Hoge babysterfte onder Haagse creolen

4

Een op de 43 zwangerschappen van creoolse moeders in Den Haag eindigt in de dood van de baby. De sterfgevallen doen zich kort voor, tijdens of kort na de geboorte voor. Behalve creoolse vrouwen lopen ook Hindoestaanse moeders een groter risico op het sterven van hun kindje. Bij hen is de kans 1 op 65. Het landelijk gemiddelde is 1 op 100.

Dat maakte RTL Nieuws bekend. Het programma baseert zich op een onderzoek dat de gemeente Den Haag en de GGD uitvoerden naar de hoge babysterfte in de stad. De onderzoekers keken naar het aantal sterfgevallen tussen 22 weken zwangerschap en 7 dagen na de geboorte. Onder laag opgeleiden is de sterfte het hoogst.

Een van de knelpunten is dat creoolse vrouwen te laat naar de verloskundige gaan. Lees verder in het Algemeen Dagblad.

Bekijk ook:


4 REACTIES

 1. Grappig men weet niks (OORZAAK)
  Dan wil ik weten hoe ver deze mensen zijn met wetenschap.
  En dan vraag jij je nogmaals af san din man sabi.
  Maar wel het hoogste woord willen voeren maar einde van de rit (kweetniet)


  Maak melding

 2. ’t AD stelt ten slotte:
  De onderzoekers hebben geen precieze oorzaak gevonden voor de hogere kans op babysterfte bij creoolse vrouwen. Ook is nog niet duidelijk waarom Den Haag zo hoog scoort ten opzichte van de rest van Nederland. Overigens overlijden in Nederland meer baby’s vlak voor, tijdens of vlak na de geboorte dan in veel andere Europese landen. (ANP)

  Conclusie: het kan dus mooi aan Den Haag (lucht, klimaat, vervuiling, water, enz. zelf liggen, m.a.w. Gauw verhuizen dames!


  Maak melding

 3. het zijn geen goede moeder; de meisjes van tegenwoordig, ze hebben de opvoeding van hun eigen moeder gemist; dus weten zij niet wat te doen met zwangerschap; maar ze zijn wel goed in het zwanger worden.


  Maak melding

 4. Men heeft het over creoolse vrouwen.
  ik zal het je zeggen, luister in suriname eet men goed, niets wordt bespoten en gebruikt oso dresie,s en dat heeft effect in Suriname.
  In nederland eet men een lo bespoten voedsel en gebruikt ook oso dresie,s maar dat kan niet werken want die bespoten njang gaat niet samen met die oso dresie,. misschien weten jullie dat niet, als een creoolse vrouw 3 maanden in verwachting is drinken ze tranga mang (stoipie dresie, )dat is een gewei van een hert dat geraspt wordt en wordt gedronken, en na de geboorte krijgt die baby weer wat te drinken. meer zegt ik niet, ga hierover nadenken waarom . ik zal het ook gedronken hebben als baby maar ik ben in suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.