Surinamers betalen hoge prijs voor dure smaak

10

PARAMARIBO, 7 jul – Surinamers betalen in feite een hoge prijs voor hun dure smaak en fijne tong. Minister Michael Miskin van Handel & Industrie ziet de bijna nationale voorkeur voor Europese producten als psychologisch obstakel. Mensen zijn haast niet meer in staat met gezond verstand in hun levensbehoeften te voorzien.

Deze volksaard doet zich schijnbaar weer gelden. De klacht is alom dat de kosten van levensonderhoud schandalig omhoog schieten. Volgens het statistiekbureau gaat het om ruim twintig procent. Miskin vindt het niet liggen aan sec economische factoren: “Surinaamse consumenten houden vast aan dure merkproducten.” Het gaat dan niet eens om de kwaliteit soms, maar om het product zelf.

Natuurlijk speelt ook de stijgende wisselkoers voor de euro. En het almaar duurder wordende transport. Het oude panacee van ingrijpen door de overheid is geen optie meer. De markt is al jaren uitsluitend het product van vraag en aanbod. “Wat we kunnen doen is subsidiëren”, aldus Miskin. Maar dan per persoon. Er is een programma in de maak voor subsidies onder voorwaarden als regelmatig schoolbezoek voor kinderen van gesubsidieerde gezinnen.

Bekijk ook:


10 REACTIES

 1. Ik weet niet wat ze daar in Su eten.
  Maar als ik daar ben, eet ik niet op straat (zo als wij het zeggen)Alles dat deze mensen momenteel verkopen heeft een zoete smaak.
  Smerig en overal soso sukru of het kan ook iets anders zijn.
  Om vroeg of laat ziek van te worden.


  Maak melding

 2. Miskin zit bewust onzin met een wetenschappelijk sausje te verkopen.
  http://www.wisselkoersen.nl/currency/showgraph.aspx?currencyid=638299
  Tussen aug 2010 en nu steeg de Euro van 1,28 naar 1,43 USD. Dat is 10%.
  Ons totale prijzen pakket steeg met meer dan 20% en het grootste deel daarvan is gerelateerd aan grondstof inkopen, etc. in USD op de internationale markt.

  Kortom Miskin ze klets. Dat mag ook blijken uit het feit dat we in het verleden met grotere fluctuaties in de Euro koers te maken hadden, dat we toen nog meer op NL gefocussed waren, maar toen hadden we did soort giga inflatie problemen niet.

  De enigste historische relatie met inflatie die statisties aantoonbaar is, is dat MC-DDB aan de macht is.


  Maak melding

 3. Goed zo!

  Goed zo Miskin; ga subsidieren, dat is heel goed voor de bevolking. Een mooie daad en een heel goed voorstel. Geef de bevolking geld om hun dure Europese importprodukten te kopen. Het is goed voor de Europese markt.
  Prima gedaan minister!
  Subsidieer ook de vrouw van de president met haar New York koopjes voor haar en haar vriendinnen dan is de zaak helemaal rond.
  Ik vindt u een voorbeeldige minister. Dankuwel!


  Maak melding

 4. Commentatoren: de beste stuurlui staan aan wal. De regering blijft toch 5 jaren zitten en zal de BBP naar 8 miljard stijgen volgens het IMF. Het is daarom verstandig om vooruitlopend de sociale-woningbouw en de infrastructuur aan te pakken. Al deze zaken werken stimulerend voor de productie in vooral de agrarische-sector. Ik heb de volste vertrouwen in de lijn die uitgezet is door deze regering van Suriname.


  Maak melding

 5. @ TTheo,
  De stuurlui die het beter wisten en het beter zouden doen zitten wederom achter het stuur en de bevolking kan het gelijk merken want ze moeten hun broekriem aanhalen en die vrienden van DDB mogen smijten met geld van de bevolking zijn vrouw mag op naam van de staat dure inkopen doen, abraham laat zijn werkkamer renoveren voor meer dan een half miljoen euro zijn ziekenhuis bezoek in het buitenland wordt gewoon met belasting centen van de samenleving betaald ook zijn dure gepantserde auto .TTheo je hebt het zeker over die coke lijnen van DDB, DB en de rest van die oplichters.


  Maak melding

 6. Heer minister moet voor beelden aanhalen, want ik ben helemaal niet eens met hem. Bedoelt hij dat we geen toilet papier moeten gebruiken,geen bruinebonen ,geen geleerwten etc. moeten eten. Wat bedoelt hij????? Of weet hij zelf niet waarover hij praat.


  Maak melding

 7. De smaak van onze president, ministers en parlementariërs liegt er ook niet om. Waarom Desi een eigen versie van Airforce One erop na probeert te houden mag de duivel weten, waarom Abrahams zijn toiletpot moet pimpen idem dito. Voor een bigi jari laten ze twee bands uit Aruba overvliegen en voor een geestelijk adviseur betaald men meer dan het equivalent van het winnen van het lottospel Payday (Payday: srd. 5000 twaalf maanden lang, Steve Meye: srd 6000 vijf jaar d.w.z. zestig maanden lang), wil Miskin me uitleggen waarom het volk, dat gewend was goede kwaliteit bruine bonen uit Nederland te eten, nu plotseling genoegen moet nemen met bruine bonen uit China of Zimbabwe? Overigens ken ik weinig Surinamers die op het merk van een produkt letten (het is lekker/goed of niet), ze kijken vaak niet eens naar de vervaldatum van het product, Miskin klets ook nu weer gewoon uit zijn nek.


  Maak melding

 8. De bevolking van Suriname is verwend omdat men Europese producten prevaleert boven de nationale producten. Is dat zo, waarschijnlijk gaat deze minister nooit met zijn vrouw boodschappen doen want dan had hij deze uitlating nooit gedaan. Alle producten in Suriname ongeacht of deze nu nationaal of internationaal zijn kosten bijna het dubbele dan in Europa.

  Simpel voorbeeld een fles Parbo bier(nationaal product) kost 7,25 SRD omgerekend in euro is dat 1 euro 56 euro cent. 8 Flessen Parbo hebben de zelfde inhoud als 24 flesjes Amstel of Heineken bier. Kost prijs 1 krat Amstel gemiddeld 8 euro, kost prijs 8 liter Parbo 58 srd(12 euro).

  Een fles water kost in Suriname 2,50 srd(0.53 euro cent) 1 fles water kost in Spanje 0.39 euro cent. Veelal wordt er gezegd ja het moet geïmporteerd worden, verrassing de hele wereld importeert daar is Suriname geen uitzondering in.

  Hoe kan het dan dat de prijzen in Suriname zo hoog zijn. Een aantal oorzaken zijn hiervoor aan te wijzen, geen centraal inkoopbeleid en geen gestructureerd distributie kanaal, daarnaast koopt jan en alleman pallets met goederen die men in Suriname doorverkoopt. Zolang hier geen verandering in komt zal er weinig veranderen en de prijzen in Suriname hoog blijven. Zo dat was het nu even naar de winkel om een blik bruine bonen te kopen, jammer dat die ook 3 keer zo duur is als in Europa maar ja BB met R is wel lekker.

  Tan bun


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.