VHP wacht reorganisatie onder voorzitter Santokhi

20

PARAMARIBO, 3 jul – Chandrikapersad Santokhi weet van meet af aan wat te beginnen met de Vooruitstrevende Hervormde Partij, VHP. Een van Suriname’s oudste en grootste politieke partijen wacht een fikse reorganisatie. Kennelijk schort er wat aan de huidige staat. Maar of het ook zo ver komt?

Het antwoord ligt diep verborgen in wat er de komende jaren te gebeuren staat. “De bedoeling is om in 2015 een sterkere VHP te hebben, die maximale verkiezingswinst moet boeken. Dat is onze intentie en ik hoop, dat de samenleving de nieuwe VHP zal ondersteunen”, zegt Santokhi tegenover De West. De reorganisatie kan dus niet anders zijn dan grondig. En heilige huisjes tegen de vlakte slaan. Hoeveel te rekenen valt op de rest van het bestuur, zal de toekomst uitwijzen.

Uiteindelijk zal veel afhangen van de mate waarin partijbonzen zelf geraakt worden. In de aanloop naar de bestuursverkiezingen kreeg Santokhi’s kandidatenlijst al wat verwijten te verwerken. Van binnenuit. Tegenkandidaat Bholanath Narain spreekt van een “opgedrongen” lijst. De oude leiding zou gemanipuleerd hebben, marionetten verwerkt hebben in wat later de lijst Santokhi werd. De reorganisatie wordt een in zovele opzichten interessant proces.

Bekijk ook:


20 REACTIES

 1. Reorganisatie met een bestuur waarin dochters en zonen van ex-bestuursleden en voorzitter geplaats zijn alsof het een dynastie betreft.

  De VHP is net als de NPS inderdaad een van oudste en grootste politieke partijen van Suriname, die maar een doel hebben nl. heilige huisjes van een paar families, vrienden en belanghebbenden in stand te houden.

  Wil je echt reorganiseren, zou je de partijen in huidige vorm totaal moeten opdoeken en opnieuw beginnen. Stel de partijen helemaal open voor alle etniciteiten, dan pas zal de samenleving je ondersteunen. Tot die tijd zal je het moeten hebben van de mensen die op je lijken, dus verwacht geen ondersteuning van de samenleving.


  Maak melding

 2. Santokh (hindi) betekend tevredenheid, rustig, geduldig.
  De heer Santokhi heeft de aflopen periode getoond zijn naam in ere te dragen.Hij heeft zelf er niet voor “gevochten” om voorzitter te willen worden.
  Goede eigenschappen voor een toekomstige leider.


  Maak melding

 3. In heb er wel vertrouwen in dat Santo zich in de goede richtingbeweegd. Iedereen heeft in SME zijn mond vol over het feit dat er sprake zou zijn van raciale partijen maar de werkelijke oorzaak ligt in het niet afhoudende paternalisme en clientisme. De raciale verdeling is daar slechts het logiese gevolg van.

  Wanneer SME het paternalisme en clientisme eindelijk afzweert zullen de partijen als vanzelf gedwongen worden om visie te ontwikkelen en aan goede partij programma’s te werken. Dan weten de kiezers eindelijk waarvoor en waarop ze stemmen en kunnen regeringen zich niet langer verschuilen achter de drogreden dat ze nog geen jaar aan de regering zijn. Nog geen jaar: pas een jaar of al een jaar??!!


  Maak melding

 4. Heer Bholanaat ranain,

  is een achterdochtig mens,waarschijnlijk kan hij niet tegen zijn verlies en is zeer afgunstig jaloers ..zo éen man moet geen parij lijder worden..


  Maak melding

 5. De VHP moet niet alleen zijn kiezers zoeken onder de Hindoestanen maar ook onder andere etnische groepen dat wil zeggen, de partij moet meer ideologisch te werken gaan in plaats van een etnisch conservatief houding hebben.


  Maak melding

 6. Frontlosers,heb je het kruispunt van bout verlaten om de NPS en VHP te adviseren?Je pres.gaat er niet blij om zijn en je weet zelf wat de consequentie daarvan kan zijn.Een bod die je niet kan weigeren al dan niet in het fort en het kleingeld mag je houden.

  Cobie.


  Maak melding

 7. @frontlosers

  Je oproep “stel je partij helemaal open ” komt vreemd over aangezien op we de afgelopen periode een enorm neoptisme onder NDP regie mochten waarnemen: De advisuers die allemaal 80-er-jaren-militairen zijn, het koppensnellen, de vele echtgenoten, etc waaronder de FL, Dino en Meye.

  Allemaal zaken die jij verdedigd. 🙁


  Maak melding

 8. De VHP moet niet alleen zijn kiezers zoeken onder de Hindoestanen maar ook onder andere etnische groepen dat wil zeggen, de partij moet meer ideologisch te werken gaan in plaats van een etnisch conservatief houding hebben.

  Roberto

  De grootste bevolkinggroep van Su zijn de Hindoestanen, als je die voor je weet te winnen dan betekent dat al heel veel zetel winst!!! En daarnaast zet de VHP zich uitteraard in voor alle ingezetene van Su!!! santhokie is een capabele persoon om de VHP weer groot te maken!!


  Maak melding

 9. Cobie/6

  Het kruispunt verlaten kan niet tenzij je geen goede bedoelingen hebt met de ontwikkeling van Suriname.

  Het welzijn en welvaart van alle Surinamers gaat mij aan het hart, vandaar mijn advies. Het moet eens afgelopen zijn met het etnische verdeeldheid van Suriname die bewust in stand wordt gehouden door de oude politiek.

  Lees hieronder wat de president te zeggen heeft, misschien dat je het snapt. Dit is niet die wortel en tak uitroeiing die Vene propageerde.

  Nieuwe volwassen politiek heet dit ‘KRUISPUNT’.

  Trouwens wanneer maak jij die mindshift.

  ————————————
  President Bouterse feliciteert Santokhi 04 Jul, 19:00

  VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi President Bouterse zegt dat hij het nieuws over de verkiezing van Chandrikapersad Santokhi tot VHP-voorzitter ook gehoord heeft. Dit zei hij desgevraagd aan Starnieuws op St. Kitts & Nevis. “Het is op zijn plaats om de heer Santokhi te feliciteren met het resultaat”, aldus Bouterse.

  De president merkt op dat elke partij zo zijn beslommeringen heeft. “Ik hoop dat het hem lukt om duidelijke structuur te brengen in de partij. De VHP is een belangrijke partij die erbij gebaat is om bij elkaar gehouden te worden”, zegt Bouterse.

  De president zegt dat hij weet dat het een zware job wordt “maar Santokhi is mans genoeg om de job te klaren”, stelt de president. Intussen is rond half zeven de SLM-charter geland op de internationale luchthaven Zanderij. De president en zijn gezelschap zijn terug in Suriname. Zo meteen houdt Bouterse een persconferentie op Zanderij.
  —————————————-


  Maak melding

 10. neus/7

  Dat jij het aanstellen van mensen die gedreven worden om Suriname daadwerkelijk te gaan ontwikkelen, mensen trouwens die de slagen van de sweep kennen, mensen met kennis en waarop de President kan vertrouwen voor het uitvoeren van het uitgezette beleid. Dit allemaal wat notabene normaal is bij wisseling van de wacht.

  Dat jij dit nepotisme noemt, komt omdat je in een ontkenningsfase leeft.

  De verwerking van front verlies duurt bij jou gewoon veels te lang.

  Ipv van Meye aan te stellen als geestelijke adviseur, had President Bouterse gewoon Vene zijn culturele adviseur lees Bonuman moeten aanhouden. Dat zou geen nepotisme zijn toch.


  Maak melding

 11. Santoki,

  Gefeliciteerd !!, hoe horen we plotseling niks meer van Randjietsing hij is plotseling in zijn hol verscholen hahahaha, maar ja alle mensen zitten in politiek om zich te verrijken de een meer dan de anders dus maak niet uit welke partij nou zit of wie voorzitter is punt is dat het volk vooruit gaat met alle corruptie erdoorheen !!!.


  Maak melding

 12. Chan straalt openheid tot samenwerking uit maar staat voor een grote uitdaging wat de reorganisatie betreft. Sardjoe en overige politieke rotten in het vak hebben er immers goed voor gezorgd dat ze een flinke vinger in de pap behouden.

  Buiten VHP zal hij ook nog het vertrouwen moeten winnen, dat hij anders dan op Juspol het geval was ook samen wilt werken met mensen die niet op hem lijken.

  Idd een zeer interessant proces.


  Maak melding

 13. De VHP heeft heel wat vertrouwen in de loop der jaren verspeeld en dat begon al vóórdat Ram Sardjoe aan het roer kwam.Met laatstgenoemde voorop ging het wel sneller bergafwaarts.Hij bleek niet de man te zijn die tot de verbeelding van de massa sprak.
  Ofschoon de VHP een aantal goede ministers had voortgebracht is het haar niet gelukt om
  daarmee het vertrouwen te herstellen.


  Maak melding

 14. Velen vragen zich nog steeds af waarom de VHP
  en de FRont niet ruim (bijvoorbeeld 6 maanden)vóór de verkiezingen de heer santokhi als presidentskandidaat van het Front kandideerde en publiekelijk presenteerde, terwijl als het ware iedereen daarop stond te wachten.Niet alleen de hindoestanen maar ook de andere bevolkingsgroepen; ja hij is ook popolair onder de niet-hindoestanen.


  Maak melding

 15. 363 kiesmannen zijn niet verschenen, oftwel 36% heeft niet gestemd.

  Hmmmmm dat is geen groot draagvlak voor een rigoreuze reorganisatie, komt nog bij dat Santo pas 5 jaar lid is van de VHP.

  Time will tell.


  Maak melding

 16. @ frontlosers
  Tot de dag van vandaag is het een groot geheim wie de meeste stemmen heeft gehaald binnen de NDP tijdens de verkiezing .Op de wandelgangen heb ik gehoord dat zelfs bouva en misiekaba meer stemmen hebben gehaald dan bouterse, iedereen moest plaats maken voor de grote LIJDER.


  Maak melding

 17. Wikileak als jij niet alleen de krantenknipsels van de jaren 80 zou lezen, zou je weten dat het geen geheim is.

  Het wordt tijd om ook de kranten van nu en de afgelopen jaren te lezen. Je weet duidelijk bitter weinig van de tegenwoordige tijd, je leeft in het verre verleden.

  Hup hup kom maar weer op met eentje van 1981.


  Maak melding

 18. DDB is een leugenaar , clown , draaikont .
  Hij maakte een groot probleem van het voorzitterschap en presidentschap en nu doet hij het zelfde frontlosers hoe geloofwaardig is deze man DDB en zijn volgelingen ?
  Frontlosers jij bent een schaap.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.