar Suriname te gaan !!!!!!

  Persoonlijk vind ik het,één ACHTERLIJKE reactie van een minister van Jus.&Politie.WAt is dé mening van Bouta en zijn corneuten GROOT grond BEZITTERS in deze kwestie !!!!!!!

  Groet,(veel wijsheid)


  Maak melding

 19. @Ik rust. je moest eens gewoond hebben naast een zo een perceel. Ik zou dan zien hoe jou reaktie zijn als de eigenaar onvindbaaris.
  Ik zeg niet dat zo een occupatie niet aangepakt moet worden,maar als de eigenaar jarenlang niets doet met het perceel,en het aan wildgroei overlaat,vind ik dat de overheid na de occupanten verwijderd te hebben de eigenaar een boete moet opleggen.

  haal zo een grap uit in nederland dan zal je zien hoe gauw de overheid daar je land inpikt.


  Maak melding

 20. Naar mijn idee staat het occuperen van andermans eigendom gelijk aan diefstal. Je zou dus met deze legale wet ook andermans vrouw en bezittingen kunnen occuperen als ze lang niet worden gebruikt. Een minister moet echt gaan oppassen met zulke uitspraken. Straks krijg je een stammenoorlogen, vanwege dit soort waanideen. Zie Afrika met zijn stammenoorlogen incl. plunderingen en verkrachtingen. Want van het ene komt dan het andere criminele wet. Zulke wetten kunnen alleen maar door Marrons verzonnen worden. Ik kan me echt niet voorstellen dat een beschaafd, modern, homo erectus zoiets kan verzinnen.

  Anderzijds was er volgens mij ook een wet dat je mensen die zich ongevraagd op je erf begeven neer mag knallen, dus ik zou zeggen laat ze maar komen.

  Wel ben ik het ermee eens dat speculerende, corruptanten, die tientallen, zoniet duizenden hectares grond hebben bemachtigd, en er niets mee doen, het terug moeten geven aan de staat of ga het bewerken, exploiteren ofzo….Waarom moet de kleine man die een kaveltje met veel bloed, zweet en tranen heeft gekocht, voor zijn oude dag, met dit wet lastig gevallen worden.


  Maak melding

 21. Typisch NDP reactie op nummer 5.
  De minister kan wel een betoog van 90 minuten lang in het parlement houden, het parlement dat geleid wordt door EVA BRAUN,misser-jan is te dom om regels en wetten voor te stellen in het parlement om dit probleem juridisch op te lossen. eigenlijk laat deze minister zien welke kant hij staat in deze kwestie.


  Maak melding

 22. Natuurlijk maar eerst in kennis stellen!!

  Heleboel mensen bezitten (grote)gronden en doen er niets maar dan ook niets mee! Of sommigen zijn in NL, Amerika of elders en doen totaal 0,00.

  Velen hebben niks! maar dan ook niks! een heleboel hebben wel wat en willen meer gaan doen!

  Stel de lege grondbezitters in kennis dat zij iets mee moeten doen en als zij binnen 5 jaren niets mee doen, gewoonweg een andere toewijzen! zonder enige terugdraai recht. Deze laatste moeten wel mee gaan werken anders weer een andere.

  Heleboel is boedel en de naasten doen geen klote of zij staan in de weg om verdeeld te kunnen worden! Laat het netjes verdeelt worden of anders gewoon met harde hand intrekken zonder enige recht met terugdraai of werking’s kracht.


  Maak melding

 23. dit is precies de orakel van delfi en deze minister heeft het goed begrepen.

  Hij bedoelt te zeggen,jullie djoekaaaaas moeten I am Gold zo spoedig mogelijk overnemen met deze uitspraak..

  Dan beheren wij suris alle goud en bauxiet en kunnen wij suris het land goed runnen met baas als opperhoofd.,,dus alles in eigen beheer.


  Maak melding

 24. Sinds het aantreden van deze regering weet ik niet meer of ik lachen of huilen moet bij het lezen van de verhaaltjes van Miesiedjan.


  Maak melding

 25. vleermuis= hindoestanen piken meer grond dat niet van hun zijn kijk maar saramaca/comewijne en veel meer wat lul je nou als je eerlijk je grond is wel goed er zit heel veel arme suri grond op te wachten maar zitten veel te veel koeien wat niet daar hoor kijk maar de voore gereg/nf-vhp/denk goed na dus geef de djoeka,s niet de schuld kijk maar saramaca/jaido of hoe hij mach heten vhp/nf de grootse bovenwat er zijn


  Maak melding

 26. 2e Henkie/14
  Lees onderstaand wat in een Surinaamse krant staat geschreven en vergelijk het artikel hier, van titel tot inhoud.

  Wat de minister zegt is heel simpel wet en recht, niets meer en niets minder.

  Stel dat jij iemand ziet, die bezig is je terrein te occuperen en je gaat aangifte doen, hoort de politie op te treden, zullen ze ook doen volgens de minister.

  Als blijkt dat je terrein al 10 jaar geoccupeerd is, zal je naar de rechter moeten stappen en alleen met een vonnis, kan en zal de politie iets kunnen doen.

  Je leest hier zaken over boedel terreinen die niet bewoond zijn, als je na 30 jaar teruggaat en blijkt dat er een stenen woning op je terrein staat, zal je ondanks je eigendomspapieren kan tonen eerst naar de rechter moeten stappen, de politie zal niet uitrukken zonder een bevel. Zo simpel werkt wet en recht.

  Het kan nog mooier als jij een woning hebt verhuurd met of zonder contract kan je de verhuurder ook niet zomaar verwijderen. Ook de rechter zal in de meeste gevallen aan te pas moeten komen.

  ————————————–

  Krakers niet verwijderen zonder vonnis

  Geplaatst: 08/07/2011

  Paramaribo –
  Het huidig beleid van de regering is erop gericht om krakers niet te verwijderen, tenzij er sprake is van een rechterlijk vonnis. Dit zei minister van Justitie en Politie Martin Misiedjan gisteren in het parlement. Indien er sprake mocht zijn van een geval van heterdaad, indien de eigenaar constateert dat er personen doende zijn zich onrechtmatig te vestigen op zijn perceel, zal de politie hulp bieden, hield de bewindsman het parlement voor.
  ‘Deze regering is het krakersprobleem komen aantreffen. Het is langer dan 10 jaren oud en ook in het verleden werd het niet met groot machtsvertoon aangepakt.’ Volgens Misiedjan is het ministerie van Justitie en Politie niet van plan om dit probleem met groot machtsvertoon aan te pakken. ‘Wanneer eigenaren een heterdaad-situatie aantreffen, kunnen ze altijd aankloppen bij de politie voor assistentie. Maar voor het overige moet het op een andere wijze worden aangepakt.’

  De minister legde de nadruk op dat deze kwestie het ministerie niet regardeert. De politie verleent slechts haar medewerking in bepaalde omstandigheden. ‘Ik wil ook in dit kader aangeven dat er al geruime tijd wetgeving is voorbereid en aangeboden aan uw geacht college. Dat is voor wat de wetgeving betreft.’ Door het AC-assembleelid Marinus Bee waren er vragen gesteld over de wijze van aanpak van het krakersprobleem. Misiedjan stelde voorop dat het krakersprobleem op zich geen aangelegenheid is van het ministerie van Justitie en Politie. De politie komt in beeld wanneer er sprake is van een vonnis. Hierbij wordt aan de politie de hulp van de sterke arm gevraagd om tot eventuele ontruiming over te gaan. De minister voegde eraan toe niet eraan mee te zullen werken dat Justitie de instantie moet zijn die personen met zwaar materieel gaat ontruimen.

  Tijdens een interruptie stelde het NDP-assembleelid Andre Misiekaba aan de orde dat de anti-occupatiewet thans in het parlement ligt. Er is ook een commissie van rapporteurs benoemd. Misiekaba is namelijk de voorzitter van deze commissie. ‘En de wet komt spoedig op de agenda. Maar u weet dat de regering een pad heeft uitgestippeld, waarbij men tot een oplossing wil komen.’


  Maak melding

 27. Dit is nou de reden waarom ik een hekel aan deze regering heb.
  Ze laten de grote jongens je land inpikken en ze willen dit via het gerecht regelen.
  Conclusie crimineel met veel geld heeft een langere adem om een rechtzaak te ageren en te winnen. Dus de kleine man is weer nergens en Bouterse en kornuiten gaan lekker hun gang.
  En ik kan het weten want van mijn grond is al een paar meter onteigend


  Maak melding

 28. @nr 5

  Het is me al veel langer opgevallen dat de zogenaamde journalist van Waterkant die deze berichten schrijft, zwaar gekleurd is.

  Maar goed, onder het mom van persvrijheid mag dus alles. Ik verwacht dat we in Suriname ook zullen afglijden naar Engelse toestanden vwb het nieuws want de onzin die er soms wordt uitgekraaid door zichzelf respecterende media is niet om naar huis te schrijven.


  Maak melding

 29. Ik zeg het al zo vaak:

  ‘Er komt een grondenoorlog in Suriname.’

  Regering van Suriname, laat dat niet gebeuren. Maak beleid!!!
  Srika


  Maak melding

 30. Met zulke uitspraken plaatst een minister onze zieltogend rechtstaat op een nog steiler helling.Behalve dat deze uitspraak aanzet tot bezetting van ander hun goed,verruimt het ook de handelings bevoegdheid van de gewone burger[eigenaar].Die kunnen met zulk een uitspraak zich eerder beroepen op overmacht of noodweer.

  Cobie.


  Maak melding

 31. Mensen het boedel probleem is natuurlijk van een heel andere orde, die ook heel snel opgepakt moet worden door deze regering.

  Het is van de zotte al die boedel percelen waar niets mee gebeurd en overwoekerd worden. Sommige familieleden zijn allemaal al overleden, niemand weet meer iets van sommige percelen of wie de eigenaars zijn, en dan ook nog in de stad.

  Er moet hier Wetgeving voor komen en snel ook. Een boedel perceel die niet beheerd wordt, hoort gewoon getaxeerd en onderhouden te worden door de staat. In alle dagbladen horen wekelijks oproepen geplaats te worden met naam, perceelnr enz. enz.

  Als men na 6 maanden niet komt opdagen wordt het perceel geveild, de opbrengsten minus de kosten die de staat heeft gemaakt, worden gewoon op een rekening gestald mochten families eens nog komen opdagen, klaar is kees.

  Trouwens als mensen nu een boedel perceel gaan occuperen, is er niemand die een aanklacht kan indienen dus is er niets aan de hand.Sommigedenken dat de politie als een perceel bewaker moet gaan optreden, kijken wie waar percelen occupeerd.

  Domme Esmerald als je als Su-Ned eens teruggaat naar Suriname en er blijkt dat iemand een villa op je dyarie heeft gebouwd, zal je gewoon een aanklacht moeten indienen bij de politie, die zal onderzoek verrichten maar uiteindelijk zal je naar de rechter moeten gaan, want die villa zal weer afgebroken moeten worden en dat zal de politie niet doen vooral niet zonder rechterlijk bevel, dat is de strekking van het verhaal.

  Ik ken zelf een geval waar een Sur-ned per ongeluk op een verkeerde perceel (net naast zijn eigen perceel) heeft gebouwd, notabene van een andere Sur-Ned. Ook daar moest een rechter te pas komen, de politie doet niets en kon niets zonder een rechterlijke uitspraak, alles was duidelijk, beide mensen hadden landmeters kaarten en overdrachtspapieren.

  De ene Sur-ned dacht dat hij via de rechter een huis bij zou krijgen omdat het uiteindelijk op zijn erf stond, hij wilde in ieder geval niet schikken.

  De rechter heeft toen besloten dat ze moesten schikken, omdat het hier duidelijk om een misverstand ging, dus was het landje ruil, de percelen waren tenslotte even groot. De notariskosten van de overschrijving waren voor de meneer die verkeerd had gebouwd. Zie je hoe het werkt.


  Maak melding

 32. Moet je wel reageren op iemand die djoeka als

  scheldwoord ziet? Het racistisch denken zal nooit en te nimmer stoppen he? In ieder geval begrijp ik minister Misiedjan aan de ene kant maar aan de andere kant zal het goedkeuren
  van zulks gedrag veel wanorde creeeren waartegen je infeite
  niets kan doen. Want je hebt ht goed gesproken. Roep geen geesten op die
  niet kan bezweren he? Maar iemand die een stuk grond heeft
  die men kostbaar acht zal niet vaak toestaan dat het perceel onder onkruid
  Met alle gevolgen van dien zal komen te staan.
  Dus vind k toch dat mensen die teveel gronden hebben dan nodig
  Het terug aan d staat zullen moeten geven. Zodat iemand anders dat beter kan gebruiken
  En voorbeelden als vrouw nemen en huis nemen come on people jullie kunnen beter mang.
  Laten we met betere argumenten komen mang.

  Thistime


  Maak melding

 33. Velen hebben de klokken horen luiden maar weten niet eens dat er nog een klepel bij hoort; laatstaan waar het hangt. De minister heeft slechts de politieke realiteit aangegeven. Een status quo die reeds vele jaren en opeenvolgende regeringen bestaat. Hem kan net als zijn voorgangers slechts een chronisch gebrek aan visie en lef worden verweten. De oppositie komt ook niet met uitgewerkte alternatieven als oplossing. Ze dienen overigens nooit tegenplannen in maar spuien alleen maar ongefundeerde krietiek en vergeten gemakshalve dat ze het ook hebben laten liggen. Dit probleem is complexer dan op het eerste gezicht lijkt. Het probleem wordt wellicht pas dan opgelost wanneer de laatste etnische partij is gestorven en in de DNA goed opgeleide “echte” Surinamers met visie komen te zitten. Die dag lijkt met de arrogante dikdoeners in het parlement en op dit forum Jammer genoeg heel ver weg.


  Maak melding

 34. Marron Brunswijk heeft 1800 hectare in het binnenland met goudconcessie. Inpikken die hap. Alleen Djoeka’s of te wel boslandbewoners kunnen dit voorstellen. De andere Surinamers werken ervoor. Alle djoeka dorpen in het binnenland occuperen. Zij doen al eeuwen niets in het binnenland.

  Onafhankelijk South America Hindustan komt steeds dichterbij. Vanaf de Saramacca rivier tot aan de Corantijn rivier en van de Atlantisch Oceaan tot de Braziliaanse grens.

  Tigri als wisselgeld/samenwerking met de Hindustaan Bharat Jagdeo van Guyana.

  Hindustaan, ook de volksverraders bij de NDP, wordt wakker. Anders ben je een verrotte rat die zelf zijn moeder verkoopt om konten te likken van je idool.


  Maak melding

 35. Goed nieuws, dat zullen de buitenlandse investeerders zeer waarderen.

  De mensen uit de Caribbean Community and Common Market (CARICOM) hebben recentelijk nog een oproep van keizer Bigi Mofo I ontvangen om vooral in Suriname te investeren.

  Mijn complimenten, dit noem ik nu het verschil!

  Om met Esmerald te spreken;

  “Weer een mooi voorbeeld van het wanbeleid van deze “superregering”.
  De ene hand heeft geen idee wat de andere hand doet.”


  Maak melding

 36. Dat wordt verjagen met een jachtgeweer.Want alleen dieren kunnen zomaar op je perceel zonder te vragen komen.
  En de minister zegt het goed, tenzij je ze heterdaad heb betrapt.
  En dan kan je het liever zelf oplossen.
  kijk maar naar de rovers die op andersmans erf waren op rare tijden.
  ze zijn heterdaad neergeknald.
  volgens mij bedoeld de minister dat

  raga


  Maak melding

 37. Paraman lijkt op Misiedjan en samen lijken ze op die Surinamers met het grootste aantal criminelen.

  Conclusie: criminelen zullen elkaar altijd de hand boven het hoofd houden.

  Paraman over een half jaar is het Divali, dan ga je zeker weer fietsend langs de hindu’s om te vreten, gelijk je dat doet met Phagwa, maar ondertussen stook je de op jou gelijkenden om van diezelfde mensen te gaan stelen.


  Maak melding

 38. Ndp-loosert forever!

  Het gekletst van niet onderhouden percelen van suri-neds slaat nergens
  op, want geen enkele kraker zal een pinahut “bouwen” op een verwaarloosd
  stukje grond. Dat is teveel moeite dus ze zullen de beste stukkies uitkiezen.

  En frontlosers, je klets uit je nek.
  Jij spoort duidelijk niet jij.
  Frontlosert vind dat je een klacht moet indienen bij de politie en minister django zegt:
  “De minister voegde eraan toe niet eraan mee te zullen werken dat Justitie de instantie moet zijn die personen met zwaar materieel gaat ontruimen.”(copietje van frontlosert)

  Dus je spoort niet…..


  Maak melding

 39. @Nummer 27
  Beter had het niet uitgelegd kunnen worden.
  Deze minister heeft namelijk durven zeggen wat zijn voorgangers politiekshalve niet durfden
  @ Nummer 35
  Als er meer mensen als jijkonden reageren zou ons land een betere toekomst hebben


  Maak melding

 40. @35 jij hebt wel de klok horen luiden, maar weet je wel waar de klepel hangt?

  “De oppositie komt ook niet met uitgewerkte alternatieven als oplossing. Ze dienen overigens nooit tegenplannen in maar spuien alleen maar ongefundeerde krietiek en vergeten gemakshalve dat ze het ook hebben laten liggen.”

  Questions: Wie zaten de afgelopen 10jr in de oppositie?
  Hebben de ndp-losers uitgewerkte alternatieve oplossingen aangedragen toen ze in de oppositie zaten?
  Hebben de ndp-losers ooit tegenplannen ingediend toen ze in de oppositie zaten?
  Hebben de ndp-losers altijd gefundeerde kritiek geleverd?

  Als je echt een geweten hebt, dan kun je het antwoord dromen,
  Dus dat…


  Maak melding

 41. Beste mensen, wat een reactie op uitspraken van de min van juspol. Waarom verbaast het jullie? Hij moet een paar mensen uit zijn groep goed houden. Hij kan niet tegen hen optreden. Als hij dat doet krijgt hij ruzie met die grote boevenbende die in de coalitie zitting hebben en zijn eigen doelgroep. Volgens mij had de president beloofd dat hij niet de “zij die op mij gelijken politiek”zou voeren. Is het hem gelukt? Suriname wordt een nog grotere chaos. Zullen we naar het binnenland gaan en daar grond inpikken? Ik denk niet dat we het levend vanaf brengen.
  Waar ik me wel boos om kan maken is dat er mensen zijn die geen aandacht besteden aan het schoonmaken en houden van hun perceel. We zijn daar zelf verantwoordelijk voor. Door het perceel of pand te onderhouden zorgen we voor een schoon/vriendelijk milieu, maar ook voor de veiligheid van de buurt. Als je dat niet doet zou de regering het schoon moeten maken en daar behoorlijk geld voor moeten vragen. Het is niet moeilijk. Je vaardig een decreet uit en het is een feit. De bedoeling van de min.bevestigt het idee van anderen dat Suriname een bananen republiek is. Er is geen wet en recht. Iemand vergeleek Suriname met: Sodom en gemorra. Alles is toegestaan? Waar is “onze President”? Hij zegt niets, daar hij ook heeft meegedaan aan landje Pik.Hoe komt hij aan de lappen grond die hij heeft? Gekocht????? Een groot deel van onze volksvertegenwoordigers is op de diefstallen tour. Ze kunnen elkaar niet corrigeren. Waar blijft ds Meye, Hr Misiedjan hr. Panka? Wat is hierop uw antwoord. O ja, hr Bouva wat zegt u hierop? Dat jongeren geen huis en grond hebben, is niet mijn zorg en het moet niet op mijn conto worden geschreven. Laat ze gaan werken. Overheid creeer werk voor hen. Of geef ze een stuk van de domeingronden die Suriname rijk is. Mensen hebben hard gewerkt om hun grond te kopen. Als de min van juspol landje Pik gaat legitimeren, waarom besteedt hij zoveel aandacht aan de overvallers en inbrekers? Sluit hij de deur voor hen aan de voorkant en opent hij een ander deur aan de andere kant. Zo meteen nemen ze grond van een ander in, verkopen het en gaan verder naar een ander grond. Niemand zal hij iets kunnen doen daar ze de minister aan hun zijde hebben. De politie was ons beste kameraad, de politie wordt ons noodzakelijke kwaad. Min van juspol gebruik uw hersenen. Laat hr Brunswijk zijn grote lappen grond inleveren en/of verkavelen. Gebruik uw verstand.


  Maak melding

 42. Frontlosers,domein grond is altijd uitgegeven met een bestemming.Ik kan mij niet herinneren dat tot de bestemming ook occupatie behoort door djoeka,s.En toen ik mijn perceel kocht stond er geen bestemmings plan in de buurt.Dus als ik mijn huis niet op dat terrein had gebouwd,kon niemand mij wat verwijten omdat het nergens geschreven staat dat het alleen voor huizen bouw is.Ik kon gewoon een rimboe laten ontstaan daar en niemand die mij wat kon maken.En de ‘verwaarloosde’percelen kan door niemand afgedwongen worden om op te schonen.Misschien is dat het doel waarvoor de eigenaar het gekocht heeft.Het recht van eigendom.Gaat de rovende djoeka niet aan hoeveel percelen ze bezitten.

  Cobie.


  Maak melding

 43. Blackaboy 29
  Waarom is het in jou ogen altijd de schuld van anderen, en waarom vergelijk jij altijd appels met peren.In nederland is kortgeleden een anti kraak wet aangenomen zie hoe op niveau de discussie wordt gevoerd tot aan de gerechtshof en Europees recht.Suriname wil een moderne democratische staat zijn dan moet je als minister of parlementslid met wetsvoorstellen komen om dit soort praktijken tot het verleden behoren. dat is de taak van de beleidsmakers zo kunnen ze hun kundigheid laten zien.Als je denkt dat je een probleem oplost met het crieeren van een andere probleem dan ben je in mijn ogen niet geschikt voor deze job.wat mij ook opvalt is de macht die steeds wordt ingenomen door CTU ik kom in een andere reactie hier op terug.denkt u aan de volksmilitie van toen .


  Maak melding

 44. Deze minister is duidelijk een Crimineel. Hij probeert hardwerkende af te breken en degene die niets doen te bevoordelen. En ja we weten wie dat zijn. Deze man is het niet waardig om op die stoel te zitten. Hij was het ook die de daden van de criminelen goed probeerde te praten met al die roofovervallen/ en ja je zag het die namen extreem toe. en toen iedereen in opstand kwam deed hij een stap terug. Intussen heel wat leed verzorgt. Nu doet hij weer zo’n supperstommen uitspraak en dus crimninelen vrij brief. Wel surinamers Wees alert als jullie met vakantie gaan is je huis bezet . Heterdaat is tijdens of gelijk na het feit. Ik zeg die Abanies niets . in denach ga ik ernaar toe en schiet ze overhoop dan mogen ze aangifte gaan doen. Van hun HAVEN en GOED HA HA HA Minister ga in het bos wonen met je soortgenoten.


  Maak melding

 45. @Paraman

  Niet gehinderd dooor kennis of inzicht tracht je steeds alles van deze regering goed te praten. Wordt je nooit moet of krijg je nooit hoofdpijn van je leugens en onzin??

  -1- Dit gaat helemaal niet expliciet over boedel en dat is een ander probleem dat oplossing beheoft. Door beide gelijk te stellen geef je niet aan te bregrijpen waarover het gaat: de rechtszekerheid dat wat je gekocht hebt ook onvervreemdbaar van jouw is. Blijkbaar ben je al zo’n verwrongen dief dat het begrip je niets zegt.
  -2- Stongoso is een heel ander verhaal waar je blijkbaar niet vanaf weet. Het gebouw stond al jaren te koop maar de overheid wilde het gebouw in historiese staat houden (met als gevolg een hele lage gebruikswaarde voor eventuele kopers en hoge onderhouds kosten). Normaal als een overheid erfgoed instand wil houden dan compenseerd die overheid voor wat zijn de eigenaren oplegd. Maar ja SME kent nog beleid nog geld voor de instandhouding van ons erfgoed.

  @Takiemang
  Eigenaars zijn tegenwoordig verplicht hun perceel te onderhouden. Overigens komt de meeste hinder van project ontwikkelaars die de onverkochte kavels niet onderhouden. Laat de woorden brandgevaar en ongedierte maar eens vallen in Parbo Noord.


  Maak melding

 46. Ram,
  Ik kan je begrijpen. Toen julie onder front elkaar de bal toespeelden was er blijkbaar geen vuiltje aan de lucht.

  Iedereen snapt die P in the A.


  Maak melding

 47. Esmerald/40 Hou nou eens een keer op met je dom emotioneel geklets. Dat je niet veel weet is ons inmiddels duidelijk, dat je desondanks steeds het tegendeel denkt, zegt genoeg over je psyche.

  Je hebt inderdaad de klok horen luiden, maar weet totaal niet waar de klepel hangt.

  Dit zegt de minister inderdaad en groot gelijk heeft hij, wet en recht is wat hem drijft en geen dom geklets.

  ““De minister voegde eraan toe niet eraan mee te zullen werken dat Justitie de instantie moet zijn die personen met zwaar materieel gaat ontruimen.”

  Ik zal je vertellen hoe het werkt, ook in je Nederland is dit het geval, het verbaasd me ook niet dat je dit niet weet.

  Men hoort naar de rechter te stappen, de rechter zal als alles klopt, je in het gelijk stellen. Een gerechtsdeurwaarder, zal de occupant per aangetekend brief aangeven dat ze je dyarie moet ONTRUIMEN binnen een bepaalde tijd. Mocht de occupant hier niet aan voldoen, zal de gerechtsdeurwaarder zwaar materieel moeten meenemen om je dyarie zelf te ontruimen. De politie/justitie zal alleen aanwezig zijn ter bescherming van de ontruimers en zorgen dat alles in alle veiligheid gebeurd. Justitie/politie zal dus nooit zwaar materieel meenemen om zelf te ontruimen, dat is niet hun taak.

  Cobie/44 Alleen het feit dat je het woordje djoeka gebruikt in je reactie zegt mij dan ook, dat ik hier met een racistische zwakzinnige van doen heb, die totaal niet weet waar hij het over heeft.

  Domeingrond zeg je, blijkbaar weet je niet eens wat domeingrond is en van wie het is.

  Nou toe maar, doemeingrond wordt gegeven met een bestemming, binnen bepaalde tijd, ik dacht twee jaar hoort de eigenaar al te zijn aangevangen met de bestemming, maw als je domeingrond hebt toegwezen voor het bouwen van een woning hoor je daar binnen 2 jaar al mee te zijn aangevangen.

  Als op je domeingrond zeg maar 5 jaar lang niets gebeurd en iemand anders zou daar een woning op hebben gebouwd, dan verlies je de rechten, zo simpel is dat. Alleen bij eigendom is het anders.

  Nu over je rimboe en bestemmingsplan op je eigendoms perceel. De overheid kan je wel dwingen je rimboe op te ruimen ook al is het je eigendom en er geen duidelijke bestemmingsplan bestond toen je het kocht.

  Ik wil wedden dat veel djoeka’s een veel gezonder verstand hebben dan jouw. In het vervolg niet meer denigrerend doen.

  Dat de meeste niet eens begrijpen dat hetgeen de minister zegt, juist wet en recht is, komt door hun racistische denkwijze. Front regeert niet meer, hebben jullie dat niet door. Justitie zal niet misbruikt worden om een paar welgestelden te beschermen, iedereen is gelijk voor justitie, wet en recht voor iedereen.

  Tijdens front was Suriname verworden tot een bananen Republiek, de huidige regering is het evenwicht juist aan het herstellen.


  Maak melding

 48. Esmerald/42 NDP in de oppositie afgelopen 10 jaar heeft meer uitgewerkte plannen en wetten ingediend dan front in de coalitie zelf heeft gedaan. Dat de plannen en wetten niet zijn aangenomen komt door diezelfde front omdat ze nooit de ontwikkeling van Suriname voor ogen hadden. Ze hadden alleen oog voor zelfverrijking en bestrijden van Bouterse.

  Trouwens NDP heeft NOOIT leugens, verdraaiingen en schaamteloze racistische uitlatingen gedaan in de DNA. Dat doet front wel, daarom zijn de fronters geboren LOSERS.

  Frontlosers als jouw zullen dit soort zaken altijd ontkennen maar ook dat is een typisch front eigenschap.


  Maak melding

 49. #50. Frontloosert.

  Jij moet eens een keer ophouden met je oeverloos domme beweringen.
  Als je om je om 02.56 suri-tijd niet eens kunt slapen en als een razende hiero onzin staat te verkondigen, dan ben je ver jochie, heel ver.

  Je gaat me vertellen, wat ga jij mij vertellen?
  Stupide verhalen. Als krakers in Ned panden bezet houden, dan is het de politie samen met de ME die de boel verwijderd, dus stop met je onzin oké.
  Je vader heeft het verkeerd gedicteerd….

  Het gaat wat moois worden dat ik geld moet uitgeven aan een gerechtelijk onderzoek, om mensen van mijn perceel af te krijgen, omdat een mini-ster te beroerd is zijn werk te doen, sodemieter op joh!!!

  Met droge ogen loop je het volgende te verkondigen:
  “Trouwens NDP heeft NOOIT leugens, verdraaiingen en schaamteloze racistische uitlatingen gedaan in de DNA.”

  Je mond (toetsenbord) beeft niet noh?
  Jullie ndp-losers hebben Dhr Venetiaan publiekelijk afgemaakt. Vies en vuil uitgescholden
  Het trieste daarvan is dat het zijn eigen soortgenoten zijn.
  Schandaaaalig, stijlloos, geen woorden voor.

  Frontloosert, hoe lang denk je dit vol te houden. Dit heeft niets te maken met vaderlandse liefde, dit gaat om je boterham jochie.
  Maar bedenk aan alles komt een eind ook hieraan….


  Maak melding

 50. Drup, drup, drup, drup, drup! En zo druppelt de emmer vol.

  Whome hoort vene met zijn emmer die nooit volliep lopen of Whome ziet ze vliegen.


  Maak melding

 51. Volgens mij is frontlosers een geestelijk gestoorde die niet terug is gegaan van zijn weekendverlof.Een gekozen DNA lid die maanden niet komt opdagen anderen vechten in het parlement en anderen hangen onder een boom.Ze hebben nu alle tijd om wetten te maken en in te dienen ik zou zeggen kom maar op met jou wetten. wanneer komt die Anticorruptiewet, wanneer komen er wetten om het illegale goudwinning en houtkap te stoppen, onder welke wet valt CTU, welke wet heeft DDB gehanteerd om zijn veroordeelde zoon te benoemen tot hoofd van CTU .


  Maak melding

 52. Frontlosers, tot nu toe ben je met nog enkele anderen de enige die zich op de daadwerkelijke uitspraken van de minister baseert zoals op tv te volgen was, welke uitspraken gewoon aan het huidige en geldende Surinaamse straf(proces)recht en de jarenlange (politieke) kwestie domeingronden/ verwaarloosde eigendomspercelen zijn ontleend.

  Ipv allerlei emotionele betoogjes hier te houden over zaken waar men duidelijk geen weet kaas van heeft gegeten en baseert op het totaal uit zijn verband gerukte WKN-artikel (kennelijk om dit soort emotionele uitbarstingen los te krijgen) dient aan een win win situatie voor zowel grondeigenaren als personen op zoek naar grond te worden gewerkt: voldoende huisvesting en sneller/tijdiger afstraffen van occupatie.


  Maak melding

 53. Dommie Esmerald heeft het over krakers.

  Je weet duidelijk niets, dat is mij inmiddels wel duidelijk.

  Lees hieronder en leer maar, ik ga je persoonlijk onder mijn hoede nemen om je zaken bij te brengen, je hebt duidelijk hulp nodig, wil je hier niet meer zo dom overkomen.

  “Hof verbiedt ontruiming kraakpanden

  Hof verbiedt ontruiming kraakpanden
  AMSTERDAM – Het gerechtshof in Den Haag heeft maandag de ontruiming van acht kraakpanden in Amsterdam, Den Haag en Leeuwarden verboden.

  Ontruiming kraakpanden
  Volgens het hof hebben krakers voor wie ontruiming dreigt, geen mogelijkheid daarover van tevoren het oordeel van een rechter te vragen.

  Daarmee is de nieuwe Wet kraken en leegstand, die op 1 oktober in werking is getreden, in strijd met het Europese verdrag voor de Rechten van de Mens, vindt het gerechtshof Den Haag.

  http://www.wvhl.nl/index.php/component/content/article/38-algemeen/168-hof-verbiedt-ontruiming-kraakpanden

  ———-
  Politie mag kraakpanden niet meer ontruimen
  19 februari 2009

  AMSTERDAM – De politie mag kraakpanden niet meer ontruimen op basis van wetsartikelen die tot nog toe gebruikt werden. Dat vloeit voort uit recente uitspraken van rechters, die ook krakers een ‘huisrecht’ blijken te geven.

  http://www.groenewegen.com/nieuws/bericht?item=189

  ——————————

  NDP’er zijn geen losers maar winners, we regeren daarom nu terwijl de losers als jouw hun verlies niet kunnen accepteren vandaar je dom geklets.

  Was het niet Vene die de oppositie met wortel en tak zou uitroeien.

  Blijft nog recht overeind.

  ““Trouwens NDP heeft NOOIT leugens, verdraaiingen en schaamteloze racistische uitlatingen gedaan in de DNA.”


  Maak melding

 54. #57 Frontlosert, slaap kindje slaap!

  “NDP’ers zijn geen losers maar winners, we regeren daarom nu terwijl de losers als jouw hun verlies niet kunnen accepteren vandaar je dom geklets.”

  Zoooo kinderachtig.
  In jouw sprookjeswereld blijft die ndp-losers-partij eeuwig aan de macht.
  Hoe dom kun je niet zijn.

  Zonder je pappie had je nu geen fiso-baan jochie, hoelang nog, ga je schamen……
  Hup in de hoek!
  Bij de volgende verkiezing vlieg jij als eerst eruit, vanwege opruiend gedrag.

  Het is wachten op die dag.
  Hoe zeggen ze dat ook al weer op z’n suri’s:
  “dang yo bar kré nak ie srefie tap grong”,
  Hahahahaha…


  Maak melding

 55. #57.

  Wacht even, dus omdat het in Ned gebeurt dan moet het ook in suri middels de rechter, welke baja?

  Luister, je moet geen appels met peren vergelijken.
  Als jullie daar in suri Nederlandse wetten willen kopiëren, doe het goed.
  De rechtspraak in Suri kan niet tippen aan die van Nederland ok! Neem je iets over, dan moeten de rechtelijke macht ook integer zijn en ben je als burger verzekerd van een objectieve uitspraak.

  Dat is in suri absoluut niet het geval, want als frontlosert mijn perceel heeft ingepikt, dan geeft de vader van frontlosert corruptiegelden aan de rechter en weg is mijn perceel.
  Onbetrouwbaar als de pest!
  En dan heb ik het niet eens over de criminelen in de regering…..die vrij rondlopen.

  Dus praat geen onzin jochie….
  weer een voorbeeld dat je niet spoort.
  Hou je bij je Surinaamse leest, ok….


  Maak melding

 56. Esmerald/58 je stalkt me met je dom geklets, go na skoro yere. Ye klets, klets tapu waterkant nanga den dong dong sani fu yu.

  By the way ik vind je nogal ondankbaar, niet eens een bedankje voor alle kennis die ik je bijbreng.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.