Harry van Bommel (SP): Steun het NiNsee!

11

Gisteren werd in Amsterdam weer de afschaffing van de slavernij herdacht. Dit jaar was er geen vertegenwoordiger van de regering bij want die heeft geen tijd, zo is medegedeeld aan het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (Ninsee). Op de achtergrond speelt natuurlijk het feit mee dat het staatssecretaris Zijlstra (VVD) de subsidie aan het Ninsee vanaf 2013 wil stopzetten.

“Daarmee zal het enige kennisinstituut dat zich bezighoudt met de trans-atlantische slavernij in Nederland op houden te bestaan. Dat is een grote schande” vindt SP Kamerlid Harry van Bommel. “Ik steun daarom de actie die is gestart om het Ninsee te behouden en was gistermiddag bij de herdenking in het Oosterpark in Amsterdam” schrijft hij op zijn weblog.

Van Bommel: “De bijeenkomst in het Oosterpark in Amsterdam werd overschaduwd door het besluit van staatssecretaris Zijlstra (VVD) die het Nederlands slavernijverleden wil witwassen. Je kunt zijn besluit om de subsidie van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (Ninsee) niet anders opvatten. Nazaten van de liberale kooplieden uit de 18e en 19e eeuw zijn hem vast dankbaar. Hun familierijkdom is immers te herleiden tot de slavenhandel. De voorzitter van Ninsee noemt de schanddaad van Zijlstra “barbaars” en dat ben ik volledig met hem eens”.

Teken ook de petitie ter ondersteuning van het Ninsee. Doe dat hier!

11 REACTIES

 1. ” De huidige Nederlandse minderheid regering heeft als doelstelling zijn verleden te verloochenen.”
  ‘Jammer is ook ’t feit dat “joodse organisatie”
  in alle talen zwijgen ‘.


  Maak melding

 2. Er zijn pakweg zo’n 100 000 negers negre creolen uit sme in Nederland.

  Waarom richten zij niet een vereniging stichting of wat voor organisatie dan ook om collectief de zaak aan te pakken..

  Eenvoudig is het als al deze mensen gemiddeld slechts één euro per maand op een bepaalde rekening storten,dan hebben ze per maand 100000 euro inkas en dan een jaar lang levert dat één miljoen euroos op en wat dacht je van vijf jaar….

  Dan hoef je niemand geen enkele Ned.regering te bedelen voor subsidie en niemand kan jou tegen houden om te doen wat je wil met je geld..
  Dan kan je alle denkbare gebouwen organisatie opzetten,waar je zelf de baas bent en beslist..
  Ëénvoudiger kan het niet waarom zo moeilijk doen..,houdt op met het bedelen vernederen,jullie leven al meer dan 36 jaar in holland na srefidinsi ultimo 1975 en nu op je eigen benen staan..

  dink átori..


  Maak melding

 3. Ik vraag mij af waarom deze organisatie niet het vermogen heeft om zelf verder uittegroeien…men zou toch anno 2011 enkele miljoenen(of miljarden) in kas moeten hebben….maar ja typische gedoe.(u weet wat ik bedoel)


  Maak melding

 4. Ach Harry van Bommel je oproep is aan dovemans oren gericht, de meeste Suri-neds hebben zich allang geschikt in hun minderwaardige tweederangspositie in Nederland.

  Opdoeken van Ninsee of SIOS zegt ze dan ook helemaal niets. Voor Kwakoe willen ze nog een tegengeluid geven want dat is feest, maar ook daar zullen ze zich als brave hondjes schikken.

  Hun lot wordt door anderen bepaald, het lot in eigen handen nemen, kunnen ze allang niet meer.


  Maak melding

 5. Het is terecht dat de regering de subsidies stopzet/drastisch verminderd.Ik vind niet dat het de taak is v.d. Staat om allerlei private organisaties en feestjes te gaan subsidieren. Laten mensen maar zelf lidmaatschapsgeld voor de organisaties en entreegeld betalen voor de feestjes.
  Het ontvangen van subsidies leidt tot afhankelijkheid v.d. Overheid, en het leidt verder tot luiheid, een gebrek aan eigen initiatief en de ontwikkeling van een bedel/handje ophouden mentaliteit. Hoe minder subsidies hoe beter.


  Maak melding

 6. Vreemde logica. Iedereen in NL moet straks meer belasting betalen als Van Bomml zijn zin krijgt. Het wordt echt niet alleen betaald door die vermeende rijke nazaten. Overigens hebben die als ze werkelijk zo rijk zijn hun geld al lang weggebracht naar een balasting paradijs. Cayman Islands bijvoorbeeld waarde ex-slaven ze hartelijk welkom heten.


  Maak melding

 7. Dinkinoh is volgens mij heel lang niet meer buiten geweest. Het voorstel van Marcel vindt ik veel waardevoller. Ik ben bereid veel meer te storten voor het behoud van NINSEE, maar onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat het huidige bestuur en directie onmiddellijk opstappen. Zij hebben het totaal niet begrepen


  Maak melding

 8. Ik heb niet voldoende harde informatie om over Ninsee te oordelen.

  Wel hoorde ik dat Ninsee haar draagkracht onder de Surineds aan het kwijtraken is.

  Verder dat Unesco een project van 20 miljoen euro heeft goedgekeurd om met behulp van eigen wetenschappers(Surineds)onderzoek te doen naar het slavenverleden en het resultaat daarvan te gieten in (school)boeken.

  De leden kregen onderling ruzie en Surineds werden niet aangenomen. Wel werden autochtone
  Nederlanders aangenomen.Uiteindelijk is nog niets nuttigs bereikt en draait Nederland nu de geldkraan dicht.

  Wie kan dit bevestigen? Ik heb objectieve informatie nodig om in dezen een mening te vormen.Wie helpt mij aan informatie??
  Srika


  Maak melding

 9. Kortom: wereldwijd dienen Suri’s, ja ook jullie in NL, een mindshift te maken en hun eigen ontwikkeling ter hand te nemen ipv eeuwig te ruzieen en te wachten op Lanti.

  Dus helemaal eens Marcel #2


  Maak melding

 10. v.Bommel kent de geschiedenis slecht.
  Vanaf de Franse tijd (1795-1813) ontwikkelde Nederland zich tot een natiestaat, aanvankelijk als Verenigd Koninkrijk der Nederlanden in 1815, dat door de Belgische Revolutie in 1830 echter uiteenviel.
  Zeur niet.De verantwoordelijke van deze slavernij wonen nog in Afrika. Die zijn er schatrijk van geworden.


  Maak melding

 11. in een van de reacties wordt gemeld dat er 100.000 negers in NL wonen;

  welnu laat deze mesen beginnen hun kinderen goed op te voeden, de goeden niet te na gsproken;

  nog steeds worden er kinderen geboren slechts uit een moeder ouder omdat de vader al getrouwd is met een ander;

  deze prasoso mentaliteit moet verbeteren en gebedel om subsidie slaat nergens op.
  deze groep mensen, jammer, heeft niet geleerd te sparen, laat staan te geven voor hun eigen goed doel dus vebeter eerst je eigen hedendaagse attitude i.p.v. op de kolonisator te blijven schelden. cheerio.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.