Slavernij bracht Surinamers slaag en uitdagingen

17

PARAMARIBO, 1 jul – “Zowel sociaal-economisch als sociaal-psychologisch voelen wij ons als samenleving zwaar beschadigd, ondergewaardeerd en als het ware kansarm. Maar dat is geschiedenis. Het is een reeks, die niet kan worden teruggedraaid, doch wel de spiegelfunctie kan hebben om tot inkeer te komen en ons gedachtegoed te wijzigen” Dit zegt president Desiré Bouterse over de impact van de slavernijperiode.

Het ligt aan de nazaten wat ze ervan bakken. “Bewuste investeringen in eigenwaarde en saamhorigheid zijn noodzakelijk. Dat leren wij ook uit de biografieën van de meeste groten der wereld: zij wisten de vele tegenslagen, degradaties en onderschattingen, die hen in de eerste fasen van hun leven ten deel waren gevallen, om te zetten tot sterke wilskracht, doorzettingsvermogen en gevoel van samenwerken met anderen.”

Het verleden moet meer inspiratiebron worden. “Wij moeten dus af van de kwetsuren, die geworteld zitten in onderlinge verstandhoudingen en persoonlijke gevoeligheden. Het is hoognodig dat wij onze kwetsuren aanpakken, zonder te blijven wijzen naar de Nederlanders of welke andere dan ook als oorzaak van onze gevoelens van staan aan de verkeerde kant, terwijl wij anderzijds als wij naar het buitenland moeten gaan voor studie of andere zaken het eerst denken aan dat land (Nederland, red.).”

17 REACTIES

 1. Wijze woorden van een Staatsman.

  We zullen de lieden die nogsteeds aan het koloniaalverleden en denkwijze hangen, zien met hun reacties hier.

  Ik ben en blijf van mening dat wij sommige Surinamers als verloren moeten zien. Aan die gasten zal Suriname niet veel meer hebben dan aan de zijlijn vertellen hoe het allemaal wel moet of hoe slecht het niet zal gaan.

  Maar goed, dit soort lui zullen we als de zwaarbeschadigden zien en enkel rekening mee houden.


  Maak melding

 2. Desiré delano bouterse en Errol Alibux, jullie hebben samen met je bende de families van de 8 december slachtoffers ook heel zwaar beschadigd.Jullie hebben vele kinderen van hun vaders beroofd, vele zonen van hun ouders beroofd en ga zo maar door.Je heb gezinnen financieel economisch, sociaal psychologisch kapot gemaakt.Er kleeft bloed aan jullie handen.Wat ga je hiertegen doen.


  Maak melding

 3. We zijn 150 jaar verder. Mijn grootouders hadden ook geen f.ck en werkten op het land. Hun ouders hadden het nog zwaarder. Maar dat alles doet er niets toe.
  Door zelf hard te werken heb ik nu een riante positie die mij instaat stelt goed te doen waar het echt nodig is en ook echt bijdraagt. Veel zaken in SME hoeven dan ook nooit op geld van mij te rekenen.


  Maak melding

 4. Heeft de slavernij nou echt alleen maar negatieve effecten gehad?
  Hoe zit het dan met de welvaart van veel nazaten in de middenklasse? De kansen in het onderwijs? De universitaire titels? En de roem en het aanzien van veel sporters en andere BN-ers (Bekende Nazaten!!!) Zouden we dat allemaal ook bereikt hebben als de voorouders in Afrika waren gebleven? Wie garandeert ons dat ze toen niet waren afgemaakt in de stammenstrijd die er destijds in Afrika heerste?
  Waren we beter af geweest als we in het Afrika van nu leefden met burgeroorlogen en tirannieke leiders? Of in vluchtelingenkampen onder mensonterende omstandigheden?

  Herdenken zonder daarbij je zegeningen te tellen leidt tot frustratie en negativiteit.
  Kijk om je heen en sta voortaan stil bij de positieve gevolgen van de slavenhandel. Die zijn er zeker ook, hoe moeilijk het voor sommigen zal zijn die in te zien.

  Op deze 1 juli (en alle volgende) wens ik alle nazaten van slaven een meer genuanceerde kijk op het verloop van de geschiedenis!


  Maak melding

 5. Het stemt mij goed dat iemand durft aan te geven dat niet alleen gekeken moet worden naar de slagen uit de slavernij, maar ook naar de uitdaging. Om met Marcus Garvey te spreken:
  Emancipate yourself from mental slavery. Non bur ourselves can free our mind. We moeten accepteren wat we niet kunnen veranderen, maar we moeten de moed/kracht hebben om te veranderen wat we kunnen veranderen. We zijn daartoe in staat. We zijn als kralen aan een halssnoer aan elkaar verbonden, allemaal zijn we verschillend van vorm en soort, maar toch allemaal met elkaar verbonden. We hebben elkaar nodig om die uitdaging aan te gaan. Dat sterkt ons, geeft ons kracht en dignity. Het is een lange reis, maar we zullen de eerste stap moeten zetten. Als we daarin geloven, hopen en liefde geven en ons schouder eronder zetten, dan zal op den duur angst, pijn, verdriet verdwijnen en het onmogelijk wordt mogelijk. Yes we can!!!!!


  Maak melding

 6. Het is helaas de ” VHP & NPS ” niet gelukt de neerwaartse spiraal van de creoolse bevolking te stoppen.De verantwoordelijkheid ligt grotendeels bij de creool zelf.Het huidige “NPS” bestuur is niet gevrijwaard- privé casino belangen- van onbesproken gedrag.


  Maak melding

 7. @1,

  Frontloser excuses voor alles wat ik naar u geschreven heb nu ik uw verklaring heb gelezen waarin in u aangeeft dat u een van de verlorene bent waar wij rekening moeten houden.

  Ik wens u het allerbeste toe op de zijlijn en ik zal rekenig met u houden dat u een infantiele idioot bent.

  Doe toch eens normaal man en hou nou eens op en ga werken luie vlooi die je bent!

  Grtn boobylover en het liefst Dd


  Maak melding

 8. @ Roman op #5…je hebt maar een rare kijk op het leven en daarnaast ontbeert het je ook aan basiskennis over de wereldgeschiedenis.

  Het is algemeen geaccepteerd dat slavernij en kolonialisme het Afrikaanse continent te gronde hebben gericht..verder hebben, de koude oorlog en corrupte (veelal westers gesteunde)Afrikaanse politici het karwei afgemaakt… Het kost historici niet zoveel moeite om ook de “nieuwe” oorlogen in Afrika terug te voeren naar de koloniale geschiedenis en buitenlandse invloeden.

  Die oude stammenoorlogen waar je het over hebt waren onderdeel van de verdeel en heers politiek om nog meer slaven (lees gevangenen)te verkrijgen.

  De welvaart van een paar nazaten van Afrikanen weegt niet op tegen de miljoenen doden, het menselijk lijden, het te gronde richten van het Afrikaanse continent en de beledigingen die ex-kolonien zoals Suriname moeten ondergaan.

  Verder weet elke idioot ook dat onderwijs pas grootschalig is ingevoerd NA de slavernij en dat het eerder aan het doorzettingsvermogen van veel Surinamers zelf te danken is dat we vandaag de dag kunnen lezen en schrijven.

  Maar ten slotte even dit…Als jij in je pina hutje honger zit te lijden midden in het bos en een bende dringt je huis binnen en mishandelt je familie van boven naar beneden totdat ze bloeden uit al hun openingen…en je kan op basis van je mishandelde lijf asiel krijgen in Nederland dan is jouw redenatie dus…mijn gescheurde rectum is toch nog ergens goed voor geweest…raar hoor…


  Maak melding

 9. Boobylover/8 je hoeft geen excuses aan te bieden hoor. Als ik de naam van een gek boobylover zie, lees ik de reacties niet, zoals blijkt gewoon las teng.

  Roman/5 je reactie is een en al onzin, geen reactie waardig.

  We zullen de Joden die nu in welvaart leven en 5 mei herdenken gewoon ook vertellen
  dat ze een meer genuanceerde kijk op het verloop van de geschiedenis moeten hebben.


  Maak melding

 10. Het is de schuld van de slavernij dat sommige zwarten het vandaag aan de dag het niet goed hebben.
  Het is de schuld van de slavernij dat Bouterse zijn eigen volk heeft afgeslacht onderdrukt vernederd.
  Het is de schuld van de slavernij dat die moordenaar en onderdrukker van zijn eigen volk tot president wordt benoemd.
  Wie zijn schuld is het dat een aantal zwarten in nederland het goed doen, wie zijn schuld is het dat zwarten in amerika het tot president minister en stafchef van de amerikaanse strijdkrachten het heeft geschopt.
  Bil cosby , oprah,rayman,humberto tang, condoleeze rice allemaal zwarten die het wel hebben gemaakt trek jou op aan deze mensen zie hun als voorbeeld en niet een f.u.c.k massamoordenaar drugshandelaar die jullie voor de gek houd en bedonderd.


  Maak melding

 11. Ik heb de diverse reacties gelezen. Zoals Ramon (4) reageert, wekt alleen maar verbazing bij me op. Deze man/vrouw weet niet waarover die het heeft. Ramon, ik wil je bij deze vragen om de reactie van Jenke (9) grondig te lezen. Ramon; ik zou zeker niet raar opkijken als jij positieve punten uit de holocaust haalt. Voor mij “NO WAY”.


  Maak melding

 12. @10,

  Slim ben je niet want je reageert weer vanaf de zijlijn.
  Wie heeft het nu over mijn naam bekijk jouw naam eens goed.
  Frontloser dat is twee keer verliezen ik geef tenminste toe dat ik ergens van hou maar jij?

  Maarja wederom sterkte op de zijlijn en vat een koudje kerel met een goede snotneus.


  Maak melding

 13. Aan degenen die op mijn posting hebben gereageerd,

  Het is goed om onderscheid te maken tussen een gebeurtenis en de gevolgen daarvan. Een bekend Surinaams gezegde luidt: ‘wang ogrie e tja wang boeng’. Hoe vaak komt het niet voor dat je veel wijzer bent na een nare gebeurtenis? Of dat je door een slechte ervaring veel sterker in je schoenen staat.
  Om dit te kunnen ervaren moet je in staat zijn de gebeurtenis te ontdoen van alle emoties en er lering uit trekken. En daar zit vaak het probleem. Door de emoties krijgen sommigen een waas voor de ogen, waardoor zelfs goed lezen wat er staat niet altijd mogelijk is.
  Uit het feit dat er nog steeds zo heftig wordt gereageerd op een andere mening als het om de slavernij gaat, blijkt dat velen nog steeds niet in staat zijn om de ‘boengs’ te zien die uit de ‘ogrie’ zijn voortgekomen.

  Ik zeg niet dat de slavernij positief is geweest, integendeel zelfs.
  Maar het feit dat de voorouders naar het Westen zijn gebracht, betekende dat de nazaten hebben kunnen genieten van de mogelijkheden tot ontwikkeling die er in ‘De Nieuwe Wereld’ waren en nog steeds zijn. Mogelijkheden die er toen niet waren in de landen waar de voorouders vandaan kwamen, en die er daar nog steeds niet zijn….

  Als je om je heen kijkt en de welvaart en posities ziet die nazaten in het Westen hebben verworven, dan moet je toch wel erkennen dat die ‘ogrie’ heel veel ‘boengs’ heeft voortgebracht. Je moet ze alleen willen en kunnen zien!


  Maak melding

 14. Kijk slavenhandel heeft aangetoond dat jullie wel kunnen werken maar helaas zit het in jullie genen dat jullie graag met niks doen snel rijk willen worden.
  Liefst met misdaad en moorden net zoals vroeger ion Afrika tijdens de stammen oorlogen.
  Iemand die discipline mist komt er nooit.
  En ………. Daarom hebben jullie gekozen voor Julien leider en ook voor zijn assistent zilverrug en pindaboy.


  Maak melding

 15. @Roman

  Exact. Met de slavenij is DESTIJDS veel mensen leed berokend maar heeft hun achterklein kinderen ook kansen geboden. Maar die liggen liever in hun hangmat zielig te doen alsof zij zelf direct slachtoffer van de misstanden waren die toen vaak, maar niet algemeen, voorkwamen.

  Oveigens zijn diverse plantages aan de slaven geschonken tijden de recessie die toen plaats vond. Daarmee hebben ze niets gedaan. De meeste zijn nu, na zoveel jaren, nog steeds boedel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.