Ruzie Surinaamse Inheemsen en Marrons om goud

15

PARAMARIBO/PARA, 1 jul – Het zat er aan te komen. In het gebied Maripaston, in Para, ruziën Inheemsen en Marrons om de toegang tot goudaders. Beide betwisten de aanspraken van de ander en mensen gaan al tot sabotage over. De overheid komt met een radicale aanpak.

Voorlopig mag niemand meer aan de slag in Maripaston. “We leggen alles stil om te weten wat van wie is, we moesten eerst de illegaliteit stoppen”, zegt Gerold Dompig van de commissie Ordening Goudsector. Bewoners van het Inheemse dorp Pikin Saron vinden dat de Marrons er niet horen. “Ze moeten hier weg, het is ons gebied”, zegt dorpsleider Earl Tapoto. De Marrons zien het anders.

Volgens hen zit Pikin Saron in Para. Maripaston zou tot het district Brokopondo behoren waar de Marrons hun woongebied hebben. De commissie komt met een soort Salomons oordeel. Het publieke mijnbouwbedrijf Grassalco krijgt de mijnrechten voor Maripaston. Wie er wil werken, moet eerst toestemming krijgen van Grassalco. Het maakt de discussie over landrechten er niet makkelijker op.

Bekijk ook:


15 REACTIES

 1. Als er ergens bodemschatten worden gevonden dan zijn de inheemsen en marrons er als de kippen bij. Hebben zij al die jaren lui achterover gelegen in hun hangmat?????
  Wel even makkelijk hé. waarom gaan de marrons en de inheemsen niet dieper het oerwoud in om hun gelyuk te beproeven? Neen laat een ander dat doen en als die wat heeft gevonden dan pas gaan wij ernaar toe.
  het is als bij het vissen: broko bosie foe go soekoe visie (kwie kwie) en te a de dang pas deng mang e go oekoe datsé.


  Maak melding

 2. Goud is erg lucratief op dit moment. De goudkoorts slaat ook toe in Suriname. De regering moet illegale goudwinning een halt toeroepen. Ik vraag me af hoeveel inkomsten de regering misloopt door deze praktijken. Waarom niet georganiseerd mijnen??? I.p.v. al die oncontroleerbare goudzoekers.


  Maak melding

 3. Wie of wat is/was Grassalco?

  feb 2010
  Grassalco heeft een heel bewogen geschiedenis gekend met als één van de dieptepunten het wanbeleid onder de regering Wijdenbosch, waarbij de toenmalige minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Errol Alibux, de goudconcessie van Grassalco in het Nassau-gebied heeft afgestaan aan de Suralco. Nu zijn we een aantal jaren verder, maar de schulden die het bedrijf toen heeft gemaakt, moesten eerst afgelost worden. De schuld van het bedrijf bedroeg ongeveer 3½ miljoen USD. De schulden zijn ontstaan door investeringen die toen gepleegd zijn, met name de aanschaf van equipement (zwaar materieel).
  De Grassalco heeft momenteel de beschikking over 5 concessies: West-Suriname (2 concessies: steenslag), Patamacca (2 concessies: natuursteen) en het Lelygebied, alwaar er exploratieonderzoek wordt gedaan (sinds 2007) naar goud samen met een Canadese partner, Reunion Gold.

  Lijkt er dus op dat iedereen, incusief Grassalco, aan illegale goud winning doet.


  Maak melding

 4. Voorlopig mag niemand meer aan de slag in Maripaston, zo hoort het en niet anders.

  Trouwens dit is oud nieuws die men in een nieuwe jasje wil stoppen.


  Maak melding

 5. Als eerste zijn de marrons niet de oorspronkelijke bewoners van Suriname, dus hebben zij geen recht op. Laat deze lieve vriendelijke spontane vreedzame inheemse bevolking hun werk doen. Suriname is hun grondgebied en nogal zij zijn onze voorouders.


  Maak melding

 6. Problemen in suriname worden op zijn NDP manier opgelost met wapen vertoon en geweld, niets regels niets wetten stuur de CTU van DINOTJE naar toe. in de jaren 80 ging het op de zelfde manier.


  Maak melding

 7. Waarom moeten we ruzie maken.Maakt niet uit waar goud wordt gevonden het is voor ons allemaal.Wat als alleen in Coronie of alleen in Nickerie goud zou worden gevonden?Moest dan de rest niets krijgen? Het moet afgelopen zijn met de hebzucht.


  Maak melding

 8. De inheemsen zijn de oudste bewoners van Suriname.
  Dus geen enkele marron nog akoedo heeft recht daar in Su.
  Ze mogen/moeten toestemming vragen.
  Wat een brutaliteit om voor grondrechten te vechten.
  Afschieten die handel.Laten wij duidelijk en eerlijk zijn.
  Geen hindustaan of marron heeft eigenlijk recht op een schelp in Su.,dan wil ik niet praten over stukjes grond.
  Wel luister,ga nou eens eindelijk met de inheemsen om de tafel zitten,leg ze uit dat men(de staat) anderen ook in de gelegenheid wil stellen om geld te genereren en afdragen aan de staat,zodat het land daarmee opgebouwd kan worden.Dan kunnen de inheemsen niet zeggen dat het niet kan/ mag.
  Maar daar in tegen ,kan niemand stellen of eisen,dus ook geen boskabouter,dat een bepaald gebied van hem/ haar is.
  De inheemsen hebben eerste recht. En als zij er niet mee weten om te gaan,nou dan moeten ze geïnstrueerd worden. Hier omtrent en daarna het landsbelang voor op stellen

  Mistimabo


  Maak melding

 9. En ondertussen roept DDB de cowboys in de Caricom op om nog meer geld in zware machines te investeren. Mogelijk heeft hij enkele vriendjes die deze voor SME desastreuze goudwinning willen opschroeven.


  Maak melding

 10. marrons en inheemsen vechten om het goud, en de staat kijkt toe. het zijn toch bodemschatten dus staatseigendom???
  waarom laten ze niet alle aardolie en bauxiet en overige rotsooi ook gratis laten wegdragen door wie dat wil.
  wat een achtervolk volk en dito regering
  wat als een grote olie bron straks onder marron gebied blijkt??
  de brokondomeer hebben ze toch ook met man en macht laten onderlopen, niks marron of inheemsen gebied.
  Wij hebben in wanica ook (delen van) onze percelen moeten afstaan omdat staatsolie pijpen daaronder ging leggen.
  dus nieteens om de olie maar om de pijpen alleen hadden we niks te zeggen over onze percelen.
  nu ligt er dik goud waar heel sr. rijk mee kan worden. waar heel sr volk uit de penairie geholpen kan worden en bouta nog vene nog one love one heart kan er wat zinnigs over zeggen.
  vhp zindabaad?????


  Maak melding

 11. Goud ,hout,aluminium,garnalen,olie,enz.
  Jaren al ontgind wat heeft het voor de ontwikkeling van het land gebracht .
  Hebzucht,zakkenvullen,achteruitgang.
  ik zou zeggen 40 jaar terug zag Suriname er beter uit als heden ,zonder zwerfvuil als lege plastic flessen.
  Als toen al het geld gebruikt was voor de ontwikkeling van het land dan was Suriname de monaco van zuid amerika.
  welke bevolkings groep het ook is het is ikke en de rest kan stikken als mijn zakken maar gevuld zijn ,1 gram goud in de schat kist 10 gram goud voor mij.
  En normaal is het zo dat bodemschatten altijd eigendom is van de staat als je er nou op woont of niet.
  Maar hoe de staat daarmee omgaat is een vraagteken.
  Ik zie in veel berichten dat men het woord ontwikkeling van het land gebruikt.
  volgens mij komt het niet voor in de woorden boek van suriname.
  Ik denk dat de redactie daar een forum voor moet openen.


  Maak melding

 12. Ik kan mij een bericht op deze forum nog herinneren over grote olie voorraden in suriname.Ik ben volgens mij de enigste die geen voorstander is dat er nu grote olie voorraden worden gevonden in suriname.Dit bericht en de berichten over grote lappen grond geven aan waarom ik van mening ben dat grote olie voorraden in suriname eerder voor problemen gaan zorgen dan vooruitgang.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.