Keti Koti Festival Afrika Museum bij Nijmegen

0

Het Afrika Museum bij Nijmegen staat op zondag 3 juli op feestelijke wijze stil bij de viering van Keti Koti. Het wordt een vrolijke dag vol Surinaamse muziek, mode, verhalen en eten. Daarnaast wordt in verschillende activiteiten uitgebreid stilgestaan bij de geschiedenis van de trans-Atlantische slavernij.

Psoko Psalm
Het festival wordt geopend door Lespeki Granwar (de ouderen eren). Dit Surinaamse koor brengt de traditionele Psoko Psalm, klaag- en troostliederen die tijdens de slavernij ontstaan zijn. De liederen gaan over de voorouders en bieden steun, kracht en troost in moeilijke tijden.

Klein maar fijn
Het Afrika Museum heeft voor deze dag de bijzonder populaire Surinaamse band Klein maar fijn weten te strikken. Deze 8-koppige formatie legt zich toe op Kasekomuziek, een stijl die voortkomt uit dansmuziek die tijdens de slavernij ontstaan is. In deze muziek spelen de koperblazers een belangrijke rol en is duidelijk de Afrikaanse vraag-en-antwoord zang te herkennen.

Anansiverhalen
Op een Surinaamse dag mogen Anansiverhalen niet ontbreken. De spin Anansi speelt de hoofdrol in talloze verhalen over de hele wereld. Oorspronkelijk komen de Anansiverhalen uit West-Afrika (Ghana), vanwaar ze op de slaventransporten zijn meegereisd naar de Amerika’s en het Caribisch gebied. De slimme en sluwe spin Anansi weet vaak op slinkse wijze zijn zin door te drijven. De Anansiverhalen zijn niet alleen leuk en grappig, elk verhaal eindigt daarnaast met een sterke moraal.

Koto show
De Koto is traditionele Creoolse dameskleding die ten tijde van de slavernij ontstaan is. Tijdens deze show worden verschillende koto’s en bijbehorende Angisa’s (hoofddoeken) getoond. De presentator licht toe hoe de slaven hun hoofddoek gebruikten om geheime boodschappen over te brengen.

Rondleidingen en workshops
Op verschillende manieren zijn de geschiedenis en de gevolgen van de trans-Atlantische slavernij zichtbaar in de tentoonstellingen van het Afrika Museum. Bezoekers kunnen vandaag kennis maken met deze collectie. In de creatieve workshop ontdekken kinderen hoe hedendaagse kunstenaars uit de Afrikaanse diaspora het slavernijverleden van hun familie terug laten komen in hun werk.

Het volledige programma is te vinden op www.afrikamuseum.nl onder het kopje ‘activiteiten’.

Afrika Museum, Postweg 6, Berg en Dal (bij Nijmegen)
Openingstijden:
• maandag t/m vrijdag: 10.00-17.00 uur
• zaterdag, zon- en feestdagen: 11.00-17.00 uur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.