Surinaamse Scholieren pleiten voor vrije dag op 1 juli

30

PARAMARIBO/AMSTERDAM, 30 jun – Steeds meer Surinaamse scholieren in Nederland vragen op 1 juli vrij van school. Keti Koti is de enige Surinaamse feestdag die in Nederland groots wordt gevierd. Aangezien er voor moslims met de Ramadan de mogelijkheid bestaat om vrij te krijgen van school, vinden Surinamers dat ook zij voor een soortgelijke regeling in aanmerking komen en vrij moeten krijgen op 1 juli.

1 juli is voor mensen uit de vroegere Nederlandse kolonies een belangrijke dag in de geschiedenis. Op die dag in 1863 schafte Nederland de slavernij officieel af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. De herdenking en viering van Keti Koti, wat ‘Vebroken Ketenen’ betekent, wordt de laatste jaren steeds groter, met name in het Amsterdamse Oosterpark, waar tienduizenden mensen op 1 juli eerst herdenken, en daarna los gaan in het feestgedruis.

Uit respect voor hun voorouderen nemen veel Surinamers op 1 juli vrij. Scholieren daarentegen krijgen bijna nooit een vrije dag van hun schoolleiding, en zijn het daar niet mee eens.

30 REACTIES

 1. een minderheid van de Surinamers in Nederland viert 1 juli.De grootste Surinaamse groep ,de Hindustanen ,krijgt ook geen vrije dag om Holi of Divali te vieren.Het zou te zot worden als bv de Brazilianen in ons land ook een vrije zouden opeisen.


  Maak melding

 2. Gezien de speech van gluiperd Maxim Verhagen zal de wens van Surinaamse scholieren niet gehonoreerd worden.

  Volgens Verhagen raakt het wij-gevoel van de autochtone nederlanders steeds meer in de knel door alle activiteiten die allochtonen organiseren.

  Het zal me echt niet verbazen als mocht blijken dat Kwakoe om deze reden niet mag doorgaan.

  Een smoesje om een groot etnisch feest te boycotten hebben smeerlappen als Verhagen en zijn compagnon Wilders gauw verzonnen.


  Maak melding

 3. @ jako,

  Wat heeft het feit dat jij denkt dat de Hindoestanen de grootste groep Surinamers is te maken met het verzoek om 1 juli een vrije dat te laten verklaren?

  Het feit alleen maar dat men aantallen aanhaalt om ergens rechten aan te ontlenen maakt je verdacht.

  1 juli heeft niets te maken met een religie. Een religie is een persoonlijke zaak. ! juli heeft te maken met de markering dat er althans op papier een einde is gekomen aan iets dat alle mensen aangaat.

  Een markering die duidelijker moet worden aangegeven en herdacht en die gezien de situatie in de wereld meer dan ooit aandacht verdiend, op dat we nooit en dan ook nooit vergeten.

  Dat de witte Nederlander liever zijn kop in het zand steekt en dat deel van zijn geschiedenis vergeet is alleen maar meer aanleiding het vuur nog meer aan de schenen te leggen.

  Het betekent namelijk dat hij nog steeds vatbaar is voor dergelijk uitspattingen tegen mensen die er anders uitzien dan hij.
  Op 4 mei herdenkt hij immers en beloven ze elkaar dat ze het elkaar niet meer zullen aandoen.

  laten we daarom niet in de valkuil vallen van vergeten en of 1 juli op een stapel van religieuze zaken gooien.

  De witte man herdenkt en zegt opdat we nimmer vergeten. ons wil hij leren dat wij ons leed moeten vergeten en verder moeten gaan. helaas zijn er velen onder ons die dat klakkeloos overnemen, gebrainwasht als ze zijn.

  En jako, ook de Hindoestaanse groep heeft alle belang bij 1 juli en het vieren daarvan. Als je niet zozeer gefixeerd was op andere zaken zou dat duidelijk zijn.


  Maak melding

 4. Straks wordt het een Nationale Peledag nadat Pele is overleden!!

  Waarom in discussie gaan mensen!! Neem allen gewoon een dagje vrij bv ketie kotiedag, Phagua/ Diwalidag etc. Kerstdagen/nw.jaardag/pasen/onafhankelijkheidsdag etc.ect hebben wij al gratis!

  Mag dan ook Aswoensdag ook als een vrijedag??
  Vergeet de wittedonderdag niet svp!!!


  Maak melding

 5. goede respons “ik vraag me af”.

  Hindostanen hebben allebelang bij 1 Juli, Javanen en Chinezen ook, want het waren deze bevolkingsgroepen die de 2e slavernijperiode inluidden, de zogenoemde “contractarbeiders”
  Velen kregen niet eens loon en degene die wel kregen, moesten zich bedruipen met een schamele uitkering.


  Maak melding

 6. eigenlijk moet je blij zijn,dat die bakra jou voorouders in sme heeft neer gezet ookal was hij/zij een slaaf.

  want anders zou je verschrikkelijk PINAREN in afrika.

  wees blij,dat die bakra alles en ook alles heeft gedaan om jou uit afrika te halen en enig kennis onderwijs ontwikkeling te geven opdat je een beter leven hebt opgebouwd in sme een beter toekomst hebt.

  zou je alsnog terug willen gaan naar afrika,charter de s.l.m. net als baas en ga naar huis..,aldaar kun je lekker afgemaakt worden door die oesie en toetsies..

  veel succes..


  Maak melding

 7. Waarom een vrije dag? We gunnen iedereen die de dag wil gedenken een ruime bezinning toe. Maar een vrije dag gaat te ver. Op 1 juli werd de slavernij op papier afgeschaft. In de praktijk bleef het gewoon doorgaan. Ik heb liever dat de kinderen in Ned. de ware toedracht van de slavernij leren kennen, dus dat het correct in de geschiedenis-boekjes vermeld wordt.

  Maar een vrije dag? Nee hoor. Als je die wil vieren moet je in je land blijven, met alle respect voor de voorstanders. Het is ook van de zotte dat Sur. een van de weinige landen is met o zo vele vrije dagen. Herdenk, gedenk en verander de hebies die nog voortkabbelen uit de slavernij, bewustwording, maar geen vrije dag. Doe het gerust in je eigen huis en familie. Ik hoef geen vrije dag, of hebben de Surinamers in Amerika op 1 juli a rememberance day?


  Maak melding

 8. @ marcel,

  De opmerkingen die jij maakt zijn typisch die van een onwetende en ook eentje die alles wat de witte man hem leert voor zoete koek neemt.

  Afrika was toen de slavenhandel begon veel en veel rijker dan Europa om te beginnen. Europa had superieure wapens, dat is alles. Voor beschaving moest je niet in Europa zijn. Mali was rond 1600 nog het rijkste land ter wereld, waar de goud en zout transporten samen kwamen.

  In tegenstelling tot wat velen hebben geleerd, had Afrika ommuurde steden met boulevards en grotere universiteiten dan Europa, meer geletterden ook. In west Afrika, Ghana, Songhai, Mali werd de rijkdom van een man, een gezin gemeten naar het aantal boeken dat men had. Dat was rijkdom!

  Gelukkig hebben velen die boeken weten te verbergen, want de Europeanen hebben vele boeken vernietigd en bijbels achtergelaten. De boeken worden recentelijk weer opgegraven en bewaard.

  Het beeld van die domme achterlijke wilde klopt helemaal niet. Ook jij wil dat maar al te graag geloven marcel

  De creme de la creme is uit Afrika gehaald. Afrika is kapot gemaakt.

  In de Amerika’s waren alle ambachtslieden na de afschaffing van de slavernij Zwarten/Afrikanen en daarom werden er in noord Amerika Europese ambachtslieden binnen gehaald de tweede immigratiegolf.
  In midden en zuid Amerika, Aziaten.

  De angst voor een monopolie van de zwarten was zeer groot. Bijna alle grote gebouwen in de Amerika’s zijn door zwarte handen gebouwd. van het witte huis tot het gouvernementsgebouw in Suriname.

  Marcel, de kennis die de Europeaan bezat rond de start van de slavenhandel kwam merendeels van de Moren, je weet toch ? die van Moriaantje zo zwart als roet die ging wandelen zonder hoed.

  Hij bracht de Europeaan, irrigatie technieken, molens, brillen, boeken, algebra, loges, de keizersnedes die daarvoor al honderden jaren in Afrika bestond! Ten tijde van de Moren in Spanje had je in Spanje meer universiteiten dan in heel Europa. Dankzij de Moren kwam er in Europa een renaissance!

  Marcel, je gelooft in sprookjes! ga een boek lezen in plaats van hier nonsens te komen verkopen.

  Nog steeds is het de Europeaan die de hand heeft in de meeste doden op het continent Afrika.

  Je bent nog steeds een slaaf blijkt wel.


  Maak melding

 9. prema
  met je eens.
  daarbij komt ook nog kijken dat de nieuwe generatie nl niet het verschil zien om bepaalde groepen uit elkaar te halen.
  alles en iedereen is buitenlander.
  langzamerhand beginnen zelfs de indo’s dat ook te merken. groot deel van de surinamers en indo’s heeft pvv gestemd en hopen daarmee iets te kunnen bereiken.veel succes daar.
  groeten uit swiet sranang.


  Maak melding

 10. Goedzo marcel! En nu zouden wij surinamers niet eens vragen voor een vrije dag die hebben wij al iedere dag.
  Laat de surinamers maar eens eerst hun kroost thuis uitleggen wat keti kotie is .
  Want tot op heden merk ik dat het alleeen maar om feesten gaat en laten zien en gezien worden op zo een bijeenkomst.
  A tang so


  Maak melding

 11. Wie zegt dat als onze voorouders niet in Suriname waren terechtgekomen, dat jij, ik dus wij zouden bestaan.

  Het is flauwekul om telkens te roepen dat we maar blij moeten zijn dat de “witten” enz.

  Ik ben niet blij dat de slaven heel erg slecht zijn behandeld. Ik ben niet blij dat mijn voorouders in mindere mate dan de slaven slecht zijn behandeld.
  Ik ben niet blij dat de voorouders van onze Javaanse Surinamers ook slecht zijn behandeld.

  Ik ben evenzo niet blij dat de “witten” onder valse voorwendselen blijven proberen om de geschiedenis van de slavernij en de contractarbeiders onder het tapijt te schuiven.

  Autochtone Nederlanders vertrouw ik niet.


  Maak melding

 12. Beste surinamers of nederlanders surinamrs wat wij ook mogen zijn:

  a. dank God dat wij NU wonen in een land dat de Mensenrechten hoog in het vaandel heeft;

  b. dank God dat wij hebben geleerd van de historie en daarom de zielen van onze kinderen niet zullen vergiftigen met haat tegen een oertijd van stommiteit, de slavernij; a keba.

  c. dank God dat wij onze kinderen hier goede educatie kunnen krijgen .

  wees lief voor jezelf, je kinderen en vergeete kolonisatoren, het woord Keti koti zegt het al: ellende is verbroken


  Maak melding

 13. wij kinderen waarvan de voorouders uit Suriname komen, mogen gewoon vrij krijgen vind ik hoor, want keti koti is een belangrijke dag voor ons, omdat wij dan de affschffing van de slavernij herdnken. respect voor onze voorouders, bij ander geloven krijgen die mensen tog ook vrij, dan waarom mogen wij surinamer sgeen vrij krijgen


  Maak melding

 14. #7
  Marcel wat een stommitieit schrijf je nou.
  Dat over bakra en onderwijs is klinkklare onzin.
  En denk je echt dat er overal in afrika gepinaard word.Ga dan even kijken in Nigeria en ghana,je zal je ogen niet geloven.
  En voor jou informatie,afro surinaamse voorouders komen uit ghana,daar is de economie zelfs ietje beter dan in Suriname,waarom zouden ze niet terug kunnen?….ik ben er geweest en heb de tijd van me leven gehad.

  Dus in het vervolg,denk even na voordat je onnozele dingen schrijf….want niet iedereen kijkt alleen maar naar CCN en de wereldomroep.


  Maak melding

 15. Onzinnige eis!

  Wil je op 1 juli gaan feestvieren, neem dan een spijbeldag. Het zou van de zotte zijn om van deze dag een Nationale feestdag te maken of iets dat daarop lijkt.
  Uit respect voor je voorouders doe je thuis dan maar een gebedje voor je gaat slapen.


  Maak melding

 16. Het is bijna ongeloofelijk om te veronderstellen dat er mensen uit de surinaamse gemeenschap zich distantieren van 1 juli. Daarbij neemt men het op voor de gedachtegang van de witte man. Men wilt je zelf het gevoel geven dat er iets mis is met je en dat ze je een dienst hebben gedaan om de voorouders destijds te hebben “weggehaald” uit hun vertrouwde omgeving.
  Na dit soort commentaar ga ik mij persoonlijk inzetten en mensen mobiliseren om dit voor elkaar te krijgen. Ik dank u voor deze extra motivatie want het blijkt nodig te zijn.

  groet Adolf


  Maak melding

 17. Was ik nog vergeten te vermelden dat ik het wel begrijp dat de witte man , niet allen, zo redeneert dat het van de zotte is om er een nationale dag van 1 juli te maken. Nederland is het land geweest waar de meeste joden in 2e wereldoorlog zijn gedeporteerd en wel ruim 2 miljoen.Dit is het grootste aantal geweest van alle europese landen. DIt terwijl in NL niet de meeste Joden woonachtig waren.
  Gaat er een bel rinkelen?


  Maak melding

 18. Bryan nr 15: Ik geloof dat je wel ogen hebt maar blind! Met ogen moet je kijken en als je dat doet dan zie wel het een en ander!

  Nigeria is de ergste criminele land ter wereld! Je moet er daarginds zijn! dan kom je wel er achter! Dus hou svp op met je speculaties! Praat even met een Nigeriaan!

  Over Ghana gesproken! Nou? de nazaten zitten voor 95% in de Santo-Boma Jail volgens Brunswijk wier onlags een bezoek heeft gebracht!

  In Ghana heb ik tig vrienden, families en kennissen en aantal maanden doorgebracht! Ben nu zeker 2x per jaar daarginds. Levend en staande kunnen zij jou verkopen op de markt zonder dat jij makelijk erachter komt. Daarginds kun jij je eigen schaduw niet vertrouwen! Ga dus niet proberen iets te beweren wat helemaal onjuist is!!


  Maak melding

 19. Adolf?
  Er woonden in 1940 140.000 joden in Nederland. Daarvan zijn er ongeveer 101.800 vermoord. Get your facts straight. Someone might actually believe you!
  Haal WO2 er maar weer bij en alle consperacy theories van ‘de witte man’.
  Ik hoor verder niemand over de naar schatting tussen 16 en 25 miljoen mensen die tegenwoordig nog in slavernij leven. Ik denk dat je daar de voorstanders van slavernij moet zoeken waar je tegen ten strijde moet trekken. Niet tegen het spook ‘de witte man’.


  Maak melding

 20. sommige surneds zijn de weg kwijt; je woont in nederland..ga gauw verhuizen als je niet op je gemak voelt en zeg wat je denkt, als je vind dat henk molenaar een kindermeel misbruiker is of zoiets; ja voel je het al henk de barmhatige kondre mang foe holland..henk je wilt mij vast komen corrigeren noh; je bedoelde zeker barmhartige samaritaan…dat ben je nog niet, ik wil de theoloog betoog eerst horen van jou zelf..op 1 juli moeten alle mensen die verkeerd denken in nederland opgesloten worden in de bajes.


  Maak melding

 21. #19
  wiep deng a.u.b bij de les blijven…deze gast Marcel had het over armoede in afrika….criminaliteit daar hadden we het niet over.
  Deze Marcel wilde mij doen geloven dat er overal in afrika gepinaard werd en dat we ondanks alle vernederingen blij moeten zijn dat men onze voorouders weg heeft gehaald uit afrika….ik ben ook blij voor je dat je familie en vrienden daar heb,waarom wonen zij dan niet in Nderland en waarom ga jij dan twee keer per jaar.Heb je ook de tijd van je leven daar?…hahahahaha ….Mijn bewering was niet helemaal onjuist hé.


  Maak melding

 22. Eva(21), even een feitelijke correctheid.

  Een bekende feit van de 101.800 vermoorde Joden
  is de 7,50 gulden die een Nederlandse autochtoon ontving voor het aangeven van een Jood bij de SS.
  Srika


  Maak melding

 23. @ srika 25,
  En in suriname hebben vooral de zwarten schapen Voor een bord bruine bonen , parbo bieri muziek en retoriek hun ziel verkocht aan hun onderdrukker de man die ze jarenlang heeft onderdrukt vernederd en vermoord.In de jaren 80 gebeurde het zelfde in suriname srika ook toen had je verklikkers die werkten voor DDB en volksmilitie of ben jij dit bewust vergeten?
  Als vrij wil hebben op 1 juli dan neem je vrij en zadel de rest van de gemeenschap niet op met jou slavernij complex.


  Maak melding

 24. Beste Srika,

  De Afrikaanse slaven werden aan de Nederlandse slavendrijvers geleverd door Afrikanen, dus door hun eigen ras/volk geroofd en dan verkocht.


  Maak melding

 25. http://nl.wikipedia.org/wiki/Jodenvervolging
  Miljoenen Joden zijn door de nazi’s omgebracht. Naoorlogse schattingen belopen:
  Polen: >2.350.000
  Sovjet-Unie: >700.000
  Hongarije: 440.000
  Tsjecho-Slowakije: 233.000
  Roemenië: >200.000
  Duitsland: 160.000
  Nederland: 101.800
  Frankrijk: 60.000
  Oostenrijk: 58.000
  Griekenland: 57.000
  Joegoslavië: 55.000 (waarvan 31.000 in Kroatië)
  België: 25.000
  Italië: 8500
  Luxemburg: 3000
  Noorwegen: 700

  Het totaal aantal vermoorde Joden wordt geschat op getallen tussen de vijf en de zes miljoen

  De meeste joden in NL en elders waren voor de Nazi’s makkelijk te traceren omdat het in de burgerlijke stand gegevens stond. Vaak woonde ze ook in elkaars omgeving. Begrijpelijk want daar waren voorzieneingen als een eigen slager, etc.

  Een belangrijk aspect was dat NL, zeker in die tijd, erg Calvinisties was. Dit resulteerde in een grootaantal mensne die klakkeloos het gezag volgde, ook al was dit een buitenlandse bezetter.
  Dit zelfde trekje kunnen we ook in SME bij een grote groep terug vinden. Een groep die elke kritiek op hun baas op voorhand en zonder nadenken afdoet met inhoudloze en emotionele argumenten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.