Surinaamse fiscus pakt goudindustrie bij de kop

12

PARAMARIBO, 7 jul – De inning van belastingen in de goudbranche wordt omgegooid. Volgens de Commissie Ordening Goudsector, COG, wordt de focus vernauwd. De aandacht verschuift van de gouddelvers in het binnenland naar de opkopers in Paramaribo.

Die blijken een groot deel van de productie af te nemen. Er komt daarom een aparte registratieronde voor deze groep en dan kunnen royalty’s worden geïnd via de opkopers. “Omdat het ondoenlijk is achter alle dertigduizend mannen aan te gaan die op de velden werken”, zegt COG-voorzitter Gerold Dompig tegenover de Ware Tijd. Een stukje efficiëntie dus, vergeleken met de oude aanpak.

De commissie registreerde de gouddelvers de afgelopen maanden om dan bij hen te innen. Maar de branche blijkt te werken als een piramide. De basis wordt gevormd door de tienduizenden veldwerkers. “Maar naarmate we de top van de piramide naderen, komen we in Paramaribo terecht”, aldus Dompig. Als de wetgeving is aangepast kunnen de royalty’s lopen via de opkoop. Per jaar moet dat tientallen miljoenen opleveren.

Bekijk ook:


12 REACTIES

 1. Deze commissie bestaat uit schurken en oplichters die alleen naar hun eigen belang kijken.Wie heeft deze commissie benoemd u weet het zeker al.


  Maak melding

 2. John, ik lees het stuk en denk, dat je een punt hebt. Ze zullen proberen te smokkelen, als dat niet al gebeurd. Daarom denk ik dat er meer toezicht moet komen bij de lands grenzen en luchthavens. uitvoeren van goud alleen met een vergunning en het bewijs dat de royalties reeds zijn voldaan.


  Maak melding

 3. Goede stap maar het lost de vervuiling met kwik niet op en alle andere shit. Het enigste wat verbeterd is dat DDB meer geld krijgt.


  Maak melding

 4. Goed zo, strategie aanpassen totdat iedereen betaald. De grenzen moeten natuurlijk ook goed bewaakt worden, want het kan niet zo zijn dat opkopers nu in Frans-Guyana gaan zitten alleen om de belasting in Suriname te ontduiken.


  Maak melding

 5. Dit is het begin van de illegale handel. En reken wel dat de top van de piramide zal verschuiven.
  Beter zou het zijn om lokaal een kantoor op te zetten waar alle gedolven goud moet worden opgegeven. Sancties bij geen opgave is dan het confisceren van het goud.


  Maak melding

 6. ORdening goudsector in eigen land. En Cambior en I AM GOLD? die 5% wordt die eindelijke verhoogd naar 50%? of heeft NDP te horen gekregen dat ze daar ook over moeten zwijgen.


  Maak melding

 7. Prima plan!

  Goed zo meneer Dompig. Prima plan! Maar als Surinamer moet u weten dat we voor alles een oplossing vinden om de boel te kunnen naaien.

  Op deze manier stimuleert u de smokkel naar het buitenland en heeft de top van de piramide een filiaal in Frans en/of Engels Guyana of Brazilie. En ons goud is gevlogen want u kunt de grenzen niet controleren.

  Toch vindt ik dat u goede plannen heeft, maar wat het gaat opleveren? God weet!


  Maak melding

 8. en dan komen ze erachter dat ze hun eigen mensen moeten aanpakken.
  weten jullie van wie sarafina, sarakreek en nog een paar andere??????????

  dan weet het surinaams volk hoe het vorkje in het steel zit!!!!!!!!


  Maak melding

 9. Dat is tenminste gerechtigheid.

  Als je in Paramaribo twee knippa’s staat te verkopen zijn al op je dak.

  Goed zo boer Gummels trek je laarsen aan en ga die poen in de bossen van Suriname achterna!!!


  Maak melding

 10. Laat Dompig een paar opkoop centra annex winkel opzetten in het diepe binnenland.Ter plaatse bied je dan de goudzoeker een goudprijs die ietsje hoger ligt dan de wereldmarkt prijs en de smokkel prijs die geboden worden in de buurlanden.
  In de winkel bied je alle equipement en levensmiddelen die de goudzoeker daar nodig heeft.Dat beetje dat je teveel hebt betaalt voor het goud,haal je gewoon binnen door een verhoogde winst op je artikelen in de winkel.Ach, zo krijg je ook alle smokkelaars in beeld en kunnen we een graantje mee pikken.

  Cobie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.