Grootse viering Keti Koti in Oosterpark A’dam

11

Keti Koti, de viering en herdenking van de afschaffing van de slavernij in de voormalige Nederlandse koloniën, wordt op 1 juli weer groots gevierd in het Oosterpark te Amsterdam. Met optredens van de wereldbekende Jamaicaanse band Third World, Trafassi, Kenny B & Benaissa, en Ray Neïman, zal het Keti Koti Festival wederom bijdragen aan de verbreding van de viering en herdenking van de afschaffing van de slavernij. Na het daverende succes van vorig jaar is de verwachting dat er meer dan 35.000 mensen op het festival zullen afkomen.

Het Keti Koti Festival start met een groots opgezette optocht, De Bigi Spikri, van looporkesten en brassbands. De stoet begint om 11.00u vanaf het Waterlooplein en trekt via de Plantagebuurt naar het Oosterpark waar aansluitend de nationale herdenking plaatsvindt bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in aanwezigheid van de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, wethouder A. van Es, de gevolmachtigde ministers van Curaçao, St Maarten en Aruba, de ambassadeurs van Suriname, Ghana en Zuid-Afrika, gedeputeerde van Noord-Holland, Elvira Sweet, voorzitter Ninsee E.Cambell en stadsdeelvoorzitters van Oost, Fatima Elatik en Zuidoost, Marcel la Rose.

Het festivalfeest barst rond 14.30u los op vier podia. Naast de pop programmering op het hoofdpodium komen ook de traditionele kaseko, kawina en tambu ruimschoots aan bod.

Vrijdag 1 juli 2011
Tijd: 11:00u – 21:00u
Locatie: Oosterpark Amsterdam

11 REACTIES

 1. Houden ze geen rekening met de mensen die werken. Het is geen vrijedag. Waarom niet de festiviteiten om 18u laten beginnen. Jammer want juist het belangerijke zullen heel veel werkenden (die geen vakantiedag willen of kunnen inleveren) missen.

  Lodewijck


  Maak melding

 2. Beschamend, beschamend!!

  Mijn dochtertje maakt zich op voor de Keti- Koti herdenking in Rotterdam.Ze wil graag een deel van haar cultuur, door aan mee te doen, beter leren kennen.

  Volgend schooljaar wil zij hiervan een werkstuk maken en een presentatie houden voor haar klasgenoten.

  Nu gaat, vermoedelijk een financieel probleem, de Keti-Koti in Rotterdam opeens niet door.

  Reactie van mijn dochtertje: ”Is dit het cultureel gedrag van de leiders van de Surineds, om zo tegen ons te handelen? Je kan ze niet eens vertrouwen. Dan hoeft voor mij geen Keti-Koti meer te zijn.”

  Hoeveel jonge Surineds raken hierdoor nu teleurgesteld en willen straks niets meer weten van de Surinaamse historie en cultuur?

  Ik heb het al vaker gezegd:”De Surineds hebben nieuwe integere leiders nodig! So wan dan, unu kang kot a keti.”
  Srika


  Maak melding

 3. Komt er ooit een excuus van een ” Nederlandse regering ” of van een belangrijk lid van ’t “koninklijk huis’?”
  ‘Alleen voor hen die affiniteit hebben met 1 juli’.


  Maak melding

 4. @ Eric
  Staatssecretaris Ank Bijleveld had namens de Nederlandse regering in 2009 spijt betuigd voor het slavernijverleden. Dat is meer dan genoeg. Excuses bied je alleen maar aan als je iets fout hebt gedaan waarvoor je verantwoordelijk bent. Slavernij werd in 1863 afgeschaft, de huidige NLse regering en de huidige generatie bakra’s zijn dus totaal niet verantwoordelijk voor het slavernijverleden waardoor daarmee de plicht tot het aanbieden van excuses voor iets wat zo lang terug is afgeschaft vervallen is.

  Er kan ook niet serieus gesteld worden dat de huidige nederlandse welvaart in belangrijke mate te danken is aan het slavernijverleden want een direct causaal verband tussen die 2 ontbreekt. Als directe oorzaken voor de huidige Nederlandse welvaart kan namelijk onder andere gewezen worden naar de opbrengsten v.d. Nederlandse aardgaswinnig, goed overheidsbeleid (op financieel-economisch gebied) van de Nederlandse regeringen en de Amerikaanse Marshall hulp na de Tweede Wereld oorlog.

  De afro’s/blakamangs die zich iedere keer weer in de slachtofferrol wentelen met een beroep op het slavernijverleden moeten zelf weten wat ze doen maar ik vind zo’n mentaliteit een waste of time. Mijn advies aan die mensen is simpel: sta op, ga hard werken en zorg ervoor dat je kinderen een beter leven, een betere toekomst en meer mogelijkheden krijgen dan jijzelf. In dit land is dat mogelijk, iedere keer weer de kaaskoppen/bakra’s de schuld geven voor iets waarvoor ze niet verantwoordelijk zijn (het slavernijverleden)is echt een waste of time.


  Maak melding

 5. 4 podia, flink feesten en klagen over wat hen is aangedaan. Nu ja hen, de grootouders van de grootouders van hun grootouders bedoelen ze. Over achteruitkijk-verrekijker gesproken.

  Laten ze liever meer oog hebben voor wat er vandaag de dag gebeurt. Hoe ze zelf weer zijn uitgebuit door criminelen die Kwakoe en Keti Kotie in R’dam zouden organiseren. Over de vele misstanden die er zijn zoals kinderarbeid, gedwongen prostitutie, sweetshops, mensenhandel, etc. Daar hebben ze nooit oog voor.


  Maak melding

 6. @Rakham, ik weet niet wat voor onzin je hier komt te vertellen, maar jouw verhaal is natuurlijk flauwekul!!
  Kijk excuses hoeft voor mij niet, maar er moet wel erkenning zijn dat dit afschuwlijke periode heeft plaats gevonden en in de geschiedenisboeken vermeld moet worden.
  Dit moet vooral op scholen onderwezen worden wat eigenlijk onvoldoende gedaan wordt, daarom weten vele Nederlanders dit stukje geschiedenis niet!!!

  Er kan wel degelijk gesteld worden dat de huigige Ned.economie en welvaart te danken heeft aan de slavernij, men had al voor de oorlog vele goudstaven in voorraad opgeslagen wat uit de tijd van de slavernij afkomstig is en dit waren ook de opbrengsten van roverij en plunderingen waar men geweest was.

  En dit is ook geen kwestie van in de slachtofferrol wentelen, het is gewoon de geschiedenis vertellen zoals die geweest is.
  Men moet weten wat zich heeft afgespeeld, vooral de jongeren(waar ik zelf behoor)moeten dit weten.
  Ben zelf hardwerkende, goeie opleiding en als de gelegenheid zich voordoet geef ik dit stukje geschiedenis ook aan anderen door vooral aan jongeren.


  Maak melding

 7. Helemaal gelijk. Nederlanders en ook de allochtonen kinderen moeten onderwezen worden.Hoe het komt,dat wij vandaag in Europa verblijven.Het is heel belangrijk om dit door te geven.

  Groet,(veel wijsheid)


  Maak melding

 8. En niemand moet komen zeuren over achteruitkijkspiegelgedonder. De striemen van dat verleden zitten in de genen en zijn anno 2011 bij velen nog zicht- en voelbaar.

  Je moet mentaal heel sterk zijn om er onder uit te komen.

  Toen golden er geen rechten van mensen.

  En jijmetje langekrommekaNeus!

  Kijk maar wereldwijd hie die mensen er bij lopen.


  Maak melding

 9. @ Rahman, je moet weer naar school en zeker een bijscholing economie volgen. Niet de slavenhandel of slavernij maakte NL rijk, maar de driehoekshandel en alle aanhangende dienstverleningen en sectoren die daaruit voortvloeiden. De slavenhandel was 1 van de pilaren van de driehoekshandel.

  Dit soort rookgordijnen is reeds tientallen jaren mee afgerekend..waarom je er nog steeds mee komt aanzetten is mij een raadsel..


  Maak melding

 10. Voor de mensen die geen. Vrij konden krijgen heb ik ‘begrip’ als hun baan op het spel stond maar…

  Werken op de dag dat je voorouders ‘vrijgelaten’zijn vind ik ironish

  En als de chef geen vrij wil geven toont mee aan hoe men geen respekt voor onze cultuur/herdenking heeft

  Dit is ook hoe men kapot wodt gemaakt .. Of je verliest je baan en houdt je eer of je houdt je baan en laat over je lopen


  Maak melding

 11. Trouwens neus en rakham
  Ik heb medelijden met jullie.. Is het onbewusme,stomheid of ben je een betaalde ?
  alleen maar rommel comments.

  @neus .. No comment


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.